Als schrijver van de meest positieve review op Tweakers ooit zo ongeveer, ga ik nu het zusje van het zo geliefde product behandelen. De betreffende review is van mijn Play 5
http://tweakers.net/productreview/48974/sonos-play5.html en ik ben nog elke dag even blij met het ding. Over het hoe en waarom om voor Sonos te kiezen, kan je kijken in die review
Nu dus een review van een Play 1. Ik deze aangeschaft voor 2 plekken. 1 voor op de slaapkamer en 1 in de keuken.
Verpakking en apparaat
Het uitpakken is al een feestje. De Play 1 wordt geleverd in een rechthoekige doos, en is zeer zorgvuldig verpakt en de Play 1 is omgeven door mooie verpakkingsmaterialen die ook nog eens zeer stevig zijn. Dit heb ik bij nog geen ander merk zo netjes gezien, inclusief Apple.
De Play 1 zelf is een kunststukje. Of je hem mooi vindt, dat is persoonlijk. Het materiaalgebruik is echter van hoog niveau en als je hem vastpakt heb je echt wat in handen.
Aansluiten
Het aansluiten van de Play 1 is eenvoudig. Je doet hem in het stopcontact, meldt de Sonos app dat er een nieuwe speaker is, en klaar is kees. De app vraagt nog even waar de speaker staat, zodat hij herkenbaar is, en je kan van start.
Geluid
Het geluid van de Play 1 is goed. Het is een mono speaker maar dat maakt voor de beleving in de ruimtes waar hij voor bedoeld is niet uit. Het geluid is wel anders dan van een Play 3 en 5. Het is moeilijk te omschrijven, maar het lijkt wel of andere engineers het tweaken hebben gedaan. Waar de Play 3 en Play 5 dezelfde sound hebben, is de 1 echt anders.
Dat levert meteen ook het enige probleem op wat ik heb. Als standalone speakers (of stereo als je ze in paar neerzet) geven ze dezelfde topervaring als de Play 5. Mooi geluid, simpel in gebruik en mooi design.
In combinatie met een Play 5 is het geen succes. Ik heb Play 5 in de woonkamer en een open keuken. Mijn gedachte was tijdens het koken de Play 5 en 1 aan elkaar te koppelen, zodat als ik de keuken uitloop de muziek "mee gaat" en vice versa. Doordat de audio die uit de speakers komt zo verschillend is, is dat geen succes. Je oren moeten elke keer weer een paar seconden wennen aan het andere geluid.
Ik draai de Play 1 nu in de keuken standalone, en dan is het heel fijn om zo'n speaker in de keuken te hebben. Het bedienen via 1 van de tablets of telefoons die onder handbereik liggen blijft een fijne en vriendelijke ervaring.
Oordeel
Beveel ik de Play 1 aan? Zeker. Waar de Play 5 van mij een dikke 10 krijgt, is de Play 1 voor mij een 8.
Wat je niet moet doen, is hem in combinatie gebruiken met een 3 of een 5. Koop het systeem inderdaad voor een keuken, een badkamer (ja, hij is vocht bestendig) of de slaapkamer. Zet hem in je werkkamer in de boekenkast of in stereopaar op je bureau. De ervaring is top.
Ook als achterspeakers bij een Soundbar schijnt het echt goed te werken. De prijs is wel stevig. Waar de Play 5 relatief gezien een koopje is gezien zijn kamervullende eigenschappen, is de Play 1 voor €199,- natuurlijk relatief beperkt. De gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheid om te koppelen met een andere Play 1 en natuurlijk het feit dat je de andere speakers in huis op dezelfde manier bediend, maakt het wat mij betreft een te rechtvaardigen prijs