Antec ISK 110 Vesa Review

Foritain
22 december 2013, laatste update op 22 december 2013, 7.889 views

Antec ISK 110 Vesa

Review: Antec ISK110 Vesa Inleiding Specificaties Uitpakken Inbouwen Kabelmanagement Koeling Geluidsproductie Stoffilters Vesa montage Alternatieven Conclusie pricewatch: Antec ISK 110 Vesa Productwebsite . Inleiding Lieve Dames en Heren. Ik vond het weer eens hoog tijd voor iets anders. Welliswaar wel een case-review, maar dan met een hele andere insteek: een custom all-in-one voor eenvoudig gebruik, maar dan lekker snel (oftewel met...

Pluspunten

• Gewoon een complete computer achter je monitor!
  • Looks en afwerking
  • Past een 'standaard' mITX build, dus ruime (betaalbare) componentkeuze
  • Ruimte voor 2 2.5" drives.
  • 4 USB 2.0 + Alle aansluitingen van je mITX bord
  • Vesa montage, beugel inbegrepen
  • Eventueel voetje ook inclusief
  • 90W Voeding voldoende voor flink krachtige cpu's
  • Koeling voldoende & Past stock cpu koelers
  • Prijs. <80 euro voor Case, Voeding, Mount.

Minpunten

• Geen stoffilters waar het wel had gekund
  • Handleiding enkel online, niet meegeleverd
  • Zwarte interne kabels of sleeves had m.i. mooier gestaan.
  • Inbouwen prima te doen, maar soms wel erg krap.
  • 90W voeding niet voldoende voor zwaardere APU's, dus niet voor gaming geschikt.

Review: Antec ISK110 Vesa

Vesa montage
Alternatieven

Productwebsite

Inleiding

Lieve Dames en Heren. Ik vond het weer eens hoog tijd voor iets anders. Welliswaar wel een case-review, maar dan met een hele andere insteek: een custom all-in-one voor eenvoudig gebruik, maar dan lekker snel (oftewel met SSD), en goedkoper dan de kant-en-klare Apples en Samsungs. Ik had al enige tijd mijn oog op de Intel NUC en Gigabyte Brix, maar geheel overtuigd was ik nog niet. Zoals vaker kom je soms bij toeval leuke dingen tegen, in dit geval toen ik ‘Vesa’ intypte in de product-zoekmachine. Toen liep ik dus tegen de Antec ISK110 Vesa aan, een kast die ondertussen toch al een jaartje op de markt is, maar tot zo ver ik kon zien weinig aandacht heeft gekregen.

Tussen de 75 en 80 euro kan je er wel ééntje vinden, en daarvoor krijg je niet alleen het kastje zelf, maar ook een 90W voeding, en een vesa beugel bij. Een budget kast en “ok” voeding kost je toch al snel 60 euro, dus op zich een kleine meerprijs voor zo’n klein setje. Ondanks dat ik geen grote fan ben van stock PSU’s, heeft Antec toch een ruime ervaring, en een zeer goede reputatie op dat gebied. Daarnaast zit je in het custom-all-in-one gebied toch wel snel vast aan een ingebakken voeding, dus leek het mij gewoon een prima keuze.

Los dat Antec mij zelden ongelukkig heeft gemaakt in het verleden, had ik nog een aantal redenen om voor deze case te gaan. Het kunnen plaatsen van een normaal mITX bord betekent dat je naast de 4 USB poorten van de kast, ook gewoon al je moederbord aansluitingen hebt. De kans is aanwezig dat de (kleine, 120GB, het is een budget build) SSD vroeg of laat vol zou lopen, en de optie om een 2e 2.5” HDD te plaatsen was zeer welkom. En ook de eenvoudige mogelijkheid tot upgraden van de cpu mocht het gebruik veranderen was een grote plus, het is immers een ‘normaal’ mITX computertje, maar dan gewoon extra klein.

Met veel optimisme dus de kast en overige onderdelen besteld, en uiteraard was ik zeer benieuwd of deze eenvoudige custom all-in-one een succes zou worden.

Verder vind ik het wel van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Specificaties

De specificaties van de Antec website:

Een kort lijstje past uiteraard bij een klein kastje. Grote uitschieters in het achter-je-monitor segment zijn het kunnen plaatsen van 2 2.5” interne drives in plaats van 1 of enkel een mSATA, oftewel flink ruimte als je een grote SSD en HDD pakt. Verder uiteraard de extreem kleine afmetingen en het lage gewicht van 1300gr leeg (Na inbouwen van de hardware kwam ik overigens op 1750gr uit, nog altijd erg weinig, en zeker niet een te zware last voor zelfs een budget monitor). Nogmaals, de 90W adapter zit erbij (als een soort laptop adapter zeg maar, die volgens Antec 92% efficient moet zijn), en ook de Vesa mount zit in de prijs inbegrepen.

Wat kan je met 90W (Of eigenlijk 80W gezien dat blijkt wat het systeem daadwerkelijk maximaal mag vragen) vraag je je misschien af? Best veel eigenlijk, maar je moet je componenten natuurlijk een beetje in de gaten houden. Je kan een zwaardere cpu natuurlijk ook zelf wat kan afknijpen maar ga ik daar liever niet te ver op in, en zullen zij die dat gaan doen daar vast uit komen, maar ik wil wel even kijken naar wat er direct out-of-the-box prima moet gaan draaien. Als je 65W als max TDP aan houdt voor de cpu (Intel gebruikt even kort door de bocht zelden meer dan de TDP), blijft er altijd nog veel te kiezen over. Haswell komt hier goed aan te pas met z’n lage verbruik: zo kan je bijvoorbeeld zonder problemen de snelste i3, de i3-4340 gebruiken (TDP 54W), welke op 3.6GHz draait. En dat is toch een flinke cpu, zeker in verhouding met de lage-TDP desktop varianten, waar je op pure cpu snelheid en vaak ook op grafische prestatie flink moet inleveren. Als je dan bijvoorbeeld ziet dat de i3 ‘u’ varianten van de Intel NUC of Gigabyte Brix voor zowel Ivy Bridge als Haswell modellen niet eens op 2GHz draaien (1.9 en 1.7 respectievelijk), mag het duidelijk zijn dat er prestatie-technisch een flink voordeel te halen valt binnen de ISK110.

Core i5 en i7 cpu’s zijn ook mogelijk, maar dan moet je (zonder zelf te gaan ‘tweaken’ wat natuurlijk eenvoudig kan) uit gaan van een S, R, T, of TE variant. Een i5-4670S, op 3.1GHz met 3.8GHz boost en 6MB L3 Cache, is met zijn 65W TDP ook bruikbaar, of een i7-4770S, 3.1GHz, 3.9GHz boost, 8MB L3 Cache, en 4 cores 8 threads. Toch beesten van processoren!

Wat met AMD zou je denken? Ik zat nog even te kijken naar de A10-6700, welke ook een TDP van 65W heeft met een HD8670D Grafische chip, maar na wat reviews te lezen kwam ik er achter dat het daadwerkelijke gebruik soms flink hoger uit kwam (Zelfs ruim >100W), en daar heb je in de ISK110 natuurlijk geen marge voor. Zeker het gebruik van de grafische capaciteiten van de AMD chips, hoe fijn ze soms ook zijn, lijkt toch flink wat energieverbruik vast te zitten. Met een A4 of A6 systeem kom je nog wel weg, maar daar boven zal je vermoedelijk in de problemen komen. De ISK110 lijkt mij dan als een mini-game systeem niet zo heel waarschijnlijk. Maar pure cpu kracht is zeker goed te passen binnen deze case, zeker in verhouding met de NUC achtige systemen.

Voor een volledige lijst van Haswell cpu’s en hun TDP, zie hier:

Het uitpakken

Bij het ontvangen van de Antec ISK110 verpakking viel direct op dat hij nog kleiner was dan ik had gedacht. De doos is licht, eenvoudig, maar voldoende stevig. Alles zit netjes verpakt.

Het complete systeem-to-be

Eerst maar even alle onderdelen op tafel geplaatst, want de inhoud is natuurlijk iets anders dan bij meer standaard cases, waar het vaak enkel om wat schroefjes gaat. Je ziet op de foto van links naar rechts: (Boven) De Vesa mount, de case zelf, het voetje in het geval dat je de Vesa niet gebruikt, (Onder) De power adapter, de stroomkabel (voor in de adapter), de schroefjes, een extra (andere) adapter-kop, de interne stroom kabels, de HDD insulatie strips, en het “Product overview” papiertje.

Daarbij direct het eerste minpunt te pakken: Dat papiertje is totaal nutteloos, en de handleiding moet je zelf downloaden. Niet alleen ben ik van Antec beter gewend, maar zeker bij een niet-standaard product mag je gewoon de handleiding meeleveren, en volgens mij is dit zelfs de eerste keer ooit dat ik geen handleiding bij een case kreeg. Aangezien het even nalezen van de handleiding best handig kon zijn met deze uniekere case toch maar even online gecheckt voor de zekerheid. Dat de online handleiding slechts 10 paginas bleek en prima op 2-3 velletjes verkleind had kunnen worden maakte het nog onbegrijpelijker.

Eerst even wat aandacht voor de case zelf. Ziet er gewoon erg goed uit. Het is een combinatie van staal (frame en de ‘open’ zijkant) en plastic (front, zijkanten), maar de kwaliteit en afwerking valt goed op. Dit geldt eigenlijk voor alle kanten, of je hem nu op tafel zet of in je handen hebt, je merkt dat dit geen budget-product is. De ene kant is uiteraard open zodat de cpu koeler voldoende toegang heeft tot kamer-temperatuur lucht, je zult straks op latere foto’s goed zien dat er naar binnen kan kijken. In de specificaties spreekt Antec overigens van “Zilver”, maar het is een soort mat-grijs, wat overigens geen nadeel is, het oogt en voelt goed, en glimt in ieder geval niet te veel.

Aan de achterkant zit er een soort standaard i/o paneel in, wat je er uit duwt om later uiteraard door je moederbord paneel te vervangen. Je ziet op de foto ook de ingang voor de stroom adapter, en de 4 schroefjes waarmee je beide zijpanelen los haalt.

De dichte zijkant voelt wat zachter aan, wat ik positief vind, en ziet er ook gewoon erg degelijk uit.

Boven- en onderkant heeft roosters, waar de lucht naar buiten gaat welke door je cpu ventilator naar binnen wordt gezogen. De onderkant heeft wat extra gaten, om op het voetje of Vesa mount te klikken, en voor extra schroeven als stevigheid bij Vesa montage.

Bovenkant.

Onderkant.

Bij de close-up is de keurige afwerking goed te zien. Frontpanel bestaat uit 4 USB 2.0 poorten (USB 3.0 kan je uiteraard alsnog krijgen door een moederbord met USB 3.0 aansluitingen te kiezen), en de gebruikelijke 3.5mm headset en microfoon aansluitingen. Aan/uit knop is zeer degelijk, en licht blauw op wanneer de pc aan staat.

Eenmaal de zijpanelen er af (enkel de grote panelen komen los) realiseer je je dat veel kleiner in combinatie met een mITX bord niet mogelijk is. De 4 stand-offs voor het moederbord zitten er standaard in, de aansluitingen van het frontpanel zitten er direct tegen aan, zo ook het printplaatje van de voeding. Opvallend zijn eigenlijk de vrij lange kabels voor het mini-kastje, maar dat zal wel bedoeld zijn om bij exotische mITX layouts problemen te voorkomen.

Aan de achterkant zie je bracket voor de 2 2,5” HDDs, deze komen dus onder het moederbord. Daarnaast is het leuk dat mijn kastje de Quality Assurance stempel heeft gekregen ;)

USB en HD Audio kabels zijn netjes zwart, de Power Switch, HDD Led en Power Led zijn gewoon in kleurtjes (Geen Reset kabel want de case heeft zoals je hebt gezien geen reset knop).

Even een beetje zoomen op het mini stukje voeding, met Nippon Chemi-Con caps, deze staan toch als degelijk bekend. Wel beetje jammer voor het oog dat de helft ontzettend scheef staat.

Dan wat aandacht voor de overige onderdelen. Allereerst de Delta adapter, dus had ik het toch goed gezien dat het een vrij standaard laptop adapter is. Daarbij krijg je twee kopjes, echter gezien er maar 1 past vermoed ik dat de andere voor een ander land bedoeld zal zijn?

De interne power kabels zijn uiteraard lekker kort. Je krijgt een aansluiting voor de 2 Sata HDDs, het moederbord, een 4 of 8 pin CPU aansluiting, en een extra molex aansluiting. Overigens ben ik nog niet heel zeker wat ik naast mijn setup nog verder in de kast aan zou willen sluiten, of wat zou passen, maar de molex zit er in ieder geval.

Uiteraard mag een foto van de Vesa mount niet ontbreken. De montage kom ik natuurlijk nog op terug, maar hij ziet er keurig en strak gespoten uit, en past op 50mm, 75mm en 100mm Vesa mounts. Prima dus.

Het kunststof voetje ziet er ook erg goed uit. Dat het de case iets naar achteren tilt ziet er niet alleen goed uit, maar helpt ook de kabels er beter uit te laten zien, gezien deze direct wat naar beneden worden gewezen. Ook op z’n voetje in plaats van achter een scherm mag de ISK110 er absoluut wezen.

Inbouwen

Het inbouwen neemt zeker niet lang in beslag, maar is af en toe wel even pielen. Om te beginnen zijn er een redelijk aantal aansluitingen van de kast. Let overigens op dat je een moederbord kiest met 2 interne USB 2.0 headers, anders werkt de helft van je frontpanel niet.

De aan-te-sluiten kabels van de case zelf.

Het plaatsen van het moederbord is natuurlijk standaard, maar je merkt meteen dat het erg krap is. Niet alleen zit het moederbord direct tegen het printplaatje van de voeding aan, maar tijdens het plaatsen moest ik echt even tijd nemen om de case-kabels goed weg te drukken, en dan nog liep het moederbord tegen de randen van de case aan. De prijs van een erg kleine case zal ik maar zeggen, gewoon even voorzichtig zijn dus.

Iets vervelender was dat de frontpanel kabels tegen en boven het mobo power gaatje zat, het plaatsen daar van was dus wederom even tijd nemen om de case kabels goed weg te drukken. De eerste keer bleef een dun kabeltje in de weg zitten, en klikte hij dus niet vast, maar geen groot drama.

Hier kan je goed zien hoe dicht de kabels van de USB op de mobo voeding aansluiting zitten, even opletten dus.

Standaard taken: Moederbord in, cpu, cpu-koeler, en ram er in. Stroom kabel aansluiten, sata power door het resterende kleine gaatje aan de zijkant naar achteren voeren, en veel meer is het niet. Vervolgens tijd voor de SSD (en/of HDD). Opvallend was dat het bracket voor de HDD uit de fabriek verkeerd om zat gemonteerd (met de dichte kant naar de kabels toe), en dat ik hem dus moest omdraaien bij het terug plaatsen, deed mij toch even controleren of ik het wel goed deed, maar dat bleek de bedoeling.

HDD bracket los schroeven. Insulatie strips plaatsen, SSD en/of HDD met schroefjes vast zetten. Gezien de kleine ruimte toch even een kort Sata kabeltje gepakt welke ik nog had liggen (krijg je dus niet bij de case, maar een normale past ook wel), bracket terug plaatsen, aansluiten, en klaar om de laatste kabels aan te sluiten. Dat laatste is soms even een beetje pielen dus, maar gewoon prima te doen.

Een klein voordeel waar ik direct na het inbouwen gebruik van maakte was dat je een dvd-rw station tijdenlijk even op een sata poort aan kan sluiten om eenvoudig alle software te installeren. Sommige programmas staan nog op cd, zo ook de moederbord drivers, en door even vals te spelen kon ik dus makkelijk de software en drivers installeren zonder eerst online te hoeven gaan op een andere pc (Windows herkende de netwerk drivers niet) om drivers te downloaden, of om te zetten naar een usb stick. Toch wel leuk.

Kabelmanagement

Na het inbouwen lijk je flink wat kabels te moeten verwerken. De oplossing is echter eenvoudig, en heb ik in een eenvoudig schema verwerkt zo dat iedereen kan zien hoe het moet:

Nou ja, zo ongeveer dan. Je duwt gewoon een beetje flink alles naar beneden en langs de zijkanten, en ongeveer 20 seconden later blijf je over met:

Het kan vast nog mooier, maar het past gewoon vlot. Enige wat ik wel leuker had gevonden is als de kabels gewoon zwart waren geweest, zeker gezien je toch een beetje de case in kan kijken. Dat er geen echte kabelmanagement ruimte is mag natuurlijk gewoon duidelijk zijn.

En toen was het pc'tje zelf dus klaar, en zag het er ongeveer zo uit:

Koeling

De open constructie van de ISK110 komt de koeling natuurlijk ten goede. De cpu ventilator kan zo voldoende frisse lucht aanzuigen, en zelfs onder zwaardere load hoefde de Intel stock ventilator op een G3220 niet aan de bak en hield hij op lage toeren het hoofd koel. Uiteraard mag je dan verwachten dat bijvoorbeeld een i3 dus ook geen problemen mag geven. De case heeft uiteraard geen ventilatoren uit zichzelf, maar je kan eventueel de stock cpu ventilator vervangen door een krachtiger model. Dit lijk mij zeker bij zwaardere cpu’s wel een overweging, gezien alle airflow dus van de cpu ventilator moet komen. Het feit dat een stock koeler gewoon past, en in eenvoudige systemen ook ruim zal voldoen, vind ik op zich al een grote plus.

Vanuit een praktisch oogpunt denk ik dan ook dat de wijze van koeling gewoon in orde is voor waar het product is voor bedoeld, zelfs met een zwaardere cpu eventueel met aftermarket koeler. Hoe dan ook ben je gelimiteerd aan de 90W voeding, dus echte heethoofden van cpu’s ga je toch niet doen passen..

Ik had overigens een andere koeling klaar liggen voor het geval dat. Echter als deze niet nodig is is dat natuurlijk zonde geld. Was dus eigenlijk positief verrast.

Geluidsproductie

Natuurlijk geen onbelangrijk punt in een all-in-one, welke je vaak in de huiskamer ziet. Het enige wat uiteraard geluid maakt is de cpu koeler, of eventueel een traditionele 2.5” HDD. Het is een lastige vergelijking maken gezien de G3220 stock koeler uit zichzelf erg stil is. Dat ik de koeling niet kon horen na de montage had dan ook meer met meer met de ventilator (en instelling) te maken dan de kast zelf. Het blijft natuurlijk een open kast, dus een luide ventilator wil je simpelweg niet gebruiken. Uiteraard is het wel zo dat het geluid achter je scherm zit, wat dus ook voor de gebruiker in geluid scheelt. Daarnaast zijn 2.5” HDDs ook zelden luid, en deze zitten in de ISK110 onder het moederbord, aan de afgesloten zijde, wat ze dus ook minder hoorbaar zou maken.

Een Intel setup met Pentium of i3 en stock ventilator voor huis-tuin-keuken gebruik ga je gewoon niet horen, althans zolang je de ventilator met het moederbord wat beheerst, en zo lang je geen lange heavy-load sessies gaat uitvoeren. Mocht je wel veel video encoding of iets dergelijks doen zal een leuke cpu koeler een goede investering zijn voor zowel koeling als geluidsproductie.

Dus wederom, vanuit praktisch oogpunt, geen nadelige punten wat betreft het geluid.

Stoffilters

Stoffilter ontbreekt, zo simpel is het. Ik weet niet of het een bewuste keuze is ten gunste van de koeling om geen filter te plaatsen of niet voor een fijner rooster te kiezen, of dat het een kostenbesparing is geweest. Ondanks dat het uitzuigen/blazen van de case erg eenvoudig is, had het volgens mij gewoon moeten kunnen binnen de constructie en voor deze prijs. Mij lijkt een beperking van de stofopbouw op de cpu ventilator en heatsink een grotere positieve factor op de koeling dan het minimaal verminderen van de lucht-instroom door een dergelijk filter. Beetje jammer dus.

Vesa montage

En dan nu het kastje aan de monitor monteren. De monitor is een BenQ GL2460. Deze is eigenlijk spotgoedkoop voor hoe het beeld er uit ziet, en heeft uiteraard de benodigde Vesa gaatjes achterop. Let bij het zoeken naar de monitor van jouw keuze even op hoe de achterkant van het scherm er uit ziet. Sommige schermen staan wel als Vesa-compatible gesorteerd, maar soms worden die Vesa-gaten gebruikt voor de voet van het scherm. In dat geval is het scherm natuurlijk geschikt wel voor wandmontage, maar niet om de ISK110 er aan te hangen terwijl het scherm op z’n voetje staat. Uiteraard is er ook niets wat je tegen houdt als je een touch-screen wilt hebben zo lang je hij maar Vesa compatible is.

1) Zoek de gaatjes.

2) Zet met 4 meegeleverde schroefjes de beugel op de monitor.

3) Schuif de Antec ISK110 op de beugel. Met 3 duimschroeven zet je deze aan de onderkant aan het bracket vast.

En dan: 4) Geniet van je nieuwe pc? Het stelt zoals je ziet echt niets voor. En met 1750 gram volgebouwd is de ISK110 eigenlijk geen noemenswaardige last op je monitorstandaard. Je kan ook zien dat met dit 24 inch scherm de case er keurig achter valt. Een 23’er kom je misschien ook nog mee weg, maar ik vermoed dat een 22 inch of kleiner scherm te klein zal zijn om hem geheel te verbergen. Uiteraard kan je vanaf een hoek van boven wel de top van de case zien, maar dat vind ik er eigenlijk wel mooi en ook wat interessant uit zien. Het is dan ook niet iets wat je in veel huishoudens of kantoren tegen gaat komen. Verder vind ik het nog een klein voordeetje dat de case lekker dun is, en het scherm als geheel praktisch niet dieper maakt; je hoeft dus niet je monitor verder naar voren te halen om ruimte te maken voor je nieuwe systeem. Het resultaat is m.i. gewoon een zeer goed uitziende all-in-one.

Ziet er netjes uit, en komt niet boven de monitor uit.

Zelfs als je een beetje van boven kijkt ziet de ISK110 er eigenlijk ook gewoon keurig uit.

Alternatieven

Wederom moet ik mij bij deze titel eerst afvragen wat nu een echt alternatief is. Mini-ITX systemen zijn er zat, maar echt kleine modellen zoals deze zijn er al een stuk minder, en modellen voor een Vesa montage zijn er bar weinig. Daarnaast ziet de Antec er erg goed uit, en zijn veel van die mini cases vaak niet van top kwaliteit, zowel van buiten als wat betreft voeding. Het feit dat de ISK110 ook nog met een traditionele mITX setup en 2 HDDs komt maakt een directe concurrent voor mij lastig te bepalen, ik had ze namelijk nog niet gezien. Maar om toch een idee te geven:

Concurrentie vanuit de mini-mITX categorie (Intel NUC, Gigabyte Brix).
Uiteraard zijn deze NUC achtige systemen nog wat kleiner, wat er wellicht nog wat beter uit ziet. Daar tegen over stel ik echter dat je zelfs bij een 24” Monitor (of wellicht nog kleiner) je de ISK110 ook al niet meer ziet. Prijstechnisch maakt het niet zo gek veel uit, maar de prestaties van een volwaardige cpu in de ISK110 kunnen uiteraard ver voor lopen op de geknepen laptop varianten in de NUCtjes. Daarnaast kan je een extra HDD kwijt in de ISK110, en heb je naast 4 USB poorten ook nog eens alle aansluitingen op je moederbord. Soms zal meer dan de NUC voor opslag en prestaties niet nodig zijn, maar al met al vind ik het flink inleveren voor een klein stukje winst op het gebied van formaat.

Concurrentie buiten Vesa gebruik
Kleine kastjes op tafel zijn al makkelijker te vinden, en hebben natuurlijk ook het voordeel van de aansluit en inbouwopties van een traditionele setup. Daarnaast zijn er modellen te vinden die een krachtigere voeding hebben om eventueel een zwaarder systeem te draaien. Een blik op ‘smalle’ mITX cases met voeding laat voornamelijk kastjes met c-kwaliteit voeding zien, of kastjes die wat looks gewoon niet in de buurt komen. Uiteraard is daar dus wel een kostenbesparing te halen, maar ik zou het de paar tientjes niet waard vinden dat te doen. Ik denk dat Antec ISK110 gewoon goed in de markt zit wat betreft prijs/kwaliteit, en dat als je een leuk (op tafel staand) alternatief vindt van vergelijkbare kwaliteit, je al snel flink meer geld uit moet geven.

Concurrentie voor Vesa gebruik
Heel kort door de bocht heb ik weinig kunnen vinden, vandaar ook deels dat mijn keuze voor de ISK110 extra snel was gemaakt. Het feit dat er weinig aandacht voor Vesa mount systemen is (al zal daar best verandering in komen) maakt het ook niet eenvoudig om zo’n product vlot te vinden. Mijn enige andere overweging was de grofweg even dure SilverStone SST-PT12B, gezien deze ook een optical bay heeft (maar dan weer 1 HDD plek), en een 150W voeding heeft. Echter deze vereist een Thin mITX moederbord, en de stroom adapter krijg je er niet bij. Ondanks dat je natuurlijk eenvoudig een oude laptop adapter kan pakken maakt dit, en vooral het Thin mITX moederbord, het geheel dan toch weer even duurder.

Concurrentie binnen de complete all-in-one’s van Apple, Samsung, Lenovo, Dell, etc etc
Dat zijn er natuurlijk flink veel, met als grootste voordeel dat alles netjes ingebouwd zit. Maar zelf aanpassingen maken is vaak lastig, om over reparaties maar niet te beginnen. En uiteraard de zeer hoge prijs die fabrikanten voor deze producten vragen is m.i. gewoon te gek voor het product wat je krijgt. Een leuke overweging als de achterkant van de computer geheel in het zicht in de huiskamer staat, maar persoonlijk vind ik het voordeel van zelf de configuratie samenstellen, en zelf een scherm en toebehoren naar keuze uitzoeken wel erg fijn. Zeker als je dan realiseert dat je het over een prijsverschil van vaak enkele honderden euros hebt, en dan moet je nog maar hopen dat je er een SSD bij krijgt. Andere bekende voordelen van de all-in-one’s zoals touchscreens zijn ook gewoon prima met de ISK110 te combineren, dus is er als je het mij vraagt gewoon weinig reden om niet zelf je all-in-one samen te stellen.

Nog even een paar aanzichten na de Vesa montage:

Recht van achteren kan je er toch redelijk in kijken.

Als je de hele review hebt gelezen weet je het waarschijnlijk al waar ik op uit ga komen. Als je direct naar de conclusie bent geskipt (dat doe ik zelf natuurlijk nooit), dan kan ik je ook direct geruststellen: De Antec ISK110 is een top case.

Verbeterpuntjes zijn er. Allereerst het ontbreken van een handleiding, en slechts een briefje met “zoek het zelf maar op de site op” mag gewoon niet bij een dergelijke case, en zeker niet van Antec. Stoffiltertjes hadden volgens mij ook gewoon prima binnen het design en de prijs moeten passen, en ondanks dat schoonmaken eenvoudig is scheelt het in veel situaties gewoon stofopbouw in de heatsink. Daarnaast mag de open constructie welliswaar voor voldoende koeling zorgen, maar het resultaat is een case waar je toch goed in kan kijken, met een spaghetti van gekleurde kabels wat wellicht niet iedereen leuk vindt om te zien. Ik denk dat sleeves (of gewoon gebruik van zwarte kabels) het geheel er nog mooier uit hadden doen zien, zeker in situaties waar je vaak de open zijde van de case zal zien.

Echter de lijst met voordelen is flink langer. Allereerst ziet de ISK110 er gewoon heel goed uit, met verder ook een top afwerking. De vrij open constructie zorgt voor voldoende ventilatie voor passende systemen en ziet er als geheel ook gewoon leuk uit. Het bouwen en monteren op het scherm verloopt soepel en kan iedere onervaren bouwer prima doen. Je kan in tegenstelling tot andere custom-all-in-one systemen flink wat hardware kwijt. Je kan gebruik maken van volwaardige cpu’s, zelf relatief krachtige of juist stille (en gangbare, dus relatief goedkope) koelers plaatsen. Je kan alle aansluitingen gebruiken van het mITX bord van jouw keuze naast de 4 USB 2.0 poorten voor op, en vooral plaats voor een extra HDD naast je SSD geeft je flink meer opslagmogelijkheden dan veel alternatieven. De Antec ISK110 is ook nog eens goed uitgerust, met een degelijke voeding erbij in, de Vesa montage inbegrepen, en mocht je dat niet willen zit een mooi voetje bij. Zaken die Antec geen klauwen met geld kosten, maar er toch een mooi compleet pakketje van maken.

Voor net geen 80 euro krijg je de mogelijkheid om in heel veel situaties de ouderwetse computer toren het huis uit te doen en gewoon je hele computer achter je scherm te plaatsen. Gamen gaat hem niet worden in deze case, maar de meeste gebruikers die ik ken zullen echt voldoende hebben aan een Pentium, een snelle variant i3, of een iets tamme variant van de i5 of i7, in combinatie met een SSD en HDD. Zelfs als je nu nog een goed scherm hebt zonder Vesa, en de case eerst op z’n voetje wil zetten tot je aan een nieuwe toe bent, heb je er een heel mooi product aan.

Van mij krijgt de Antec ISK110 dan ook gewoon 5/5 sterren. Hij is gewoon uitstekend, en zeker voor main-stream gebruik een heel goed, betaalbaar, en erg mooi alternatief voor de ouderwetse computer. Ik hoop dan ook zeker meer vergelijkbare producten op de markt te zien de komende jaren.

En dan nog wat vergrotingen voor de liefhebber, klikken maar!
http://tweakers.net/ext/f/HQy57lyratdMFkjlx9csHKvn/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/W1vExZ8KUdpuZJFzUJaSengE/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/XXz8FIe2qww1mSUEwJTEXZeS/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/QD8l2SZoveUFlauOv6fpeXrm/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/IYRzRKz0AB8BFfw873xINgeh/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/CPzKoJf7GRz3tWdtRfUtG2b9/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/J44jnLQMPDwjtiKBYd3fIXju/medium.jpg

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie natuurlijk erg waarderen, en uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!

Heb jij ook een Antec ISK 110 Vesa?

Geen idee, die vraag zal je echt bij Antec neer moeten leggen. Ik durf daar geen uitspraken over te doen. Gewoon mailen :)
Danku :) Zoals je zelf aangeeft kan een A10 van AMD net niet qua voeding, waar deze best wat grafische kracht heeft met een R7 of 86xx GPU. Ik ga even mailen, je leest het hier
Ik zou eens kunnen kijken wat mijn 7650K uit de muur slurpt :)
Heb je nog kunnen kijken wat de 7650 uit de muur slurpt? Ben er nog steeds niet helemaal uit, haha.
Ik ben nog niet klaar met de 7650k, maar wilde je wel een updateje geven.

Momenteel heb ik aangesloten:

AMD A8-7650K (Stock snelheid) op een Asus A68HM-Plus. 2x 2GB aan Corsair LP 1600MHz ram, één 2.5" SSD, één 2.5" HDD. Een CM Storm Trigger-Z tobo / ROCCAT Tyon muis en Ozone Blast 4HX headset. (oftewel, wat randapparatuur betreft allemaal LED verlicht en niet de aller zuinigste spullen. Maar een redelijk gangbare game-pc zo lijkt mij? Dit geheel wordt gevoed door een CM V850, dikke overkill, maar desondanks redelijk efficient rond die 5-10%.

Idle ~30W
Gamen ~80-100W
Prime95 in-place Large FFT: 122W piek.
Frappant is dat het gebruik met minder load op de CPU, en meer op de GPU, oftewel wanneer ik OCCT naast Prime draai, iets in zakt naar ~113W.

Maar goed. Die stock voeding gaat dat niet trekken ;)
'Gelukkig' heb je de 7650K, die max op 95W draait, waar de 7600 een max kan hebben van 45W. Toch wil ik het gaan proberen in deze setup, mocht het echt niet gaan en te vaak uitvallen tijdens het gamen, komt er een PicoPSU in. De mogelijkheid om deze mini-computer achter het monitor te hangen is me teveel waard om het niet te doen.

Bedankt voor het uitzoekwerk Foritain! :)
Kleine moeite hoor, graag gedaan! Laat maar horen hoe het gaat!
Heyy. nog niet aan toegekomen. Drukke week ook, dus dat zal nog heel even op zich laten wachten ben ik bang. Volgende week moet denk ik lukken.
Tof! Als dat lukt met de 90W in de ISK 110, gaat dat het waarschijnlijk worden. Hartstikke bedankt
Gelukt! Het is mogelijk om dit model van een sterke PSU te voorzien om er een sterke CPU in te zetten. Dat maakt het geheel nog aantrekkelijker, verschrikkelijk goedkope, kleine computer met enorme prestaties. Waarom is dit niet populairder?

Antwoord van Antec:
"Hi Karel,
Yes the upgrade is possible. We don't sell 150W Pico PSUs, though. You will have to purchase an after market one for this purpose."
Dat klinkt wel goed.

Denk wel even na wat je aan de achterkant hangt, dat kan dan ook warmer worden, zeker als dat niet of nauwelijks airflow heeft. Zeker een mechanische HDD zal het daar lastiger krijgen. Puur SSD opslag aanhouden?

Ben benieuwd hoe het uitpakt met je 150W PSU :P
Het enige nadeel wat ik ontdek is de 4x USB2 aan de voorzijde, de 1150 mITX bordjes welke ik vind hebben 1 USB2 en 1USB3 header.

Aals iemand een 1150 bordje weet met 2x USB2 headers houd ik me aanbevolen.
Dat is inderdaad een goed punt, maar kan je toch ook oplossen met zo'n klein usb3.0->2.0 stekkertje? Was fijn geweest als die er bij had gezeten, al is deze case natuurlijk wel ouder dan s1150 ondertussen.
Dit stekkertje kende ik nog niet, weer wat geleerd.
Hoe heb je het probleem opgelost met de 2 usb headers die je nodig hebt, waarvan er maar 1 op het moederbord zit?
Ik heb namelijk hetzelfde moederbord gekocht. Zijn er verloopjes van 1 usb header naar 2 usb headers?
Er zijn zowel USB 2.0 splitters als converters voor USB 3.0 naar 2.0 te vinden. Ik heb ze echter niet getest, ik weet enkel dat ze er zijn.

Gezien dit mobo sowieso al 6 USB poorten aan de i/o zijde heeft had ik er voor deze build toch niet meer nodig (totaal 2-4 in gebruik ofzo, dus de moeite niet om kosten te maken / tijd er in te investeren).
Is het mogelijk om de voeding aan te passen naar > 90W om zo meer keuze te hebben uit CPU's? Vind het een geweldige kast maar wil wel graag íets meer grafische kracht om er toch een klein spelletje op te kunnen spelen. Heb al wel gezocht maar kan weinig vinden. Kun je hier meer over zeggen?
Mooie en duidelijke review: dit wordt mijn volgende HTPC behuizing, ik dacht eerst aan de asaka die passief gekoeld is maar met deze heb je veel meer mogelijkheden buiten thin-ITX om. 5* krijg je :)

[Reactie gewijzigd door vandermark op 23 juli 2024 18:00]

Dank je wel! Verbaasde mij (vooral na de aanschaf) inderdaad dat die thin itx'jes zo populair zijn ten opzichte van deze. Hoop echt dat meer fabrikanten dit idee oppakken. Misschien met de volgende BBG dat er wat aandacht voor kan zijn, gezien daar een custom all-in-one topic voor loopt.
Erg interessante, leuke en uitgebreide review!

Brix- of Intel NUC-achtige mini-pc's zijn me toch net iets te beperkt, dus dit is een mooie kanshebber. Alleen heb ik het vermoeden dat deze case net iets te groot is om aan de Vesa-mount van mijn 23" monitor te hangen... Maar eens meten! :)
Hij valt inderdaad net (net geen centimetertje ofzo) onder de top van deze 24", dus het zal er om hangen, maar het hoogte verschil tussen 23/24 is natuurlijk zeer beperkt. Valt helaas niet veel te googlen met deze case, kans dat je jouw 23" scherm tegen komt is klein. Wel zonde eigenlijk gezien hoe leuk deze dingetjes zijn!

En uiteraard dank voor de complimenten.
Leuke review, ik heb hem met veel interesse gelezen. Ik heb een paar vraagjes voor jou :) hoeveel ram heb je in jouw systeempje gestopt? En hoeveel ruimte heb je voor de cpu-koeler? Vooral dan in de hoogte maar ook onderaan het mobo voor de schroeven... Als je daar nog een zicht op hebt natuurlijk, je moet het ding niet terug opendoen :+
Het was even uitzoeken hoor... ze geven het niet echt duidelijk aan op de site helaas! 53mm is je ruimte volgens amazon, oftewel alles wat grofweg maximaal een centimetertje hoger is dan een stock koeler. Aan de onderzijde heb je eigenlijk niet meer ruimte dan welke case dan ook zonder backplate-uitsparing, gezien je HDDs er vrijwel direct opzitten (je zou dus een paar mm kunnen winnen door dunne SSDs/HDDs te kiezen, maar mijn vraag is, welke koeler ben je van plan te nemen dat deze mogelijk niet zou passen? Backplates moeten normaliter niet dieper zijn dan standaard stand-offs, zeker HTPC koelers hebben dat niet of nauwelijks (ik ken ze iig niet).

Verder zit er 4GB in. Meer is niet nodig voor deze office applicaties, en minder is m.i. de besparing niet waard
Voor koeler staat de Scythe Kozuti nu op mijn lijstje, daarvan ben ik zeker dat hij zal passen want er zijn builds mee te vinden. Dus die zal het dan waarschijnlijk ook wel worden.

Anders had ik nog gedacht aan de NH-L9I van Noctua maar daarvan niet echt direct wat gevonden. Behalve dan iemand waarbij het niet lukte omdat de schroeven in de weg zaten van de hdd/ssd, maar het probleem was nogal vaag. Daarvan mijn vraag :)
Het leek mij ook sterk dat er onderaan ruimte tekort zou bij de backplate, aangezien er daar in een normale case ook minimale ruimte is.

Dankje om er ook wat opzoekwerk voor te doen ;)
Klinkt vaag inderdaad, gezien een NH-L9 ook in cases zonder mobo uitsparing bij mij altijd goed zijn gegaan... Volgens mij zou het gewoon beide passen, maar als de Kozuti op je lijstje staat lijkt mij daar niets mis mee.

Het enige wat je met de ISK verkeerd zou kunnen doen is het gat onder het moederbord onterecht als extra-backplate-diepte gebruiken, maar dat lijkt mij met geen HTPC koeler een issue
Noctua NH-L9i cpu cooler past overigens ook, wel moet je opletten dat de hdd/ssd niet heel dik zijn. Ik heb een Seagate Laptop Thin SSHD en een Samsung 840 Evo erin zitten en dat past in combinatie met de HD-L9i ;).
Waarschuwing voor de mensen die deze case ook willen, ik loop tegen een probleem aan met mijn sata kabels. Ik heb sata kabels met een haakse connector (die zaten bij mijn moederbord) en hiermee kan het zijpaneel niet dicht. Je hebt dus echt rechte connectors nodig.
Handige tip! Hoop dat je ze nog had liggen?
Helaas niet, maar medetweaker bentheman20 helpt me uit de brand, boel ligt nu alleen nog even open.

Wel een erg lief kastje zeg. Alleen jammer dat er geen usb3 op het front zit, hoop dat daar in de toekomst nog een upgrade voor komt.

[Reactie gewijzigd door Sw333t op 23 juli 2024 18:00]

Het kastje is inderdaad wat ouder, vandaar dat vermoedelijk USB 3.0 niet op de voorkant zat. Al vind ik zelf het 'gemis' van USB 3.0 wel mee vallen met vesa kastjes gezien de achterkant / het i/o panel even eenvoudig te bereiken is en rear-usb 3.0 op moderne mITX bordjes wel de standaard is. Al heb je lang niet altijd 2 interne USB 2.0 headers. Goedkope bordjes hebben dan een niet-er-op-gesoldeerde USB 3.0 header waardoor je eventueel 2 USB 2.0 poorten kan missen, ook niet ideaal.
Het gemis van usb3 valt ook weg als hij achterop de monitor zit natuurlijk. Maar staand op het bureau vind ik het wel jammer.

Wellicht dat ik in de toekomst de cpu cooler nog vervang, eerst maar eens kijken wat de temperaturen gaan doen (sshd tikt nu al de 40c aan, nog steeds acceptabel natuurlijk).
USB 3.0 blijft sowieso een puntje gezien veel gebruikers deze enkel gebruiken voor 'USB 3.0 sticks" die amper USB 2.0 snelheden behalen :D

CPU koeler is inderdaad iets wat je per situatie moet beoordelen. Voor eenvoudige taken blijft de stock koeler meestal prima stil, maar ga je een zware cpu echt op zn staart trappen zal de geluidsproductie wel voor irritatie zorgen. Gelukkig hoeven leuke HTPC koelertjes de hoofdprijs niet te kosten.

Maar sluit mij bij je aan, hoop op een nieuwe variant met wat kleine updates :D
De hdd bracket zat overigens bij mij ook verkeerd om ;).
Bedoel je fabrieksaf verkeerd om gemonteerd? En zelf even omdraaien na plaatsen HDD?

[Reactie gewijzigd door Foritain op 23 juli 2024 18:00]

Jups, af fabriek zat hij verkeerd om, moest hem ook omdraaien.
Tijdens het bouwen had ik dat gevoel ook, dat ik hem andersom terug moest plaatsen dan dat hij vooraf stond gemonteerd, maar ik schreef dat af als mijn eigen onoplettendheid en dat ik het verkeerd had onthouden. Ik heb nu zo'n vermoeden dat dat gewoon standaard is, al begijp ik niet waarom. Maakt niet veel uit natuurlijk, maar wel apart :D
Zit ook te overwegen systeem met I3 processor te bouwen. Zou het, gezien de beperkte voedingscapaciteit verstandig zijn te kiezen voor de I3-4130T (TDP 35W) of is de besparing tov de I3-4150 (TDP 54W) niet nodig?
Stop er 1 SSD in, er zal natuurlijk nog wel eens iets in de USB poorten geprikt worden....
Zo'n 4150 gaat geen probleem vormen, ik had laatst iets vergelijkbaars gebouwd, weet niet of een 4150 was of een 30 of 70 of wat dan ook, maar een 'normale' (niet-t-s-etc) i3, met een SSD, usb wlan antenne, usb recievertje voor de muis etc, ook volle bak stresstesten komt niet in de buurt van de limiet.
De TDP heeft niets met de stroomvoorziening te maken ;). Dus gewoon die die 4150 pakken.