Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties DLNA -support, WiFi, 16GB - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Minix Neo X7 16GB Review

+1
chefkeds 2 januari 2014, laatste update op 27 april 2014, 68.941 views

Minix Neo X7 16GB

Pluspunten

  • Minix-versie van xbmc
  • 1080p speelt vloeiend af (mits deze op harde schijf of usb staan)
  • Externe antenne heeft zeer goed ontvangst
  • Compleet pakket met adapter, afstandbediening, hdmi-kabel en usb kabel

Minpunten

  • Bijgeleverde afstandsbediening is niet goed te gebruiken in de stock android launcher.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Geluidskwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4
Featureset Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 5
Design Score: 5
Minix Neo X7
Ik heb lange tijd geėxperimenteerd met de Raspberry Pi Model B. Ik had een complete set in gebruik en het hele pakket liep redelijk met openelec. Ik had hier veel tijd in gestoken maar wilde toch iets meer. Na enige tijd zoeken kwam ik uit bij de minix x7. Minix heeft verschillende android media boxen. Ik heb gekozen voor de X7 omdat hij op het moment van schrijven de snelste processor heeft en een externe antenne. Ik gebruik deze op de zolder dus een stabiele wifi verbinding is belangrijk. Voor omgerekend ¤ 103,92 euro heb ik deze op dealextreme.com besteld en had deze 2 weken later in huis.
http://dx.com/p/minix-neo...4388&Utm_source=affiliate
http://www.minix.com.hk/upfile/20130805160152224.jpg

Over de minix X7
  • Rockchip RK3188 Cortex A9 Processor
  • 1.8 GHz Quad Core CPU
  • Quad Core Mali400 GPU
  • 2GB DDR3 Ram
  • 16GB NAND Flash Opslag
  • 802.11 B/G/N Wifi
  • LAN/Ethernet
  • Bluetooth 4.0
  • SD-kaart tot 32GB micro SD
  • 3 USB peoorten
  • HDMI 1.4
  • Android versie 4.2.2 Jelly Bean
  • Voeding adapter 5V 3A
Design en connectiviteit
De minix X7 oogt zich een beetje als een apple tv met een externe antenne. Een kleine zwarte box met afgeronde hoeken. Hij is gemaakt van stevig plastic en voelt erg solide aan.


http://www.minix.com.hk/upfile/20130805160422703.jpg
http://www.minix.com.hk/upfile/20130805160347426.jpg

Unboxing
http://www.gadgetgear.nl/wp-content/uploads/2013/09/Minix-Neo-X7-Unboxing.jpg
De set is zeer compleet.
  • Minix neo X7
  • Antenne
  • Stroomadapter
  • HDMI-kabel
  • USB-kabel met verlengstuk
  • IR Afstandsbediening
  • Gebruikshandleiding
Eerste indruk
Nadat ik alles aangesloten had start het apparaatje snel op. De bijgeleverde minix launcher is ideaal voor de bijgeleverde afstandsbediening maar dit vond ik zeer ouderwets en amateuristisch uitzien. Ik heb meteen een draadloze muis en toetsenbord aangesloten en overgestapt op de stock android launcher. Daarna meteen wifi, systeemtaal en resolutie ingesteld. Ook heb ik xbmc geļnstalleerd en ingesteld naar mijn wensen.

XBMC
XBMC minix versie is een slimme zet van minix. Deze gratis te downloaden versie van xbmc is te vinden op de minix website en werkt uitstekend. Ik heb deze meteen geļnstalleerd en Big Bug Bunny op 1080p afgespeeld. Dit verliep vloeiend zonder enige hapering. Films en series spelen op 1080p vloeiend af mits deze op de harde schijf of usb-stick staan. Via wifi heb ik 1080p nog niet vloeiend kunnen afspelen.

IR remote
De bijgeleverde afstandsbediening is ideaal voor de custom minix launcher en media programma's als xbmc. Voor de stock android launcher, browsen en spellen is dit helemaal niet geschikt. Wil je alles uit je X7 willen halen moet je flymouse met toetsenbord erbij aanschaffen. Verder moet je toch beschikken over enige android kennis wil je alles goed instellen. Hiermee bedoel ik resolutie, wifi, bluetooth, xbmc enz. Dat is voor mij geen probleem maar als ik dit aan mijn ouders zou overlaten zou dit niet goed komen. Zodra alles is ingesteld is het gebruiksgemak zeer goed.

Conclusie
Ik ben ontzettend verrast dat de minix X7 meteen out of the box werkt. Alles loopt vloeiend en is na instellen zeer gebruiksvriendelijk.
De komende weken ga ik spellen installeren en de ps3 controller uitproberen.

*Update 18-01-2014*

Ik heb de Ps3 controller aan de Minix X7 aangesloten. Omdat deze niet geroot is moet dit via de usb-kabel en kan dit niet via bluetooth. Ik heb de volgende spellen geļnstalleerd:
GTA Vice City
GTA San Andreas
Super GNES Emulator

Met het instellen en mappen van de controller had ik in het begin moeite, maar als dit eenmaal gedaan is werkt het gamen met de controller erg prettig. De spellen lopen allemaal erg vloeiend en soepel. De Graphics van GTA San Andreas zijn niet van deze tijd maar het spel is nog steeds heerlijk om te spelen.

Ik heb verder een flymouse op e-bay besteld. Het model wat ik heb besteld is een Measy RC9. Dit is een eenvoudige flymouse met alleen de belangrijkste functies. http://www.ownta.com/images/detailed/Measy-RC9-Fly-Mouse-6.jpg
De Measy RC9 heeft een goed bereik en werkt op de Minix X7, windows pc, linux, en reageert soepel. Deze flymouse is niet duur en doet precies wat hij moet doen.

Ik had gehoopt dat deze de bijgeleverde IR-remote kon vervangen maar helaas mis ik toch enkele functies zoals de power-knop en de volume knoppen. Ik zie de flymouse als een aanvulling als ik websites wil bekijken, youtube wil kijken of andere android applicaties wil gebruiken. Voor xbmc en internetradio blijf ik de bijgeleverde IR-remote gebruiken.

* Update 27-04-2014 *

Na het experimenteren met verschillende roms en versies van xbmc ben ik uitgekomen bij hardwareguru's rom met beyond xbmc.
Deze rom is snel en draait 1080p zonder enige stotter. Beyond xbmc kun je in alle mogelijke manieren tweaken en aanpassen. Dit kost natuurlijk ook wat tijd om dit te veranderen en aan te passen maar uit eindresultaat is precies wat jij als gebruiker wil. Ik download zelf films en series die ik op een 32gb sd-kaart zet. Daarnaast kijk ik series en films van gotv en gomovies addons.
Ik ben zeer tevreden met deze opstelling. Ik zoek nu alleen naar een backup programma om alle instellingen op slaan voor als ik een nieuwe rom zou willen proberen.

Gebruikt in combinatie met:

  • Measy RC9

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Minix Neo X7 16GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (65)

Wijzig sortering
Ik heb en Neo 7 gekocht.
Wil ik hem aansluiten en opstarten.
Doet de helemaal niets, er brand een blauw/paar lichtje.
In de afstandsbediening zitten juiste opgeladen batterijen in.
Weet iemand ook wat ik moet doen?
Gaat 1080P wel vloeiend over bedraad ethernet?
Ik heb dit vandaag uitgetest en het werkt. Alleen in het begin stottert het beeld enkele keren maar daarna loopt het beeld vloeiend.
Ik ben al een tijdje zeer geļnteresseerd naar dit toestel aan 't kijken...
Volgens mij kan dit een waardige opvolger zijn voor mijn oude popcornhour A110...

Het grote vraagteken bij Android blijft de DTS ondersteuning.
'Gewoon' passthrough via HDMI is meer dan voldoende voor mij, downsampling gebruik ik niet...

Enige ervaring met DTS bij de X7? (of de aangepaste XBMC?)
De HDMI is beperkt tot 2.0 volgens mij. Ik geloof niet dat het dus mogelijk is om AAC of DTS via Passthrough door te sturen, als ik het goed begrepen heb wordt dit echter wel ondersteund op de TOS / SPDIF aansluiting (optische uitgaing).

Ik heb het apparaat besteld via Geekbuying.com met de Minix Neo A2 Airmouse voor ¤ 126,21.
Als ik alle berichten en reviews mag geloven zijn er 2 leveranciers die een waardige Android Mediaplayer aanbieden op dit moment.

Ugoos met de UT1
en
Minix met de X7 (Mini)

De keuze is voor mij gevallen op de Minix X7 vanwege de overtuigende ondersteuning op de software. Er zijn sinds de introductie ondertussen 9 firmware updates geweest om prestaties te verbeteren en ondertussen heeft Minix een XBMC die geoptimaliseerd is voor de X5 en X7 uitgebracht. hierover heb ik voor de Ugoos weinig kunnen terugvinden.

Ik moet lekker gaan afwachten nu.....
Volgens mij is het niet de bedoeling om je eigen webshop te promoten in een review of op een andere manier hier op Tweakers.net.
Ik heb geen ervaring met dts. Ik weet wel dat er roms zijn die dit ondersteunen zoals justxbmc.
Hallo, ik zag dat je deze bij dx weg hebt. Aangezien ik hele goede ervaringen met dx heb wil ik hem ook daar gaan bestellen. Kan je hem wel in de nederlandse taal activeren?
Ik heb ook heel goede ervaringen met dx.com. De X7 boot de 1e keer in het engels maar je kan android gewoon op Nederlands zetten. Je krijgt ook een adapter met EU standaard dus die past gewoon in het stopcontact.
Ik heb 'm ondertussen ook besteld...
Via Amazon.de, ¤127,99 , gratis levering.
Levertijd 5 dagen.

Via DX heb je altijd kans op douane- en import kosten + lange levertijd.
Volgens mij is het zo dat je pas importkosten betaald als de waarde hoger is dan ¤ 150,-, dat is in dit geval niet aan de orde, dus volgens mij zou je geen import/douane kosten moeten hebben op deze items.

De levertijden zijn voor mij ook een raadsel, ik hoop dat Geekbuying een snelle levering waar weet te maken, maar ze geven aan, dat het tussen de 15 en 30 dagen kan duren, dus afwachten geblazen maar ;)
Ik had het pakketje via DHL laten bezorgen vanuit China voor 130 dollar incl airmouse, import kosten waren 32 euro

edit: beetje late reactie...

[Reactie gewijzigd door Superknor op 11 april 2014 08:47]

Ik kwam op ongeveer hetzelfde uit.

Dus die grens gaat ook niet helemaal op, het kwam neer op 21% BTW en inklaringskosten.
Vraagje, heb je hem eventueel ook getest met Plex?
Nee, ik heb de X7 niet getest met plex. Dit doordat ik plex heb gebruikt op een LG tv. Helaas heb ik veel problemen gehad met de server op de pc. hij herkende heel veel series en films niet en kreeg alleen maar verkeerde of geen ondertitels. Omdat xbmc nu gewoon draait heb ik plex niet meer nodig.
werkt ie echt op 1.8 Ghz?
Meestal werkt deze Rockchip nl op 1.6 Ghz, ondanks de aankondigingen.
Ik heb dezelfde in mijn tablet (Pipo M9).
Niet dat het zoveel uitmaakt, hij presteert prima voor een budget soc.
Deze draait ook op 1,6Ghz inderdaad
Kan je vertellen hoe uitzending gemist/rtl gemist werken?
Gaat dit allemaal soepel en vlot ? zijn dit de android-apps die je gebruikt?
Ik heb hem ook. Dit werkt goed. Uitzendinggemist kijk ik via XBMC addon en werkt heel vlot
RTL heb ik als app geinstalleerd.

Je kunt idd gewoon via de playstore android apps installeren
Goed apparaatje, heb hem zelf sinds een aantal maanden.

Heb je hem al eens een keer geflashed met custom firmware? Je kunt de x7 behoorlijk overclocken, zorgt voor vloeiender beeld en games lopen een stuk soepeler. Zonder custom rom is de X7 niet af, vind ik zelf.

Kijk hier maar eens: http://www.freaktab.com/forumdisplay.php?139-Minix-X7-etc
Hey Bruutone,

Ik heb hem zelf nog niet geflashed met custom firmware, maar ik denk dat ik dit na jouw tip wel ga proberen. Op mijn telefoon ben ik erg tevreden over cyanogenmod. Ik zie dat hier geen rom van beschikbaar is op de minix x7. Welke roms heb je geprobeerd en welke vind jij het beste?

Je linkje is een goeie tip!
You're welcome! Soms is een duwtje genoeg....

Ik zweer zelf bij de Finless rom omdat ik graag met een zo schoon mogelijk systeem start. Niks geen bloatware en anderzins op de achtergrond vretende apps. Hoofddoel van de X7 is voor mij dan ook video >xbmc, netflix, youtube. Leuk dat er meer mee kan, maar eigenlijk boeit me dat niet.

De quickshot rom is ook goed. Probeer het gewoon eens uit, flashen is in 1 minuut gedaan, dus je bent zo weer terug bij het oude mocht het niet bevallen.

succes met proberen :Y)
Quickshot, icm met de beyond XBMC

Soepel en clean, en rooted voor de liefhebber

Zeker Beyond is aan te raden, veel optimalisatie, en de keuze uit een app, maar ook uit een launcher
Als je de android-schil nooit gebruikt, kanje de launcher-apk installeren, en dan ga je naar het homescreen van XBMC als je op "home" drukt.
Anders kom je op de android desktop terecht

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 27 februari 2014 10:43]

Goede tip! Ik ga het uitproberen. Hebben we het over de Quickshot v2 Rom van The Nitro Team?
Ja, inderdaad
http://www.freaktab.com/s...-v2-Rom-by-The-Nitro-Team

( ik heb zelf geen minix, maar heb er toevallig één klaargemaakt voor een collega afgelopen week )

Voordeel van deze rom is dat de 'goede' repositories er al instaan.
Fusion, Xfinity en SuperRepo zijn toch wel de meest complete.
( qua snelheid is Fusion van XBMChub wel mijn fav. )

Ik heb de (voor mij) onnodige apps verwijderd, MXplayer, xbmc van minix, de flashapp en keymapper, en als extra geinstalleerd Diceplayer ( beter AC3 support ) en dropbox.

Dropbox fungeert als quasiUSB schijf, ik zet een repository, addon of andere file in de dropboxfolder, en kan bijna instant op de mediaplayer ophalen en installeren.
( mijn luiheid, de pc voor de usbstick staat boven, nu kan het via mobiele device naar en van dropbox :) )

En niet van een minix forum, maar xbmc is wat dat betreft universeel genoeg ;)

http://www.tlbbforum.com/...n-for-video-streams.2773/

video streams uit addons zoals GOtv of Icechannel, direct in je library, alsof het lokaal staat ...
Mijn kinderen hebben nu zo'n 30 series toegevoegd, zonder dat het echt ruimte kost ( 3kb per aflevering )

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 27 februari 2014 23:01]

Heb sinds kort ook een Minix apparaatje en bevalt goed, ook met de Nitro Team ROM erop. Heb gisteren de keuze gemaakt om XBMC als standaard-launcher te zetten en nu kan ik blijkbaar niet meer terug naar de Android omgeving. Is hier een oplossing voor zonder de ROM opnieuw te moeten installeren?
Ikzelf ben al tijden met de boxen van Minix bezig.
Ben begonnen met de x5 en heb nu de x7.

De X7 is echt een beest van een miniPC. Ikzelf heb nu dual boot ubuntu en android 4.4.2 draaiend.
Ubuntu draait van de externe SD kaart en aangezien ik met een class 10 kaart werkt loopt linux nog vlot ook. Verder zijn er verschillende versies XBMC uit die allemaal hun voordeel hebben.
De minix versie is de standaard versie XBMC die redelijk draait, optical heb je pass throughout. HDMI werkt echter niet goed en is beperkt tot 2.0. JustXBMC is een complete rom maar werkt niet met echte 1080p. Beyond XBMC "is de beste is mijn mening" werkt wel goed, nadat je die installeert is er al een heleboel compleet met repo's geconfigureerd. Je hoeft dan alleen nog je add ons te activeren en klaar.

Android kan je de CPU op 1.8 GHz laten draaien, de GPU op 800 MHz, en DDR kan ook op 800 MHz. Dit geeft vele verbeteringen, er wordt wel geadviseerd een betere 12 volt voeding te kopen hiervoor. In linux heb ik nu beperkte hardware support in graphics, maar daar kan nog veel terrein gewonnen worden. Verder is de wasser 4.4.2 met de nieuwste beta van XBMC 13 gotham ook een goede combi.

Ik voorzie een toekomst met deze boxjes als linux desktopjes voor bedrijven. Super goedkoop en super zuinig. Maar ook in de gemiddelde woonkamer kan je er voor je basis taken hiermee heel goed uit de voeten. Verder heb ik sixaxis er op staan hiermee kan je je PS3 controller gewoon draadloos gebruiken. Door emulatie van NES, SNES, SEGA 8/16, PS1, N64, en MAME heb je eigenlijk al gewoon 10 duizenden spellen zo te spelen op je X7, maar ook kwa graphics in android is het bijna ps3 kwaliteit games. Ikzelf speel verschillende spellen en ben onder de indruk van de kwaliteit van de games. Ikzelf heb GTA SA vroeger gespeeld toen op PC en er is duidelijk verschil met de oude versie. Deze is HD. Bij de meeste spellen in android heb je net zoals in games op PC in de optie menu een Graphics menu waar je de settings door kan lopen en verhogen. Dit maak Riptide GP2 en GTA SA veel mooier, maar let op bij GTA SA, schaduwen maakt hem traag, de rest kan Max.

Ik denk een heel degelijk apparaat, maar pas op voor namaak.
Omdat minix nu zo'n goede naam heeft zijn er andere Chinese fabrikanten die dat apparaat namaken. Soms met de zelfde chip en soms zelfs met een mediatek chip.

De beste website voor info over de X7 is freaktab.com
Finless roms, nitro team, wasser. stuk voor stuk goede custom roms.

[Reactie gewijzigd door MrNiCeGuY77 op 15 maart 2014 00:23]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*