Na lange tijd toch eindelijk de overstap gewaagd naar een SSD. Ik gebruik mijn bijna 5 jaar oude PC'tje eigenlijk voornamelijk voor foto- en videobewerking. Bij het werken in Lightroom begon mijn PC echt ergerlijk traag te worden, en bij het stitchen van grote panorama's was het helemaal niet bruikbaar meer.
Na een lange tijd te twijfelen tussen de Crucial M500 en Samsung EVO series, is mijn uiteindelijke keuze toch op de Crucial gevallen. Het grootste voordeel van de Samsung is de hogere write speed, maar op de oudere SATA 3Gb heb je daar toch niets aan in de praktijk. En met slechts 8GB beschikbare RAM, had ik ook geen zin om 2GB af te staan voor de Rapid Mode.
De Crucial M500 daarentegen is toch een stukje goedkoper, is slechts MLC ipv TLC (op papier toch net iets beter), en beschikt over een capacitor-array tegen data-corruptie. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat vooral het prijsverschil het mij wel heeft gedaan.
De SSD wordt geleverd in een doosje, met enkel een hulpstukje om hem dikker te maken. Geen kabels, geen software. Als tweaker zijnde leek me dit geen echt probleem, maar voor een beginneling is de migratie software van Samsung misschien wel een leuke bonus.
Ik had nog vrij recent een nieuwe Win7 installatie gemaakt, en heb dus geopteerd voor een migratie ipv clean install. Ik draai een dual-boot Win7/Vista, dus heb ik vanuit Vista (die op mijn primaire disk staat) een cloon gemaakt van mijn Win7 partitie met EasyUS (gratis te downloaden) met SSD optimizatie aangezet. Daarna voor de zekerheid de stekkertjes van mijn SSD met de Win7 HDD gewisseld, en booten met de Win7 DVD. Daarin gewoon kiezen voor een reparatie, en alles werkte naar behoren. Even nog de registry aanpassen, en nadien de BIOS en ook AHCI is actief.
Mijn ervaringen tot nu toe zijn een stevig toegenomen snelheid in opstarten, zowel van het systeem als applicaties. Echter de tijd om foto's of video's te openen is slechts mild verbeterd. De reden is natuurlijk simpel: een foto of video is een sequential read, programma's booten is meer random read.
De benchmarks die ik heb gedraaid bevestigen dit ook, en tonen het verschil tussen mijn oude Samsung Spinpoint 1TB en mijn nieuwe SSD, op een relatief oud systeem. Zoals je kan zien zit ik aardig tegen de limiet van SATA 3Gb aan.
Helaas nog niet met heel zware bestanden gewerkt sindsdien (enkel RAW foto's in LR), maar ik ben echt benieuwd hoe de PC gaat werken als ik zoals een week geleden zo'n 25 beelden van 18MP in 16 bit TIFF aan elkaar wil plakken
Achteraf bekeken ben ik wel best tevreden, en kan ik dit product (of een andere A-brand SSD) aan bezitters van oude PC's aanraden. Het blaast je toestel echt nieuw leven in