Antec Fusion Remote Zilver Review

Tutti-frutti
27 oktober 2008, laatste update op 27 oktober 2008, 8.890 views

Antec Fusion Remote Zilver

Deze behuizing heb ik gekocht voor mijn eerste HTPC project. Aangezien er nog geen review geschreven was, wil ik graag mijn ervaring met jullie delen Algemeen: Deze HTPC behuizing is op een voeding na compleet. Er zit een iMon VFD LCD display bij welke met de iMon software (of 3rd party software) allerlei informatie kan geven. Er zit tevens de RM200 afstandsbediening bij waarmee je allerlei mediatoepassingen en windows kan bedienen. Dat er geen voeding bij zit is op zich geen nadeel. Hierdoor kun je een overwogen beslissing maken voor een stille voeding met een bepaald vermogen. Vormgeving/bouwkwaliteit: Het is een strakke kast en zeker mooi afgewerkt. Het front is geborsteld aluminium en uitgerust met front...

Pluspunten

• Strak design
  • Robuust
  • Compleet met imon afstandsbediening en display

Minpunten

• Fans hoorbaar op stilste stand
  • Enkel plek voor een 5.25" optische drive, dus geen cardreader oid
  • Aarding van front was niet goed -> vastlopers door aanraken
  • LCD display heeft heel veel ghosting en is licht, had van mij een VFD mogen zijn.

3 van 5 sterren (Voldoende)
Deze behuizing heb ik gekocht voor mijn eerste HTPC project. Aangezien er nog geen review geschreven was, wil ik graag mijn ervaring met jullie delen :)

Algemeen:

Vormgeving/bouwkwaliteit:
Het is een strakke kast en zeker mooi afgewerkt. Het front is geborsteld aluminium en uitgerust met front aansluitingen, een volumeknop, power+reset knop en het display. De optische drive wordt mooi afgedekt.
Binnen in de kast is ook alles goed afgewerkt, het voelt allemaal degelijk aan en er zijn geen scherpe randen.
Enige minpunt qua vormgeving vind ik de felheid en invalshoek van het display (zie foto's): het display is vanaf de zijkant slecht leesbaar en oogt paarsachtig. Liever had ik hier een VFD display gezien.

Interieur/installatiegemak:
De indeling is logisch en ik had geen moeilijkheden bij het inbouwen. Er is bij deze kast geen plek voor een full ATX bord, dus je bent wel beperkt tot een mATX bord. Maar daar kom je meestal toch al op uit bij de keuze voor een mooi all-in-one moederbord (ik heb gekozen voor de Abit A-S78H). Er is voldoende plek voor een normale voeding. Er kunnen standaard 2 harde schijven ingebouwd worden en 2 5.25" apparaten (waarvan 1 extern). Verder heeft het interieur een goede airflow. Het bestaat eigenlijk uit 3 ruimtes:
- Moederboard met 2x12CM fans als outtake
- HDD ruimte met roosters waar lucht naar binnen stroomt
- Voeding + 5.25" ruimte met voeding als outtake.

Stilte:
De kast is robuust en gebouwd om resonantie tegen te gaan. Zoals bij veel behuizingen van Antec worden de harde schijven vastgezet met rubber ringen om trillingen tegen te gaan.
De standaard triCool fans die ingebouwd zijn maken op hun laagste stand alleen nog wel een hoorbaar geluid. Deze ga ik binnenkort maar eens vervangen of op 7 volt modden.

Interactie:
Het display en de uitgebreide afstandsbediening (geen idee waarom ze hem op de Antec website 'petite remote control' noemen) maken deze htpc behuizing compleet. Met de iMon software kun je allerlei configuraties instellen/laden voor de afstandsbediening om op die manier verschillende applicaties aan te kunnen sturen. De informatie op het display kan tevens veranderd worden:
- systeem informatie
- nieuwsberichten
- afstandsbedieninginformatie
- stadsinformatie (tijd/temperatuur)
- media informatie (bijvoorbeeld titels van tracks die je afspeelt in verschillende mediaspelers)
- een equalizer

Tevens is het contrast, lettertype en scrolsnelheid van de text van het display instelbaar. Met andere software zou er nog wel veel meer mogelijk zijn, maar hier ben ik nog niet aan toegekomen.

De aansluiting van front powerswitch zit tevens doorgelusd naar de ontvanger van de afstandsbediening. Het is dus mogelijk om het systeem aan/uit (sleep/resume) te doen met de afstandsbediening.

Eigenaardigheden:
Ik steek een externe hardeschijf in de front usb en *poef*.... het systeem bevriest en beeld valt uit. Na zoeken kwam ik erachter dat dit een aardeprobleem is waar oudere versies van deze kast last van zouden hebben. Bij aanraken en contact maken van het front met een usbpoort doet dit probleem zich voor. Dit zou niet meer het geval moeten zijn bij de nieuwe batches van deze kast, welke ik hier dus heb. Er loopt namelijk vanaf het geborsteld aluminium een aardedraadje naar de shield van de USB en het staal van de binnenkast. Ik heb deze opnieuw gemonteerd en het schroefje wat in het geborstelde alu zit wat strakker gedraaid. Het probleem was daarna verholpen.
Een tweede eigenaardigheid is die van het display: het heeft veel ghosting (misschien niet de juiste term). Bij beweging op het display, zoals de textuele informatie die langs scrolt, hebben de pixels een sloom 'memory effect' zoals ik het wil noemen: de pixels faden te langzaam weg. Hierdoor is text slechter leesbaar. Met de contrast instelling is hier een klein beetje verandering in te brengen door deze wat hoger te zetten, maar hierdoor wordt het scherm snel te licht om mooie te zijn.
Dat laatste vind ik sowieso al het geval, het scherm is te licht. Je ziet vanaf de zijkant snel een paarse,lichte gloed van het display. Een VFD of ander type display had mooier geweest. Ik geloof dat bij de antec fusion 430 behuizing trouwens wel het geval is, van de plaatjes die ik ben tegengekomen (?).

Al met al is dit een mooie HTCP behuizing voor zijn prijs.

Heb jij ook een Antec Fusion Remote Zilver?

Is dat Display ding ook los te koop ?
Leuke review, met de fotos al helemaal ;)
Maar hoe zit t met de volume knop? Hoe wordt deze aangesloten en of aangestuurd?
Die zit op het iMon PCB (samen met display en ir ontvanger) en wordt dus ook bestuurd door de iMon software. Het geheel hangt aan USB (kan zowel intern als extern). Belangrijk is wel dat je de juiste drivers van je geluidskaart hebt geïnstalleerd. Met de standaard driver die Windows vista voor de onboard realtek gebruikte zorgde ervoor dat de geluidskaart niet werd gedetecteerd door de software.
Antec is daar gelukkig duidelijk over op hun support website voor deze behuizing.

[Reactie gewijzigd door Tutti-frutti op 25 juli 2024 05:09]

He Tutti-frutti, kun je het LCD ook gewoon uitzetten?
Meestal wordt zo'n LCD gevoed door een Serial COM/USB of een Paralel LPT Interfase direct op het moederboard, of een de ouderwetse wijze, op één van de externe poort(en).
In het geval van USB, kan je hem manueel uitzetten, de andere 2 (COM/LPT) meestal niet. Is dat (algemeen gezien) een antwoord op je vraag? ;)

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 25 juli 2024 05:09]

Ja, dat kan heel eenvoudig met de bijgeleverde software.
Zou je misschien een paar fotootjes van o.a. het display kunnen plaatsen?
Inderdaad, dat display had veel beter gekund, duidelijke review verder ;)

[Reactie gewijzigd door l.degroot01 op 25 juli 2024 05:09]

Leuke review.
Heb hem zelf ook :)
Men hele behuizing staat onder stroom dus hoe heb jij dat probleem opgelost?
Je moet zorgen dat het front (het geborstelde aluminum) verbonden wordt met de 'binnen'behuizing. Er loopt dus bij de nieuwe versies een draadje van de front (met schroefje) naar de binnenbehuizing (ook schroefje). Deze loopt ook nog eens naar de shield aansluiting van de front usb poorten!
Bij mij was het probleem waarschijnlijk dat het schroefje geen goed contact maakte met het aluminium, want deze had ik iets vaster gedraaid. Ook had ik de binnen behuizing nog een beetje bekrast op het punt waar het draadje gemonteerd is.

[Reactie gewijzigd door Tutti-frutti op 25 juli 2024 05:09]

correctie - het is geen VFD maar een LCD. De originele Antec Fusion. (zilvere versie) heeft een VFD. Volgens mij is de Fusion Remote (dus de versie zonder voeding) alleen met LCD zoals in deze review omschreven te krijgen.

De VFD heeft geen last van ghosting en is veel feller. (vaak gebruikt in stereoapparatuur bijv.) maar kleiner en heeft minder opties (zoals fontinstellingen, etc)

Mijn Fusion is al ong. half jaar oud - met VFD - en ben daar erg tevreden mee. (overigens is de display IR ontvanger ook iets anders - wel een Imote - maar werkt niet met AB van Fusion remote.) Mediacenter afstandsbediening is aan te raden!

(edit: VFD (vacuum flourescent display) heeft als groot voordeel dat het niet backlit is - en dus niet zo 'licht' is als de LCD.)

[Reactie gewijzigd door 1-0-Ed op 25 juli 2024 05:09]

Dat is inderdaad verhelderend! Dus ik kan het beter omschrijven als, Display had beter VFD mogen zijn ipv lcd :)
Offtopic: Ik wil zelf eerdaags ook een HTPC bouwen, en vroeg me af wat voor CPU je minimaal mag aanschaffen voor Full HD ondersteuning, wat zijn jouw ervaringen met de 6000+? Of zou een stapje goedkoper ook nog gaan?

En zou je dat schermpje niet eventueel zo kunnen instellen dat de text niet scrolt, maar gewoon om de zoveel tijd wisselt?

[Reactie gewijzigd door l.degroot01 op 25 juli 2024 05:09]

Ik had zelf voor een 4(0/4/8)50EE gegaan, lekker zuinig en genoeg om HD content af te spelen. Maar deze htpc heb ik voor een kennis gemaakt en deze wilde graag een snelle CPU voor in/uitpakken van bestanden. De warmte van de 6000+ valt me wel mee eigenlijk (het is het 89w model) en de koeler (nu nog boxed) is nogsteeds redelijk stil als de cpu gestrest wordt, met de temperatuur target (Abit fan eq) op 55 graden.

Display: enige wat je aan de tekstsnelheid in kan stellen is het aantal pixels dat de tekst per seconde verschuifd. Standaard staat dat op 3px. Met 1px wordt het ghosting effect wat minder.. maar het duurt dan zo lang voordat je de volledige tekst kan lezen.
Ik weet het niet zeker, maar ik neem aan dat met andere software die compatible is met dit iMon displays hier wel de nodige instellingen voor heeft :)
Ik heb deze kast ook aangeschaft. Hele mooie kast. Je bent wel een tijdje zoet voordat alles het doet. Dank u sint :)
Maare weet iemand hoe je de grote volumeknop op de front panel aan de gang krijgt. Alles werkt alleen als ik volume zachter wil zette met die knop doet hij niks.

Owjah, als je de pc met de afstandsbediening aan en uit wil zette moet je wel de goede pws stekkertje uit je kast aansluiten. Zitte er 2 in XD
De juiste geluidskaartdrivers installeren, dan moet het werken. (zie paar posts terug en dus ook op de antec support pagina). Succes!
Misschien een domme vraag. Maar is dit een lowprofile kast?
Nee, gewoon normale hoogte.
Pas op echter: je kan er echt niet alles in kwijt. Scythe Mugen 2 koeler bijvoorbeeld is al te groot, evenals verschillende grote videokaarten.
Geen low-profile kast dus, maar blijf wel opletten.