Nu ik de TV iets langer in gebruik heb, breid ik mijn eerdere korte review uit met wat extra onderbouwing.
De diverse scores hierboven blijven ongewijzigd.
Wat mij (mede) heeft doen kiezen voor deze TV, is de aanwezigheid van een DVB-C/MPEG4 tuner.
Ik wil niet weer een extra doosje met bijbehorende afstandsbediening...
Omdat ik in Ziggo gebied woon, heb ik wel een Alphacrypt kaart moeten kopen (met het risico dat dit op termijn weggegooid geld is ivm de overschakeling op CI+).
Met die kaart in het slot en de smartcard erin, was het een fluitje van een cent om alle instellingen te doen.
Wel heb ik het (niet kwantificeerbare) gevoel, dat de Samsung HD tuner die ik eerder gebruikte een iets beter beeld gaf. Dat is echter alleen merkbaar in een 1 op 1 vergelijking en de huidige setup is gewoon goed.
Door het wegvallen van de externe tuner, heb ik weer voldoende HDMI aansluitingen. In diverse reviews wordt vermeld dat 3 aansluitingen een beetje karig is. Vooraf kon ik me daar niet veel bij voorstellen, maar van die drie zit er 1 aan de zijkant van de TV.
Handig/mooi is dus 2x HDMI en de rest component- of scartkabels.
En dan heb je met een BluRay speler, een DVD recorder en een externe tuner wel een probleem.
De kleurenweergave vond ik (ook na het wijzigen naar de thuis-setting) nogal van het scherm af knallen. Het was niet slecht, maar voor mijn smaak veeeeeel te hard. Dat heb ik dus flink naar beneden bijgesteld, net als de helderheid. Bijstellen van het contrast weet ik niet meer zeker, maar dit staat nu op plm 85.
De diverse digitale hulpjes als ruisonderdrukking, Motionflow, contratsoptimalisatie en extra kleurenbereik heb ik allemaal laag of uit staan. Hoewel de idee erachter meestal goed is, vind ik het beeld er nogal synthetisch uit gaan zien. Dat is overigens ook HET grote probleem dat ik met de Philips 9000-Flatscreenlijn heb, hoewel ik die alleen in een aantal winkels heb gezien en ik daar niet vrij was om met de instellingen te spelen. Zonder al deze assistentie (of i.i.g. zo goed als) heb ik nog geen klachten over wazige snelle bewegingen etc.
De algehele beeldkwaliteit vind ik sowieso een openbaring. Mijn vorige TV was een Philips Matchline 32PW9618 beeldbuis, in mijn beleving geen doetje qua beeld en zeker ook geluid. Maar de diepte, gelaagdheid en het detail van FullHD is met geen pen te beschrijven. De BluRay van Wall-E staat hier
bij wijze van spreken iedere dag aan. Wel is het nodig om in te stellen dat alle pixels worden weergegeven, dat is std niet het geval
Over (bouw)kwaliteit en afwerking kan ik kort zijn: het voelt allemaal degelijk (genoeg) en ik krijg nergens het gevoel dat er iets te goedkoop zou zijn. Geluidskwaliteit is niet slecht, maar voor mij zeker niet goed genoeg om echt van een film te genieten. Daarvoor heb ik een KEF 5.1 set gekocht. Gewoon TV kijken gaat echter prima zonder ondersteuning van externe speakers.
Bij vormgeving komen we (voor zover dat bij beeldinstelling en geluid niet ook al zo is) in het 'smaak' gebied. Hij is niet lelijk, maar ook niet extreem mooi.
De zwarte glimmende rand trekt stof aan en moet dus regelmatig worden afgestoft.
De doorzichtige strip onder het scherm laat slordig wegwerken van kabels vrij genadeloos zien.
Wel mooi aan die strip zijn de 'zwevende' lichtpuntjes bij aan/stdby/scherm uit.
Als geheel niets wat me stoort en dus goed.
Ik heb er €1249 voor betaald en heb daarnaast gekozen voor €200 retour (actie). Die prijs is voor zover ik kan inschatten goed.
Als geheel heb ik nog geen minuut spijt gehad van de aankoop en geniet ik nog iedere dag van FullHD uitzendingen en BluRay films