Introductie
Al sinds de aankondiging van de Playstation 4 kijk ik uit naar deze nieuwe console. Waarom? Tja, ik ben al jaren een enorme fan van de Playstation 3 en vooral van de exclusieve games die daarvoor zijn uitgekomen. Vooral van ontwikkelaars als Naughty Dog en Insomniac ben ik grootte fan. Ik kon het dan ook niet laten om direct na aankondiging een pre-order te plaatsen bij de Nedgame.
Gisteren was het dan zover... om 09:00 uur kreeg ik een SMS dat de console voor me klaar stond. Hup in de auto en op naar de Nedgame dus
Eenmaal thuis gekomen natuurlijk direct uitgepakt. De doos is enorm compact overigens. De console is daarnaast goed beschermd in de doos geplaatst.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit kan ik heel kort over zijn. De console staat zowel verticaal als horizontaal heel stevig. Ook voelt de console zeer robuust aan. De klep die je kunt verwijderen om de harde schijf te vervangen is tevens erg stevig gemonteerd. Dit blijft een pluspunt aan Sony, ze geven je de optie een eigen harde schijf in te bouwen zonder dat je garantie vervalt. De controller voelt tevens heel stevig aan en ligt lekker in de hand. De grootste verbetering zijn de triggers, deze waren op de Dualshock 3 niet altijd even prettig, mijn vingers gleden er nog weleens vanaf, dat is bij de Dualshock 4 totaal niet aan de orde. Touchpad werkt goed, maar ik gebruik deze voor alsnog weinig (ook al heb je de optie wel in Black Flag bijvoorbeeld).
De console maakt wel overduidelijk meer "lawaai" dan mijn PS3 doet. Ik zit voornamelijk achter mijn bureau te gamen en zit er dus net een meter vanaf. Dan hoor je de console toch wel heel duidelijk en dat was bij de PS3 niet het geval. Waar ik bij de PS3 alleen af en toe de disc hoorde spinnen (heel lichtjes) en heel lichtjes de ventilator hoorde, hoor ik bij de PS4 de ventilator een stuk beter. Het is niet echter niet storend. Daarbij hoor ik, als ik in de woonkamer op 4 meter afstand zit, de console totaal niet. Aangezien een console, in de meeste gevallen, gewoon in een woonkamer of slaapkamer staat bij de TV en dus (vaak) op wat grotere afstand staat, denk ik dat dit voor de meeste mensen geen groot minpunt is. Toch hoor ik wel degelijk verschil tussen beide systemen.
Prijs
Vanaf de aankondiging vond ik al dat de prijs van €399 een hele nette prijs is voor een nieuwe console. Ik kan de de PS3 release nog herinneren, toen betaalde je een dikke €700 voor een nieuwe console. Zeker wat prijs/kwaliteit betreft is dit een hele schappelijke prijs.
Randapparatuur en accessoires
Naast de standaard controller gebruik ik weinig extra randapparatuur. Ik heb bijvoorbeeld geen Playstation 4 camera erbij aangeschaft, daar ik nu al weet dat ik deze niet tot nauwelijks zal gebruiken. Bij de console worden wel kwalitatief goede kabels geleverd. Deze voelen stevig aan. Tevens is dit de eerste console waar een HDMI kabel standaard bijgeleverd wordt. Ik vind dit een hele nette actie van Sony. De bijgeleverde mono-headset daar en tegen valt wel wat tegen. Hij werkt wel, maar ik vind 'm niet prettig in de oor zitten en de kwaliteit valt ook wat tegen.
Update 01/12/2013:
Na enkele dagen te hebben gespeeld op de PS4 moet ik nogmaals benadrukken hoe fijn de Dualshock 4 controller in de hand ligt. Een klein nadeel is wel de batterij duur van de controller. Na ongeveer 6 uur is de controller nagenoeg helemaal leeg. Gelukkig laden ze vrij snel op en heb ik er twee. Wisselen van controller is ook heel snel en eenvoudig, waardoor het geen groot nadeel is, maar de batterij duur had van mij wel wat langer mogen zijn.
Spelaanbod
Wat betreft het spelaanbod is het nog wat karig op de moment van release. Zeker als je fan bent van bepaalde soorten games kun je dit zeggen. Ik ben fan van games als Uncharted en Tomb Raider, maar ook Assassin's Creed. Gelukkig is er Black Flag, geweldige game. Maar voor deze titel hoef je niet perse een PS4 in huis te halen, deze is ten slotte ook beschikbaar op de huidige generatie consoles. Fan van Killzone ben ik persoonlijk bijvoorbeeld niet. Ook Knack spreekt me niet heel erg aan. Aangezien ik vooral van single player games houdt, is Battlefield 4 ook niet de beste keus, aangezien dit voornamelijk om multiplayer draait.
Multiplayer
Zoals net al gemeld, ben ik geen multiplayer gamer, in ieder geval niet op consoles. Vooral op de PC speel ik multiplayer games en dan vooral MMO's.
Grootste nadeel is dat, wanneer je online wilt spelen, je tegenwoordig een PSN Plus abonnement moet afnemen. Per jaar komt dat neer op €50. Ik vind dit een enorme domper vergeleken met het PS3 tijdperk aangezien online spelen toen gewoon gratis was op PSN. Mede hierom heb ik dit deel dan ook niet getest.
Multimedia features
Sony heeft dan wel beloofd dat in toekomstige updates de multimedia features uitgebreider zullen worden, maar momenteel is de PS4 amper als media center te gebruiken, iets wat ik op de PS3 veel deed bijvoorbeeld. Netflix werkt dan weer wel geweldig, maar daar is het aanbod nogal karig, dus ik wil gewoon kunnen streamen vanaf mijn PC/Netwerk naar de PS4. Helaas, nog niet mogelijk dus... hopen dat dit in de nabije toekomst snel verbeterd wordt.
Wat wel een mooie feature is, is de share knop op de controller. Via deze knop kun je heel snel en eenvoudig screenshots naar Facebook e.d. posten of live je game broadcasten. Dit laatste zal ik niet snel gebruiken, maar het is wel gaaf dat het kan.
Voor mij is de Playstation 4 absoluut geen miskoop. Momenteel vermaak ik me enorm met de console, voornamelijk ook omdat ik Assassin's Creed: Black Flag enorm leuk vind. Daarbij speelt het met de DualShock 4 controller heel fijn. De controller ligt lekker in de hand en vooral de triggers vind ik een enorme verbetering t.o.v. het vorige model.
Al met al een absolute aanrader, maar op de vraag "Moet ik hem nu perse al kopen?" zou ik nee antwoorden. De games op de PS4 zijn nog karig en de meeste die er zijn, zijn ook op de huidige generatie consoles gewoon beschikbaar.
Wat betreft de multimedia features... daar had Sony wat beter mogen scoren. Al beloven ze binnenkort streaming van media, MP3 en CD ondersteuning, momenteel is dit niet aanwezig, vooral het streamen van Media vind ik een domper, dit deed ik vaak op mijn PS3, maar daarvoor kan ik de PS4 dus nog niet gebruiken.