Sony Bravia KDL-42W805A Zwart Review

InfinityEye
25 januari 2014, laatste update op 23 mei 2014, 6.042 views

Sony Bravia KDL-42W805A Zwart

Inleiding en persoonlijke noot
Na vijf jaar zonder TV geleefd te hebben, werd het tijd om er eens een aan te schaffen. Aanvankelijk was ik aan het kijken naar een (neo)plasma van Panasonic, maar na een paar keer naar winkels te zijn geweest, bleek dat ik het 'flikkeren' van het plasma-scherm niet kon verdragen (de neoplasma's laten de drie kleuren om en om zien - wat ik vooral opmerkte bij grote witte vlakken).
Vervolgens ben ik me gaan oriënteren op LCD-LED schermen - en wel het liefst een smart-TV. Als snel bleek dat Sony, Panasonic en Philips voor mij overbleven. Philips viel al vrij snel af vanwege de enorm trage menu's - zelfs het aanpassen van het volume ging traag (!).
Van de twee overgebleven merken bleek Sony voor mij de...

Pluspunten

• mooi design
  • simpele en snelle interface
  • goede features

Minpunten

• beperkte smart-mogelijkheden door Sony
  • paneel heeft glanzende afwerking

Inleiding en persoonlijke noot

Van de twee overgebleven merken bleek Sony voor mij de mooiste kleurweergave te hebben - de kleuren kwamen op mij als wat meer levendig en 'vrolijk' over vergeleken met Panasonic. Na het vergelijken van de W6, W8 en W9 vond ik de kleuren en het design van de W8 het mooiste.

Bediening
De interface van de TV voelt hedendaags aan en is vrij simpel: alle tekst is wit op een zwarte (maar wel enigszins transparante) achtergrond, en je menukeuze is blauw omlijnd.
Er zijn twee menu-functies die je vaak gebruikt: het SEN - Sony Entertainment Network - de hub voor 'apps', en de Home-knop: hierin heb je toegang tot alle functies van de TV; waaronder veel gebruikte applicaties, recente TV/Radio-zenders en 'aanbevolen' wat eigenlijk meer een reclame-menu voor Sony is.

De TV-guide laat je altijd een kleine miniatuur zien van de zender waar je naar aan het kijken was, zodat je niets van je programma mist.

De TV komt met twee afstandsbedieningen, een 'reguliere' en een kleinere uitvoering met een NFC-chip, maar die kun je net zo goed in de verpakking laten tenzij je een (Sony) android-smartphone hebt met NFC; dan heeft de afstandsbediening namelijk wel nut voor het makkelijk koppelen van je apparaat met de TV. Voor de rest is de kleinere afstandsbediening niet meer dan een frustrerend accessoire met net te weinig knoppen om de meeste functies te gebruiken (bijv. de 'Guide' knop ontbreekt).

Ook is de TV te besturen met de app TV Side View, maar de update daarvan op iOS sinds november 2013 hebben die app eigenlijk alleen maar onhandiger gemaakt. Voorheen kon je nog het volume of programma aanpassen (en de 5-way navigatieknop gebruiken), die functie is er nu uitgesloopt en er is alleen een 'TV-guide' die zijn informatie krijgt van het internet, en een muis en keyboard-input beschikbaar. Die muis- en toetsenbordbediening zijn overigens een zeer welkome en aangename aanvulling bij het zoeken naar YouTube-filmpjes of het browsen op internet.

Functies
De TV bied allerhande aansluitmogelijkheden: 4 HDMI-poorten waarvan er één 'ARC' is, en een MHL-geschikt voor het aansluiten van je mobiel (die zit ook aan de zijkant van de TV). SCART en composiet RGB zijn aanwezig. Daarnaast zijn er een drietal USB poorten (uit m'n hoofd) en een optische uitgang voor het geluid beschikbaar. Tenslotte kan je de COAX-kabel en satelliet-kabel rechtstreeks aansluiten op de TV en is er plaats voor één CI+-module.

De CI+-module die ik graag gebruik, is ook geschikt voor Ziggo interactieve TV en dit werkt dan ook ruim voldoende. Een nadeel is wel, dat wanneer het digitale signaal te slecht is, dat de TV het beeld dan helemaal niet meer laat zien, en je alleen geluid hoort (vaak bij minder populaire zenders zoals BBC als het Ziggo-signaal zwak is - bij nederlandse zenders heb ik daar nooit last van).

De meest gangbare videobestanden speelt de TV zonder moeite af en ook ondertitels zijn mogelijk.
Voor de exacte formate kun je hier kijken:

Bovendien is ieder videosignaal om te zetten naar 3D, maar briljant werkt dat niet. Er worden vier passieve 3D brillen bijgeleverd - met hip design en vederlicht, maar de 'Real 3D'-brillen uit de bioscoop werken ook prima.

Uiteraard biedt de TV ook mogelijkheid tot het opnemen van digitale content: hiervoor is een speciale USB-poort gereserveerd die kan opnemen op een schijf vanaf 32GB. Helaas heb ik nog niet een extra harde schijf liggen, dus heb ik deze functie nog niet uitgeprobeerd. Maar dit werkt vrij eenvoudig via de TV-guide waar je ook een timer instelt, een functie die ik vaker gebruik.

Smart-functionaliteiten
Via het SEN - Sony Entertainment Network, maak je gebruik van de smart-functionaliteiten van de TV. In een groot veld van tegels vind je alle beschikbare apps, en volgens mij zijn er nog wat extra te installeren, maar dat heb ik nooit geprobeerd. Je kunt deze tegels niet herschikken maar wel favorieten aanmerken, die daarna in je 'Home' menu (eigenlijk het hoofdmenu) verschijnen.

De meest 'belangrijke' apps zijn aanwezig: Netflix, Youtube, Skype, Twitter en Facebook, en natuurlijk een internetbrowser.
Het aanbod in regio-gebonden apps (NL) is wel wat teleurstellend, er worden alleen apps bijgeleverd van SBS6, Net5 en Veronica, NOS(sport), en Ximeo, maar niet van de NPO of RTL. Dit komt omdat je volledig afhankelijk bent van Sony voor het beschikbaar stellen van apps, die evt. met een update aan je TV worden toegevoegd (zo'n update komt eens per 1 à 2 weken).

De wachttijd bij het opstarten van apps is redelijk te noemen en voelt voldoende snel aan. Het duurt wel ca. 20 seconden voordat je apps kunt opstarten, na het inschakelen van de TV - die overigens altijd in een 'stand-by' modus staat als deze is aangesloten op het lichtnet.

Setup
Het eerste gebruik van de TV is zeer makkelijk, met een aantal schroeven bevestig je de poot aan het scherm, dan is het een kwestie van netsnoer aansluiten en kabel inpluggen, en je kan beginnen: analoge en (evt.) digitale kanalen worden geïnstalleerd, je kan je WiFi instellen (aan te raden) en binnen ca. 5 minuten kijk je TV. De TV creëert daarna ook nog een eigen netwerk 'Bravia-NT-direct', dat in het menu ook is uit te schakelen (met het oog op evt. diefstal). Zelf heb ik er nooit gebruik van gemaakt.

Overig
Het enige waardoor ik nog enigszins twijfel over deze aankoop, zijn de horrorverhalen die je af en toe hoort van garantieafwikkeling door Sony in vergelijking met Panasonic. Gelukkig heb ik hier tot op heden nog geen ervaring mee, maar de TV is nog maar 4 maanden oud. We zullen zien...

Heb jij ook een Sony Bravia KDL-42W805A Zwart?

Ik gok - maar weet het niet meer zeker - dat destijds mijn televisie niet in de CI+ CAM-lijst stond van Ziggo, als ondersteund model. De niet-interactieve modules waren echter uitverkocht, dus ik moest deze wel kopen. Een maand later werkte de module interactief (toen werd interactieve TV beschikbaar). Het is sindsdien steeds sneller geworden. Het draait volgens mij op Android. Eerst was de interface tergend langzaam (met name tekstinvoer), maar nu is dat redelijk snel (voor tekst invoeren via een D-pad).

Is je vraag zo beantwoord?
Bedankt voor je toelichting! Het lijkt mij dat als de tv toen niet ondersteund werd, maar de interactieve TV wel werkte, dat dat nu dan zeker het geval zou zijn. Maar da's wellicht een te makkelijke aanname. Ik heb de hoop inmiddels opgegeven dat deze app ooit nog door Sony zelf wordt toegevoegd, dit zou een alternatief kunnen zijn.
De app is inderdaad nog niet toegevoegd, maar uitzending gemist werkt echt heel vlot op deze CI+ module! Bovendien heeft de stream een hogere kwaliteit dan die op npo.nl. Tevens kan je commerciële programma's en films terugkijken, echter tegen betaling die verwerkt wordt op ziggo-factuur. Aangezien mijn huisbaas deze betaald maak ik er geen gebruik van.
Ik kan je nog wel opzoeken hoe mijn module heet.
Ik heb nu een interactieve CAM besteld bij mijn nieuwe Ziggo abbo. We gaan zien of het werkt. Bedankt voor je info!
Anoniem: 252246 5 februari 2016 12:13
Ben momenteel aan het overwegen om via Ziggo een CI+ CAM te nemen. Je zegt dat de interactieve functies werken, ondanks dat deze TV niet ondersteund wordt. Kun je daar wat meer over uitweiden?