Hallo mede-tweakers,
*Dit is mijn eerste uitgebreide geschreven review bij Tweakers. Bij voorbaat dank voor eventuele tips en verbeteringen.
Hierbij schrijf ik een review over de MacBook Air 13,3" (mid. 2013)
Mijn configuratie bestaat uit een 1,3 GHz i5-4250U, Intel HD5000, SSD van 128GB, 4GB werkgeheugen op 1600MHz LPDDR3.
Ik heb de MacBook Air aangeschaft in augustus voor een prijs van €1061,26 (vanwege studentenkorting ging er 6% af van de €1129,-)
Voor meer duidelijkheid voor de review, ik heb voorheen altijd Windows gebruikt. Vanaf Windows '95 tot 8.1, laatste laptop was een Asus N56 (15,6" FullHD scherm).
In deze review ga ik alle punten na waarop deze beoordeelt kan worden, deze punten zijn:
- mobiliteit en accuduur;
- prijs;
- featureset;
- prestaties;
- beeldkwaliteit;
- bouwkwaliteit en robuustheid;
- ergonomie;
- warmte- en geluidsproductie.
Mobiliteit en accuduur
Dit criterium heb ik beoordeeld met de hoogste score. Dit vanwege zijn zeer lichte gewicht en zijn enorm goede accuduur. De 13,3" MacBook Air weegt maar liefst 1,35kg, daarnaast is het formaat ook redelijk. Ik denk dat alle 13,3" laptops op het moment hetzelfde formaat hebben als deze MacBook Air.
Daarnaast is de accuduur ook zeker een groot pluspunt. Misschien nog wel het grootste pluspunt van deze laptop. Apple claimt dat de accu 12 uur mee kan en Tweakers heeft dit getest en komt op ongeveer dezelfde tijd uit.
Naar mijn ervaring, ik bezit de laptop nu 4 maanden, kan ik zeggen dat deze accuduur niet meer dan waar is. (op het moment van tikken staat hij op 75%, helderheid op ongeveer 60%, toetsenbordverlichting op 90% en ik kan nog ongeveer 9 uur en 23 minuten verder. Zelf heb ik ook mee gemaakt dat de MacBook Air zelfs op de 16 uur kan staan.
In de praktijk, bij veel gebruik, kan de accu bijzonder lang doorgaan. Een schooldag (van half 10 tot 4 uur) is niet bepaald een uitdaging, tenzij je films etc. gaat bekijken natuurlijk.
Prijs
De prijs van de MacBook Air is de op een na laagst beoordeelt criterium. De prijs is redelijk hoog te noemen, namelijk €1061,26. Ik heb echter bij de a-Mac een mooie deal gemaakt en redelijk wat extra's gratis erbij gekregen. Als studentzijnde heb ik Office 365 voor een mooie prijs kunnen verkrijgen, daarnaast nog het instructieboek van Office for Mac en een degelijke rugtas voor de MacBook. Dit natuurlijk voor wel wat meer dan €1061,26.
Ik wil er wel bij vermelden dat wanneer er gekeken wordt naar bijvoorbeeld Samsung of Asus, dan is de MacBook Air niet bepaald duur. Misschien het meest betaalbaar voor een Ultrabook (Intel Core i*, SSD, lichtgewicht etc.). De gemiddelde prijs ligt op ongeveer €1100 als ik zo door de Pricewatch van Tweakers kijk en zoek specifiek op Ultrabook met 13,3" scherm en SSD.
Featureset
De feutureset is bij Apple altijd wel redelijk geweest. De MacBook Air kan veel, er staan standaard heel wat handige applicaties op geïnstalleerd en ben je in no-time klaar met de installatie. Als je vergelijkt met een Windows-laptop, dan kun je er waarschijnlijk een stuk minder mee, maar aangezien ik deze laptop voornamelijk gebruik voor mijn studie, is deze MacBook ruim voldoende. Het aanbod van 2x USB 3.0 sloten, 1x Thunderbolt, MagSafe en sleuf voor SDXC-kaart is echter mager, al erger ik me hier niet aan.
Op deze MacBook Air gebruik ik alle standaardprogramma's, samen met iLife en iWork. Doordat alles binnen Apple blijft, is het synchroniseren met de iPhone zeer gemakkelijk. Ook blijft het compatibiliteit groot, doordat Pages, Numbers en Keynote goed kunnen werken met .docx, .xlsx en .pptx.
Er is echter wel een kanttekening bij te maken, wanneer je medestudenten werken met Office 2010 of 2013 (Windows) en jij werkt met Office 2011 (Mac) dan mag het wel is verkeerd gaan met het lettertype of bepaalde stijlen. Inleveren van documenten gaat natuurlijk altijd in .PDF formaat, zodat dit niet meer voorkomt

Ook is het belangrijk om te weten, mocht je van Windows naar OS X willen gaan, dan is Finder in vergelijking met Verkenner een flinke opgave om aan te wennen. Finder is vaak onoverzichtelijk, het vraagt om een ander inzicht dan bij Verkenner. Naar mate van oefenen en er gewoon mee werken, werkt het ongeveer een maand wel prima. (al moet ik er bij zeggen dat ik redelijk snel nieuwe technologie kan beheersen, sneller dan mijn omgeving, maar ja, daarvoor zijn we lid van Tweakers!)
Prestaties
De prestatie van de MacBook Air is uitstekend op bepaalde punten. Natuurlijk is dit apparaat niet gemaakt voor Photoshop of een videobewerkingsprogramma. Daarvoor koop je dit apparaat niet. Maar waar je het wel voor koopt, zoals tekstverwerking, internet, mail en allerlei simpelere taken, is de MacBook een super ding. Hij is zeer snel dankzij de SSD via PCI-e aansluiting en de i5-4250U werkt alles vloeiend en werkt het subliem.
Tijdens het werken met de MacBook Air is vastlopen amper tot nooit meer van toepassing. Alleen bij het gebruik van iMovie (videobewerking) kan het soms dat hij er wat last mee heeft, maar tot nu toe heb ik nog geen ervaring met dat het echt vastloopt.
Beeldkwaliteit
Dit punt geef ik de slechtste beoordeling. Het beeld is een 13,3" formaat met 1440x900 pixels. Het heeft een 16:10 beeldverhouding. Simpel gezegd is dit gewoon verouderd en redelijk middelmatig. Ik had graag beter gezien, maar dan zal Apple je verwijzen naar de MacBook Pro 13,3" met een Retina scherm.
Bij het gebruik van het beeld valt het allemaal wel mee, al zie je gewoon liever wat beter. Bij het veranderen van de beeldhoek verandert de kleur amper, wat een positief punt is. Daarnaast is het ook een positief punt dat het een 16:10 verhouding heeft, dit wil ik graag meer zien bij andere laptops!
Bouwkwaliteit en robuustheid
De bouwkwaliteit van de MacBook Air is gewoonweg super. Het heeft een aluminium uni-body wat ervoor zorgt dat het een zeer stevig apparaat is. Het is zo stevig dat het opvalt voor een klein apparaat als dit.
Ook het toetsenbord werkt zeer fijn. De toetsaanslag is precies goed en er wordt nooit een toets gemist.
Daarnaast werkt de touchpad subliem, zelf vind ik dit ook een zeer groot pluspunt. Waar je bij Windows vaak hekelt met de touchpad, nodigt de MacBook samen met OS X je uit voor het gebruik hiervan. Vandaar de 5 sterren op dit punt.
Ergonomie
Over de ergonomie is weinig te vertellen. Het toetsenbord en de touchpad zitten op logische plaatsen. Het is even wennen dat alles wat kleiner is dan voorheen, maar daar ben je zo aan gewend. Het scherm kan genoeg graden gekanteld worden, zodat je bijna altijd goed voor het scherm zit.
Warmte- en geluidsproductie
Op dit punt heb ik weer de volle 5 sterring gegeven. Dit omdat je de MacBook Air nooit, maar dan ook nooit hoort. Tenminste, met het werk dat ik doe.
Ik heb er een keer een spel op getest (Diablo 3) en daarbij ging de MacBook werken. Hij werd redelijk warm en maakte redelijk wat lawaai.
Maar voor het werk wat ik doe, zoals tekstverwerking internet, mail etc. hoor je dit apparaat nooit. Hij wordt ook nooit warm, hij voelt eerder koud aan door het aluminium.
Als afsluitende alinea wil ik vermelden dat de MacBook Air een zeer prima product is. De Ultrabook van Apple is aan de dure kant, maar in vergelijking met andere producenten valt het mee. Als student is het een aanrader, mits je het kunt veroorloven. Het werkt goed samen met Office, alleen werkt het beter met iWork. Ook de accuduur en de bouwkwaliteit zijn zeker uitstekend. Al is de beeldkwaliteit aan de lage kant, maar daarvoor zal Apple je verwijzen naar de MacBook Pro met Retina scherm.
Al met al, een zeer goede koop. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Na jaren lang Windows gebruikt te hebben, was het even wennen aan OS X. Door er dagelijks mee te werken is het een kwestie van tijd en je bent eraan gewend. De synchronisatie met iTunes en iDevices is vlekkeloos, al is hier ook wat oriëntatie voor nodig.
*Op het eind van deze review is de accu nog 68%, zelfde instellingen en nog 10:12 uur te gaan.
Informatie gebruikt:
Technische specificaties MacBook Air (mid. 2013)- Apple
http://www.apple.com/nl/macbook-air/specs.html, geraadpleegd 2 januari 2014
MacBook Air: een halve dag in de lucht? -review Tweakers
http://tweakers.net/revie...n-de-lucht-inleiding.html, geraadpleegd 2 januari 2014
Ultrabook Pricewatch
http://tweakers.net/categ...BqFHqQ6hzFbFM_NxCC_G4S7kB, geraadpleegd 2 januari 2014