Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties 15,4" (1440x900), 250GB (hdd) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Apple MacBook Pro 15" 2.40GHz (Unibody - Eind 2008) Review

+2
vgroenewold 27 maart 2010, laatste update op 27 maart 2010, 13.445 views

Apple MacBook Pro 15" 2.40GHz (Unibody - Eind 2008)

Pluspunten

  • Degelijkheid, glas en metaal, nog steeds geen krasje te bekennen na 1.5 jaar
  • Stilte
  • Multi-Touchpad
  • Dual gfx processors
  • 15"

Minpunten

  • Geen optie voor mat scherm (wel op nieuwe versies van dit model)
  • Max 4 GB ram (6 schijnt zelf in te bouwen te zijn)
  • Iets meer sap was prettig geweest

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 3
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Prijs Score: 3
De review is nog onder constructie...

edit 12-12-2008 - Xbench, superPi, wifi
edit 27-03-2010 - Photo update, start extra ervaringsonderwerp

Ik heb gekozen voor de basisconfiguratie van de Macbook pro. 2,4 Ghz Intel Core2Duo, 2 GB DDR3 geheugen en een harde schijf van 250 GB op 5400 rpm. Waarom? Omdat dit meer dan voldoende is om OSX en de wat zwaardere software soepel te draaien en ik altijd nog zelf de boel kan updaten m.b.v. goedkopere opties. Het vervangen van harddisk en accu is zeer eenvoudig gemaakt in deze versie van de pro. Waar dit in het voorgaande model nogal wat geschroef vergde, is het nu een kwestie van het openen van een klep aan de onderzijde. Vervanging van het geheugen vergt nog wel gepriegel, als de prijzen beter zijn wil ik deze zelf upgraden met DDR3 geheugen van minimaal 4 GB.

Front


Uitpakken maar
Wat verpakking betreft houdt Apple ongeveer dezelfde indeling aan voor al haar producten. Meteen na het openen van de doos ligt het apparaat je aan te staren en kan je het geheel via een lipje uit de verpakking tillen. Meteen valt het ontwerp van de Macbook op; strak en clean. Het leek wel of men de laptop in een koelkast had bewaart zo koud voelde het metaal aan. Eenmaal uit de doos valt ook de stevigheid van de constructie op, geen enkele plek kraakt of buigt door onder druk, hetgeen ik toch anders heb ervaren op mijn voorgaande laptops van voornamelijk plastic. Dit was toen nooit zo'n probleem overigens, maar als je eenmaal zoiets solide in handen hebt gehad als deze Macbook, dan voelen zijn voorgangers toch wel erg goedkoop en kwetsbaar aan. De nieuwe wijze van fabriceren van de body is wat mij betreft bijzonder goed geslaagd. Of het de tand des tijds goed weet te doorstaan zullen we over een jaartje kunnen zeggen. Hoe deze unibody gemaakt wordt is door Apple al tot in den treure getoond. Maar waar het op neer komt is dat men de laptop nu uit 1 stuk aluminium boort en lasered wat een betere constructie oplevert dan het gebruik van allerlei frame-elementen in de behuizing. Deze techniek is overigens niet nieuw, het werd in het begin van de vorige eeuw al gebruikt voor het maken van o.a. vliegtuigen.

Battery


Het scherm
Het scherm van de Macbook pro is glossy. Dit schijnt tegenwoordig helemaal in te zijn, maar het heeft niet mijn voorkeur. De mate van spiegeling is dusdanig dat het met name buiten toch net iets teveel kan afleiden. Binnen valt het mee en is het vooral even wennen, de helderheid van dit scherm is namelijk wel weer een groot pluspunt en ook dat gaat de spiegeling tegen. Ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen aangezien ik foto's en video's gewoon via mijn externe monitor bewerk die gecalibreerd en al klaar staat en de rest van de werkzaamheden op de laptop hebben die vereisten niet nodig. Het voordeel is dan dat het glossy scherm zorgt voor mooier in het oog springende kleuren en een betere weergave van zwart waardoor films e.d. mooier overkomen. Ander pluspunt is het feit dat het scherm van glas is, dit maakt het geheel extra stevig.

Back


Glas-glijen
Het touchpad is nu een stuk groter en gemaakt van glas. Waarschijnlijk heeft dit laatste vooral te maken met de techniek van het registreren van aanraking, deze werkt net als op de iPhone aan de hand van het registreren van spanning over je vinger. Het glas is overigens bewerkt om het glijden te verbeteren, gewoon glas zou nogal stroef zijn. Om het touchpad zo groot mogelijk te maken, altijd fijn, is de button niet meer aanwezig. Al deze ruimte kan nu ook voor tracking gebruikt worden en de pad zelf is de button geworden. Mijn ervaring is zeker positief, eigenlijk merk je niet eens dat de gewone button weg is, nu is het mogelijk om tijdens het tracken meteen te kunnen klikken, zonder op zoek te gaan naar de button. Het touchpad heeft hiervoor 2 scharnieren aan de bovenkant en een contact aan de onderkant (intern uiteraard). Punt hierbij is dan wel dat het bovenste 1/5 gedeelte moeilijk meegeeft en dus niet echt bruikbaar is, echter is mijn verwachting dat dit gedeelte hiervoor nauwelijks gebruikt gaat worden.

Het touchpad maakt ook gebruik van multitouch, zo is het mogelijk om met meerdere vingers een bepaalde actie te bewerkstelligen. Standaard is het klikken met 2 vingers de rechtermuis-klik, met 2 vingers omhoog/omlaag bewegen staat gelijk aan scrollen, naar rechts/links bewegen met 3 vingers in sommige applicaties als Safari is bladeren in de history, met 4 vingers omhoog/omlaag het tonen/verbergen van alle aanwezige windows in 1 overview (en het switchen daartussen) en met 4 vingers naar rechts/links het makkelijk switchen tussen actieve applicaties. Applicaties als preview kunnen ook nog gebruik maken van bekende bewegingen van de iPhone, als pinching, roteren, e.d. Zelf gebruik ik voornamelijk het scrollen en de 4-vinger bewegingen, die lijken mij nog het meest practisch. Al met al zorgt dit touchpad ervoor dat ik minder de neiging heb om een aparte muis te gebruiken, al is dat nog steeds iets comfortabeler. Zeer geslaagd, ook als ik kijk naar mijn nieuwe werk-laptop (Dell Latitude E6500) is het daarop echt een ongevoelig gepriegel in vergelijking met dit touchpad).

Van problemen met het mogelijk niet registreren van indrukken van de touchpad heb ik geen last gehad. Maar mocht dit al het geval zijn geweest, dan heeft Apple inmiddels een softwarematige oplossing uitgebracht welke dit oplost.

Kloppen
Het toetsenbord typed heerlijk, de toetsen lijken wat zachter te zijn dan die van bijvoorbeeld het aluminium toetsenbord wat bij de iMac geleverd wordt. Als het donker wordt gaat de verlichting onder de toetsen aan, welke op helderheid is aan te passen. Over het nut van verlichting wordt nogal eens gediscussieerd, persoonlijk vind ik het erg prettig. Het scherm zelf verlicht het toetsenbord natuurlijk ook enigzins, maar directe verlichting zorgt toch voor rustigere ogen. Je hoeft totaal geen moeite te doen om de toetsen te zien en dat scheelt in schemering toch behoorlijk.

Keyboard

KeyboardCloseup


Grafisch geweld
Deze instap-Macbook Pro bevat 2 grafische processoren, in tegenstelling tot hetgeen in de pricewatch van Tweakers staat. Zowel de NVIDIA GeForce 9400M en 9600M GT zijn aanwezig met 256 MB geheugen (512 in de hogere modellen). In OSX 10.5.5 kan op dit moment alleen gewisseld worden tussen de twee, middels het veranderen van de energie-settings en in-/uitloggen. Ietwat omslachtig, maar Apple werkt aan een betere oplossing. Het aanwezig zijn van deze processoren was een reden voor mij om deze Macbook aan te schaffen. Bekend is dat de opvolger van OSX 10.5, 10.6, intensief gebruik gaat maken van de gpu als motor voor alle grafische zaken die zich in het OS afspelen. Hierdoor wordt de Core2Duo processor ontlast en blijven ook onder zware grafische omstandigheden, andere zaken vloeiend lopen. Ook zou het kunnen zijn dat Apple de twee grafische processoren gaat laten samenwerken, waardoor nog meer voordeel uit het geheel gehaald kan worden. Dit zou allemaal heerlijk zijn voor mensen die zich bezighouden met foto- en videobewerking, waar ik nogal mee bezig ben. Tegen die tijd verwacht ik bijvoorbeeld ook een Photoshop met volledige gpu ondersteuning. Uiteraard, HD filmpjes afspelen en spelletjes hebben er ook profijt van, maar daarvoor moeten jullie toch even een andere review bekijken.

Benchmarking
In hoeverre benchmarking nu echt wat zegt over de prestaties is nog steeds voer voor discussie. Ieder benchmark programma laat net even wat anders zien, meerdere runs van hetzelfde programma ook en het geeft vaak een matig beeld van hoe het systeem vervolgens "in real life" werkt. Toch wil ik de resultaten van een vrij bekend programma onder OSX laten zien, je kan dan in ieder geval zelf kijken of hetzelfde programma op jouw Mac vergelijkbaar is. Voor mij maakt het weinig uit, de Macbook Pro draait heerlijk soepel. De benchmarks zijn overigens gegenereerd op de energy-save modus.

De review over de XPS laptop van I.degroot01 gaf mij nog het idee om superPI te gebruiken en deze te vergelijken. Ik ken echter geen OSX variant, dus ik heb deze via VMWare Fusion (oftewel een emulatie van Windows in OSX zelf) de berekening uitgevoerd. Deze valt mij erg mee moet ik zeggen, de 32M berekening ligt slechts 3 minuten achter op de XPS laptop en dat in een geemuleerde omgeving (XPS=15% of 0,3x sneller, waarbij de XPS cpu 0,1 Ghz hoger is geklokt). Het geeft voor mij in ieder geval aan dat het emuleren van Windows software binnen OSX prima te doen is.

Game benchmarks zijn o.a. hier te vinden: link.

Bootcamp
Bootcamp is een utility in OSX wat het mogelijk maakt om Windows op een aparte partitie te installeren. Ik moet zeggen, Apple heeft dit niet echt intuitief gemaakt. Waar ik normaal gesproken geen handleiding nodig heb, is het hier wel verstandig. Zo is het vereist geen gepartitioneerde harddisk te hebben alvorens Bootcamp te installeren, start Windows automatisch op na installatie (in plaats van OSX wat je uiteraard liever hebt en waarvoor je extra handelingen in OSX moet uitvoeren) en moet je nog even weten om de Leopard cd te gebruiken voor het installeren van drivers onder Windows. Maar goed, als dat allemaal in orde is loopt alles in ieder geval als een zonnetje. Ik heb nu ervaring met Windows XP en kan zeggen dat het ontzettend soepel en snel draait, sneller nog dan op mijn desktop, hoewel dat te maken kan hebben met het feit dat dit een verse Windows installatie betreft. ;) Nadeel is dat Windows alleen de 9600M GT grafische chip kan gebruiken, waardoor je accu onder Windows XP (Vista lijkt dit wel te ondersteunen) wat snel achteruit gaat, ik neem aan dat Apple hier een oplossing voor aanbiedt in de toekomst. Intussen lijken er wel wat berichten in de fora te verschijnen, dat er een probleem zou kunnen zijn met langdurig gamen en het op zwart gaan van het scherm. Apple lijkt dit te onderkennen en zou werken aan een software matige update. Zelf heb ik dit fenomeen nog niet gezien (maar het lijkt soms wel alsof ik nooit iets heb met door mij gekochte producten).

Warmte
Bij intensief gebruik had het voorgaande Pro model nogal last van een behoorlijke verhitting. Het aluminium van dit exemplaar wordt zeker ook warm, maar van oververhitting en het niet op schoot kunnen houden heb ik nog geen last gehad. Bij langdurig gebruik van de 9600M GT grafische chip wordt het wel beduidend warmer, maar nog steeds binnen normale grenzen.

Wifi
Ook het vermelden waard is de ondersteuning voor 802.11N Wifi. Het gaat nog om een zogenaamde "draft" wat inhoudt dat de toekomstige standaard iets kan afwijken, maar deze draft versie zal daar in ieder geval compatible mee zijn. Ik heb net voor de aanschaf mijn 802.11B/G thuisnetwerk met extender op de bovenverdieping, vervangen voor de 802.11N router van Apple. Dit omdat het B/G netwerk lang niet altijd stabiel danwel snel genoeg was om echt lekker mee te werken. De aanschaf van de nieuwe router heeft ervoor gezorgd dat ik nu een super-stabiel en ontzettend snel netwerk heb, waarbij er zelfs geen extender nodig is. Ideaal! En dat mag ook wel, na jaren van gehannes. De computers in huis hebben nu ook een N-kaart en samen met deze Macbook Pro is het een genot om media heen en weer te streamen. Nu nog een film-verhuur-service waar we wat aan hebben.

Sap
De accu lijkt het bij normaal gebruik en meerdere malen ont-/herladen niet veel langer vol te houden dan 4.5 uur. Een half uur minder dus dan de 5 uur die op de zuinige stand gehaald zou moeten worden volgens Apple. Hierbij heb ik het dan ook over een lagere stand van het scherm en voornamelijk Internetten. Een half uur lijkt wellicht weinig, maar op een duur van hooguit 5 is het toch significant. Dit had dus beter gekund, hoewel ik ook denk dat de dunne behuizing en de accu-techniek, simpelweg nog niet veel beter kunnen. Om verder wel eerlijk te blijven is 4.5 uur in vergelijking met andere laptops ook zeker niet slecht.

Conclusie
Mijn eerste Macintosh stelt zeker niet teleur, zaken die ik belangrijk vind in een computer zoals degelijkheid, gebruikersgemak en snelheid zijn uitstekend verzorgd. Het glossy scherm had mat mogen zijn wat mij betreft, maar het is zeker geen deal-breaker aangezien het na verloop van tijd nauwelijks meer stoort, zeker niet wanneer je de helderheid vrij hoog hebt staan. De laptop voelt en werkt zoals ik had gehoopt, professioneel, snel en gemaakt om mobiel te kunnen gebruiken. Een aanrader! 8/10

Lange termijn ervaring
Nu, inmiddels 1.5 jaar verder, is het duidelijk dat de nieuwe unibody-behuizingen een zeer goede zet zijn geweest van Apple. Deze laptop is mijn eerste laptop ooit en de degelijke behuizing was voor mij een sterk punt en dat het de goede keus was blijkt wel uit het feit dat het geheel nog steeds aanvoelt als 1 blok degelijkheid. Geen gerammel te bekennen, geen scherm wat met de tijd iets flexibeler lijkt aan te voelen, geen krasje op het scherm dankzij het glas, geen vieze plekken op de body, etc. Ook het trackpad blijft een genot om mee te werken, ik heb veel presentaties snel en zonder gehannes gegeven (ook dankzij Keynote als software) waarbij het trackpad ervoor zorgde dat ik altijd snel op de plek moest zijn waar ik wilde (Expose met 4 vingers helpt dan ook enorm). Dit vergde mij op een pc-laptop altijd veel meer geklik en een extra muis was dan ook noodzakelijk.

Het uitbreiden van het geheugen tot 4GB is iets minder verlopen. Het geheel werkt stabiel onder de 9600M grafische GPU, maar ik kan niet meer zonder risico switchen naar de langzamere 9400M GPU. Deze GPU deelt geheugen en hier gaat het ergens niet helemaal goed met de timing lijkt het, de machine kan dan vastlopen. Ik zou natuurlijk een beter ram-bankje kunnen bestellen, maar aangezien de 9600M stabiel is, vond ik dat teveel moeite. Advies is dus om danwel Apple geheugen te gebruiken, danwel sneller actie te ondernemen dan mij als het gaat om inruilen.

De snelheid is onder 10.6 Snow Leopard alleen maar beter geworden. Een groot pluspunt ook, zowel OSX zelf als software als Aperture maken nu gebruik van de GPU voor versnelling en bijv. Photoshop is hiermee bezig. Ook dit was de reden om voor de release van 10.6 alvast voor deze laptop met deze GPU's te kiezen. OSX zelf is nog steeds snel en stabiel na al deze tijd, waarbij zeer regelmatig grote bestanden heen en weer zijn gefietst.

Wifi-N; dit was nog een draft toen ik de laptop kocht, maar gezien mijn N-netwerkje al prima bruikbaar. Heerlijk kan ik zeggen, altijd stabiele connecties en voldoende snelheid om regelmatig folders tussen de laptop en m'n Windows-PC boven te synchroniseren.

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 15" 2.40GHz (Unibody - Eind 2008)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (66)

Wijzig sortering
Bedankt voor je uitgebreide review.
Ga je ook nog met zaken als CS3 of CS4 aan de slag de komende dagen?
Ik zit te twijfelen over de mobiliteit van de 13 inch of de betere grafische eigenschappen van de 15 inch. Lastig, lastig.
Zeker, echter zal Photoshop pas echt goed gebruik gaan maken van zaken als de GPU in CS5 (als ik mij niet vergis). OSX 10.6 (Snow Leopard) is tevens de reden waarom ik gewacht heb op deze nieuwe Macbook, aangezien dat systeem ook zeer goed gebruik zal gaan maken van de GPU's. Mobiliteit is fijn, maar persoonlijk vind ik 15" gewoon het minimum voor een laptop-scherm, ik zit liever niet continue voorover gebogen of te prutsen met net even te kleine windows. Maar dat is persoonlijk.
Adobe CS4 maakt al gebruik van de GPU :) .
Mmm, heb het via de universiteit goedkoop kunnen bemachtigen en je hebt gelijk! CS5 had meer te maken met 64-bit ondersteuning en een cocoa interface als ik mij niet vergis. Daar zit ik in ieder geval erg op te wachten, maar met CS4 kan ik in ieder geval wat gpu-zaken bekijken, neem het op in m'n review.
Ik heb nog een vraagje: weet iemand misschien of deze nieuwe macbook pro ook via adapters S-video kan uitpoepen? Dit in verband met avondjes VJ-en waar S-video het meest voorhanden is.
De oude kon het wel, met een adapter van DVI naar S-video, maar ik vermoed dat de mini displayport het niet kan..
Tot op heden is dat nog niet makkelijk helaas. Er zijn wel wat oplossingen, die vergen echter een paar overgangen. Wat ik zo snel zie in discussie is deze: miniDP->VGA adapter en dan een VGA->S-Video/Composite adapter/converter box. Ik verwacht eigenlijk wel betere oplossingen, vooral omdat er al bedrijfjes zijn die andere adapters aan het maken zijn (vanwege de gratis display-port liscentie). Het is dus of een tussenoplossing of een paar maanden wachten.
Hallo,
ik sta op het punt om mijn Dell inspiron 5100 na vijf jaar dienst op pensioen te sturen. Net als vgroenewold ben ik voornamelijk bezig met videobewerking (VideoDeluxe 2007), nu ben ik wat gaan rondkijken op het net en mijn oog viel op enerzijds MacBook Pro en anderzijds Sony vaio VGN-FW21Z:

MacBook: 2.4GHz
Intel Core 2 Duo-processor
15-inch breedbeeld
2 GB Geheugen
250-GB harde schijf1
NVIDIA GeForce 9400M + 9600M GT met 256MB
1799 euro

vs.

vaio FW21Z: 2,53 GHz
Intel Core 2 Duo-procsr T9400
16,4''
4GB
500GB
ATI Mobility Radeon HD 3650 512MB
1499 euro


enkele vraagjes:

Wat legitimeert eigenlijk de hogere prijs voor MacB terwijl de performantie toch een stuk lager zou moeten liggen? Ik zie dat de MacB Pro 2,53 GHz al 2249 euro kost..

Ik werk al 12 jaar met windows en heb het nooit anders gedaan. Hoe vlot gaat zo'n overgang naar mac eigenlijk? Bv: al mijn bestanden staan nu op een externe harde schijf (word, excel, VideoDeluxe,..). Wat gebeurt er als ik die simpelweg aansluit op een mac? Hoe onwennig is afwezigheid rechtermuisknop?

Zijn er naast deze twee modellen nog andere tips?

alvast bedankt!
teuto

[Reactie gewijzigd door teuto op 21 december 2008 13:32]

Je hebt een punt aangesneden waar het heel lastig is om een eenduidig antwoord op te geven. Als je jezelf even de tijd geeft om aan OSX te wennen (voor mij was dat erg kort, maar dat kan per persoon verschillen) dan is het voor mij zo dat OSX als systeem zorgt voor een veel betere workflow dan Windows. Je kan hetzelfde met Windows, maar het gaat allemaal niet net zo lekker en in mijn ervaring is het zo dat ik veel sneller, meer voor elkaar krijg, geen gezeur heb met drivers, weinig vastlopers, weinig bugs (met de programma's die ik dan gebruik)... ik schakel in ieder geval niet zomaar meer terug, een lagere prijs voor een systeem waar meer snelheid in zit (theoretisch, want OSX heeft veel minder nodig en verder is het verschil tussen 2,4 en 2,53 vrijwel verwaarloosbaar) is leuk, maar het besturingssysteem is wat mij betreft veel belangrijker. Daarbij krijg je een laptop die veel steviger in elkaar zit, 2 grafische chips heeft (en waar OSX 10.6 veel gebruik van gaat maken) en sneller geheugen (welke ik zelf kan uitbreiden voor een lagere prijs dan Apple). Verder werkt alles meteen out-of-the-box, in mijn ervaring is dat geen reclame-praatje geweest. Apple verkoopt ook vaak vanalles als totaaloplossing, daar ga ik zeker niet altijd in mee, maar bijv. mijn Wifi 802.11N router is ook van Apple en inderdaad, werkt zonder gezeur, waarbij ik veel gezeur met andere routers heb gehad onder Windows. En dan is er nog Time-Machine als ideale backup-methode, externe harde schijf koppelen aan je laptop en geen omkijken meer naar... al mijn films/foto's en gehele systeem zijn veilig en worden ieder uur up-to-date gemaakt, om de een of andere reden had ik onder Windows nooit een goed backup-programma en ging er altijd wel iets fout tijdens het terugzetten ervan.

Je andere vragen wat betreft een overgang:

- Externe harddisks werken zonder meer in OSX, OSX kan lezen en schrijven naar Fat32 en in ieder geval lezen van NTFS (schrijven kan ook maar niet standaard). Word, Excel, e.d. kan je prima draaien via een emulator zoals VMWare. VMWare zorgt voor een virtuele omgeving waarin je Windows programmatuur kunt draaien en zelfs zodanig dat je Excel, Word, e.d. gewoon naast je andere programma's kan zetten in OSX zodat je niet eens merkt dat er ergens nog Windows draait.

- De rechtermuisknop is niet afwezig. Standaard staat deze uit, maar in de instellingen is deze gewoon aan te zetten, muizen met rechtermuisknop werken dus zonder problemen en op de laptop is de rechtermuisknop simpelweg klikken met 2 vingers (andere mogelijkheden zijn er ook).

- Kan je niet wennen aan OSX of wil je VideoDeluxe blijven gebruiken, dan kan je simpelweg Windows ook op de Macbook installeren en daarnaar toe opstarten. Waarschijnlijk is VideoDeluxe wat te zwaar om via VMWare op OSX te draaien, maar het is het proberen waard.

- Verder bewerk in mijn films/foto's niet op het laptop-scherm, daar heb ik een extern scherm voor. Daar is vaak wel een adapter voor nodig (mDP -> hdmi).

Kijk voor jezelf eerst heel goed of jouw wensen ook op de Mac goed te doen zijn, misschien kan je het ergens een paar dagen uitproberen? Is dat allemaal niet zo of bevalt het toch niet, koop dan vooral de PC-laptop voor minder.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 21 december 2008 16:28]

Word, Excel, e.d. kan je prima draaien via een emulator zoals VMWare
beter is natuurlijk de os x variant van ms office te gebruiken.

http://www.microsoft.com/...s/Office2008/default.mspx
Vind ik (persoonlijk) niet. MSOffice voor OSX houdt zich niet aan de standaarden van OSX zelf (eigen GUI, eigen clipboard, eigen update-procedure, etc.) is vrij traag en kan toch minder, hoewel waarschijnlijk genoeg voor de gewone gebruiker, dan Office voor Windows. Office voor Windows vind ik 1 van de weinige goede producten van Microsoft.
Een nette review met mooie foto's...een plezier om te lezen :)

Maar er zit wel een schoonheidsfoutje in:
met 3 vingers omhoog/omlaag bewegen staat gelijk aan scrollen, naar rechts/links bewegen in sommige applicaties als Safari bladeren in de history
Scrollen gebeurt (zowel verticaal als horizontaal) met 2 vingers. Door Safari's geschiedenis bladeren gebeurt idd met 3 vingers.
Goeie review. Ik wil zelf ook de 13 inch versie kopen met 2,4 Ghz. Maar nu vroeg ik mij af of deze laptop zonder problemen Full HD video soepel kan weergeven (op hd beamer)? En dan heb ik het met name over H264/MP4 (mkv) encoded films.
Heb jij dit al getest of iemand anders? Dat is namelijk het enige waar ik nog over twijfel.
Poe, daar heb ik nog geen ervaring mee. Het schijnt wel zo te zijn (volgens verschillende gebruikerservaringen) dat de nieuwe Macbook beter in staat is H264 te decoden. Dit is mogelijkerwijs vanwege wat optimalisaties welke Apple heeft doorgevoerd voor de GPU ondersteuning die eigenlijk in 10.6 echt tot zijn recht gaat komen. 10.6 is dan ook zeker een aanrader straks om te installeren en in dat geval is een snellere GPU als in de Macbook pro altijd een voordeel.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 12 november 2008 14:34]

Dit doet hij zeker prima, er blijkt toch al enige GPU optimalisatie te zijn. Hierbij heb ik het overigens over ervaringen met de nieuwe MBP, niet de MB.
Mooie review ik ben het ook met je minpunten eens, alleen de nieuwe Macbook (Pro) ondersteund tot 6GB RAM en niet 4GB RAM. Dus misschien wil je dat nog even veranderen.
Officieel nog 4 GB, ik houd in een review liever officiele cijfers aan. Ik zal het tussen () zetten. ;)
Dat klopt maar dit is omdat OSX niet meer dan 4GB ondersteunt. Geruchten gaan dat de opvolger meer kan ondersteunen, want de chipset van nVidia welke voor de nieuwe mac's gebruikt is kan meer dan 4gb aan
Aan OSX ligt het iig niet, in een Mac Pro past 32 gig geheugen ;)
je kan uitbreiden tot 8 gb:)
Hoi, laaaate reactie maar ik overweeg er een aan te schaffen... is daar (8GB) bewijs van? Welk geheugen precies als je me nog meer wilt helpen? Ik las over de kritische reactie van de grafische kaart, maar anno 2015 is er misschien alleen nog maar perfect geheugen (tis niet nieuw meer..) of juist niet ;-) ?
gb, maar tegenwoordig mag ook een SSD niet meer missen. I5-8gb,+ ssd en je bent wel toekomstready:)

Zie dat mijn post t eerste stuk mist. Qua geheugen moet je kingston kitje doen (werkt altijd) pak er een met zelfde snelheid of 1333MHz met ktamb in de sku.

[Reactie gewijzigd door MrBigfield op 7 juli 2015 12:35]

Inderdaad, deze review is natuurlijk al ietwat gedateerd. :) Ik heb later nog een SSD in deze macbook gezet en man... het was alsof er nieuw leven in werd geblaast! Dat had veel meer effect dan processor- en geheugen-upgrades.
Prettig te lezen review, duidelijk!
Mijn complimenten.
Hartelijk dank, ik hoop het nog beter te maken in de komende tijd.
Leuke review. Persoonlijk vind ik 4,5 uur accu vrij veel maarja :)
Is ook zeker goed, maar minder dan Apple had aangegeven, dat was meer het punt.
ik denk dat de eerste fabrieks opgave nog moet komen die in de praktijk gehaald wordt.

Daarom is dit een beetje een dubbel punt... het is slecht dat de opgave niet klopt, maar de meeste mensen gaan daar al van uit. Verder is voor een 15" machine met die specs en afmetingen 4,5 uur heel erg netjes
Uiteraard gaan mensen daarvan uit. Zo adverteert Apple het, 5 uur bij zuinig gebruik. Ik koop de laptop dan niet met de gedachte, dat zal vast 3-4 uur zijn. Vind ik hoor.
je hebt een voldoende gegeven voor de prijs. terwijl de prijs op 1731 munten zit

tip. wees heel voorzichtig met dat aluminium. je krijgt er heel snel deuken in (eigen ervaring)
Ja, voldoende is ook minder dan goed. Maar ik vond het voor de pluspunten van de laptop, het geld waard.

Het aluminium kan met een goede stoot beschadigen ja, krassen doet het overigens minder snel wat iets sneller voorkomt denk ik. Ik gebruik tijdens vervoer altijd een dikke sleeve.
Klopt, ook is het toch iets krasgevoelig. Niet kleine krasjes, maar als je per ongeluk langs een metalen punt gaat, kan er een dikke diepe kras in komen.
Blijkbaar valt dat wel mee! De MBP is toch behoorlijk degelijk blijkbaar.

What Happens when you drop a Macbook Pro on asphalt
http://web.me.com/studiodc/Studio::DC/Apple_Macbook_Pro.html

PS. Goede review! Ik moet nog een paar dagen wachten voor mijn CTO MBP komt...
Zo! Lekker voorzichtig geweest. :) Ik had hem al meteen in een dikke memory-foam sleeve met daaromheen nog eens een dikke tas zitten. Maar goed te weten dat bijv. het scherm niet meteen hoeft te barsten.
Leuke review. Ik heb zelf de MBP SR, maar ik zie dat dat er qua specs niet bijster veel veranderd is. Dat touchpad is echter wel gaaf.

Van deuken in het aluminium heb ik ook niks meegemaakt en ik heb m toch al 1,5 jaar. Krasgevoelig is ie inderdaad wel.
Thanx! Niet bijster veel, maar de gpu's, geheugen, behuizing en trackpad vind ik voor het externe gebeuren toch vrij grote veranderingen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*