Nokia 1680 classic Paars Review

loewie1984
19 oktober 2008, laatste update op 20 oktober 2008, 4.221 views

Nokia 1680 classic Paars

Inleiding Omdat ik opzoek was naar een nieuwe telefoon waar ik mijn Nokia N73 mee kon vervangen is mijn oog gevallen op de Nokia 1680. De Nokia N73 beviel me niet, symbian was traag, het openen van de berichten inbox duurde ongeveer 2 tot 3 seconden om nog maar te niet te spreken over het fotocamera menu. Ik had het even helemaal gehad met de hedendaagse standaard mobieltjes en wilde back to basics en no nonsense. What's in the box Ik heb de Nokia 1680 besteld via een advertentie op marktplaats. Na wat transport misverstanden door TNT ontving ik het toestel in een piepklein doosje. In de doos bevindt zich: • Accu type BL-5CA, 700mAh • Nokia 1680 • Gebruikershandleiding • Acculader (nieuwe type...

Pluspunten

• Basic
  • Compact
  • Lichtgewicht
  • Strak design
  • Accuduur
  • Snel in tegenstelling tot hedendaagse mobieltjes (N73/N95 etc.) met toeters en bellen

Minpunten

• Geen Bluetooth of infrarood
  • Datakabel niet bijgeleverd

3 van 5 sterren (Voldoende)
Inleiding

What's in the box

In de doos bevindt zich:
  • Accu type BL-5CA, 700mAh
  • Nokia 1680
  • Gebruikershandleiding
  • Acculader (nieuwe type aansluiting)
  • [i]Basic bedraad headsetje van Nokia*

* De headset bestaat uit een verloopkabeltje waarin de microfoon zich bevindt en de aansluiting van mini-jack naar jack verloopt, en het losse setje in-ear oordopjes.

Featureset

Als we naar de featureset van de Nokia 1680 kijken kunnen we constateren dat het toestel echt basic is. Ondanks dat het toestel beschikt over MMS, WAP, GPRS/EDGE en 32 Megabyte intern geheugen
ontbreken de hedendaagse "moderne" verbindingstechnieken en het toestel bevat geen luidspreker functie.

Deze Nokia is dus echt uitgekleed zou je zeggen, echter bevindt zich buiten een T9 woordenboek op de achterkant dan weer wel een 1.3 megapixel camera voor die onvergetelijke momenten met je vrienden! :+

De kwaliteit van de 1.3 megapixel camera vind ik goed te noemen, het zijn simpele foto's en je moet er niet teveel van verwachten. Maar voor het vastleggen van een kodak-momentje is het meer dan voldoende. Tevens denk ik ook dat de kwaliteit van de 1.3 megapixel camera uit het tijdperk van de eerste gsm's met foto camera nogal verschilt ten opzichte van nu.

Bereik

Over het bereik van deze Nokia 1680 heb ik niets te klagen, in mijn ogen is het bereik namelijk afhankelijk van twee factoren:
  • Dekking van de telecom provider
  • Ontvangst van het toestel
En aangezien er vandaag de dag nog maar drie echt grote telecomproviders die continu hun dekking aan het verbeteren zijn, is het ook praktisch ondenkbaar dat je ergens in Nederland (en vooral de grote steden en dorpen) geen dekking meer hebt.

Accuduur

De accuduur is ook iets waarover je tevreden kan zijn, als je in het bezit bent van dit toestel. Ik doe er gemiddeld 4 a 5 dagen mee voor ik hem opnieuw moet opladen. Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van de gesprekstijd. En aangezien ik toch gemiddeld zo'n 4 a 5 telefoongesprekken per dag voer met het toestel moet ik zeggen dat het energieverbruik me zeker niet tegenvalt.

Zeker in vergelijking met mijn Nokia N73 die een stuk sneller leeg was, ondanks zijn grotere accu capaciteit en dat ik alle energieslurpende zaken als bluetooth en 3G uitgezet had.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van dit toestel is in mijn ogen tweeledig:
  • Vanwege het feit dat het toestel basic is, is het gemakkelijk in de omgang, alle menu's, functies en opties zijn simpel te vinden (m.u.v. het T9 woordenboek, dat ergens verscholen zit in het berichtenmenu). Het toestel heeft geen toeters en bellen, en beschikt over simpele software* zoals we dat kennen van de generatie Nokia's uit het tijdperk van de 3210/3310.
  • Echter vanwege zijn beperkte featureset is het gemis van bluetooth of infrarood toch wel aanwezig. Want als je niet in het bezit bent van een datakabel ben je al snel je contacten handmatig aan het invoeren in je telefoongeheugen*.
* De Software: v05.61 dateert van 18-04-2008 en is naar mijn mening erg snel.
* Ondanks dat je natuurlijk je contacten van je telefoongeheugen naar je simgeheugen kan kopiëren en terug naar je nieuwe telefoongeheugen in. Blijft het rommelen met informatie die niet meegekopieerd of afgekort is.

Design

Het design van de Nokia 1680 is simpel doch strak vormgegeven, het schermpje met een resolutie van 160x128 is net groot genoeg, en de toetsen met een rubberen coating voelen prettig aan. Tevens zitten alle aansluitingen* op de zijkant bij elkaar gegroepeerd. Verder heeft het toestel geen rare fratsen.

* Acculader, Datakabel, Headset aansluiting

Bouwkwaliteit en afwerking

Het toestel voelt solide aan en kan wel een stootje hebben echter hoor je het toestel wel wat kraken op het moment dat er krachten op komen te staan of als je er even mee rammelt. Wat betreft de afwerking heb ik geen op of aanmerkingen. Het kapje van de accu sluit naadloos op de rest van de telefoon aan maar is wel slecht verwijderbaar.

Stabiliteit & betrouwbaarheid

Hier kan ik kort maar krachtig over zijn, vanwege het gebrek aan bluetooth, 3G en andere hedendaagse technieken die je vandaag de dag aantreft op mobiele telefoons. Hoeft de software ook niet zo gecompliceerd te zijn. Geen ondersteunende drivers of andere zaken die mee-gecompiled hoeven te worden. Waardoor het toestel stabiel, betrouwbaar en snel is.

Prijs

Voor het toestel heb ik € 55,00 inclusief aangetekend verzenden betaald. Een snelle check op gsm-websites verteld mij dat de prijs die ik voor het toestel betaald heb goed is. Maar de vraag is meer, kan je voor € 55,00 euro een telefoon met meer functies verwachten? Als ik op zoek ga naar de goedkoopste Nokia telefoon met bluetooth is het eerste type wat ik tegenkom een Nokia 2630 voor € 75,00 euro.

De Nokia 1680 Classic is een simpel, doch gebruikersvriendelijk toestel. Ideaal voor ouderen of mensen die toeters en bellen niets uitmaakt. Gezien de prijs van € 55,00 is het een ideaal toestel voor overbrugging van je abonnement periode indien je toestel gedurende deze periode door jou toedoen defect is geraakt (vervanging of reparatie is dan niet mogelijk). Echter in ieder huis zwerft wel een oude gsm rond waar je je een tijd mee kan behelpen.

Ook zijn telecomproviders niet onwelwillend om je een nieuw toestel aan te bieden, tegen een jaartje contractverlenging :)

EDIT: foto's toegevoegd

Heb jij ook een Nokia 1680 classic Paars?

LET OP!!
Datakabel voor dit toestel bestaat niet. Het is een gelockt toestel zonder aansluitmogelijkheden op de PC. De miniUSB is voor servicepersoneel van Nokia zelf.

Misschien dat er ergens een crack te vinden is, maar ikzelf heb die niet gevonden. Houd er dus rekening mee dat je alleen de Nokiatune als beltoon hebt. Verder niks. En dat je de gemaakte foto's alleen via WAP en MMS kunt versturen (kost dus geld)

Verder is het toestel bij aanschaf zo ingesteld dat het gebruik maakt van de internetmogelijkheden. Als je een contract hebt waarbinnen dat heel duur is moet je dus extra goed opletten.

Ik vind dat het toestel voldoet aan mijn wensen, maar het lockdown gebeuren stoort me wel. Ik wou in ieder geval dat ik dat had geweten toen ik hem kocht. Je hebt geen bluetooth, geen wireless, geen datakabel, helemaal niets. Alleen maar internet.
De Nokia 1680 kan met een N1200 datakabel, een speciale driver en een oude(!) versie van de Nokia Suite gewoon communiceren met een PC. De 1680 geeft ook nette meldingen zoals synchronisation complete. Kortom de 1680 kan het, de datakabel bestaat ook, maar Nokla wil het niet. De latere Nokia Suites blokkeren zodra ze zien dat het een 1680 is.

Wat echt niet kan is dat een toestel met USB aansluiting in de winkel ligt zonder waarschuwing dat deze USB aansluiting niet officieel ondersteund wordt. DIt is pure nepperij van Nokia.
Degelijk toestelletje!
Jammer inderdaad van de bluetooth, je ziet wel goedkope Samsung modellen met alleen bluetooth voor carkits met verder géén functionaliteit. (dat zouden ze eigenlijk moeten standaardiseren)
ik heb de nokia1650, deze heeft wel speakerfunctie. Als je aan het bellen bent druk je op de rechter funcitetoets voor speakerfunctie. Staat niet aangegeven maar werkt wel. Ik denk dat het ook wel werkt bij dit model.
Die schijnt trager te zijn is dat waar?
Luidspreker doet het gewoon zoals elk ander nokia toestel.
Foto's maken met een gsm is leuk, maar niet met een 1.3 MP camera. Deze hadden ze beter kunnen vervangen door Bluetooth. Daar heb je uiteindelijk meer aan
Ik heb hem net opgehaald voor 29 euro incl 15 beltegoed. Tot zo ver ben ik er wel tevreden mee, idd jammer dat er geen bluetooth opzit, maar voor die prijs mag ik niet klagen
Hebben jullie er trouwens een datakabel bij? ik namelijk niet :|

[Reactie gewijzigd door Flyingdutchie op 22 juli 2024 21:51]

Anoniem: 133462 30 mei 2009 14:42
Voor wie eentje heeft en er zich ermee bekocht voelt: er is blijkbaar wél degelijk een mogelijkheid om via usb-kabel (De Nokia N1200-kabel geconfigureerd als verbinding via serial cable) dit toestel aan een pc te hangen, bestanden over te zetten, applicaties erop te zetten en de hele mikmak.
Zoek eens op google met "Nokia 1680" en "USB cable" en je komt er gauw genoeg achter hoe 't moet...
Heb ook net een unlock-toepassing gedownload, maar nog niet gebruikt, omdat 't niet nodig lijkt.
Succes!
Anoniem: 303315 7 oktober 2009 22:39
Datakabels zijn inderdaad wel en zeer moeilijk te verkrijgen! Wij hebben ze voor slechts 6,99!

Groeten,

Team Mobielkoopjes!