Acer Aspire E1-572-54206G75Dnkk Review

Bitpusher3
30 december 2013, laatste update op 30 december 2013, 1.980 views

Acer Aspire E1-572-54206G75Dnkk

Hier een korte review over de Acer Aspire E1-572-54206G75Dnkk .
Ik heb deze laptop voor mijn moeder gekocht en toen ik de review hier las die er al stond bedacht ik al heel snel dat ik een hele andere ervaring had.
Mijn moeder had voor haar nieuwe laptop een aantal eisen:
- Zwarte kleur
- Een mat (niet glanzend) scherm van tussen de 15 en 16 inch.
- Het nieuwste OS zodat hij nog lang mee kon gaan (wordt met Windows 8 geleverd maar kan gratis naar 8.1 geupdate worden.
- Een vlotte machine, hoeft geen 3D spellen aan te kunnen
- Gebruik voor Internet, E-mail, niet veeleisende spelletjes
- Aansluiten op TV via HDMI voor o.a. Uitzending gemist (nog niet geprobeerd) en Foto's kijken.
- Maximaal zo'n 750 euro (ik heb 599 + 135 = 734...

Pluspunten

• Mat scherm (zie ik als voordeel zodat spiegelingen wegvallen)
  • Mooie recht-toe-recht-aan zwarte uitvoering
  • toetsenbord en touchpad werken prima zonder haperingen

Minpunten

• geen DVD/CD-speler/brander kan voor mensen een negatief punt zijn. Voor mijzelf niet. (Bij specificaties hier op Tweakers staat ten tijde van schrijven dat dit er wel in zit.)
  • het scherm zou zwart beter mogen tonen. Met het kantelen van het scherm is dit wel te verbeteren

Hier een korte review over de Acer Aspire E1-572-54206G75Dnkk .

Mijn moeder had voor haar nieuwe laptop een aantal eisen:

- Zwarte kleur ;)
- Een mat (niet glanzend) scherm van tussen de 15 en 16 inch.
- Een vlotte machine, hoeft geen 3D spellen aan te kunnen
- Gebruik voor Internet, E-mail, niet veeleisende spelletjes
- Maximaal zo'n 750 euro (ik heb 599 + 135 = 734 euro betaald, de ssd was een stuntaanbieding bij het Samsung SSD event in de Mediamarkt Arena)

Een mat scherm zoeken is online niet altijd even makkelijk. Deze informatie ontbreekt vaak bij webwinkels of prijsvergelijking sites. Zelfs bij de productinformatie v/d fabrikant zelf is dit niet altijd terug te vinden.

De meeste matte schermen van 15-16 inch in deze prijsklasse worden mijns inziens door Acer en Toshiba gemaakt.

Met deze Acer in combinatie met een snelle Samsung EVO SSD heb ik volgens mij goed aan de eisen voldaan.

Ik moet zeggen dat ik niet gedacht had ooit een Acer te kopen maar met deze laptop dacht ik van: ziet er goed en solide uit en ik geef ze een kans. Mijn mening was vooral op vooroordelen gebaseerd en ik wilde nu zelf een oordeel vormen. Bovendien hoor ik diverse lovende uitspraken over Acer.
Het toetsenbord en touchpad werkt voor mij overigens erg prettig en komt zeker niet goedkoop over. Het bewegen van het beeldscherm gaat ook heel solide. Bij andere laptops wiebelt het scherm nog wel eens. Iets minder solide kwam het klepje aan de onderkant over. Deze zit stevig vast ondanks dat maar 1 schroefje gebruikt wordt maar voelt wat dun aan. Ik heb er verder geen last van en het zit aan de onderkant.

Onder dit klepje zit overigens de Toshiba harddisk, een 4 GB module en een 2 GB module beide type PC3-12800 (DDR3-1600). Ik vraag me trouwens af hoe Dual Channel werkt met 2 verschillende groottes.

WIndows 8 heb ik via de Microsoft Store probleemloos geupgrade naar Windows 8.1. Wel had ik eerst alle gewone Windows updates geïnstalleerd.

De Toshiba harddisk van 750 GB komt wat langzaam over. Een herstart vanuit Windows tot aan het nieuwe start scherm (automatische log in met local account) duurde 1 minuut en 25 seconden. Daarom had ik meteen al een Samsung EVO SSD van 250 GB erbij gekocht. Een herstart duurt nu 33 seconden. Alleen afsluiten of opstarten gaat overigens veel sneller en kost maar enkele seconden. Het overzetten van HD naar SSD heb ik vanuit Windows gedaan met de gratis Datamigration software van Samsung. Ik had hierbij gelukkig al een SATA naar USB adapter om de SSD tijdelijk even aan te sluiten. Vervolgens meet de SSD Magician software van Samsung nog de firmware geupdate met 1 klik en met ook met 1 klik alle instellingen op maximale performance gezet.

Er zit overigens bij mij geen ATI grafische kaart in zoals in de andere review wordt vermeld maar alleen Intel HD4400 graphics met een vierde generatie i5 processor met 2 fysieke kernen (of 4 logische).

Net als bijna alle andere laptop fabrikanten stond er ook weer wat bloatware op zoals McAfee Internet Security Suite, Office 2013 trial, Norton online backup etc. Deze heb ik er zelf allemaal afgehaald. Windows Defender (Basic virusscanner in Windows 8 vergelijkbaar met Security Essentials en Forefront) wordt vervolgens automatisch weer geactiveerd.

Deze laptop is minder of niet geschikt voor grafische hoogstandjes zoals de laatste 3D Games. Maar zeker met een SSD meer dan vlot genoeg voor Internetten, studie, multimedia-toepassingen, E-mail, grafisch minder eisende spellen enz.

De laptop blijft heel stil bij normaal gebruik zoals Internetten of updates installeren. Ook wordt deze niet warm. Nog geen test gedaan helaas bij 100% gebruik van CPU.

Ik heb jaren gedacht: ik wil geen Acer (gebaseerd op reviews en ook vooroordelen) maar mijn ervaring met deze laptop (voor mijn moeder) is tot nu toe is prima.

Update 31-12-2013:
Enkele foto's toegevoegd en ik wil vermelden dat de interne SATA van het type 3 is :) . Dit vond ik best een probleem voordat ik laptops ging zoeken. Het wordt nergens vermeld en er blind vanuit gaan dat het SATA 3 is en geen 2 is met het oog op een SSD best een risico. De harddisk die er al in zit was waarschijnlijk net zo snel met SATA 2 als met SATA 3.

Extra CPU informatie: Intel Core i5-4200U @ 1.60GHz , Socket: BGA1168, Clockspeed: 1.6 GHz, Turbo Speed: 2.6 GHz, No of Cores: 2 (2 logical cores per physical), Max TDP: 15 W, CPU Launched: Q1 2013
Deze is dus lekker zuinig :)

Originele review:

Heb jij ook een Acer Aspire E1-572-54206G75Dnkk?