U-NAS NSC-800 Server Chassis Review

cptjack
23 december 2013, laatste update op 23 december 2013, 7.071 views

U-NAS NSC-800 Server Chassis

Algemeen Voor de bouw van een nieuw systeem was ik op zoek naar een kleine en flexibele servercase. Mijn voorkeur ging uit naar een Synology/Qnap-achtig model, maar dan wel te configureren met mijn zelfgekozen componenten. Daarbij kwam uiteindelijke deze kast uit de bus: de U-NAS NSC-800. De case is wel moeilijk verkrijgbaar en ik heb deze uiteindelijk in de US besteld, waarna deze vanuit China werd geleverd... Bouw & installatie De case is degelijke gebouwd en voelt solide aan. De backplane en basis vormen een stevig metalen frame. Via 5 kleine schroefjes aan de achterkant, schuift de topcover er vanaf. Om goed overal bij te komen en het moederbord te kunnen plaatsen, was het wel nodig om ook de achterkant met de fans...

Pluspunten

• Compact & fraai
  • Ideaal voor DIY NAS
  • Standaardcomponenten
  • Geïntegreerde backplane

Minpunten

• Plaatsing mobo is lastig
  • Inbouw PCI-e kaart is lastig
  • Moeilijk verkrijgbaar
  • Prijs na inklaring & BTW
  • Front USB 3.0 is een optie

Bouw & installatie

De case is degelijke gebouwd en voelt solide aan. De backplane en basis vormen een stevig metalen frame. Via 5 kleine schroefjes aan de achterkant, schuift de topcover er vanaf. Om goed overal bij te komen en het moederbord te kunnen plaatsen, was het wel nodig om ook de achterkant met de fans los en een steunbeugel los te maken. Helaas zit er geen handleiding bij de case, maar dat mag voor een tweaker geen probleem vormen.

De voorkant van de case en trays zijn afgewerkt met een soort rubbercoating. Daardoor voelt het niet plastiek/goedkoop aan. Naast de power en reset knop met geïntegreerde blauwe power en activity LED, is er ook één USB 2 poort aanwezig. Een USB 3 module is optioneel te bestellen.

Bij dit soort cases is de planning vooraf het halve werk. Ik had alle onderdelen zorgvuldig uitgezocht zodat ik niet voor verrassingen kwam te staan. Doordat de ruimte voor het moederbord erg beperkt is mag zowel de CPU koeler als het geheugen niet boven de 40mm uitsteken. De meeste stockkoelers zijn hoger, dus is een low profile koeler noodzakelijk. Standaardgeheugen mag geen probleem zijn, zolang er geen extra koelvinnen e.d. opzitten.

De case komt met 2x SFF-8078 kabels die je rechtstreeks kan aansluiten op een schijfcontroller. Omdat ik nog een oude Areca had liggen, heb ik de mini SAS kabels vervangen door gewone sata-kabels. Dit vraagt een beetje kabelmanagement en enkele strip ties, maar vormt verder geen probleem.

Het plaatsen van het mITX moederbord is een kleine uitdaging om deze netjes op zijn plaats te krijgen, uit te lijnen met het IO-shield en de voorziene bevestigingpunten. De manoeuvreerruimte is erg beperkt.

De case komt zonder voeding. Het inbouwen van een 1U PSU is een fluitje van een cent omdat deze zich bovenaan bevindt. Enkel opletten dat deze niet langer is dan 20cm. Ook Flex voedingen kunnen in principe gebruikt worden, maar dan heb je een Flex ATX to 1U PSU bracket nodig om deze te kunnen bevestigen.

De troef van de NSC-800 is zijn backplane met 8 drivebays, dus aan opslag geen gebrek. De drivebays zijn compatibel met zowel 3.5" als 2.5" schijven. Hierdoor kan je dus makkelijk HDD/SSD's combineren. Er worden voldoende schroefjes meegeleverd voor beide schijftypes. Elke disk heeft zijn eigen power en activity LED. Afhankelijk van de lengte van de gebruikte PCI-e kaart, kan je intern tot nog eens 2x 2.5" schijven kwijt. Hiervoor is wel optionele bracket nodig om de interne SSD/HDD's te kunnen bevestigen.

Koeling

De case beschikt standaard over 2x 120mm casefans achteraan. Dit is voldoende om de case van de nodige airflow te voorzien. De standaard casefans draaien op 800 toeren en zijn fluisterstil. Ze genereren een matige druk, mits wat tweaken van de voltages of vervangen van de fans kan dit nog opgekrikt worden. De fans hebben elk een afzonderlijke 4 pins connector. Als je mITX moederbord maar één aansluiting heeft, is dus een Y-kabel nodig.

De CPU zit ietwat afgezonderd en krijgt een matige luchtstroom van de casefans. Hierdoor is een goede low-profile CPU koeler aan te raden, zodat deze voor voldoende airflow kan zorgen naar de CPU. Het moederbord zit erg krap ingesloten. Er is aan de linker zijkant, ter hoogte van het moederbord, wel een uitsparing voorzien voor de intake van koele lucht naar de CPU.

Uitbreidingsmogelijkheden & Modbaarheid

Ondanks dat je aan de specifieke vormgeving van de kast vastzit, zijn er voldoende mogelijkheden om het systeem naar je hand te zetten. Uiteraard haal je niet dezelfde mogelijkheden van een ATX case/bord, maar daarvoor is deze kast ook niet bedoeld.

De NCS-800 biedt ruimte voor één PCI-e kaart. Een PCI-e raiser wordt meegeleverd en past op ieder mITX bordje dat voorzien is van PCI-e 16x. Het inbouwen van mijn RAID-controller ging echter wat stroef, omdat de uitsparing waar de onderkant van de kaart inschuift te krap was bemeten. Met behulp van een grote platte schroevendraaier en wat wrinkwerk kon dit euvel verholpen worden.

Afhankelijk van je mITX bordje, kan je zelfs zonder RAID of HBA de 8 disken aansturen (6 onboard + 2 mini-PCIe). Hierdoor blijft het PCI-e slot vrij voor bvb. extra NIC's, fiber- of TV-capture kaart :P

Ikzelf doe niet zo aan mods, maar het lijkt me wel leuk om bvb een extra LCD met enkele knoppen in te bouwen, om zo de Qnap functionaliteit na te bouwen... Er zijn geen RAID Error LEDs voorzien, dus dat is ook nog een interessante tweak.

Deze case richt zich op de doe-het-zelf NAS bouwers die hun systeem volledig zelf willen inrichten. Je gebruikt hierbij standaard componenten, waardoor je zelf de prijs en performance kan bepalen. Bovendien ziet de case er niet onaardig uit en is ze goed gebouwd.

Ik ben erg tevreden over het resultaat. Het inbouwen van het mobo en PCI-e is licht frustrerend, maar zeker niet onoverkomelijk. Mits de nodige planning en wat geduld, bouw je zo je eigen top NAS / homeserver. Momenteel gebruik ik dit systeem als ESXi 5.5 host als testlab. De volledige setup vind je hieronder.

HuidigeSetup
1Fortron FSP300-601U€ 0,-€ 0,-
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 520,60

Heb jij ook een U-NAS NSC-800 Server Chassis?

De meegeleverde PCIe riser schijnt niet erg betrouwbaar te zijn:
Ook recovered bus errors zijn uiteindelijk bus errors. Jammer dat veel OSen die niet laten zien, want ze geven wel degelijk aan dat er wat aan de hand is.

Deze zijn wel betrouwbaar:
Maar zoals altijd: What you pay is what you get.
Ik ga deze ook proberen te krijgen. Echter bij taobao agents ben ik al snel 300 dollar kwijt.
Mag ik vragen hoeveel jij hebt betaald?
Verder een goede review een super kast uiteraard! :9
Bvd!
Heb nog een zwart char LCD'tje liggen, en je hebt me op ideeën gebracht
Ik heb deze enkele maanden terug besteld via U-Nas.com. Daar staat ie momenteel $200. Reken daarbij ongeveer $45 verzendkosten en in mijn geval een goeie €50 inklaring/BTW (naar België).
Gisteren stond de voorraad nog op nul, gelijk 1 besteld. Super! Bedankt.
Even een vraagje.

Zat er bij jou u-nas een pci-e riser en schroefjes om de moederboard te bevestingen aan de case?
Jep, alle schroefjes zaten erbij. Ook de PCI riser zat er al standaard bij. Dit was niet echt duidelijk aangegeven, zodat ik voor de zekerheid eentje had bijbesteld. Maar dit bleek achteraf niet nodig...
Nou lekker is dat want, ik heb geen PCI-E riser geen schroeven helemaal niets....
Heb hun al gemaild hierover en hun gaan de PCI-E riser opsturen alleen hebben ze niet aan gegeven of ik ook schroefjes er bij krijg.

Vind het wel behoorlijk slordig van hun.
Dat is inderdaad raar. De PCI riser zit afzonderlijk verpakt, zonder schroefjes.
De schroefjes zaten, als het goed is, in aparte zakjes naast die van de de 2.5" en 3.5".
Die voor de PCI riser zijn dezelfde als de bevestigingsschroefjes voor het moederbord.
heb zelfs geen 2,5 en 3,5" zakjes bij gekregen....
Ik ga ze wel mailen want dit kan echt niet.
Ik heb ze gemaild krijg van hun om het goed te maken alles extra accesoires.
Case fan splitter,
2.5" OS Tray for U-NAS Chassis,
PCI-E riser
2x MiniSAS to 4 SATA cable.
Schroefjes en flexatx mounting adapter.

Is gisteren op de post gedaan zal vrijdag wel weer binnen zijn.
Ik heb deze ook besteld, maar ik zag pas net dat er ook een installatiehandleiding op de site van U-Nas.com staat. Hierin zie ik dat de achterkant / onderzijde van het moederbord vrij dicht tegen de zijkant van de behuizing aanzit met een plastic folie o.i.d. ertussen. Weten jullie wat de afstand hiertussen is?

Ik wil namelijk een mobo bestellen met een mini-PCIe slot aan de onderzijde die ik wil gaan gebruken, maar dan heb ik wel wat ruimte aan de onderzijde nodig.
De ASRock Z87E-ITX heeft bij mij ook een mSATA slot aan de onderkant. Hoewel ik dit slot momenteel zelf niet gebruik mag het geen probleem zijn om er een SSD tussen te plaatsen. Ik denk dat er zo'n goeie 5 mm tussen de onderkant van het bord en de zijkant. Als je foto 1 ziet, heeft de linkse dwarsstaaf 4mm hoge moertjes waarop het MB wordt vastgemaakt. De stang is zo'n 2mm, dus in het uitserste geval is da 6mm...
De kast is erg krap: het werkt ook met een gigabyte ga-z97n-wif. Je moet vooral oppassen met de voedingsstekker. Bij dit moederbordje komt hij aan de onderkant/achterkant uit en dan gaat het net goed. Dit bordje heeft ook twee netwerkaansluitingen.
Als je met 1 netwerkaansluiting tevreden bent werkt een asrock Z97E-ITXac ook goed: daar zit de ATX aansluiting in het midden/achterkant van het bordje: beter.

Pas op met andere moederborden die de ATX aansluiting bodem onderkat hebben die staan in de weg met de CPU fan...

[Reactie gewijzigd door oks op 24 juli 2024 07:38]