Sinds 7 januari j.l. ben ik in bezit van een Sapphire R9-290X. De R9-290X is geplaatst in een watergekoeld systeem met een EKWB waterblock.
Het monteren van het 'EK-FC R9-290X - Acetal Nickel' i.c.m. de los verkrijgbare 'EKWB Backplate' was zeer eenvoudig. De handleiding beschrijft duidelijk hoe je dit moet doen. Echter, ik heb geen koelpasta op de thermal pads gedaan. Volgens EKWB ontstaat zo een betere hechting maar mijn ervaring is dat het niet nodig is. Daarnaast vind het voorstel van EKWB om de koelpasta in een dubbel kruis aan te brengen op de GPU ook dubieus.

Ik ben normaal van 'de rijstkorrel' maar heb in dit geval maar trouw de handleiding gevolgd. Overigens heb ik Gelid Extreme als koelpasta gebruikt.
Het lastigste vond ik nog het 'loskoppelen' van de stockkoeler. Nadat alle schroeven waren verwijderd heb ik nog een tijd lang moeten wrikken. Hopelijk komt AMD ooit met een grafische kaart zonder stock koeler want de dag dat ik mijn gloednieuwe kaart 'sloop' tijdens het loswrikken vergeef ik me nooit... en mijn vriendin al helemaal niet!
Het resultaat mag er zijn. Tijdens intensief benchmarken zijn dit de maximale temperaturen:
GPU: 45°
VRM1: 51°
VRM2: 37°
Sinds vorige week ben ik ook fanatiek aan het overclocken met de Sapphire R9-290X en ik behaal de volgende resultaten. Let wel, alle resultaten zijn getest met minimaal 50+ Firestrike Extreme graphic test 1 loop, 2 uur Valley Extreme HD preset loop en 3+ uur BF4 gametijd. Uiteraard kan ik hogere scores behalen maar dan is de kaart niet stabiel.
Stock settings (Core: 1000Mhz / Memory 1250Mhz):
Valley Extreme HD preset: 2.552
Firestrike graphic score: 11.238
Firestrike extreme graphic score: 5.166
Core: 1100Mhz, Memory: 1425Mhz (geen extra voltage)
Valley Extreme HD preset: 2.789 (+9%)
Firestrike graphic score: 12.303 (+9%)
Firestrike extreme graphic score: 5.708 (+10%)
Core: 1200Mhz, Memory: 1425Mhz (+143mv core)
Valley Extreme HD preset: 2.935 (+15%)
Firestrike graphic score: 13.090 (+16%)
Firestrike extreme graphic score: 6.067 (+17%)
De temperaturen zijn in het laatste geval: GPU: 48C, VRM1: 58C, VRM2: 39. De fans heb ik op ongeveer 50% draaien.
N.b. ik heb Hynix VRAM modules. Zoals je ziet is dit geen garantie voor een 'out of the box' hoge memory overclock. Echter, i.c.m. met MSI Afterburner behaal 1575Mhz op het VRAM met +50mv AUX. Helaas krijg ik met Afterburner weer niet meer dan +100mv op de Core .
Wat betreft de featureset e.d. hoef je niks spannends te verwachten bij een reference card en waterblock. De benodigde kabeltjes, cd's, schroefjes, thermal pads e.d. worden meegeleverd 'and that's it'.
Al met al ben ik zeer tevreden met deze kaart i.c.m. het EKWB waterblock.
Gebruikt in combinatie met: