HP Compaq Business notebook 6820s Review

SleutelMan
4 oktober 2008, laatste update op 11 augustus 2009, 1.114 views

HP Compaq Business notebook 6820s

Waarom deze laptop? Ik was op zoek naar een laptop waarop ik ook redelijk film kon kijken maar die ik tegelijkertijd ook goed voor werk kon gebruiken (ik werkte destijds als een systeembeheerder op een middelbare school). Aangezien ik al (zeer) goede ervaringen had met de 6720s (het 15 inch model) viel mijn oog op de 6820s, die ook beter leverbaar was. Het draagbare aspect bestond destijds uit het van huis naar werk verplaatsen en dan op het werk om er af en toe wat mee te lopen (grotendeels stond hij op een vaste ondergrond). Featureset Hoewel HP deze laptop als 1 model promoot is er (natuurlijk) een grote verscheidenheid aan configuraties. Ik heb deze laptop gekocht met een Intel Core 2 Duo T8100, 2048 GB DDR2-553 en een ATi...

Pluspunten

• prijs
  • goede bouwkwaliteit
  • design (smaken verschillen :P)

Minpunten

• korte accuduur
  • nauwlijks uitbreidingsopties

Waarom deze laptop?

Featureset

Hoewel HP deze laptop als 1 model promoot is er (natuurlijk) een grote verscheidenheid aan configuraties. Ik heb deze laptop gekocht met een Intel Core 2 Duo T8100, 2048 GB DDR2-553 en een ATi Mobility Radeon X1350 en een 160 GB S-ATA HD (5400 RPM) (voor de liefhebber, model KE059ET). Verder is er natuurlijk de volledige Centrino set met GM965 chipset en WLAN. De 6720's waarmee ik ervaring had hebben een mobile Celeron en geintegreerde graphics maar ik vond dat qua prestaties iets te zwak. Natuurlijk gaat dit ten koste van de accuduur maar daarover vertel ik later meer.

Qua aansluitingen is de laptop wat karig bedeeld maar het is en blijft een zakelijke laptop. 1x LAN, 1x modem, 3x USB, D-sub uit en audio in/uit is het wel zo'n beetje. Voor mij geen probleem, mocht je de laptop willen aansluiten op een tv dan moet je een (USB) uitbreidingskaartje kopen. (maar nogmaals, voor de zakelijke markt is de d-sub aansluiting genoeg voor een beamer-presentatie)

Prestaties

Benchmarks heb ik wel gedraaid, die heb ik hier alleen even niet bij de hand (komt misschien nog :P). Qua gebruikerservaring kan ik melden dat het systeem zeker snel genoeg is voor dagelijks officewerk, voor films (DVD) is er ook geen vuiltje aan de lucht. HD heb ik (nog) niet getest, de vraag is of dat relevant is op een 17'' scherm :P.

Multitasken is ook geen probleem, IE/FF met meerdere tabbladen open en tegelijkertijd muziek en office is een situatie die ik vaak heb en ik heb de laptop nog niet op haperingen kunnen betrappen. Qua spellen en 3D (toch wel een relevant punt aangezien deze laptop een losse GPU heeft) valt het eigenlijk wel een beetje tegen. dit ligt deels ook wel aan de GPU, deze is op zich niet zo zwaar. spellen van een paar jaar oude draaien wel redelijk, maar verwacht absoluut geen vuurwerk ervan (qua grafische details). Zelf speel ik veel oude games e.d. op de laptop dus ik zie het niet als een beperking.

Beeldkwaliteit

Deze laptop heeft weliswaar een 17'' scherm en lijkt dus ideaal voor films en/of spellen, maar dat laatste word enigszins beperkt door de GPU (zie boven). Het eerste wordt natuurlijk beperkt door het scherm. Laptops zijn per definitie uitgerust met TN-panelen (voor meer uitleg over types TFT panelen, zie http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD). TN panelen hebben de kenmerken dat ze goedkoop zijn (door massaproductie) en een korte reactietijd hebben (<4 ms meestal). Nadelen aan TN-panelen zijn de beperkte kijkhoek en een slechtere kleurweergave dan een S-PVA of MVA paneel.

Dit alles in deze laptop resulteert in het volgende: voor even een filmpje kijken (onderweg) is het absoluut geen probleem, maar met meerdere mensen een filmpje kijken is al moeilijk door de beperkte kijkhoek. Maar deze laptop is dan ook niet echt bedoeld als multimedianotebook, zo gebruik ik m af en toe :P.

Bouwkwaliteit en Robuustheid

De laptop is typisch (zakelijk) HP in ontwerp geen fratsen en uitstekende dingen. Dat is een van de redenen waarom ik voor deze laptop heb gekozen, een simpel ontwerp dat goed werkt. Ik heb de laptop 1x (per ongeluk) laten vallen, doordat ik hem opving was de schade beperkt, slechts een kleine verbuiging aan de rand onderaan het scherm. Opvallend is wel dat de buitenkant (lichtjes) verbogen is maar dat het aan de voorkant (bij het scherm) helemaal niet te zien is. Verder is het toetsenbord goed gebouwd (ik tik er nu op :P), en alle aansluitingen zijn netjes aan de voorkant of de zijkant weggewerkt.

Ergonomie

Het toetsenbord heeft een zogenaamde 'volledige layout', wat wil zeggen dat het vrij veel lijkt op een normaal (desktop) toetsenbord, echter de delete/insert/pg dwn etc. knoppen zijn wat weggewerkt in de hoek of achter de functietoets (fn). De touchpad is iets waar ik minder enthousiast over ben, als ik ik het midden van het toetsenbord moet zijn (recht boven de spatiebalk) dan kan de muis wel eens verschuiven (dat is principe bij alle laptops wel :P). De scrollfunctie bij het touchpad is redelijk, af en toe heb ik wel het probleem dat ik onbedoeld hem aanraak als ik de muis beweeg met een touchpad :P.

W(armte), G(eluidsproductie), M(obiliteit) & A(ccuduur)

De hitteproductie van de laptop valt mij best mee, EIST staat aan en die heb ik ook getweaked d.m.v. RMclock. De energiezuinige T8100 word gecompenseerd door de X1350, dus de accuduur is beperkt. 2 uur office/internet is te doen, met wireless uit en bijv. alleen muziek (scherm dicht) is 2,5 uur te doen. Intensief film kijken of een spelletje doen is na 1:15 uur meestal einde verhaal. Voor een desktopvervanger niet slecht, en voor mij net goed genoeg voor de trein. De mobiliteit is natuurlijk een kwestie van 2 dingen: grootte en gewicht. De grootte is wel een probleem, maar meestal vervoer ik de laptop in een laptoprugzak waar hij netjes inpast en dan is het geen probleem. Het gewicht (3 kg) is goed te tillen, maar als je (moderne) 15'' laptops gewend is het wat zwaar. Qua geluidsproductie is de laptop stil te noemen, alleen bij intensief gebruik (spellen spelen en opstarten) is het hoorbaar, bij idle is het een zachte ruis.

Prijs (/kwaliteit) & Conclusie

Deze laptop heb ik gekocht voor ongeveer 650 euro, voor deze specificaties en prestaties een vrij laag bedrag (destijds). Ik heb er wel direct 2 jaar extra garantie op genomen, sowieso een aanrader met laptops gezien de (hoge) reparatiekosten bij laptops.

In de huidige markt is deze laptop leuk als een goedkoop alternatief voor een desktop, echter met de introductie van het Centrino 2 platform is het niet meer dan dan en kun je beter voor een Centrino 2 laptop gaan.

Heb jij ook een HP Compaq Business notebook 6820s?

Ik heb ook deze nog altijd in gedachten en bijna gekocht. Geen firewire staat me tegen. Een andere 17" van HP wordt meteen EUR 1.000,00 duurder :(
Welke spellen speel je op deze laptop? De 6820s is trouwens opgevolgd door de 6830s.

De KE059ET staat hier:
pricewatch: HP Compaq 6820s (KE059ET)

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 25 juli 2024 15:10]