HP Pavilion dv7-2140ED (VB338EA) Review
Waarom een review van een dergelijk oud product?
Omdat ik er naar zocht en er eigenlijk niemand iets geschreven heeft. Ik heb deze laptop destijds gekocht (ik dacht zelf begin 2009 maar kan ook iets later zijn) en gebruik deze als desktopvervanger. Ik was niet eens op zoek, maar kwam in een woonsituatie waar een mobiele oplossing simpelweg beter was. Ik beperk mij hierbij tot het gebruik en niet de specifieke technische informatie.
Pluspunten
- Uitermate robuust ontwerp.
- Goed materiaal (wel wennen, het is glad plastic met voor- en nadelen).
- Geschikt als desktopvervanger.
- Groot beeldscherm met prima graphicskaart. (Radeon 4530)
- Groot (bijna standaard) toetsenbord met num-pad
- Afstandsbediening.
- Oogt mooi. (oog wil ook wat)
Minpunten
- Snel veel warmte bij intensief gebruik.
- Zwaar, zeker geen ding wat je 'snel even' meeneemt.
- Enigszins luidruchtig als je de DVD-speler gebruikt (het is toch een entertainmentversie en dan denk ik dat je de DVD regelmatig gebruikt, dan wil je geen gesuis) of de laptop op 'high performance' hebt staan. Bij 'balanced' is het oké bij normaal gebruik.
- Keyboard is niet (makkelijk) te verwijderen, wat schoonmaken niet ten goede komt.
Waarom een review van een dergelijk oud product?
Nu, eind 2013 gebruik ik hem nog steeds, dagelijks en voor veel editing-werk, wat video-encoding, veel tekstverwerking en ondertussen video in alle formaten die er te vinden zijn op het net. Ik gebruik de 4 USB-poorten ook meerdere keren per dag (in- en uitpluggen) en allen werken tot op heden nog steeds (alhoewel ik wel merk dat zij minder stevig zijn dan voorheen). Het scherm vertoond na al deze jaren nog steeds geen enkele dode pixel. Tot nu toe moet ik zeggen dat deze machine mij nooit in de steek heeft gelaten en eigenlijk ben ik daar best verbaasd over ;-) Kanttekening is dan wel dat dit apparaat zelden mobiel is/wordt gebruikt (daar is ie ook wel een beetje te lomp voor).
Gezien ik bijzonder veel typ en tekst doe zou je verwachten dat er slijtage is aan toetsen, of dat het keyboard wellicht al eens vervangen is, maar deze werkt nog volledig. De toetsen zijn tevens van glad zwart plastic waar de symbolen niet op-, maar inzitten. De gladde toetsen kunnen irritant zijn, maar achteraf gezien blijkt dit bijzonder fijn: Makkelijk schoonmaken, nagenoeg slijtvast en bijzonder prettig typen. (*)Minpunt is echter wel dat dit toetsenbord niet te verwijderen is, althans, niet simpel. Dat maakt volledig schoonmaken toch lastiger dan bij een losse (de schuine zijkanten van de toetsen doe ik met een stukje stof omwikkeld plastic met alcohol en dat werk is tijdrovend en wordt bovendien nooit echt goed schoon...). De ingebouwde touchpad werkt prettig: zowel een dubbele tik alsmede twee knoppen onderaan kunnen gebruikt worden als muisklik. De touchpad is ook gevoelig genoeg.
Het beeldscherm is fors: 17" met 1600x900 punten, oogt prima en geeft kleuren ook prima weer. Deze afmeting is ook speciaal voor dit type laptop omdat het dan voor 16:9 films beter uitkomt (de laptop is de 'Entertainment-versie'), maar ook erg handig om met twee tekstbestanden naast elkaar te werken.
Multimedia toepassing is zonder meer goed te noemen, de laptop komt van origine met Vista inclusief software voor afspelen van video en in de laptop zelf zit een slot om een piepkleine afstandbediening in te stoppen. Er zit zowel een VGA alsook een HDMI uitgang op.
De bovenste 'f' knoppen zijn tevens de sneltoetsen voor de mediaspeler. Er is echter boven het toetsenbord ook nog een strip met diverse knoppen, volume, mute, start/stop etc.
Geluid: Voor een entertainment laptop moet je weinig geluid produceren, dat doet deze laptop goed, maar daar moet je toch wel wat voor doen: Gebruik je de DVD-speler, dan is een programma om de snelheid aan te passen verstandig. De speler kan aardig fluiten namelijk en past zich onder Win 7 niet aan. De CPU wordt ook warm, wat de ventilator laat versnellen, het afsluiten van niet-essentiële programma's en het stroomschema op 'balanced' of 'energy-saver' zetten is echt nodig. Ook het soort afspeelprogramma is belangrijk alsmede hardware-acceleration (om cpu-cycles te verminderen).
Speakers in de laptop zelf zijn van Altec Lansing en klinken prima, mits correct afgesteld: Afstellingen bij de originele Vista-install zijn optimaal, wat een goede bass weergeeft. Het lijkt alsof er een subwoofer speaker in het apparaat zit (onderzijde) maar dat blijkt bij nadere inspectie niet zo te zijn: De software stuurt bepaalde frequenties naar die speaker waardoor de bass prima klinkt (zo heb ik dat destijds althans gelezen en software vindt ook geen subwoofer of derde speaker). Deze instelling heb ik helaas nooit kunnen evenaren met de Windows 7 die er nu opzit. Gevolg is dat het geluid nu wat blikkerig is geworden (zeker als je een redelijke koptelefoon inplugt en het verschil hoort). Wat dat betreft vind ik dat HP er wel iets meer moeite voor had mogen doen (met Win7 software-update voor deze modellen).
Prestaties: Je kan een laptop nooit met een desktop vergelijken natuurlijk, deze laptop is echter een prima alternatief als je weinig plaats hebt. Het omzetten van een standaard MPG2 (DVD-video) bestand van 26 minuten naar XviD middels AutoGK (640x480, 2-pass, mp3 128kbps VBR) duurt ongeveer 35 minuten (en dan doe ik nog wat werk ondertussen). Ik heb er zelfs de 3 Mass Effect games op gespeeld maar ik denk dat veel mensen de gameplay op die resolutie en instellingen maar 'zo-zo' vinden. HD materiaal is voor deze machine ook geen enkel probleem, als je er wél afspeelproblemen mee hebt moet je echt naar een alternatieve speler/codec gaan zoeken.
Warmteontwikkeling is enigszins problematisch bij gemiddelde tot hoge belasting: Op je schoot houden is onverstandig als man, tenzij je geen kinderen meer wilt. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de CPU, de primaire HDD icm de CPU is bij belasting toch erg warm. De lucht wordt linksachter en onder aangezogen (onder zijn bijzonder kleine spleetjes) en links aan de zijkant uitgeblazen. Linksboven is dus letterlijk een 'hot-spot'... Je ziet dan ook erg vaak dat bij laptops juist daar het scharnier stuk/stroef gaat en daardoor de behuizing uiteindelijk breekt. Het is daarom aan te raden deze in- en uitlaat met enige regelmaat schoon te maken (ik gebruik daarvoor een luchtbedopblazer die voor iets van 6 euro bij de Action ligt (ook voor het toetsenbord), maar bij gebrek aan beter neem je een tandenborstel en een stofzuiger). Inmiddels heb ik beide HDDs vervangen om warmteontwikkeling tegen te gaan. De primaire HDD zit net onder/naast de CPU en die twee samen konden nog wel eens warm worden. Ik heb de laptop dan ook standaard op een standaard staan. De primaire 320GB is nu een SSD (origineel zitten er twee 320GBs in) wat toch weer snelheid oplevert en warmte scheelt. De bijgeleverde adapter wordt ook best warm, ik kan echter niet beoordelen of dit beter of slechter is dan vergelijkbare modellen.
Ik kan ook niet vergelijken met andere laptops omdat ik simpelweg niet met andere laptops of computers werk. Ik kan alleen een indruk geven van dit model en de gebruikservaring delen. De laptop is robuust, prestaties zijn nog steeds zeer redelijk en als desktopvervanger kan ik hem zeker aanraden vanwege het ruime scherm en het ruime, volledige formaat toetsenbord (inclusief standaard numeric pad!), zelfs voor vandaag de dag. Het systeem is minder geschikt voor de tegenwoordige games, maar ik ga er niet vanuit dat je dan überhaupt naar dit artikel kijkt of dan naar een laptop zoekt.