Ik was op zoek naar een vervanging voor mijn dual athlon systeem. De hoofdreden was het energieverbruik van 2 MP1600+ processors, samen waren zij goed voor een 130 Watt. Ik zocht een bordje waarop een energiezuinige dualcore kon, en die redelijke onboard grafix had omdat ik toch bijna nooit game. Ik heb alleen naar Asus mobo's gekeken vanwege goede ervaringen in het verleden.
Featureset
Uiteraard ook op
http://tweakers.net/pricewatch/210324/asus-m3a-h-hdmi.html te vinden, maar voor mij waren van belang:
- Socket AM2+
- Card Interface (moederbord) 3x PCI, 2x PCI-e 1x, PCI-e 2.0 16x
- Verbinding (Video Uit) D-Sub (VGA), HDMI
Ook al gebruik ik nu niets van de mogelijkheden voor insteekkaarten, het is handig dat er een PCI-e 2 slot opzit, en dat deze configuratie hybrid crosfire ondersteunt [mocht ik ooit een zwaardere grafische kaart bij willen plaatsen].
Bij het mobo wordt Express Gate Lite meegeleverd. Ik snap nog niet wat de meerwaarde hiervan is.
Layout
Als je, zoals ik, het bord niet volbouwt, is er helemaal geen probleem met de lay-out. Handig vind ik de opzetstukjes [Q-Connector in Asus bewoordingen] voor de stekkers voor de aan/uit-knop, resetknop, ledjes.
Als je een DVI monitor op de HDMI-poort aansluit, moet je een verloopstekkertje gebruiken. Dat verloopje zit niet echt lekker vast, ik vraag me af of die na een jaar of zo nog steeds goed vast zit.
Het Q-Shield vond ik een drama. Het Q-Shield past niet goed in de kast, terwijl het geen budget kastje is. Het zit nu ingeklemd na het plaatsen van het mobo.
De gedraaide P-ata aansluiting is lastig als je later een HD wilt toevoegen/ aansluiten. Hij kan dan net wegvallen achter de brackets van de kast voor de HD, waardoor het aansluiten van de P-ata kabel wat moeilijk is.
Prestaties
Ik weet niet of het aan mijn installatie ligt, maar ik vind de prestaties van de ingebouwde videokaart onder de maat bij webbrowsing. Het grote grappige plaatse topic wordt niet vloeiend weergegeven; bij grote plaatjes is het beeld schokkerig. Dat was ik met oude integrated graphix niet gewend.
Positief is het geringe verbruik van de chipset, zeker met de ntegrated graphix. I.c.m. met de zuinige CPU denk ik dat mijn energierekening wat vriendelijker uitvalt.
*update*
Ik denk dat het "probleem" met de integrated graphix veroorzaakt werd door een hoge latency bij mijn draadloze verbinding en de omvang van de afbeeldingen is het topic. Ik heb nu een beter draadloos signaal en ik kom het "probleem" nu niet meer tegen.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Ik heb nog geen BSOD's gehad, of andere rare vastlopers. Met de stampede 2009 [wcg wat volgens mij de pc vrij zwaar belast] staat de PC nu 2 weken 24/7 aan en er zijn geen crashes of andere undocumented features naar voren gekomen.
Ondersteuning door fabrikant
In het begin had ik een probleem met mijn toetsenbord. Door het ingedrukt houden van een toets haperde de muziek. De benodigde BIOS-update was beschikbaar en werkte.
Prijs
Persoonlijk vind ik het bord een koopje. Met een CPU, geheugen, HD en een kast heb je een goed werkbaar en modern systeem voor weinig geld [minder dan 250 euro].