Overweging voor dit product
Ik wil altijd graag een zo stil mogelijk systeem hebben als HTPC. Om dit te bereiken was ik altijd al geïnteresseerd in de volledig passieve streacom FC5. De prijs hield mij een beetje tegen (200 euro zonder voeding). En ik ben ook geen grote fan van de PicoPSU voedingen in een normale kast / moederbord (Beetje een gevoelskwestie, het voelt wat rommelig).
Het ontdekken van deze AKASA behuizing met een "Thin-Mini-ITX" moederbord lost beide zaken op. Op deze moederborden zit een nette 19V aansluiting. En de 19V voeding (vergelijkbaar met een laptop voeding) wordt bij deze behuizing meegeleverd voor in totaal 90 euro. Dat vind ik een goede deal!
Je kunt er twee HD's in kwijt. Op het moederbord kan je een mSata SSD prikken (kleiner dan een SODIMM reepje) en in de behuizing kan je een 2,5" schijf kwijt. Ik heb deze kast toegepast met dit systeem (de 2,5" WD die je op de foto's ziet maakte me teveel geluid, die heb ik terug gestuurd):
# | Product | Prijs | Subtotaal |
1 | Intel Core i3 3225 Boxed | € 113,30 | € 113,30 |
1 | Gigabyte GA-B75TN (rev 1.1) | € 0,- | € 0,- |
1 | Akasa Akasa Euler Fanless Case incl. 120W Power Adapter | € 94,60 | € 94,60 |
1 | Logitech K360 Wireless Keyboard (Emea Gray) | € 20,60 | € 20,60 |
1 | Microsoft Wireless Mobile Mouse 1000 | € 11,52 | € 11,52 |
1 | Corsair Value Select CMSO4GX3M1A1600C11 | € 36,20 | € 36,20 |
1 | Kingston SSDNow V-Series SATA2 2.5 (Desktop bundle) 40GB | € 0,- | € 0,- |
Bekijk collectie
Importeer producten | Totaal | € 276,22 |
Eerste indruk
De AKASA zit in een nette verpakking en wordt compleet met massa's schroefjes geleverd. Er zitten ook speciale schroefjes bij waarmee je de behuizing achter een monitor met een VESA aansluiting kunt hangen. Er wordt aansluitmateriaal voor een 2,5" HD geleverd. En verder wordt een korte sata en sata-powerkabel meegeleverd en een klein zakje koelpasta.
De eerste indruk van de behuizing zelf is erg positief. Hij is compact, maar behoorlijk zwaar. De wanden / vinnen zijn van mooi zwart geanodiseerd aluminium. Het sluit allemaal netjes aan en is mooi afgewerkt. Het geheel heeft een mooie industriële "look" (en dan bedoel ik niet dat het alleen in een fabriek zou staan, het is een stijlvol apparaatje.
Installatie
Gemak bij installatie is niet het sterkste punt van de AKASA Euler. De hele kast eigenlijk gewoon een geavanceerde en hele grote processorkoeler. Je kunt een plaat aan de onderkant open schroeven en als je de kast dan op de bovenkant legt, kan je er gemakkelijk de 2,5" HD in schroeven. Die zit dan tegen de eigenlijke bovenkant van de behuizing aan. Je moet dan vast de 2 (korte!) sata kabels op de HD aansluiten. Naast de HD zie je het alumium blok dat direct op de processor zit en zorgt dat de kast werkt als koelblok.
Ondertussen installeer je geheugen, processor, eventueel een msata SSD en koelpasta op het moederbord en dan komt een stukje puzzelen met de korte sata draadjes. Het moederbord moet uiteindelijk op zijn kop op. De stekker van de SATA powerkabel is alleen heel kwetsbaar. Omdat het allemaal zo ontzettend kort is, ontkom je er niet aan dat het moederbord heel eventjes een klein beetje aan de kabels hangt. De stekker breekt dan vrij snel af. Niet echt een man overboord, want bij een moederbord worden ook SATA powerkabels meegeleverd en die kan je gewoon afknippen tot de gewenste lengte. Ik heb dat dus gedaan.
Uiteindelijk plaats je het moederbord op zijn kop op de "processorkoeler" waarbij de vier pootjes rondom de processor aan de onderkant van het moederbord worden aangedraaid en zo een goede connectie met de koeling verzorgen. Als het moederbord op zijn plek zit, is de installatie simpel. Je schroeft de onderkant terug en prikt alles in het moederbord en installeert windows vanaf een USB installatiedisk of een externe DVD speler.
Gebruik
Hier kan ik simpel over zijn. De kast werkt. Hij is volledig stil en dat is echt perfect. Het is wel gek om een pc te hebben staan die gewoon
geen geluid maakt. De leds zijn wel vrij fel. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de powerled niet aan te sluiten (hij staat pontificaal onder de TV). De computer staat toch altijd aan bij mij

Onderhoud is wel lastig. Mijn systeem werkte niet in een keer en ik heb enorm met een mSATA schijf zitten stoeien / troubleshooten. Ik heb de PC denk ik wel 10 keer open gehad. Je moet dan ook elke keer weer de koeling losmaken en opnieuw aansluiten. Je kunt namelijk nergens bij, omdat je gewoon tegen de onderkant van het moederbord aan kijkt als je de kast open maakt. Overigens wordt je er wel handig in en echt moeilijk is het niet (met een iets langer SATA powerkabeltje) dus dat is dan weer een "voordeel".
Voeding
De voeding is eenvoudig, maar werkt goed. Je sluit de 19V stekker aan op elk thin-mini-itx moederbord. De voeding kan 120watt leveren, meer dan voldoende voor dit soort systemen. De efficiency is ook erg goed. Mijn systeem gebruikt "idle" maar 16 watt. Uitstekend dus.
Koeling
AKASA raadt zelf maximaal een CPU met een TDP van 35watt aan. Die zijn er wel te vinden, maar omdat in
Deze review ook een 65watt processor werd gebruikt met prima resultaren, heb ik het ook wel aangedurft om een intel i3 3225 te installeren (55watt TDP).
Ik gebruik de pc om mee te surfen, om wat op te mailen, wat youtube te kijken, maar vooral om HD films te kijken en om muziek mee te spelen. De Akasa staat in een open vak van mijn TV meubel, met aan alle kanten zo'n 15cm ruimte vrij eromheen. Ik denk dat dat ook wel aan te raden is, omdat de kast aan de buitenlucht de warmte kwijt moet. Op die plek en met dat gebruik wordt de buitenkant van de kast niet eens handwarm. De CPU's worden zo'n 37°C, maar ze gebruiken ook bijna geen CPU power (kom dan zelden boven de 10% uit) Dat werkt dus prima.
Bij het 20 minuten lang stressen van het systeem met Prime95 loopt de temperatuur op tot 66°C en wordt de kast redelijk warm aan de buitenkant, maar niet echt heel heet. Het valt me op dat mijn i3 3225 tijdens die test volgens het monitorprogramma maar maximaal 35 watt gebruikt. Wellicht dat het met gamen allemaal wat minder goed werkt, maar voor mijn gebruik is het allemaal helemaal prima!
Deze kast is echt een aanrader als je net als ik een sucker bent voor een mooi afgewerkte kast die 0,0 bewegende onderdelen heeft!