Akasa Euler incl. 120W Power Adapter Review

JvS
1 november 2013, laatste update op 3 november 2013, 6.685 views

Akasa Euler incl. 120W Power Adapter

Overweging voor dit product Ik wil altijd graag een zo stil mogelijk systeem hebben als HTPC. Om dit te bereiken was ik altijd al geïnteresseerd in de volledig passieve streacom FC5. De prijs hield mij een beetje tegen (200 euro zonder voeding). En ik ben ook geen grote fan van de PicoPSU voedingen in een normale kast / moederbord (Beetje een gevoelskwestie, het voelt wat rommelig). Het ontdekken van deze AKASA behuizing met een "Thin-Mini-ITX" moederbord lost beide zaken op. Op deze moederborden zit een nette 19V aansluiting. En de 19V voeding (vergelijkbaar met een laptop voeding) wordt bij deze behuizing meegeleverd voor in totaal 90 euro. Dat vind ik een goede deal! Je kunt er twee HD's in kwijt. Op het moederbord kan je een...

Pluspunten

• Mooie behuizing
  • Goede afwerking
  • Volledig passieve koeling, ook met 55watt processor
  • Uitstekende voeding (met prima efficiëntie) meegeleverd
  • Prima prijs voor geleverde kwaliteit

Minpunten

• Meegeleverde SATA powerkabel nogal matige kwaliteit
  • Lastige installatie / onderhoud
  • Behoorlijk felle powerled

Overweging voor dit product

Je kunt er twee HD's in kwijt. Op het moederbord kan je een mSata SSD prikken (kleiner dan een SODIMM reepje) en in de behuizing kan je een 2,5" schijf kwijt. Ik heb deze kast toegepast met dit systeem (de 2,5" WD die je op de foto's ziet maakte me teveel geluid, die heb ik terug gestuurd):

#ProductPrijsSubtotaal
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 276,22

Eerste indruk
De AKASA zit in een nette verpakking en wordt compleet met massa's schroefjes geleverd. Er zitten ook speciale schroefjes bij waarmee je de behuizing achter een monitor met een VESA aansluiting kunt hangen. Er wordt aansluitmateriaal voor een 2,5" HD geleverd. En verder wordt een korte sata en sata-powerkabel meegeleverd en een klein zakje koelpasta.

De eerste indruk van de behuizing zelf is erg positief. Hij is compact, maar behoorlijk zwaar. De wanden / vinnen zijn van mooi zwart geanodiseerd aluminium. Het sluit allemaal netjes aan en is mooi afgewerkt. Het geheel heeft een mooie industriële "look" (en dan bedoel ik niet dat het alleen in een fabriek zou staan, het is een stijlvol apparaatje.

Installatie
Gemak bij installatie is niet het sterkste punt van de AKASA Euler. De hele kast eigenlijk gewoon een geavanceerde en hele grote processorkoeler. Je kunt een plaat aan de onderkant open schroeven en als je de kast dan op de bovenkant legt, kan je er gemakkelijk de 2,5" HD in schroeven. Die zit dan tegen de eigenlijke bovenkant van de behuizing aan. Je moet dan vast de 2 (korte!) sata kabels op de HD aansluiten. Naast de HD zie je het alumium blok dat direct op de processor zit en zorgt dat de kast werkt als koelblok.

Ondertussen installeer je geheugen, processor, eventueel een msata SSD en koelpasta op het moederbord en dan komt een stukje puzzelen met de korte sata draadjes. Het moederbord moet uiteindelijk op zijn kop op. De stekker van de SATA powerkabel is alleen heel kwetsbaar. Omdat het allemaal zo ontzettend kort is, ontkom je er niet aan dat het moederbord heel eventjes een klein beetje aan de kabels hangt. De stekker breekt dan vrij snel af. Niet echt een man overboord, want bij een moederbord worden ook SATA powerkabels meegeleverd en die kan je gewoon afknippen tot de gewenste lengte. Ik heb dat dus gedaan.

Uiteindelijk plaats je het moederbord op zijn kop op de "processorkoeler" waarbij de vier pootjes rondom de processor aan de onderkant van het moederbord worden aangedraaid en zo een goede connectie met de koeling verzorgen. Als het moederbord op zijn plek zit, is de installatie simpel. Je schroeft de onderkant terug en prikt alles in het moederbord en installeert windows vanaf een USB installatiedisk of een externe DVD speler.

Gebruik
Hier kan ik simpel over zijn. De kast werkt. Hij is volledig stil en dat is echt perfect. Het is wel gek om een pc te hebben staan die gewoon geen geluid maakt. De leds zijn wel vrij fel. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de powerled niet aan te sluiten (hij staat pontificaal onder de TV). De computer staat toch altijd aan bij mij :).

Onderhoud is wel lastig. Mijn systeem werkte niet in een keer en ik heb enorm met een mSATA schijf zitten stoeien / troubleshooten. Ik heb de PC denk ik wel 10 keer open gehad. Je moet dan ook elke keer weer de koeling losmaken en opnieuw aansluiten. Je kunt namelijk nergens bij, omdat je gewoon tegen de onderkant van het moederbord aan kijkt als je de kast open maakt. Overigens wordt je er wel handig in en echt moeilijk is het niet (met een iets langer SATA powerkabeltje) dus dat is dan weer een "voordeel".

Voeding
De voeding is eenvoudig, maar werkt goed. Je sluit de 19V stekker aan op elk thin-mini-itx moederbord. De voeding kan 120watt leveren, meer dan voldoende voor dit soort systemen. De efficiency is ook erg goed. Mijn systeem gebruikt "idle" maar 16 watt. Uitstekend dus.

Koeling
AKASA raadt zelf maximaal een CPU met een TDP van 35watt aan. Die zijn er wel te vinden, maar omdat in Deze review ook een 65watt processor werd gebruikt met prima resultaren, heb ik het ook wel aangedurft om een intel i3 3225 te installeren (55watt TDP).

Ik gebruik de pc om mee te surfen, om wat op te mailen, wat youtube te kijken, maar vooral om HD films te kijken en om muziek mee te spelen. De Akasa staat in een open vak van mijn TV meubel, met aan alle kanten zo'n 15cm ruimte vrij eromheen. Ik denk dat dat ook wel aan te raden is, omdat de kast aan de buitenlucht de warmte kwijt moet. Op die plek en met dat gebruik wordt de buitenkant van de kast niet eens handwarm. De CPU's worden zo'n 37°C, maar ze gebruiken ook bijna geen CPU power (kom dan zelden boven de 10% uit) Dat werkt dus prima.

Bij het 20 minuten lang stressen van het systeem met Prime95 loopt de temperatuur op tot 66­°C en wordt de kast redelijk warm aan de buitenkant, maar niet echt heel heet. Het valt me op dat mijn i3 3225 tijdens die test volgens het monitorprogramma maar maximaal 35 watt gebruikt. Wellicht dat het met gamen allemaal wat minder goed werkt, maar voor mijn gebruik is het allemaal helemaal prima!

Deze kast is echt een aanrader als je net als ik een sucker bent voor een mooi afgewerkte kast die 0,0 bewegende onderdelen heeft!

Heb jij ook een Akasa Euler incl. 120W Power Adapter?

Mooie review. Wat ging er mis met Msata ?

Ik zit zelf te denken om een moederbord van Asus erin te zetten: pricewatch: Asus H81T

Wil alleen mSata gebruiken met Linux erop.

[Reactie gewijzigd door Ntr- op 22 juli 2024 18:07]

mSata heeft niets met dit kastje te maken, maar met het feit dat mijn moederbord blijkbaar niet goed samenwerkt met willekeurige mSata schijfjes. Zie dit topic: Nieuw systeem boot alleen als geen mSATA is aangesloten
Misschien een beetje laat, maar dit moederbord ondersteund om de een of andere vage reden geen M500. Dat is ook de reden waarom ik een jaartje geleden dit bordje voor 4 tientjes kon ophalen bij Afuture. Deze is terug gestuurd omdat hij niet werkte met de M500 terwijl deze wel op de lijst met compatibele producten stond.

Ik heb hem een tijdje in een Bitfenix Prodigy gehad, maar ik vind het hele Thin mini-ITX idee dan een beetje hard falen daar ik er een 140mm koeler op heb zitten. Ik ben dus ook voor dit kastje aan het kijken, maar vind em nog behoorlijk prijzig. Zeker gezien de adapter je €30 meer kost.

icm een G1620 celeron lijkt mij een 120W voeding een beetje overdreven (zeker als er wordt uitgegaan van een CPU van max 35W). Hoe wil je 90w gaan verstoken aan 2 HDD's?
Goede review! Na lang zoeken en lezen is dit voor mij ook de meest interessante oplossing voor een nieuwe htpc.
WOW, ik moet soms beter op tweakers zelf letten. Kwam zelf net achter dit kastje en de mogelijkheden ervan via andere sites.
Mooie review. Heb hetzelfde kastje en hardware. Ook bij mij was de Sata power kabel connector afgebroken. Het is niet het meest praktische kastje idd omdat je niet makkelijk bij de hardware kan, maar verder echt een enorm goede deal. Heel gek een computer die geen geluid meer maakt :).
Anoniem: 426269 18 november 2013 11:51
Aha, een mooi kastje is dit. Maar hier past dus alleen een thin mini-itx board in, geen normaal mini-itx?

Ik zag deze pricewatch: Asus Q87T (wel beetje prijzig), maar ik zie niet of hier 19v in kan. Het zou misschien handig zijn als Tweakers naast gewoon mini-itx ook een thin mini-itx catgorie zou hebben in de Pricewatch, of niet?
Dit moederbord is thin-mini-ITX. Je kunt aan de meest rechter connector zien dat er 19V in gaat (en op de site van de fabrikant kan je dat ook vast zien).

Ik zal voor die catagorie eens een aanvraag doen.
Anoniem: 426269 @JvS18 november 2013 14:35
Yep, ik weet dat deze Asus thin is, maar mijn vraag gold voor de rest van de mini-itx borden. ;)

Op de Asus site was niets te zien hierover, of ik moet eroverheen gekeken hebben. Ik zag wel de connector maar wist niet zeker of die 19V was of iets anders. Thanks voor de info.
Ah wat ik probeerde te zeggen is dat die 19V aansluiting onderdeel is van de thin-mini-itx norm :).
Anoniem: 426269 @JvS18 november 2013 22:53
Okee mooi, bedankt. Het kwartje is gevallen hier nu. :)

Ik denk dat ik volgende week dan maar eens dit kastje ga bestellen i.c.m. het Asus bordje en een i3 4330 of 4330T. Iktwijfel nog tussen die processors maar ik denk dat ik gewoon de normale neem ook al heeft die een hoger TDP.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 24 juli 2024 06:33]

Zit er hier een IR-oogje op JvS? Is toch iets dat imho ontbreekt op veel HTPC-behuizingen.
Helaas, die zit er niet op.
Sata kabels afknippen? Daar heb ik me nog nooit aan gewaagd. Is dat echt makkelijk?
Zit nl ook naar dit kastje te kijken als htpc oplossing.
Het knippen zelf is makkelijk, de boel weer aan elkaar breien is wat moeilijker :+
Ja, precies :)
Is 't knippen noodzakelijk? Andere kabels regelen?
Je knipt de sata power kabel. Dat is gewoon een vierpolige kabel met drie sata connectoren erop geprikt. Een van die drie knip je eraf zodat de kabel wat korter wordt. Je kan hem ook laten zitten, maar dan wordt het allemaal nogal g
Krap in het kastje.

Niet de sata data aansluiting dus! . Daar zou ik me ook niet aan wagen :).
Is het te doen zijn om hier twee 2,5" schijven in te duwen? Ik wil nl. absoluut een software RAID maken...
Nee dat past niet. Misschien 2x een 7mm 2,5" die je op elkaar stapelt, maar het is er niet op ontworpen/
Spijtig. Zou het te doen zijn om 1 schijf aan de buitenzijde te monteren tegen de geribbelde behuizing? Of zou dat een te nadelig effect hebben op de warmtegeleiding?
Anoniem: 569391 5 januari 2014 13:21
Prachtig ding dacht ik (heb al een fanless atom draaiende een paar jaar), maar niet dus :(
Je schrijft:
"Mijn systeem werkte niet in een keer en ik heb enorm met een mSATA schijf zitten stoeien / troubleshooten"
Zou je niet kunnen omschrijven wat je gedaan hebt?
Heb zelf :
GIGABYTE GA-H77TN (rev. 1.1)
OCZ Vector
en hij had gewerkt een paar dagen, maar dan niet meer :(
Lees op internet dat meer mensen hetzelfde hebben gehad, dus hoe heb jij het opgelost?
*kuch* dit komt door een compatibiliteitsprobleem met de M500 Msata ssd's, sta normaal werkt prima. *kuch*
Nog een vraagje over je systeem, maar wel over iets anders.

- Je hebt een moederbord dat USB 3.0 ondersteunt.
- De processor ondersteunt géén USB 2.0.

Is dat een probleem met USB 3.0 randapparatuur?
Wordt een USB 3.0 externe HDD nu supersnel, of blijft het bij de snelheid die bij USB 2.0 hoort?

Misschien stel ik deze vraag niet in het goed topic, en is de vraag zelfs dom, maar misschien heeft een van de lezers er meer verstand van dan ik.
De processor ondersteunt geen USB 3.0? Ik heb hier onvoldoende verstand van, maar dat is toch niet zo zou ik zeggen???

Ik heb verder geen idee, want ik gebruik een USB 2.0 externe HD. Voor mijn toepassing (opslag van films, muziek en documenten) meer dan snel genoeg.