2. Gebruikersreviews

Wacom Cintiq 12WX LCT Tablet Review

RoyK
25 november 2008, laatste update op 25 november 2008, 8.916 views

Wacom Cintiq 12WX LCT Tablet

Beste lezer. In deze review tracht ik een duidelijk beeld te scheppen over de Cintiq 12”
Om te beginnen ben ik al van kleins af aan bezig met tekenen. Ik teken al een paar jaar digitaal en begon met de muis. Maar ja, tekenen met de muis is natuurlijk net zo iets als chinees eten met mes en vork . Het gaat, maar is niet zoals het bedoelt is.
De muis was ik zat, ik voelde me zeer beperkt en maakte de stap naar een tablet. Ik koos voor de Intuos3 A5 omdat deze het dichtst bij origineel tekenen komt. De 1024 druk levels en herkent het tablet de hoek van je pen.

Pluspunten

• prachtig stuk gereedschap
  • geeft meer gevoel dat je echt aan het tekenen bent.
  • helder scherm, mooie kleuren
  • op schoot tekenen
  • redelijk betaalbaar

Minpunten

• kabels, kabels, kabels
  • niet zo mobiel als dat wacom het voor doet
  • grote afwijking langs de randen
  • kabels, (het zit me hoog)

Het tekenen op een tablet vergt voor een tekenaar best even wat oefening. Hand / oog coördinatie was voor mij een heel gevecht. Zeker als ik een ovaal vormig figuur neer wilde zetten moest deze een paar keer over gedaan worden. Op een gegeven moment ben je aan alles gewent en teken je net zo prettig als op papier.

Nu ben ik na 2 jaar Intuos3 A5 over gestapt op de middels, redelijk betaalbare Cintiq 12”. Hij is te koop voor ongeveer 1100 euro inclusief BTW. Uiteraard nog steeds een stevig bedrag maar daar krijg je wel wat voor terug.

Joepie, hij is binnen
Wacom levert het tablet netjes in een doos vol met piepschuim zoals je tegenwoordig kan verwachten. Het tablet zelf ligt veilig gescheiden van de anderen spullen. En dat zijn er nogal wat. Het eerste wat mij opviel nadat ik het pronkstuk uit de doos had gehaald zijn de enorme bundel van kabels. Dat viel mij meteen erg tegen. Kabels kabels en nog eens kabels. Even lekker mobiel tekenen betekend dat je daar echt rekening mee moet houden. Het tablet vraagt 1 aansluiting op het net. Deze gaat naar een wacom kastje. Uit dit kastje gaat er een usb kabel naar je computer. Ook vertrekt er een dikke DVI kabel naar je computer. Deze is best lomp en stevig. Vervolgens vertrekt er van het kastje weer een stevige kabel naar het tablet. Deze kabels zijn natuurlijk niet te zien op de mooie Waom fotos. Mijn enthousiasme na het uitpakken had even een klein deukje opgelopen.

Het tablet
De Cintiq 12” lijkt in vele opzichten heel erg op de Intuos3 A5 model. Voor mij een uitkomst aangezien ik aan dit model was gewend. De cintiq tabletten bezitten dezelfde eigenschappen als de Intuos3 serie. Dus 1024 druk levels, en herkend hij de hoek van je pen. Wat het eerste opvalt aan het tablet zijn de 2 enorme touch paden links en rechts. Bij de Cintiq hebben de makers van Wacom besloten ze aan de buitenkant te plaatsen. Om heel eerlijk te verwachte ik daar meteen problemen mee. Misschien gewenning in vergelijking met de Intuos3, waar ze aan de binnenkant zitten. Maar toch, nog steeds na een paar weken zit ik onbewust in en uit te zoomen terwijl ik gewoon mijn cintiq vast hield.
Het tablet is ondanks een scherm en de technieken die er in zitten flinterdun. Oogt erg prettig en weegt hij haast niets. Aan de onderkant zitten teflon of filtjes om het draaien van je tablet te vergemakkelijken. Ook kan je heel eenvoudig een standaard uit klappen om je scherm naar voren te laten kantelen. Dit werkt tot mijn verbazing erg prettig. De standaard software die te downloaden is, is eenvoudig te bedienen. Je kan verschillende programma’s hun eigen instellingen geven met het tablet. Dat is een persoonlijke afstelling.
De toplaag van het scherm lijkt erg gevoelig voor krasjes. Met opbergen moet je daar echt goed op letten. Zeker door alle kabels en toestanden die je los en vast moet koppelen zit er zo een kras op. Althans, zo voelt dat

Het gebruik
Eenmaal alles aangesloten kan de computer aangezet worden. Een aan en uit snuif knop aan de bovenkant van het tablet. Een mooi blauw ledje gaat branden en dan scoor je bij mij al een extra punt. Lampjes zijn blauw op apparatuur. Niet groen, niet oranje, maar mooi diep blauw! Zodra windows zijn buroblad heeft gevonden schiet het scherm van de wacom aan. Windows past zich meteen aan het wacom beeldscherm aan. Misschien doet Vista dit uit zichzelf, ik hoefde het in ieder geval niet aan te passen. Wat mij veraste was de helderheid en de scherpte die het scherm met zich mee draagt. Ik had verwacht dat alles heel klein zou ogen maar dat valt 100% mee.

Tekenen
Tekentabletten zijn natuurlijk niets anders dan een stuk gereedschap. En voor ieder is de beleving verschillend. Sommige mensen gebruiken liever een tablet en zien de meerwaarde niet in een cintiq. Persoonlijk keek ik zelf erg uit naar de cintiq omdat ik weer graag terug wilde naar het 1 op 1 tekenen. Kijken waar ik mijn pen neer zet. Dichterbij het tekenen komen zoals ik vroeger altijd tekende. Hier kan ik heel kort over zijn. Tekenen op de wacom Cintiq is ge-wel-dig. Ik zag geen lag tussen mijn pen en de stroken in photoshop. Het reageert echt zeer realistisch. Het 12” scherm formaat werkt prima en het is niet te klein. Groot is het natuurijk niet maar door zijn formaat is hij wel lekker licht en kan je hem makkelijk op schoot leggen.

Afwijking
Een bekende probleem bij de Cintiqs, zeker bij deze 12” versie is de afwijking van de cursur, zodra je in de buurt komt van de randen komt. Misschien is dit een technisch probleem dat het tablet daar niet zuiver kan omgaan met de pen. Feit is, dat dit soms best wel jammer is. De afwijking is zelfs behoorlijk tot bijna een halve centimeter. Ik heb het geprobeerd te fotograferen. Nu kom je daar normaal gesproken ook niet zo snel met je pen. Maar toch wilde ik het niet onbesproken laten.

Al om al, ben ik middels helemaal verliefd geworden op mn Cintiqje. De minpunten aan het tablet zijn de vele kabels die noodzakelijk maar tegelijk erg onhandig zijn. Van je tablet loopt er 1 kabel naar een speciaal kastje. Maar vanaf het kastje is het een spaghetti van ditjes en datjes. Zo naast mijn laptop die ook voeding vraagt (tekenen op je accu ben ik in 1 uur door de power heen) is het maar een drukke boel op de grond. Jammer.

Maar eerlijk is eerlijk, ondanks de afwijking langs de zijkant is het echt een top product. Het tekent heerlijk en ik vind persoonlijk een stap dichterbij het “echte tekenen” dan op de Intuos. Het is even een stevige uitgave maar daar krijg je veel teken plezier voor terug! Het helpt om even te shoppen voordat je hem direct bij de wacom shop bestel loont het om ever verder te zoeken Het heeft mij ruim 70 euro bespaard.

Ik hoop hiermee mijn steentje bij gedragen te hebben. Als er nog vragen zijn, stel ze gerust. Ik zal proberen je vragen te beantwoorden.

Gegroet,
Roy

Heb jij ook een Wacom Cintiq 12WX LCT Tablet?

Leuke review, wat een beestje is 't ook :+ erg mooie creaties heb je op je portoflio staan, kwijl :P mocht ie ooit van de hand gaan, omdat je met je nvidia partner een grootere gaat kopen zien ik 'm graag in de V&A terug :+
Feli met de crème de la crème van de tabletten :) Ik kwijl er geloof ik al zo'n 10 jaar over. Ik ben echter gelukkig met m'n Special Edition A5 wide Intuos 3.
De kabels lijken me inderdaad niet handig, zeker als je weet dat een gewoon tabletje alleen een USB kabeltje nodig heeft...

Op welke resolutie werkt het tablet eigenlijk? Tegenwoordig werk ik namelijk zelf op 1920x1200, maar kan het me niet voorstellen dat het tablet hiermee overweg zou kunnen.

Laat trouwens een wat artwork van je zien, we zijn natuurlijk wel benieuwd wat je ermee maakt :D
Hallo Kale Chinees (lol, grappige nickname)

De kabels zijn een doorn in het oog. Helaas heb ik mijn A5 tablet verkocht zodat ik deze aankoop kon doen. Had ik nou nog meer even extra na gedacht. Misschien dat ik met de tijd toch een extra tablet erbij koop. Ik denk dat ik dan een A4 aanschaf. Want even vlug het tablet aansluiten zit er niet in. Dat is met een los tabletje wel zo handig.

De resoluitie is 1280x800 volgens mij.

Ik werk zelf ook op 1920x1200 op de zaak, met een Apple cinema scherm. Uiteraard kan dit 12" formaat daar niet aan tippen. Al moet ik zeggen dat ik erg onder de indruk ben van wat het scherm laat zien.

Mijn werk op deze cintiq:

Voorbeeld 1 "Out of Control"
Voorbeeld 2 "Graveyard worms"
Voorbeeld 3 [url="http://http://www.rkgfx.nl/puploads/images/Artwork/The%20Phantom%20Blue%201200%20finish.jpg"]"The Phantom Blue"[/url] (opdracht)

Overige tekeningen op mijn Intuos3 tablet zijn hier ook te vinden:

Vind je het wat? Wat doe jij zo in het dagelijks leven dan , kale chinees :)

[Reactie gewijzigd door RoyK op 27 juli 2024 04:12]

Voorbeeld 3 "The Phantom Blue" (opdracht)

misschien handig om deze link even aan te passen(dubbele http// weghalen)
Ziet er erg goed uit! Je tekeningen hebben nog wel een echte photoshop smaak (iets te clean). Helaas heeft PS nog niet zo'n goede brush ondersteuning heb ik zelf ondervonden. De color overlay en dodge/burn tools zijn mij iets te beperkt. Tegenwoordig werk ik de basis met Painter X en doe ik de nabewerking in Photoshop.
Ik heb helaas niet zoveel online staan maar hier kun je wel het een en ander vinden.

In het dagelijkse leven werk ik op de marketing afdeling van een NVIDIA partner. Daarnaast heb ik een klein reclame bureautje waar ik vanalles doe; website, DTP, concepting, marketing, programming etc etc :D Als het met computer te maken heeft dan ben ik er waarschijnlijk wel in thuis ;)

[Reactie gewijzigd door kalechinees op 27 juli 2024 04:12]

3 tekeningen zijn in Painter X gemaakt. Ik vind painter een beter teken programma. Het is natuurlijk ook een echt teken programma waar photoshop natuurlijk niet zijn main focus op heeft.

maar ik mis in painter wat gemak in sneltoetsen die ik in Photoshop al jaren gebruik. Ik kan maar moeilijk wennen aan de wat onhandige sneltoetsen in painter. Zoals bijvoorbeeld een laag selecteren en even snel het object dat je getekend heb roteren.

Het is een kwestie van meer tekenen in painter natuurlijk maar dat komt nog wel. Het photoshop smaakje begrijp ik niet zo. De tekeningen zijn van scratch af aan tot een detail tekening gegroeid. van schets tot finish. Afwerking en detail. Met een speedpaint werk ik niet 'clean' om jou thermen even te hanteren :)

Wat betreft de brushes kan je in Photoshop ook behoorlijk veel leuke dingen mee doen. Ik heb er in ieder geval geen beperkingen in gevonden. De brushes in Painter X daarin tegen uiteraard zo gemaakt dat het simuleert als een echte kwast, pen of inkt. Deze honderden mogelijkheden vind ik tegelijk een nadeel.

ik sta in de belangstelling van een aantal game studio's dus het zal vast wel goed zitten ;) Er lopen wat lijntjes die potentie hebben om uit te groeien tot iets heel gaafs.

Ik heb hier en daar wat DTP werk gedaan maar persoonlijk werkt het net bij me. Zeker het logowerk vind ik maar verschrikkelijk om te doen. ik mis daar vrijheid en er zijn al zoveel logo's. Ik voel daar belemmering in mijn creativiteit :P. Geef mij maar een groot wit tekenvel en een onderwerp. Daar voel ik me het beste in thuis.

ik begrijp dat je dus allround bent met de software!?

[Reactie gewijzigd door RoyK op 27 juli 2024 04:12]