Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

TP-Link TL-PA4010P KIT-AV500 Powerline adapter met geïntegreerd stopcontact startset

Prijs
Specificaties Starterset • 1x 100Mbps - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
prijs volgen
Bekijk alle reviews

TP-Link TL-PA4010P KIT-AV500 Powerline adapter met geïntegreerd stopcontact startset Review

+2
mbr 1 januari 2014, laatste update op 4 september 2020, 61.081 views Product gekocht

TP-Link TL-PA4010P KIT-AV500 Powerline adapter met geïntegreerd stopcontact startset

Deze adapters geven een stabiele ethernet brug via elektrische leidingen. Streamen van bijvoorbeeld live radio gaat zonder problemen. Doorvoorsnelheid bestandsoverdracht bereikt in mijn powerline link zo goed als de limiet van de Fast Ethernet port.

Pluspunten

  • Werkt direct uit de verpakking
  • Stabiel
  • Geïntegreerd stopcontact
  • 3 jaar garantie

Minpunten

  • Fast Ethernet port (per powerline adapter maximaal 100Mbps mogelijk). Zie toelichting.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 5
Featureset Score: 5
Prestaties Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Beheerbaarheid Score: 5
Indeling
  • Doel
  • Winkel
  • Installatie
  • Route powerline link
  • Test doorvoersnelheid bestandsoverdracht
  • Latency
  • Stabiliteit
  • Conclusie
  • Toelichting negatieve punt en homeplug AV2
  • Vragen!
  • Gebruikt in combinatie met (extra)
Doel
Deze set (TL-PA4010PKIT) gebruik ik voor het bedraad aansluiten van mijn receiver, Blu ray speler en WDTV live speler aan mijn netwerk. Deze waren voorheen draadloos verbonden.

Winkel
Deze set (TL-PA4010PKIT) heb ik op 28 december 2013 aangeschaft bij Informatique.

Update 3-5-2014: 2e set aangeschaft in april 2014 bij de MediaMarkt in Den Haag.

Installatie
De powerline set werkt direct na aansluiten. Voor de zekerheid heb ik de adapters na de pairing een zelf bedachte private netwerk naam gegeven. Het eenmalig instellen gaat via de status tab van de powerline utility waarbij elke adapter rechtstreeks aangesloten moet zijn aan de PC. Dit lijkt te werken want als ik een adapter een afwijkende netwerk naam heb gegeven dan wordt deze niet opgenomen in de powerline- en netwerk link (link lampjes gaan niet branden).

Route powerline link
Mijn powerline link is vanaf stopcontact-meterkast naar stopcontact-huiskamer. Vanaf de stopcontact-huiskamer gaat deze naar een bedrade switch. Vanaf de stopcontact-meterkast gaat deze naar een router. Ik woon in een appartement.

Update 3-5-2014: Heb een extra set aangeschaft waardoor ik nu ook powerline in een andere kamer heb.

Test doorvoersnelheid bestandsoverdracht
Met de gratis versie van Lan Speed Test(Totusoft) en de Windows kopieer functie heb ik de bestandsoverdracht snelheid getest. De PA4010 heeft een fast ethernet port en daardoor per adapter gelimiteerd tot maximaal 100Mbps (zie toelichting negatieve punt).

Legenda:
-"via LAN" = apparaat is rechtstreeks via Cat5e verbonden met de router zonder tussenkomst powerline.
-"via 802.11" = apparaat is rechtstreeks draadloos met de router verbonden zonder tussenkomst powerline.
-"via powerline" = apparaat is bedraad verbonden met de router via adapter stopcontact-huiskamer of stopcontact-kamer.
Vergelijking -Lan met Powerline-Lan:
-Waar powerline niet in betrokken is heeft een groene achtergrond (Lan test).
-Waar powerline in is betrokken heeft een blauwe achtergrond (Powerline test).

Test 1 - Van lan naar powerline stopcontact-huiskamer (optimale test setup mogelijk met mijn apparatuur)
https://tweakers.net/i/M2MwivYn_1e6d17-_DDsDyAZI0E=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/3559/1zYGjm3ZhVUVOcOrmv1DnPz3MWbDLHLneTWmfiFL657FroiHv3?f=620xauto
Bevinding test 1: De limiet van 100Mbps van de powerline verbinding wordt bij de Windows kopieer functie zo goed als volgetrokken met een gemiddelde van 9,78 MB/s.

Test 2 - Van powerline naar powerline (zie alinea Route powerline link)
https://tweakers.net/i/nVGUq1pbGE9ea2dohLhTHmaBbH8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/3559/1zYGjm1kRHOfUQ3XGr3byxXmHsta58XjGtLdecXf4z7aOS8GYb?f=620xauto
Bevinding test 2: De limiet van 100Mbps van de powerline verbinding wordt bij de Windows kopieer functie zo goed als volgetrokken met een gemiddelde van 9,07 MB/s.

Test 3 - Van 802.11n naar powerline (stopcontact-huiskamer)
https://tweakers.net/i/xMga4UVFnL-Bo62tNn_dtGLR_K0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/3559/1zYGjmYPvY1ZTcHYneniEFChaJdPAcVXrw8KmBIZZAjMPEsEJB?f=620xauto
Bevinding test 3: Draadloos gaat bij bestandsoverdracht goed samen met bedraad via powerline (hogere doorvoersnelheid) met een gemiddelde van 4,61 MB/s bij de Windows kopieer functie. Het is geen zuivere vergelijking maar dit laat zien dat het moeite waard is om je netwerk (gedeeltelijk) bedraad te maken.

Latency
Ping vanaf mijn desktop naar de router. Ping via LAN (Cat5e geen tussenkomst powerline) is perfect <1ms. De ping via powerline (stopcontact-huiskamer) gaat bij mij niet lager dan 3ms met af en toe een spike.
https://tweakers.net/i/18lVO1ZQXiM3fsaBjkpoTTtltms=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/3559/1zYGjm2XCjADAuu0UE2MavRzsCMKcWU4WM2T8O7tiMdb1G8YlQ?f=620xauto
Stabiliteit
Vanaf ingebruikname draait de set stabiel en blijft de link in stand. Op de powerline aangesloten apparatuur wordt direct gevonden in mijn netwerk.

Conclusie
Deze set vind ik een aanrader! Streamen (WDTV & Receiver) en snelheden bestandsoverdracht via powerline voldoen aan mijn verwachtingen.

Toelichting negatieve punt en homeplug AV2
De limiet van de Fast Ethernet port vind ik niet echt een negatieve punt. Ga andere reviews op na en je leest dat niet altijd realistisch per adapter boven de 100 mpbs wordt uitgekomen met de homeplug AV standaard. Bijvoorbeeld twee powerline adapters in dezelfde wandcontactdoos of bedrading zonder storing is een realistische scenario?

Op www.smallnetbuilder.com is de Nano_versie_TL-PA4010 (zonder geïntegreerd stopcontact) adapter vergeleken met de TL-PA6010 welke een Gigabit aansluiting heeft en is gebaseerd op de homeplug AV2 standaard maar dan op 500 Mbps (klik hier voor de review). Denk dat een Gigabit ethernet port pas echt interessant is met de homeplug AV2 standaard wat in de toekomst een maximale bruto bandbreedte belooft van 1.5 Gigabits (Gbps).

Vragen!
.
.
.

Gebruikt in combinatie met (extra):
Dell Inspirion 1501 laptop
Linksys wireless-N USB adapter
WDTV Live (2009)

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een TP-Link TL-PA4010P KIT-AV500 Powerline adapter met geïntegreerd stopcontact startset?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (41)

Wijzig sortering
Goedenavond,

Ik heb deze set nu al een tijdje draaien en loop tegen een dingetje aan.
Als ik de ene adapter op de router aansluit en de andere adapter op zolder aansluit en dan een speedtest draai kom ik uit op 53 mbps download en 12 mbps upload snelheid bij een Ziggo abonnement van 120/12. Echter als ik na 10 minuten weer dezelfde test doe dan kom ik niet verder dan 33 mbps download snelheid. Haal ik dan de adapter weer uit het stopcontact en plug ik hem er weer in kom ik weer netjes op 53 mbps download uit om vervolgens weer na 10 minuten tegen hetzelfde "probleem" aan te lopen. Iemand enig idee hoe dit kan?

Groetjes,
Bob
Reageer
Vermoedelijk is er teveel storing op de stroomlijn waardoor de adapters terugschakelen naar een lagere snelheid. Wat zijn de waardes als je beide adapters in dezelfde stopcontactdoos steekt (dit als proef)? Hoger dan 100 mbps zal je niet halen met deze adapters.

Zie ook de andere tips in mijn reacties. Bijvoorbeeld die van 10 januari 2015 18:53.

Succes!
Reageer
Wat een super review!! Echter is er voor mij nog iets onbeantwoord. Het is mogelijk een noob vraag, maar ik kon er niet zo makkelijk op googlen en kwam het ook niet tegen in je review....

In de specs staan 2 snelheden, die van de ethernet 100Mbps en die via de powerline 500Mbps. Die 500Mbps haal je toch nooit als je bottle neck de ethernet is met zn lagere verbindingsnelheid?
Reageer
Ja; mee eens! Zie onderwerp toelichting negatieve punt en homeplug AV-2. Momenteel heb ik deze sets in gebruik voor een laptop, wdtv's en netwerkspeler's. Allen clients met een fast ethernet poort. Het draait allemaal nog stabiel!

Er is een verschil in de bruto snelheid en de netto snelheid wat vergelijkbaar is met Wi-Fi:
-Bruto fast ethernet 100Mbps is maximaal netto 100Mbps.
-Bruto homeplug AV-1 500Mbps is maximaal netto 180Mbps - zonder storing -. Dit op basis van deze hardware.info review.

We zijn bijna twee jaar verder na het plaatsen van mijn review dus misschien zijn er betere aanbiedingen. Te denken aan homeplug AV-2 en Gigabit Ethernet poort.
Reageer
Ik heb dit product vandaag aangeschaft. Maar als ik de ethernet kabel via de powerline aan mijn desktop doe. Krijg ik maar gemiddeld 1.40mb down terwijl wij een abonnement hebben van 100 mb down & up. Enig idee hoe dit komt en hoe ik dit op moet lossen? ;(
Reageer
Dat is jammer :'(.

Via Google zijn er veel tips te vinden. Oorzaak kan namelijk van alles zijn. Om te beginnen:
-Adapters opnieuw pairen en beide adapters in dezelfde stekkerdoos aansluiten en bijvoorbeeld via speedtest.net, lokale bestandsoverdracht of met lokale iperf de snelheid testen. Zo kan je uitsluiten dat een adapter defect is.
-Andere stopcontacten proberen in het huis ter test.
-Heb je een 3-fasen meterkast dan kan dit impact hebben op de powerline verbinding. De laatste HomePlug AV2 generatie schijnt echter met 3 fasen wel om te kunnen gaan? Is een uitzoekpunt heb zelf geen ervaring met AV2.
-Zit de desktop stopcontact in dezelfde groep als de groep van de meterkast stopcontact? zo nee; dan overwegen om een gecertificeerd monteur te laten komen om een stopcontact bij te laten zetten in de meterkast aangesloten op dezelfde groep als van je desktop. Dan heb je echter nog steeds geen garantie dat het goed gaat werken.
-Zijn er stoorzenders op de elektrische net?
-Bij voorkeur adapters niet in een stekkerdoos aansluiten.
-Meer tips: http://www.tp-link.com/lb/article/?id=406
etc. etc etc.

Powerline is hit and miss dus misschien is powerline geen oplossing voor jouw situatie.

[Reactie gewijzigd door mbr op 10 januari 2015 19:15]

Reageer
Ik gebruik sinds 2010 Powerlines. Op dit moment de TL-PA8030P kit van TP Link.
Betreft de zogenaamde 1.2 AV2 generatie.
Over 2 verschillende groepen haal ik tussen 10-12 mb per seconde zeg 80 mps tot 96 mbps.
Reageer
Vraag: ik wil een powerline adapter gaan gebruiken met een laptop afwisselend in kamer a en kamer b. (op zolder) De andere powerline adapter komt in de meterkast beneden waar mijn modem/acces point staat. Afwisselend gebruiken betekent de adapter veel malen in- en uit het stopcontact trekken. En nu mijn vraag: moet je dat "pairen" (binnen 2 minuten op beide apparaten op een knop drukken) elke keer doen als 1 apparaat stroomloos is geweest? Of behoudt hij al zijn instellingen? Voor mij is het nl. niet handig elke keer naar de relatief moeilijk bereikbare meterkast te lopen......
Reageer
Heb deze avond als proef één adapter een kwartier uit het stopcontact gehaald en de instellingen zijn niet verdwenen.

Niet getest of langer dan een kwartier zonder stroom verschil maakt. Ook vraag ik me af of vele malen in- en uit het stopcontact trekken gezond is voor de adapter. Dit zal in de praktijk moeten blijken.

Let op dat ik een zelf bedachte private netwerk naam heb ingevoerd wat volgens mij hetzelfde is als pairen. Mocht één adapter zijn instellingen kwijt raken dan hoef je waarschijnlijk alleen die adapter opnieuw in te stellen met de desbetreffende private netwerk naam (dit heb ik niet getest).

[Reactie gewijzigd door mbr op 18 juni 2014 22:05]

Reageer
Het wisselen, en langer uittrekken is geen probleem. Ik heb een tijdje 2 onafhankelijk van elkaar werkende sets in gebruik gehad die ik wel eens in verschillende stopcontacten deed. Wel moet je dan in het begin even de instellingen (zoals netwerknaam) goed instellen. Daarna horen ze allemaal die instellingen te onthouden. Ik weet niet of dit ook geld als het maanden lang niet gebruikt wordt. Denk dat het wel een memory en een klein accu-tje heeft om het op te slaan voor een lange tijd.
Reageer
Beschikken deze adapters nou wel of niet over WiFi? Zodat ik met mijn mobiel bijv. draadloos verbinding kan maken?
Reageer
Geen WiFi ingebouwd.
Reageer
Meterkast (groep 1)
Zolder (groep 3)

Router zit in de meterkast. Bureau staat op zolder.
Kunnen deze met elkaar communiceren ondanks de verschillende groepen?
Reageer
Ja. Zie ook vraag 6 van deze link.

Het netto effect op de powerline link over verschillende groepen zal pas in de praktijk blijken (elk huishouden is verschillend). Ideaal zou zijn als je van een kennis een powerline set kan lenen om dit te testen.
Reageer
Bedankt voor de spoedige reactie met goede informatie!
Reageer
Mooie waardes. Zojuist heb ik de av500 variant met stopcontact gekocht. Helaas haal ik niet van die mooie waardes zoals jij dat doet. Gelukkig is mijn internet nu wel stabieler dan wifi.
Reageer
Powerline blijft per huishouden wisselvallig. Zijn de waardes ook niet mooi als je stopcontacten gebruikt binnen dezelfde stroomgroep? Misschien kan je in de meterkast een extra stopcontact laten monteren (aangesloten op de meest van belang zijnde stroomgroep).

Of anders toch maar Cat6 kabels aanleggen :) .
Reageer
Goede review. Ik heb momenteel 2 powerlines van het merk Buffalo.
Kunnen andere Powerlines (van andere merken) samen met deze TP-link gebruikt worden? En wat is het max aantal powerlines wat je in een netwerk kunt gebruiken zonder invloed te hebben op de snelheid?
Reageer
Van de TP-LINK faq:
-Q: Are 500Mbps PLC adapters compatible with 200Mbps PLC adapters? Are TP-LINK PLC adapters compatible with adapters of other Brands?
A: 500Mbps PLC adapters also accord with HomePlug AV Standard, so they are compatible with 200Mbps adapters, however the powerline rate will drop to 200Mbps. The adapters accord with the same standard should be compatible with each other.
-Q: How many PLC adapters can be paired together?
A: For TL-PA210/TL-PA250, the maximum number is 6, while it is 8 for TL-PA211/ TL-PA251/TL-WA281. If you have more adapters, you can create a new powerline network. For more detail information, please refer to FAQ_436.
A: Zie ook http://www.tp-link.com/nl-be/article/?faqid=434

Welke homeplug standaard ondersteund de Buffalo's? Invloed op de netto snelheid valt niet vooraf te zeggen. Dit zal pas in de praktijk blijken. Je kan het beste even Googlen naar ervaringen bij het mixen van verschillende homeplug merken en homeplug standaarden.
Reageer
Dank, voor je Review.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True