Deze videokaart heb ik nog maar net, ik heb hem vooral gekocht om voorlopig weer even voldoende grafische capaciteit in huis te te hebben voor de nieuwste spellen. Ik zal hier proberen wat structuur in mijn verhaal aan te brengen, zodat het te lezen blijft
Uitpakfeest
Bij deze kaart zit een hele grote doos, die fleurig bedrukt is met allerlei plaatjes uit het spel Rainbow Six Vegas 2. Verder zit in de doos:
- de videokaart zelf (gelukkig maar)
- een boekje en een driver-cd
- een dvd met Rainbow Six Vegas 2 erop
- een dvi -> hdmi connector en een dvi -> vga connector
Op het plaatje is niet goed te zien hoe groot de kaart is, vooral het koelblok is enorm. Verder is hij eenderde van een moederbord, net als de andere high-end videokaarten van nu.
Prestaties en overklokken
Om kort te gaan: de prestaties zijn erg goed. Ik kan Crysis op High vlekkeloos spelen. Veel andere spellen heb ik nog niet geprobeerd (ik heb de pc nu 2 dagen), maar ik ga er vanuit dat dat wel goed zit.
Het gaat goed, tot je gaat overklokken. Zoals bij ATi-kaarten gebruikelijk, zit er een functie genaamd "ATi Overdrive" bij. Dat is een overklokfunctie, en met mijn vorige kaart (
Sapphire Radeon 9600 XT) werkte dat perfect. Bij deze kaart dus (nog?) niet. Er zijn diverse instellingen, bij elke instelling kun je meer of minder megahertzen aan de kloksnelheid toevoegen. Wat ik ook doe, spellen blijven plotseling vastlopen. Terug op de basisinstelling is deze kaart echt geen stakker, maar als overklokken niet werkt, doe er dan ook geen functie bij die dat zou moeten bieden.
Warmte en geluid
Warmteproductie is bij dit soort kaarten natuurlijk een belangrijk probleem. Deze kaart lost het op door een grote set koperen heatpipes te combineren met een aluminium heatsink en een 7cm fan. Deze combinatie werkt uitstekend om de warmte tegen te houden, de kaart wordt onder volle belasting niet warmer dan 45 graden. Dat vind ik best netjes, daar heeft MSI goed werk geleverd.
Een ander probleem is het geluid, en daar gaat MSI juist de mist in. Het is het lawaaiigste onderdeel van de computer! Ook op idle met een dichte kast maakt het ding simpelweg (te)veel lawaai. Tijdens een spel maakt het niet uit, maar tijdens rustig werken is het irritant.
Dit is een goede gamerskaart, zolang je maar tegen geluid kunt. De koeling is goed, de prestaties zijn nog beter. Ook de prijs vind ik acceptabel, zeker omdat er een grotere koeling op zit.
Todo- benchmarks maken
- nieuwe drivers installeren en de resultaten daarvan in de review verwerken