Hallo,
Hoe kom ik aan deze tablet:
onze oude tablet was kapot, een Yarvick tab9-200. We hadden die een jaar in gebruikt en bij reparatie door het yarvick service centrum is het scherm gebarsten. Mediamarkt gaf een tegoedbon voor het hele bedrag €233,- waarvoor wij een nieuwe tablet mochten uitkiezen. Daar wij de tablet alleen gebruikten voor spelletjes wilden we er niet meer geld bij doen.
De eisen voor de tablet waren:
- 9" scherm of groter (we gebruiken hem ook om een mediacomputer te bedienen.)
- 16 Gb intern
- niet teveel geld
Overweging:
Het is jammer dat veel 9" tablets met een hogere resolutie ook direct erg aan de prijs zijn. De nexus 7 was nog de overweging waard voor het geld door zijn superieure hardware, maar we vonden hem gewoon te klein. Jammer, hij had alleen maar een groter scherm hoeven te hebben.
Dus het werd deze tablet, en de Mediamarkt was nog zo netjes om de 7 euro die deze tablet goedkoper was dan de meer dan een jaar oude Yarvick terug te geven. Ook zit er nog een €50,- cashback actie bij, (
www.asus.nl) wat hem erg goedkoop maakt voor wat je krijgt.
Specificaties
RK101 quad-core 1.6 GHz
Mali 400 gpu
Android 4.2 (updates helaas nog onbekend)
1280 x 800 resolutie IPS, led edge-lit, lcd scherm
Stereo, rear facing speakers.
Uit de doos:
De tablet zit in een eenvoudige doos met USB lader, USB kabel en USB naar micro-USB verloopje.
Bij het opstarten van de tablet valt op dat ASUS zijn eigen toevoegingen heeft gedaan. Sommige zijn handig, anderen totaal niet. Helaas kun je niet al deze bloatware uitschakelen, het kinderslot staat er bijvoorbeeld nog steeds op.
Wat opvalt is dat de tablet niet zwaar aanvoelt en dat hij fijn in de handen licht. De afwerking ziet er goed uit, al zijn de gebruikelijke volume en power knopjes ook een beetje zijwaarts te bewegen.
Bij het eerste gebruik voelt hij zeker vlotter dan mijn oudere Yarvick, maar stottervrij hoef je voor dit geld niet te verwachten.
Scherm:
Het scherm ziet er wel een beetje blokkerig uit. Ook als ik hem naast mijn laptop houdt, ziet het scherm van de tablet er minder uit, terwijl de DPI van de tablet hoger is.
Het scherm is helder genoeg om in een kamer te gebruiken waar de zon naar binnen schijnt, in Direct zonlicht is hij ook nog te bedienen, maar moet je intensief kijken wat natuurlijk erg vermoeiend is.
CPU en GPU
Voor een midrange tablet moet je er niet teveel van verwachten, er blijven kleine haperingen in de tablet zitten. Voor dit geld krijg je natuurlijk een wat oudere gpu en cpu.
Gewone simpele spelletjes werken vlekkeloos en zonder problemen.
Real racing 3 is eigenlijk te zwaar voor de tablet, het ziet er erg blokkerig uit en schokt soms.(heb het spel ook de ipad retina gespeeld) Zware 3d spellen zijn dus moeilijk, daarvoor zul je toch echt meer geld moeten investeren.
Youtube werkt vlekkeloos met HD filmpjes.
Browsen werkt goed genoeg. Browser start redelijk vlot en pant en scrollt goed, maar kan toch niet tippen aan de beleving van een high end tablet. Een keer een slinger geven aan het scherm laat zien dat hij de rest nog moet laden.
Ik heb de Antutu benchmark scores als plaatjes bij deze review gevoegd.
Batterij
Op eerdere reviews zag ik dat de batterijduur goed moet zijn en dat kan ik be-amen. Voor een tablet van deze prijs is die zelfs goed. Hij kan een dag intensief gebruik mee.
Camera
Deze tablet moet je niet kopen als je ermee wilt filmen of foto's maken, daarvoor is de camera gewoonweg niet geschikt.
Wifi:
De wifi connectie is gelijk aan die van mijn laptop en die van mijn vriendin. Door het hele huis kan de tablet een wifi signaal ontvangen, al is het streamen van films door 5 muren heen. Films zijn goed te kijken op de tablet, streamen werkt dus goed.
Geluid:
Verrassend goed en hard geluid. Je voelt de tablet wel trillen in je handen als er luid geluid uit komt.
Software:
Een kale android is toch fijner dan een met bloatware van de fabrikant. Vooral het toevoegen van apps en snel instellingen heeft niet mijn voorkeur. Er zijn zoveel apps en widgets die het beter doen dan een fabrikant dat ik het elke keer jammer vindt van de moeite om ze er standaard op te zetten.
Voor mensen die een tablet willen waarbij veel instellingen makkelijk te vinden zijn heeft dit wel een voordeel.
Over updates is nog niets bekend.