Vooraf; ik moet erbij zeggen dat ik niet meer een console langdurig heb aangeraakt sinds de SNES. Met name omdat ik de mogelijkheden altijd erg beperkt vond, maar ook omdat ik an sich weinig spellen speel op
planetarion vroeger na.
Algmene beoordeling
De reden waarom ik met name voor de PS3 gekozen had is omdat ik in de gedachte had om met 1 console direct een compleet apparaat te kopen. Dit was bij het openmaken van de doos dan eigenlijk direct een tegenvaller want er bevond zich het volgende in de doos:
- De playstation
- 1 Sixaxis
- 1 Power kabel
- 1 Convertor vga > scart
- 1 Vga kabel
- Talloze manuals
Wat er dus in ontbrak en zeker heden ten dagen wel wat vreemd voor mij is een hdmi-kabel van 5 euro en misschien nog een utp kabel al lag ik daar niet zo wakker van. Nu had ik dit allemaal wel in huis dus sofar so good en ging ik verder met de installatie. Deze ging vrij vlekkeloos behalve dat de PS best zwaar is, maar aan de andere kant hij heeft geen externe adapter wat ook wel netjes is. De ongewone vormgeving zorgt er wel voor dat het net echt netjes in de kast past.
Prijs
De prijs valt weinig over te zeggen. Ten opzichte van de
Wii of
Xbox is deze duur, maar aan de andere kant wilde ik graag een console die meer kan dan wat spelletjes spelen en was de befaamde RoD die ook sterk mijn omgeving teisterde een reden te meer om voor de PS te kiezen. Daarnaast is de PS aan de stevige kant echter online gameplay is voor niets wat op termijn zeker bij de Xbox zal doortikken. Ook heb ik gezien de PS1/PS2 er wel vertrouwen in dat Sony de PS3 tijd in de productielijn zal houden wat gezien over de duur van gebruik de schade nog wel meevalt.
Bouwkwaliteit en afwerking
Hier valt niets op aan te merken. Op de achterzijde bevinden zich een tal van aansluitingen, te weten UTP/Power/fibre/HDMI, aan de voorzijde bevinden zich een tweetal usb aansluitingen en een aanraakgevoelige powerknop. Zeker die knop is heel netjes uitgevoerd.
[img=620]3etvT704[/img]
Verder voelt de console stevig aan en kraakt ie niet zoals bij sommige afstandsbedieningen wanneer je het apparaat lichtjes tordeert. Wat ook prettig is dat wanneer de console aanstaat de fans nagenoeg geruisloos zijn. Ik moet er met mijn hoofd erop zitten wil ik deze horen.
Multimediafeatures
Hier komen we aan wat mij erg sterk spreekt in de console. Behalve de BR en de mogelijkheid om op full hd content af te spelen is de console ook in staat om over het netwerk content te trekken en deze af te spelen. Zeker de
XMB is een erg prettig en het veranderen van de theme is zeer eenvoudig waarbij met de overgangen van kleur toch wel opgelet is.
[img=620]YE9oTrL9[/img]
Ik heb echter hoe dit functioneerd nog niet in de praktijk getest samen met MythTV maar
hier is meer informatie te vinden. Tevens geeft Sony deze
manual voor de online opties.
Multiplayer
Dit is een voordeel voor de PS3, het netwerk kan men voor niets betreden. Het aansluiten gaat erg eenvoudig met een UTP kabel krijgt de PS3 direct een ip toegewezen en kun je beginnen met updaten (wel ietwat krom voor een nieuw product dat dit nodig is). Tevens kun je je voor online gameplay dan aanmelden, iets wat me nog niet gelukt is vanwege dat ik nog geen nick wist te verzinnen die functioneerd. Tevens bezit ik nog geen games om online te spelen.
Spelaanbod
Het spelaanbod, volgens sommige is deze nog erg beperkt. Ik kan hier weinig over zeggen aangezien ik niet een echte gamer ben. In de winkel zag ik het een en ander daarintegen liggen wat me zeker aansprak maar ik ben dan zelf begonnen met
Ratchet & Clank - Tools of destruction. Lichtelijk offtopic maar dit spel is bugged. Ie bij opstarten gaf deze aan dat er niet genoeg installatie ruimte was. Omdat de console nieuw was, was ik in de veronderstelling dat misschien de hdd niet geformateerd was wat ik dan ook vervolgens had gedaan. Toen dit nog niet werkte kwam ik er pas achter dat men 500 mb aan content dient te verwijderen/copieren alvorens dit spel functioneerd. Dit viel me wel erg tegen voor iets nieuws. Verder is het zeer entertaining, zelfs mijn vriendin vind het nog leuk.
Randapparatuur en accessoires
Ook hier kan ik weinig over zeggen. Ik heb nog een tweede sixaxis gekocht wat me wel opviel is dat de controller geen indicator heeft wat betreft de batterijstatus. Nu krijg je deze wel te zien zodra je de "PS-button" indrukt maar een kleine bar op de controller is imo toch wel wenselijk. Verder geeft het bijvoorbeeld ook nog Singstar of Guitarhero wat voor vele ook wel leuk zal zijn. Wat wel prettig is dat de standaard usb aansluiting ook je toetsenbord/muis ondersteunt dus mocht je je op het online netwerk vervelen kun je daar chatten en op termijn komt er een Virtual Life uit wat nu nog in de beta zich bevind.