Op de zaak gebben we zowel Rock Band als Guitar Hero World Tour voor de Playstation 3. Beide heb ik inmiddels met een collega uitgespeeld en hoewel het drumstel van Guitar Hero World Tour wat kuren vertoont, heb ik met beide dus best wat ervaring.
De instrumenten van GHWT zijn duidelijk beter dan die van RB, de gitaren zijn steviger, de knoppen zijn iets beter en de 'strut' is wat steviger. Dat je bovendien de faceplates kunt verwisselen is een leuke extra. Het drumstel is echter degene met het grootste verschil: de drums zijn zachter en de high-hat en crash-cimbel zijn niet langer als een soort 'drum' aan te slaan. Dit beïnvloed de gameplay aanzienlijk: met de gitaren is iets gemakkelijker te spelen, maar met het drumstel wordt het spel een stuk uitdagender.
Waar RB werkt met een soort balkjes die langskomen, zijn het bij GHWT rondjes die langskomen. Rock Band laat bovendien iets meer noten zien die er aankomen, waardoor je iets beter kunt inspelen op wat er aan zit te komen. GHWT is iets nauwkeuriger wat de aanslag betreft en als het op de moeilijkheidsgraad aankomt, is RB een heel stuk beter opgebouwd: het verschil tussen medium en hard is te overleven... Lastig, maar te doen. GHWT maakt het verschil tussen medium en hard echter een heel flink verschil, het tempo ligt veel hoger, er moeten meer noten worden gespeeld, er is meer met de bassdrum en er zijn veel ingewikkelder notencombinaties die je moet maken.
Wat me positief opviel zijn de nummers, dat je online kunt spelen om met anderen een band te vormen, er is lekker veel content te downloaden en het spel roept echt op tot doorspelen. Wat tegenvalt is de tijd die je besteed aan het spel: je hebt het vrij snel uitgespeeld en dat is eigenlijk nogal een tegenvaller, zeker als je meer dan €170 hebt uitgegeven mag je toch verwachten dat je niet met 10-12uur spelen al klaar bent.