Aangezien de telefoon (onder andere) in 1 week al 3 keer is vastgelopen, 2 keer het scherm niet meer aanging en er een hinderlijke vertraging is tussen het scherm uitzetten en op de aan/uit-knop drukken, vind ik dat deze telefoon zeer slecht presteert voor een vlaggeschip dat 575+ euro moet kosten.Totaal niet onder de indruk. Alhoewel ik ben overgestapt van een oude HTC Desire HD (zwart) vind ik dat mijn oudere telefoon op veel vlakker stabieler en beter presteerde dan de Galaxy Note 3.
Het eerste dat mij opviel was het scherm, het geeft een geweldig mooi beeld met veel detail en heldere kleuren. Misschien niet het neusje van de zalm (volgens de Tweakers review) maar als je van een Desire HD afkomt is dit aan wereld van verschil.
Daarna de snelheid, hij reageert vlot, soepel en snel. Precies wat ik verwacht van die 2.3 ghz quad core. Wederom een groot verschil met mijn oude telefoon.
Wat mij echter op een negatieve manier verbaasde was het gedrag in de week dat ik deze telefoon had. Na 2 dagen kwam ik te laat op het werk omdat de wekker niet was afgegaan. Toen ik de telefoon pakte en ontgrendelde stond er doodleuk dat de Klok app was vastgelopen. Dit gebeurde de volgende dag weer. (ik gebruik nu mijn oude telefoon maar als wekker, die heeft me in 2.5 jaar nog nooit teleurgesteld).
Daarnaast is de telefoon deze week 3 keer vastgelopen tijdens gebruik. Niets reageert dan. De aan/uit knop doet niets, de volume knoppen doen niets en zelfs na een goede 5 minuten de telefoon met rust laten werkt nog steeds niets. (ik heb dit op willekeurige momenten gehad, iedere keer met een andere app).
Iets anders dat mij erg verbaasde was de vertraging van de aan/uit knop. Je drukt op de knop en het scherm gaat een seconde later pas uit. Dit geeft genoeg tijd om nog net op een app te kunnen drukken waardoor het scherm aanblijft (broekzakgesprek).
Als het scherm uit is, en je drukt op het scherm duurt het soms ook een goede seconde voor het scherm aangaat.
Mijn Desire HD ging onmiddelijk aan of uit, geen vertraging. Je drukt op de knop, veegt je vinger over het scherm en bam... je telefoon is klaar voor gebruik. Bij de Note 3 is het eerder: je drukt op de knop, je veegt over het scherm... realiseert je dat het scherm nog niet aan was, je veegt nogmaals over het scherm en dan kun je eindelijk je telefoon gebruiken.
Op mijn Desire HD heb ik een par snelkoppelingen op het vergrendelscherm staan. Hiermee kan ik lekker vlot een app openen zonder eerst te deblokkeren en dan pas de app aan te tikken.
De Note 3 heeft deze optie ook, maar als je vinger er maar NET naast zit of je veegt ietsje te vroeg, dan opent de app niet (er gebeurt dan gewoon niets). Ik heb meerdere keren het scherm wel 3 of 4 keer moeten vegen zonder succes.
Ik luister graag muziek, zowel via de koptelefoon (als ik over straat loop) alsook wanneer ik achter de pc zit. Als ik thuis ben gebruik ik de koptelefoon natuurlijk niet.
Via de koptelefoon is het geluid eigenlijk best prima, geen klachten hierover. Maar toen ik de eerste keer de koptelefoon eruit haalde was ik toch teleurgesteld, alhoewel het volume vrij hard gaat klinkt het geluid erg plat en leeg.... Wederom presteerde mijn oude Desire HD hier veel beter op.
Ook vindt ik de telefoon erg goedkoop aanvoelen. Hij is erg licht en erg zwak. Als je de bovenkant en onderkant vast pakt en je beweegt een beetje, dan kun je zien dat de hele telefoon een beetje buigt. Het voelt als een goedkoop stukje speelgoed waar op bezuinigd is. Doet me denken aan die etalage-modellen die er wel uitzien als een normale telefoon maar geen binnenwerk hebben.
De afgelopen week heb ik inmiddels al 2 keer een broekzakgesprek gehad (wat ik al dik 2 jaar niet meer gehad heb...)
Na een vlugge test ontdekte ik meteen waar het aan lag. Als je gebeld wordt gaat het scherm aan (logisch), als je na het bellen ophangt (of de ander hangt op) blijft het scherm even aanstaan en toont een soort "after call" samenvatting van je gesprek (logisch??). Als je dus je telefoon net iets te vroeg in je broekzak wilt steken en je vinger glijdt over het scherm druk je al snel iets in waardoor het scherm aan blijft staan. Vervolgens open je tijdens het lopen allerlei apps en ga je ongewenst mensen bellen.
Op de aan/uit knop drukken heeft ook weinig nut, want daar zit een vertraging in, waardoor je nog steeds op het scherm kunt drukken.
Het instellingen menu is erg chaotisch. Dit is uiteraard heel erg persoonlijk, maar ik vind het bijzonder onlogisch en chaotisch ingedeeld. Aangezien dit pure smaak is zal ik hier niet veel verder op ingaan, meningen verschillen nou eenmaal.
De Note 3 heeft ook een soort spraakcommando's optie. Wanneer je het scherm aanzet kun je bijvoorbeeld het scherm ontgrendelen door een commando te zeggen. Ik probeerde er de afgelopen week 2: 'open' en 'ga aan'. Het instellen van het commando was al een drama, want je meot je commando 4 keer inspreken, maar soms denkt de telefoon dat je nog niet klaar bent waardoor hij blijft opnemen. Je krijgt dan 3 gewone opnamens en 1 hele lange opname waardoor alles in de war raakt.
Het gebruik van deze commando's is ook bagger. Wanneer er ook maar een heel klein beetje achtergrondgeluid is, werkt het al niet meer. Als ik thuis op de bank zit, werkt het prima. Maar als ik de hond uitlaat horen mensen mij wel 4 keer "open" zeggen (en een paar keer schreeuwen

). Ik heb diverse dingen geprobeerd, maar ik vind dit echt een totaal waardeloze optie angezien hij amper functioneert in de echte wereld.
Zelfde verhaal met de handcommando's. De telefoon kan dingen doen wanneer je boven (of voor) de camera bewegingen maakt met je hand. Dit heb ik zeker 15 minuten zitten proberen en ik kreeg allerlei dingen voor elkaar maar nooit hetgeen dat ik wilde doen. Een optie die wederom krom functioneert.
Probeer dan maar eens tekst naar spraak... Ik ben een Brabander maar heb geen zwaar accent. Ik ben opgevoed door ouders die vrij ABN spreken (tegenwoordig noemen ze het AN

). Ondanks dat heb ik nog niet 1 zin uit kunnen spreken die correct op het scherm kwam. "Hoi hoe gaat het" veranderde in "Hoi hoeveel gaten het".
Op mijn HTC Desire HD werkte dit geweldig. Ik kon zelfs in de auto met de muziek aan tegen mijn telefoon praten en dan pakte hij het 9 van de 10 keer nog goed op. De Note 3 pakt het niet eens goed op wanneer ik thuis op de bank zit zonder enig geluid om me heen.
Elke telefoon heeft wel iets. Ik heb nog geen telefoon ontdekt die foutloos is, en dat is niet vreemd. Mijn wensen en eisen voor een telefoon zijn anders dan die van een ander. Wat ik zie als perfect kan door een ander als hinderlijk gezien worden.
Maar wanneer ik 650 euro betaal voor een telefoon die door de fabrikant beschouwd wordt als het top-model, dan verwacht ik dat de telefoon volledig doorontwikkeld is. Hij presteert goed en precies zoals het hoort. Geen vertragingen, geen opties die niet werken en geen bagger speaker.
Ik vind het dan ook best schaamtelijk dat mijn oude HTC Desire HD op heel veel vlakken een stuk beter presteert dan dit 'vlaggeschip' van Samsung. Als mijn oude telefoon zo snel kan reageren (scherm aan en uit), mijn stem zo goed kan opnemen en in 2.5 jaar nog nooit is vastgelopen.... dan valt het me vies tegen dat de Note 3 zo slecht presteert.
Het bevestigd voor mij het gevoel dat dit een onder-ontwikkeld stuk speelgoed is. Alsof ik een Fiat Uno heb gekocht waar iemand een Ferrari bodykit op heeft geplakt.
Natuurlijk is mijn mening hierboven geheel persoonlijk. Gezien de andere reviews op deze website denk ik ook niet dat vele het met mij eens zullen zijn. Maar deze telefoon is zo on-compleet dat ik het belangrijk genoeg vond om hier te schrijven/plaatsen.
De telefoon heeft ook goede dingen. Het scherm is top, hij reageert snel in het openen van apps en dergelijke. Maar er zijn ook een aantal dingen die zeer slecht zijn.
Als je 'top-dollar' betaald voor een top-model telefoon dat in principe het 'vlaggeschip' zou moeten zijn, dan vind ik dat deze telefoon bizar slecht presteert. Allerminst in de indruk.
Vandaag ga ik een factory reset doen en importeer alleen mijn contacten. Ik ga dan in de loop van de week kijken of hij dan nog steeds zo presteert. (misschien ligt het namelijk aan een app ofzo??)
Mocht dat het euvel niet verhelpen dan gaat deze telefoon vrijwel onmiddelijk Marktplaats op. Ik spaar mijn geld dan op voor een fatsoenlijke telefoon die zijn geld WEL waard is. Op dit moment mis ik mijn oude, trage Desire HD.... terwijl ik die juist wilde vervangen voor een betere telefoon.