Indeling- Doel
- Stabiliteit
- Conclusie
- Toelichting negatieve punt en homeplug AV2
- Vragen!
- Gebruikt in combinatie met (extra)
Doel
Deze set (TL-PA4010PKIT) gebruik ik voor het bedraad aansluiten van mijn receiver, Blu ray speler en WDTV live speler aan mijn netwerk. Deze waren voorheen draadloos verbonden.
Winkel
Deze set (TL-PA4010PKIT) heb ik op 28 december 2013 aangeschaft bij Informatique.
Update 3-5-2014: 2e set aangeschaft in april 2014 bij de MediaMarkt in Den Haag.
Installatie
De powerline set werkt direct na aansluiten. Voor de zekerheid heb ik de adapters na de pairing een zelf bedachte private netwerk naam gegeven. Het eenmalig instellen gaat via de status tab van de powerline utility waarbij elke adapter rechtstreeks aangesloten moet zijn aan de PC. Dit lijkt te werken want als ik een adapter een afwijkende netwerk naam heb gegeven dan wordt deze niet opgenomen in de powerline- en netwerk link (link lampjes gaan niet branden).
Route powerline link
Mijn powerline link is vanaf stopcontact-meterkast naar stopcontact-huiskamer. Vanaf de stopcontact-huiskamer gaat deze naar een bedrade switch. Vanaf de stopcontact-meterkast gaat deze naar een router. Ik woon in een appartement.
Update 3-5-2014: Heb een extra set aangeschaft waardoor ik nu ook powerline in een andere kamer heb.
Test doorvoersnelheid bestandsoverdracht
Met de gratis versie van Lan Speed Test(Totusoft) en de Windows kopieer functie heb ik de bestandsoverdracht snelheid getest. De PA4010 heeft een fast ethernet port en daardoor per adapter gelimiteerd tot maximaal 100Mbps (zie toelichting negatieve punt).
Legenda:
-"via LAN" = apparaat is rechtstreeks via Cat5e verbonden met de router zonder tussenkomst powerline.
-"via 802.11" = apparaat is rechtstreeks draadloos met de router verbonden zonder tussenkomst powerline.
-"via powerline" = apparaat is bedraad verbonden met de router via adapter stopcontact-huiskamer of stopcontact-kamer.
Vergelijking -Lan met Powerline-Lan:
-Waar powerline niet in betrokken is heeft een groene achtergrond (Lan test).
-Waar powerline in is betrokken heeft een blauwe achtergrond (Powerline test).
Test 1 - Van lan naar powerline stopcontact-huiskamer (optimale test setup mogelijk met mijn apparatuur)
:strip_exif()/m/3559/1zYGjm3ZhVUVOcOrmv1DnPz3MWbDLHLneTWmfiFL657FroiHv3?f=620xauto)
Bevinding test 1: De limiet van 100Mbps van de powerline verbinding wordt bij de Windows kopieer functie zo goed als volgetrokken met een gemiddelde van 9,78 MB/s.
Test 2 - Van powerline naar powerline (zie alinea Route powerline link)
:strip_exif()/m/3559/1zYGjm1kRHOfUQ3XGr3byxXmHsta58XjGtLdecXf4z7aOS8GYb?f=620xauto)
Bevinding test 2: De limiet van 100Mbps van de powerline verbinding wordt bij de Windows kopieer functie zo goed als volgetrokken met een gemiddelde van 9,07 MB/s.
Test 3 - Van 802.11n naar powerline (stopcontact-huiskamer)
:strip_exif()/m/3559/1zYGjmYPvY1ZTcHYneniEFChaJdPAcVXrw8KmBIZZAjMPEsEJB?f=620xauto)
Bevinding test 3: Draadloos gaat bij bestandsoverdracht goed samen met bedraad via powerline (hogere doorvoersnelheid) met een gemiddelde van 4,61 MB/s bij de Windows kopieer functie. Het is geen zuivere vergelijking maar dit laat zien dat het moeite waard is om je netwerk (gedeeltelijk) bedraad te maken.
Latency
Ping vanaf mijn desktop naar de router. Ping via LAN (Cat5e geen tussenkomst powerline) is perfect <1ms. De ping via powerline (stopcontact-huiskamer) gaat bij mij niet lager dan 3ms met af en toe een spike.
Stabiliteit
Vanaf ingebruikname draait de set stabiel en blijft de link in stand. Op de powerline aangesloten apparatuur wordt direct gevonden in mijn netwerk.
Deze set vind ik een aanrader! Streamen (WDTV & Receiver) en snelheden bestandsoverdracht via powerline voldoen aan mijn verwachtingen.
Toelichting negatieve punt en homeplug AV2
De limiet van de Fast Ethernet port vind ik niet echt een negatieve punt. Ga andere reviews op na en je leest dat niet altijd realistisch per adapter boven de 100 mpbs wordt uitgekomen met de homeplug AV standaard. Bijvoorbeeld twee powerline adapters in dezelfde wandcontactdoos of bedrading zonder storing is een realistische scenario?
Op
www.smallnetbuilder.com is de Nano_versie_TL-PA4010 (zonder geïntegreerd stopcontact) adapter vergeleken met de TL-PA6010 welke een Gigabit aansluiting heeft en is gebaseerd op de homeplug AV2 standaard maar dan op 500 Mbps (
klik hier voor de review). Denk dat een Gigabit ethernet port pas echt interessant is met de homeplug AV2 standaard wat in de toekomst een maximale bruto bandbreedte belooft van 1.5 Gigabits (Gbps).
Vragen!
Gebruikt in combinatie met (extra):