XFX GeForce 9800 GTX+ 512MB DDR3 Standard Review

Degrader
19 december 2008, laatste update op 19 december 2008, 4.845 views

XFX GeForce 9800 GTX+ 512MB DDR3 Standard

Review XFX GeForce 9800 GTX+ 765 M Reden upgrade Het spel Lost Planet Extreme Condition Colonies Edition wilde ik graag op de allerhoogste instellingen (DX10) in een resolutie van 1680x1050 spelen, zonder Anti-Aliasing. Ik heb een 22 inch TFT-scherm, vandaar die resolutie. Met de GeForce 9600 GT was dat niet mogelijk. Met een beeldsnelheid van slechts 22 fps was het spel onspeelbaar. Daarom zocht ik naar een videokaart die krachtig genoeg is om het spel vloeiend weer te geven in de gewenste resolutie en instellingen. Na een aantal reviews te hebben gelezen kwam ik uit op de GeForce 9800 GTX+. Deze kaart was in de benchmarks van Lost Planet meer dan 50% sneller. Dat zou me genoeg prestatiewinst geven om Lost Planet in resolutie...

Pluspunten

• Snelle videokaart

Minpunten

• Fansnelheid had beter afgesteld mogen worden
  • Niet een hoogwaardige referentiekaart van NVIDIA, maar een eigen goedkopere PCB-ontwerp
  • Slechte overklokresultaten

Review XFX GeForce 9800 GTX+ 765 M

Reden upgrade
Het spel Lost Planet Extreme Condition Colonies Edition wilde ik graag op de allerhoogste instellingen (DX10) in een resolutie van 1680x1050 spelen, zonder Anti-Aliasing. Ik heb een 22 inch TFT-scherm, vandaar die resolutie. Met de GeForce 9600 GT was dat niet mogelijk. Met een beeldsnelheid van slechts 22 fps was het spel onspeelbaar. Daarom zocht ik naar een videokaart die krachtig genoeg is om het spel vloeiend weer te geven in de gewenste resolutie en instellingen. Na een aantal reviews te hebben gelezen kwam ik uit op de GeForce 9800 GTX+. Deze kaart was in de benchmarks van Lost Planet meer dan 50% sneller. Dat zou me genoeg prestatiewinst geven om Lost Planet in resolutie van 1680x1050 te kunnen spelen. Ik hoopte op een beeldsnelheid van rond de 35 fps. Ik heb gekozen voor de XFX GeForce 9800 GTX+ 765 MHz Core.

De XFX GeForce 9800 GTX+ 765 M
Op het eerste gezicht lijkt de kaart als twee druppels water op de referentiekaart van NVIDIA. Dat komt vooral door de dualslot-koeler, want dat is ook gewoon de referentiekoeler van NVIDIA en dat het PCB even lang is als die van NVIDIA. Maar als je een beetje goed kijkt naar het PCB van deze kaart, dan lijkt deze niet door of in opdracht van NVIDIA geproduceerd te zijn. De GeForce9-kaarten van NVIDIA hebben altijd een RoHS-sticker en het NVIDIA-logo op het PCB staan (vergelijk afbeelding 1 en 2). Die missen bij deze kaart. Daarom lijkt het erop dat XFX zijn eigen PCB-ontwerp heeft gemaakt (dit geldt overigens alleen voor de nieuwere 9800 GTX+-kaarten, de eerst uitgebrachte kaarten van XFX waren wel van NVIDIA). En dat wordt nog meer bevestigd wanneer we de kaart goed gaan bekijken. Ten eerste zijn de DVI-connectors niet zwart zoals bij de 9800 GTX+ van NVIDIA, maar zijn het de typische felgroene van XFX. Ten tweede, het PCB van XFX heeft veel minder condensators (solid caps) dan dat van NVIDIA (zie afbeelding 3 voor de referentiekaart van NVIDIA). En ten slotte is een aantal van de gebruikte spoelen ouderwets, NVIDIA gebruikt alleen moderne. Al met al lijkt er door XFX bezuinigd te zijn op hoogwaardige componenten. En dat is jammer, want dat zou wel eens kunnen verklaren waarom deze 9800 GTX+-kaarten van XFX minder goed overklokken dan de referentiekaarten van NVIDIA (zie overklokken). De GPU van de NVIDIA-kaarten gaan meestal tot 840 MHz, maar die van XFX halen nog niet 815 MHz. Zie bijvoorbeeld deze review: (http://www.elitebastards....=27&limit=1&limitstart=2.) Daar wordt ook een 9800 GTX+ op basis van een XFX’s eigen PCB-ontwerp gebruikt en die maximaal 812 MHz haalt

Specificaties
Hoeveelheid ALU: 128
Kloksnelheid ALU: 1850 MHz
Pixelvulsnelheid: 12.2 GPixels/s
Texturevulsnelheid: 49 GTexels/s
Kloksnelheid geheugen: 1100 MHz (2200 MHz datasnelheid)
Geheugenbusbreedte: 256 bit

1 CD-ROM met stuurprogramma’s
1 DVD-ROM met daarop het volledige spel Assassin’s Creed
Handleiding e.d.

Inbouwen videokaart
Ja, de lengte was niet het probleem, maar wel de dikte van deze kaart (dualslot-koeler). De dikke koeler blokkeert bij mij twee sata-poorten, waardoor ik er nog maar twee over heb. En die heb ik alle twee precies nodig, het komt dus gelukkig allemaal net uit. Maar eigenlijk zegt dit niet veel over de videokaart, als wel over de layout van mijn moederbord. Niet handig voor zulke dikke videokaarten.

Prestaties
Ten opzichte van mijn oude GeForce 9600 GT ben ik in het spel Lost Planet er flink op vooruit gegaan. Het spel is nu inderdaad goed speelbaar in 1680x1050 met de allerhoogste instellingen (DX10). Anti-Aliasing heb ik daarbij nog steeds uitgelaten. Ik heb nu ongeveer een beeldsnelheid van 38 fps. De 9800 GTX+ heeft me dus een prestatiewinst gegeven van een dikke 70%. Meer dan ik had gehoopt. Ook de minimale beeldsnelheid is omhooggegaan. Dat had ik niet verwacht, aangezien ik dacht dat de processor dan de bottleneck zou zijn. Blijkbaar dus niet. Al met al ik ben erg tevreden met de prestaties van deze kaart in dit spel.

Temperatuur en geluidsproductie
De fan gaat wel erg snel op hoge toeren draaien. De temperatuur van de GPU hoeft maar even boven de 50 graden uit te komen of het geluid van de fan is duidelijk te horen (draait op maximaal 76%). De temperatuur blijft daardoor uiteraard wel laag onder load, zo’n 56 graden Toch ben ik wat dat betreft wel wat teleurgesteld, dit had beter afgesteld mogen worden. Gelukkig biedt Rivatuner uitkomst, daarin heb ik de fanspeed ingesteld op standaard 55%. Dan heb ik er geen last van. De temperatuur loopt daarbij op tot 71 graden in het spel Lost Planet. In desktop van Windows Vista wordt de GPU dan 46 graden.

Overklokken
Met nTune heb ik gekeken welke frequenties met 'Optimaal' gegeven worden: dat varieerde van 805 tot 775 MHz voor de GPU. Voor de ALU: 1900 tot 1877MHz. En voor het geheugen: meestal 1230 MHz.
Als de fan voluit draait bereik ik de hoogste waardes, maar met de fan op 55% had ik meestal de lage waardes. Deze vielen me erg tegen, omdat veel mensen op internet hun GPU op 840 MHz kregen. Daarom ben ik zo gek geweest om 'm even te testen op 815 MHz in Lost Planet. En ja, hoor, artifacts. Dus het valt mij erg tegen. Wellicht kan ik betere resultaten halen als de fan op 'auto' staat in Rivatuner, maar dan vind ik dus het geluidsniveau absoluut niet meer acceptabel.

De XFX GeForce 9800 GTX+ was voor mij een goede investering. Lost Planet is goed speelbaar in de gewenste resolutie en instellingen. Het geluidsniveau is – eenmaal ingesteld met Rivatuner – zeer acceptabel, terwijl de temperatuur binnen de perken blijft. Toch had de fansnelheid vanuit de fabriek beter afgesteld mogen worden. Dan was ik bovenmate tevreden geweest met deze kaart. Maar ook nu ben ik al met al erg tevreden, en dan met name met de prestaties in Lost Planet.

Heb jij ook een XFX GeForce 9800 GTX+ 512MB DDR3 Standard?

Nee, het is niet de snelste overclocked, het is juist de langzaamste overclock. XFX heeft nog 775 MHz versie en zelfs een 885 MHz versie.
785 ;)

Ik haal btw met mijn evga 810MHz zonder artifacts. Altijd nog 72MHz boven de standaard.
Ooit gedacht om eventueel je moederbord + processor te upgraden? Een socket 939 en een daarbij behorende Athlon X2 4200+ zou naar mijn weten een aardige bottle neck zijn.

En dan gewoon een vraag, waarom heb je eigenlijk een nVidia 9800GTX+ gekocht terwijl een HD4850 goedkoper is en betere prestaties levert? Nogmaals, gewoon een vraag, en ik ben benieuwd wat de rede er achter is.
2 Vraagjes: Heb je DDR(1) geheugen of DDR2?
En ik zou toch wel een een 5000+ AMDtje kopen of wat beter als je wil gamen.
DDR1.
Kan niet, ik heb immers een socket 939 moederbord.
Anoniem: 218213 10 december 2008 21:04
tip, je kan haakse sata kabels krijgen, of je molt je eigen, dan kun je ze onder de kaart evengoed plaatsen had namelijk het zelfde probleem met mijn 9800gx2 ;)
slechte overclock resultaten vind ik niet zo gek hoor je hebt een 9800 GTX + 765 m dat is de snelste stock overclocked waarschijnlijk als je bios flashed en wat voltage erop zet dat hij dan hoger komt hoor ;)
Ik kon mijn 9800GTX+ toen ik hem net af prima op 840mhz laten draaien, maar sinds een aantal nieuwe drivers krijg ik met 20mhz OC al rare sterren in de test met dat beest in 3dmark06 (niet in games). Zelfde geld voor het geheugen, kon eerst makkelijk op 2400mhz lopen, maar nu ineens niet meer.

T'is een MSI OC edition, (standaard: 760/2300/1880)

Op stock draaid mijn fan in idle mode niet, dus gewoon passied 0%, als ik GTA SA aanzet slaat ie aan op 3% :+ . Bij een potje crysis/far cry 2/GTA IV slaat de fan tot max 44% aan wat hoorbaar is, helaas, m'n 'oude' 8800GTS 320MB was stiller (en slomer:P ).
@ Sokkiejjj, ik heb voor de 9800 GTX+ de MSI Radeon HD 4850 (versie met Quad Pipe cooling) getest en Lost Planet was met deze kaart amper sneller dan met mijn 9600 GT. Toen dacht ik nog dat misschien mijn CPU de bottleneck was, maar blijkbaar toch niet aangezien ik met de 9800 GTX+ een enorme prestatiewinst heb in Lost Planet t.o.v. de 9600 GT en dus ook t.o.v. de 4850. De 4850 levert dus niet heel goede prestaties in Lost Planet.
Nvidia heeft physx wat je bottleneck best wel verkleind.
En grote resoluties verlagen ook wel de bottleneck
Maar zou je graag nog een 3dmark willen posten
@ rickyy, daar zou het aan kunnen liggen waarom ik van die slechte overkokresultaten heb. Ik heb nl. alleen de drivers gebruikt vanaf de 180.xx-serie.
@ Sokkiejjj
met de 180.48 drivers of hoger is een 9800 GT gelijk aan een 4850 en de 9800GTX+ een stukkie sneller dus hij heeft zeker geen miskoop gedaan ;)
Ik weet niet waar je dat hebt gelezen, maar uit de volgende review blijkt dat de genoemde drivers +- 1 FPS winst geven tov. oudere drivers.

Is wel met een 9800GTX getest.

Vraag het gewoon puur uit nieuwschierigheid want dan vliegt mijn 4850 eruit en komt de 8800GT weer terug erin :D .

[Reactie gewijzigd door Q_7 op 26 juli 2024 04:52]

ATI heeft de 8.12 drivers afgeleverd. :9
Idd, eerst was het 5 wins voor GTX+ met de 'Big Bang drivers'. Nu is het 3 winst voor ATI 1 gelijk en 1 dikke winst voor nvidia(dead space)