Canon Digital Ixus 430 (4MP, 3x zoom, 36-108mm, f/2.8-4.9) Review

Anoniem: 108027
19 mei 2005, laatste update op 19 mei 2005, 1.176 views

Canon Digital Ixus 430 (4MP, 3x zoom, 36-108mm, f/2.8-4.9)

Na lang zoeken naar een nieuwe camera kwam ik op deze uit. Ik was op zoek naar een eenvoudig toestel dat toch enige kwaliteit kon bieden, uiteraard voor een degelijke prijs. Hij moest niet te groot zijn en ik zou hem voornamelijk gebruiken voor point-and-shoot fotografie. Begin dit jaar heb ik deze aangeschaft in combinatie met een 512MB geheugenkaart en 2 extra accu's, wat toch voldoende moet zijn om hem een keer mee te nemen naar een feest, concert of andere leuke gelegenheid zonder in de problemen te raken. Dankzij het niet al te grote formaat past hij prima in mijn broekzak wanneer ik geen zin heb om hem de hele tijd met hoesje + accu's mee te sleuren. Als ik plotseling een foto wil maken kan ik hem aanzetten terwijl ik hem uit mijn zak...

Pluspunten

• Makkelijke bediening
  • Foto's van uitstekende kwaliteit
  • Korte opstarttjid
  • Solide behuizing

Minpunten

• Lange focustjid bij schemering/donker (soms meerdere pogingen nodig).
  • Geen accu-indicatie (enkel: bijna leeg)

Dankzij het niet al te grote formaat past hij prima in mijn broekzak wanneer ik geen zin heb om hem de hele tijd met hoesje + accu's mee te sleuren. Als ik plotseling een foto wil maken kan ik hem aanzetten terwijl ik hem uit mijn zak haal zodat ik meteen beginnen kan met foto's maken. Dit is voornamelijk een voordeel bij portret- en actiefoto's. Een klein nadeel van het design met de knoppen is dat, als hij strak in je broekzak o.i.d. zit de standen ervan ongewenst kunnen veranderen wanneer je hem tevoorschijn haalt. Altijd even de instellingen controleren is dan geen overbodige tip.

De tijdsperiode tussen verschillende foto's is ook niet al te groot. De flits is redelijk snel opgeladen waarna de volgende foto weer snel gemaakt kan worden. Vooral bij daglicht, wanneer geen flits vereist is, is die periode kort. Wanneer je op hetzelfde punt gefocust blijft (door de knop half ingedrukt te houden tijdens het foto's nemen) kun je zeker meer dan 2 foto's per seconde maken. Ik heb bij de aanschaf van een grotere geheugenkaart nog in het achterhoofd gehouden dat misschien een snelle(re) kaart nodig kon zijn. Maar de kaart die ik nu heb is snel genoeg voor mijn toepassingen.

De meegeleverde accu houdt het naar mijn idee goed uit. Maar zoals al aangegeven bij de +/- punten zit er geen accuj-indicatie op. Hij geeft enkel aan wanneer de accu bijna leeg is. De twee extra accus die ik heb hebben een grotere capaciteit (1000mAh tegenover 850mAh) maar ik heb het idee dat deze het minder lang volhouden dan de originele Canon accu.(ze waren dan ook een stuk goedkoper). Toch is dit ruim voldoende om de camera een dag lang intensief te gebruiken waarbij de geheugenkaart nagenoeg vol komt en er volop foto's terugbekeken worden. De accu's zijn overigens binnen redelijk korte tijd weer opgeladen. Ik gok op zo'n 1,5 a 2 uur per stuk.

Een van de weinige minpunten die ik ervaren heb met de camera is dat wanneer het redelijk donker hij niet goed functioneert met betrekking tot de focus-functie. Wanneer hij niet goed kan focussen geeft hij dit normaal gesproken aan en kun je alsnog beslissen of je gewoon een foto wil maken of niet. Dit kan soms resulteren in een onscherpe foto. Het is echter al een aantal malen voorgekomen dat hij dit niet aangeeft en je opnieuw de knop half in moet drukken voor de focus-procedure. Opnieuw is het dan afwachten of het lukt of niet. Zoniet dan kun je het beste de knop gewoon meteen helemaal indrukken waarna je uiteindelijk een foto maakt. Dit duurt dan nog relatief lang en het resultaat is dat je onderwerp na die stuntelactie niet meer "geschikt" is om gefotografeerd te worden.

De overige functies die erop zitten ben ik nog een beetje aan het uitproberen. Een aantal macro-foto's zijn al zeer goed gelukt en de andere instellingen zijn ook zeker handig en voor mij meer dan voldoende. Ook de filmpjes die je ermee kunt maken zijn van voldoende kwaliteit om een indruk te geven van de omgeving waar je fotografeert. Natuurlijk mag je hier niet teveel van verwachten en een fotocamera heb je niet om te filmen, maar vergeleken met andere camera's vind ik persoonlijk de kwaliteit van een 320x240 filmpje, van de canon afkomstig, ruim voldoende. Ook het geluid dat erbij zit is van redelijke kwaliteit. Daar bedoel ik niet mee dat het geweldig mooi klinkt, maar eerder dat harde geluiden zoals bijvoorbeeld muziek in de discotheek, en zachte geluiden zoals gefluister er goed hoorbaar op komen te staan.

Meer dan die paar kleine minpunten heb ik nog niet, en verwacht ik niet te ervaren met deze camera. Verder geeft hij voor mij, na een brakke 2Mp-camera gewend te zijn, haarscherpe foto's en ik ben er dan ook absoluut tevreden over. Vooral als je er helemaal aan gewend bent kun je van deze camera enorm veel plezier hebben.

Heb jij ook een Canon Digital Ixus 430 (4MP, 3x zoom, 36-108mm, f/2.8-4.9)?