Undervolten is mogelijk met Kepler!
Maar daar komen we straks op.
In deze review ga ik in op de MSI N780 Twin Frozr Gaming 3G5/OC. Ik kijk vooral naar geluid, warmte, clockfrequenties en bijbehorende prestaties omdat ik denk dat dat interessant kan zijn voor andere gebruikers. We zijn tenslotte tweakers.net.
Relevante onderdelen van testsysteem:
CPU I7-2600 met Hyperthreading aan op stock snelheid undervolt met -0.120
PSU Seasonic platinum series 660 watt
8 GB RAM-geheugen
Kast Coolermaster 690 met 4 casefans(Scythe S-flex, max 800rpm)
120 Hz Full HD scherm ( LG @2363D)
Energiemeter Cresta RCE-1106, gemeten aan stopcontact(dus inclusief inefficiëntie voeding)
Meetmethoden en software:
De Far Cry 3 avg. fps is gemeten met Fraps, bij steeds dezelfde race in dezelfde in-game weersomstandigheden/licht. De gebruikte resolutie van Far Cry 3 is Full HD met ultra instellingen, MSAA op 2 ,alpha to alpha coverage op verbeterd en SSAO op HDAO. Far Cry 3 is up-to-date en de gebruikte Nvidia driver is de nieuwste beta: 331.93.
Battlefield 4 is de 1.1 versie, en ik heb de eerste 2.5e minuut van het spel gebenched.
MSI Afterburner 3.0.0 beta 17 is gebruikt om te overclocken.
Warmte- en geluidsproductie Score: 5
De kaart produceert redelijk veel warmte. In idle valt dit natuurlijk mee en blijft hij een graad of 27. T.o.v. de igpu van de processor zorgt deze gtx 780 voor een meerverbruik van zo'n 15 watt op idle. Best een verschil, 37 of 52 watt. Op stock, in-game, gebruikt mijn totale systeem zo'n 310 watt. Het vermelden waard is dat een Seasonic platinum 460 watt voeding, wat geacht wordt een goede voeding te zijn, de 780 niet genoeg energie kon leveren. De totale PC viel namelijk steeds uit tijdens gaming. Met een 660 watt voeding is dit opgelost. Wellicht vraagt de kaart hoge piekampéres waar de lichtere voeding niet mee overweg kon. Tijdens gaming gebruikt de kaart alleen in de praktijk zo'n 225 watt. De kaart wordt op auto fan-stand niet warmer dan 75 graden. Met de fan op de minimale stand wordt hij niet warmer dan 83 graden. Dit is erg netjes. Volgens Nvidia mag hij maximaal 95 graden worden maar ik houd zelf 90 graden aan als limiet. Het geluid wat de kaart produceert is zeer gering. In idle(= minimale fanspeed = 34%) is hij zeer licht te horen, maar alleen als je een zeer stil systeem hebt. Op de automatische fan-stand maakt de kaart bij gaming een licht blazend , maar niet echt storend geluid. Als je de minimale fanspeed instelt tijdens gaming is deze zeer stil. Op basis van de relatief hoge warmte-uitstoot in de kast maar effectieve cooling en lage geluidsuitstoot geef ik dit onderdeel de 4 van de 5 sterren.
Prijs Score: 3
Ik heb de kaart bij Alternate gekocht op 25-11-2013 voor 469 euro. Hier zaten 2 vouchers bij voor in totaal 3 games(AC4, Batman: Arkham Origins, Splinter Cell: Blacklist). Deze heb ik verkocht voor in totaal 35 euro. Scheelt toch weer op de prijs. Maar al met al is dit natuurlijk gewoon een dure kaart. Voor de beste bang-for-buck kun je beter kijken naar een kaart van rond de 200/250 euro. In vergelijking met andere gtx 780-kaarten behoort deze MSI tot de goedkoopste. Door de komst van de r290 kaarten was nvidia genoodzaakt om prijsverlagingen door te voeren. Daar heeft de consument die deze MSI ook van geprofiteerd. De kaart kostte eerder namelijk minimaal 560 euro en dook op dat moment rond de 430. Concluderend is de kaart duur, maar na de prijsverlaging en met in achtneming van de bijgeleverde games is de prijs acceptabel te noemen als je een dergelijk bedrag uit wilt geven voor een gpu.
Featureset Score: 5
Directx11, SLI, 3dvision, G-sync, adaptive V-sync, genoeg display-aansluitingen, met de featureset zit het wel goed. Deze kaart biedt alles wat je mag verwachten.
Prestaties Score: 5
De prestaties zijn zeer goed. Het is een high-end kaart waarmee je een full hd scherm zonder problemen met hoge settings kunt aansturen. Vaak zelfs met 120 fps(voor een scherm die een hoge refreshrate ondersteunt). Zie voor meer info over de prestaties het kopje en schema hieronder.
Overklokbaarheid Score: 5
Via Anandtech
(klik) kwam ik erachter dat ook kepler gpu's te undervolten zijn. Hierdoor zijn ze stiller, zuiniger, koeler en net zo snel als op stock! GPU Boost 2.0 zorgt ervoor dat dit kan. Weliswaar op een onorthodoxe manier.

Dit zijn de opties in MSI Afterburner. De coreclock kun je natuurlijk ook overclocken, deze zit op bovenstaande afbeelding 'onder' de temperature limit/target.
GPU Boost 2.0 geeft een maximale coreboost, tenzij het teruggehouden wordt door één of andere reden. Dit kan zijn:
- Te hoge temperatuur
- Te hoog stroomverbruik
Op onderstaande foto zorgt MSI kombustor er bijvoorbeeld voor dat de powertarget bereikt wordt. Hierdoor klokt de kaart terug en schroeft het voltage naar beneden.

Maar hoe kun je hier nou mee undervolten? Het probleem is dat (bij mij) het corevoltage niet naar beneden aan te passen is. Wat wel kan is de coreclock omhoog gooien, en de powertarget naar beneden. De kaart probeert dan een bepaalde coreclock aan te houden maar wordt beperkt door het powerlimit. De coreclock én het corevoltage worden dan omlaag gegooid. Dit betekent in de praktijk dat je rond de stock coreclock zit, maar met een veel lager voltage! Zie hieronder voor mijn uitgebreide prestatie, temperatuur, en energiegebruik-testen. De coreclock staat bij allen behalve de laagste powertarget op +140(maximale boost 1176 Mhz ingame). Bij de laagste powertarget stond hij op +130. Anders is hij niet stabiel. De hoogste OC die ik tot nu toe stabiel heb gekregen is dan ook core +140, mem +495. Hierbij wordt geregeld de powerlimit bereikt waardoor ik nog geen voltage heb toegevoegd voor de overclock: dit heeft denk ik niet veel nut. Als je ook de temperaturen in het schema wilt zien kun je onderaan de review op het schema klikken. Dit schema is namelijk te breed voor de review.

Opvalt is dat met de coreclock op +140, memclock op +495(7Ghz effectief) en de powertarget op 65, de kaart zo'n 30-50 watt zuiniger is dan op stock, en een betere prestatie levert! Met de powertarget op 53 verlies je wat fps, maar scheelt dit slechts zo'n 5-10%. Het energieverbruik van het totale systeem is in mijn tests echter zo'n 30% lager! De efficiëntie gaat dus flink omhoog. En de kaart wordt slechts 62 graden op de minimale fanstand. Op deze meest energiezuinige stand is te zien dat in Far Cry 3 de gemiddelde fps 70 is. Dit betekent dat ik met Vsync op 60 prima kan gamen en kan genieten van een doodstille en redelijk energiezuinige computer!
Maar.. De kaart schiet dus steeds in de powerlimit. Gaat hij daar niet van stotteren? Ik heb het in Far Cry 3 uitgezocht. Uit een vergelijking van stock met de powertarget op 65 blijkt dat ook de frametimes verbeteren. De frametimes op stock waren 66 (average frametime in ms) -38 (1% time)-16 (0.1%time) en op de PT-gelimiteerde overclock 68-40-16. Dit betekent dat je geen stotteren krijgt wat wel eens met oudere videokaarten gebeurde. Compliment voor Nvidia.
Kortom, undervolten en overclocken (zie afbeelding) gaat prima met deze MSI 780 en heeft geen nadelen.
Behalve dat als je je pc gebruikt om je kamer op te warmen, hij minder effectief is.
Beeldkwaliteit Score: 5
De beeldkwaliteit is prima. Je kunt de grafische opties flink opschroeven en ik merk geen artifacts.
Modbaarheid Score: 0
Ik heb niet hardwarematig gemod dus hierover heb ik geen oordeel.
Driverondersteuning en compatibiliteit Score: 4
Ik heb goede ervaringen met de drivers van Nvidia (ook met AMD trouwens). Alle games werken gewoon, zijn stabiel, en ik heb geen compabiliteitsproblemen. Wel zou ik graag een iOS app willen waarmee ik clocksnelheden en temperaturen kan bijhouden zoals met MSI afterburner. MSI afterburner heeft een app maar deze loopt veel vast.
Algemene beoordeling * Score: 5
Ik ben zeer tevreden over deze kaart. De prijsdaling na de introductie van de AMD R9 kaarten in samenwerking met het verkopen van bijgeleverde vouchers zorgt voor een redelijke prijs. De cooler is zeer effectief en maakt weinig geluid. Een verrassing voor mij was de ontdekking van het undervolten via GPU boost 2.0. Mijn vorige kaart, de HD7950 kon ook zeer goed undervolten en overclocken en tot mijn plezier zijn de resultaten met deze Nvidia chip ook positief. In de resultaten is te zien dat je met dit undervolten energiezuiniger (& koeler & stiller) kunt gamen met meer fps/een hogere score dan op stock settings. Ik kan iedereen aanraden dit eens te onderzoeken. Ik neem aan dat dit undervolten met alle GPU boost 2.0-compatible kaarten werkt.
Voor een meer algemene review verwijs ik jullie graag naar deze uitstekende review van Techpowerup
Klik
Verbeteringen in de review of reacties zijn hieronder welkom.
Toevoeging 26-4-2014: idle verbruik en toevoeging geluid
Inmiddels heb ik de kaart bijna een keer gebrickt. Ik wilde de minimale fanspeed verlagen d.m.v. een bios-flash, en toen werkte de kaart niet meer. Na herhaaldelijk flashen leeft hij gelukkig weer. Dat scheelt een paar honderd euro

. Verder ben ik nog zeer tevreden over deze kaart. Hij is sterk genoeg voor alle games die ik speel (op 60 fps dan, niet altijd op 120 fps).
Toevoeging 28-01-2015
De nieuwe spellen die inmiddels uitgekomen zijn (Bijv. Far Cry 4, Assassins Creed Unity) zijn geen probleem voor deze kaart. Wel vind ik het idle geluid wat irritant. De ventilatoren draaien dan zo'n 1000 rpm en zijn het 'luidruchtigste' in mijn systeem in idle. Maar alleen hiervoor koop ik natuurlijk geen nieuwe kaart. Dus ik ben nog zeer tevreden over de gtx 780.
Update 28-11-2015
Enkele weken geleden was ik net de apex uit aan het accelereren in Project Cars. En toen.. schokte mijn beeld heel even en was het feestje met deze videokaart klaar. De computer startte niet meer op mét de videokaart, maar wel zonder. Teruggestuurd naar Alternate en na een week of drie bleek hij niet vervangen te kunnen worden voor hetzelfde model. Ik kon kiezen voor de Asus gtx 780 strix of 30 eur bijbetalen voor een MSI gaming gtx 970. Het werd dat laatste natuurlijk, gezien de grotere restwaarde en fan die uit gaat in idle. Ik mag nog van geluk spreken dat mijn gtx 780 net voor de garantie verliep overleed (ong 23 maanden).
Binnenkort: de review van de gtx 970 inclusief overclock en undervolt resultaten! Gaat hij het net zo goed doen als de gtx 780?