Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Netgear ReadyNAS 104 Review

+2
rikster 5 oktober 2013, laatste update op 26 mei 2017, 10.163 views

Netgear ReadyNAS 104

Prima NAS voor een zeer betaalbare prijs. Een eerder negatief punt is inmiddels verholpen, de Apps zijn nu allemaal gratis en er zijn er inmiddels zo veel dat ik geen wensen meer heb. Verder is de bouwkwaliteit naar mijn oordeel nog steeds uitstekend.

Pluspunten

  • Prijs
  • Uitbreidbaarheid
  • Afwerkingskwaliteit
  • Stil
  • Stabiel
  • Btfrs filesysteem (Snapshots)
  • Ondersteunig NTFS voor externe disks
  • 2*USB 3.0
  • 2*Gigabit Ethernet

Minpunten

  • Handleiding(en);
  • Externe HD-probleem (ext3 Backup-schijf niet rechtstreeks leesbaar); ik weet niet of dit reproduceerbaar is (en heb geen zin om dat uit te zoeken...);

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Kwaliteit voeding Score: 4
Modbaarheid Score: 5
Installatiegemak Score: 4
Vormgeving Score: 4
Koelingsmogelijkheden Score: 4
Inbouwmogelijkheden Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 5
5 Oktober 2013 (NB! aanvullingen onderaan per datum!)

Ter vervanging van mijn oude ReadyNAS NV+ heb ik onlangs een RN104(00) gekocht van NetGear. Waarom geen Synology (of QNAP)? Deels omdat ik nu eenmaal bekend ben met de ReadyNAS-serie en een fan ben van de bouwkwaliteit, deels ook vanwege de prijs, hij is wat goedkoper dan een vergelijkbare Synology.

Tip: kijk op http://goo.gl/3IEeDH voor de apps van Poussin, een bekende developer van veel spul voor de ReadyNAS-series. Daar vind je b.v. de LMS (voorheen Squeezebox) server die ik nodig heb voor mijn Squeezebox Radio.

De schijven heb ik overgezet van de oude NV+ (4*WD 2TB) omdat die nog niet zo oud zijn en voorlopig nog wel voldoen. Ik moest ze vanwege het nieuwe file-systeem (en RAID configuratie) wel opnieuw initialiseren en formatteren (Btrfs; http://en.wikipedia.org/wiki/Btrfs), maar dat geeft dan meteen aanleiding om eens flink op te ruimen voor je een backup maakt.

Uiteraard is er meteen de nieuwste firmware (nu 6.1.2) op gezet.

Qua prestaties kom je nu vrij dicht in de buurt van de meeste concurrenten, al zit er natuurlijk geen 'Atom' of 'i3' in, maar voor dagelijks gebruik volstaat dit alleszins, hij is zeker 2 keer zo snel als de NV+ onder ideale omstandigheden ooit was hetgeen in de praktijk al gauw drie keer zo snel is bij normaal gebruik. Denk aan schrijfsnelheden rond de 35-40MB/s en leessnelheden rond de 50-70MB/s. Een voordeel is verder dat hij wat zuiniger is, het scheelt ongeveer 20-30%. Mede daardoor is hij ook stiller dan zijn voorganger.

De handleiding is niet bijster goed (zo ontbreekt een volledige instructie voor het aansluiten van een UPS), maar met wat speuren kom je natuurlijk een heel eind, zeker als je enigszins bekend bent met Linux (nog altijd debian (Wheezy, dus 7) in dit geval).

Na een week gebruik zijn dit mijn ervaringen:
- Snelheid: rap zat;
- Stabiliteit: in orde (Firmware 6.1.2). Je kunt 'm op de knieën krijgen door hele rare dingen te doen (een copieeractie van de ene LUN naar de andere en tegelijkertijd een nieuwe app installeren terwijl er ook nog een backup loopt) maar als je dan gewoon geduldig wacht komt ie weer op z'n pootjes terecht;
- Uitbreidbaarheid: Prima. Zoals ik al schreef draait er gewoon debian (Wheezy, dus 7.1) op en niks hoeft je er van te weerhouden om de hele repository er op te gebruiken, als je een beetje handig bent met debian tenminste (niet iets voor de faint hearted misschien, maar het is ook geen rocket science);
- Geluid: lekker stil. Ik was nog vergeten te vermelden dat de kast weliswaar gelijk is aan die van de NV+ maar de voeding zit er niet meer in en is nu een brick. Dat scheelt toch ook weer;
- Harddisks: de (voor dit systeem ongecertificeerde) WD20EARS (00MVWB0 firmware 51.0AB51) schijven geven geen enkel probleem. De nieuwe trays (waarvoor je geen gereedschap meer nodig hebt om de schijven te monteren) leveren ook een bijdrage aan de relatieve stilte omdat de kunststof sliders de trillingen nog iets dempen.

Ik kon om onduidelijke redenen de ext3 geformatteerde externe backup-HD van de NV+ niet lezen, dus moest ik die aan een ander systeem hangen om de backups te kunnen terugzetten,. Dat is uiteraard nogal vervelend als je niet weet hoe je zoiets oplost, maar ik mag aannemen dat meesten hier daar wel een oplossing voor weten (of hebben), net als ik. Na herformatteren (ook NTFS wordt ondersteund!), wat je nu via SSH moet doen (of aan een ander systeem) is de schijf gewoon weer bruikbaar.

Al met al is dit een goede aanschaf gebleken die me veel genoegen verschaft. De NV+ zal op termijn mogelijk met dezelfde schijven heruitgerust worden om als backup-server dienst te gaan doen voor deze, die dan waarschijnlijk met de WD40EFRX (of vergelijkbaar) uitgerust zal worden.
Ik twijfel nog over welke apps ik er verder op zal zetten. Interessant is wellicht de 'Contacts and Calendars' server (gebaseerd op Baikal), maar 'de sky is the limit' zo lang je maar rekening houdt met de beperkte CPU-performance van een ARM-processor. Ook een 'personal cloud' oplossing (naast of ter vervanging van NetGEAR's ReadyCLOUD) is nog het overwegen waard.

Aanvulling op 10-10-2013: Vannacht heb ik een nieuwe firmware-update geplaatst: 6.1.3. Zie http://goo.gl/qi5Qtd

Update 12-10-2013:
Reverted OS6 naar 6.1.2 om probleem met SabNZB op te losssen, c.q. te testen of 6.1.3 het probleem veroorzaakt. Zal rapporteren zodra ik daar zekerheid over heb.

Update 12-10-2013 16.00 uur: het lijkt er sterk op dat reverting naar 6.1.2. het probleem oplost. Ik ga contact opnemen met NetGEAR en RNXtras (de makers van resp. de firmware en het package)

Update 24-10-2013: en dan wordt het ineens heel stil, want hoewel ik goed contact kreeg met de ontwikkelaar van de package geeft NetGear geen sjoege... Dat is al langer bekend en doet afbreuk aan hun reputatie, maar dat moeten ze uiteraard helemaal zelf weten. Ik wacht nu op 6.1.4. voor ik weer ga zitten 'debuggen' alsof ik beta-tester ben. Want 6.1.2 is namelijk gewoon stabiel en functioneert zoals ik het wil, de extra functionaliteit in 6.1.3. kan ik nog wel missen.
Een NAS is een functioneel apparaat voor wie geen rompslomp en uitzoekwerk wil en dat wil (ook) ik graag zo houden!

Update 01-11-2013: Schijven vervangen door 4*WD Red SATA 6 Gb/s WD30EFRX, 3TB. Stiller, ietsje sneller en meer capaciteit. Helaas geen effect op de problemen met sabnzbd onder 6.1.3. e.v.
(Ik wil nog even verwijzen naar de hardware-compatibility list voor disk-drives op: http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/20641)

Update 11-11-2013: Firmware 6.1.4. lost het probleem met sabnzbd ook niet op. Ik blijf dus voorlopig nog wel een tijdje op 6.1.2. zitten op dit NAS. Vreemd genoeg heeft een RN102 (zelfde hardware, maar met maar twee (2) bays)) dit probleem niet!

Update 11-02-2014: Vandaag de update naar 6.1.6 gedaan. Ik ben benieuwd of de problemen sabnzbd achterwege blijven. So far so good, maar dat heb ik eerder ook al eens beweerd.

Update 12-02-2014: Een nachtje laten draaien tijdens het downloaden van een groot bestand via sabnzbd en een item uit SickBeard zelf laten toevoegen aan de queue. De boel lijkt (eindelijk!) stabiel.
Het is wel zo dat tijdens het uitpakken (met unrar) de communciatie met de UPS soms even wegvalt. Dat is overkomelijk, eerder een schoonheidsfoutje. Het staat ook vermeld in de 'release notes', maar is dus wat hardnekkiger dan ze daar doen voorkomen. Ook zie je dat de (m.n. CPU) belasting flink fluctueert tijdens zo'n download, maar het systeem blijft stabiel en bruikbaar (d.w.z. dat je er tegelijkertijd ook data vanaf kunt halen e.d.)

Ik zou nog moeten bekijken of een externe USB-schijf zonder problemen te gebruiken is voor een backup (een issue met 6.1.5 dat gefixt zou zijn in 6.1.6) maar mijn eigen externe backupschijf hangt aan het NAS via eSata. Dat mag een ander dus doen!

Samenvattend durf ik te stellen dat 6.1.6 de firmware was waarop ik na 6.1.2. heb moeten wachten om alles helemaal stabiel te houden. Het blijft nogal dom dat NetGear er zo lang over doet om een paar van dit soort zaken op te lossen, maar ze doen het uiteindelijk dus wel.

Mijn conclusie blijft dus dat het een puik apparaat is, met wat minder goede software-support, maar dat met een beetje eigen kennis, wat handigheid met linux en wat doorzettingsvermogen je er een prima NAS voor thuis aan hebt.

Update 21-12-2014:
  • Opmerkingen over eerdere updates (6.1.7 t/m 6.2.0) uit de review verwijderd en een korte samenvatting geschreven
  • Update 6.2.1.geplaatst. Die blijkt stabiel
  • Externe USB schijven (de eSata poort op mijn externe HD gaf de geest maar daar zit ook nog een USB-poort op) blijken inmiddels ook probleemloos te werken
  • Opslaan in nieuw formaat
Update 24-12-2014:
Versie 6.2.2. is uit. Draait inmiddels en lijkt probleemloos

Update 25-04-2015:
Versie 6.2.3 is uit. Ook deze draait inmiddels probleemloos. Nu de 200-series uit is begint het wel te knagen. Ga ik een upgrade doen naar een 204? Met het groeien van de backups zou wat meer performance me op zich wel goed uitkomen. Ik heb maar vast een pricealert ingesteld. :)

Update 01-05-2015: I.v.m een paar kleine issues is er een update naar 6.2.4. Zie: http://www.readynas.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=80932

Update 28-07-2015: Versie 6.2.5 geplaatst. Dat is een minor update, zie: http://kb.netgear.com/app...8-rn102-%26-rn104-only%29
  • Adjusted CPU and memory timing to improve system stability on RN10x models.
  • Fixed UI crash on systems with a large number (80+) of DLNA-enabled shares.
  • Fixed user interface issue when creating a backup job to a USB device.
12-10-2015:
Update naar 6.4.0, http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/29938
Er schijnt een issue met de NTP-service pagina te zijn, maar verder lijkt ook deze update weer probleemloos. Belangrijk voor sommigen zal zijn dat er nu volumes groter dan 16TB worden ondersteund.. En verder zit er een nieuwe kernel in, met nieuwe ondersteuning voor iSCSI, BTFRS en NFS.

13-10-2015: En dat 'brickte' mijn ReadyNAS dus. Momenteel in recovery mode met de USB-recovery tool. Stay posted!
Update 08:45: Recovery levert niets op. ik heb nu het NAS in Read-only mode geboot en haal de data er af die niet op de backup staan (veel te groot voor de backup-schijf). Daarna gaan we een 'Factory Default doen...
Update 16.30: Ik ga proberen om eerst 6.2.5 terug te zetten, omdat anderen melden dat dat bij hen succesvol is gelukt. Dus eerst een recovery maar dan met de oude firmware en dan het OS herinstalleren.

14-10-2015: En dat wil dus niet, d.w.z. dat ik nog steeds niet in de admin-page kom. De rest werkt deels en dat is dus niet genoeg. Op basis van deze ervaring(-en) kan ik de upgrade naar 6.4.0. dus absoluut niet aanraden.
Ik heb een goede backup en ga dus de boel 'factory defaulten'.

15-10-2015: De factory default werkte OK met 6.4.0. Ik ben nu de backups aan het terugzetten, wat wel een paar dagen duurt omdat de RAID-set intussen moet synchroniseren. Dus alles is nu even erg traag, maar verder geen problemen meer.
Aanvulling 23-10-2015: Lees vooral http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/29961 als er problemen ontstaan na een upgrade (niet een factory default, want die lijkt overal probleemloos te verlopen)

19-05-2016: Readynas OS 6.5.0 geïnstallerd. Geen bijzonderheden zo ver.

23-09-2016: Gisteren Readynas OS 6.5.2. geïnstalleerd. Geen bijzonderheden zover. Wel een belangrijke security update dus doen!

10-10-2016: Gisteren Readynas OS 6.6.0 geïnstalleerd. Uiteraard (tweakers!) niet eerst gekeken wat er allemaal mis kon gaan. Dus over het lijstje dat hier staat heengekeken en helaas is LMS (de Logitech Media Server AKA 'Squeezeboxserver') één van de applicaties die het (tot nu toe in alle vormen, dus zowel de Super-Poussin (zie hier) als de NASTools versies) daar één van.
Verder geen problemen. Tot nu toe, wel te verstaan. ;)

02-05-2017: Vandaag de nieuwe (na het debacle met 6.7.0) firmware geplaatst: 6.7.1 Die staat al in de updates, dus daaraan hoef ik verder geen woorden meer vuil te maken. Inmiddels zijn de problemen met LMS allang opgelost (Mede, kuch, dankzij ondergetekende, zie hier).
Ik heb dit systeem inmiddels verschoven naar een 'backup'-rol omdat ik een HP Microserver (Gen8 ) heb gebouwd ter vervanging. Eén dezer dagen zal ik daar wel eens een review voor schrijven, als ik tijd heb. :) Meer informatie over deze Microservers vind je hier.
Waarom ik dat gedaan heb? Allereerst heb ik inmiddels echt behoefte aan meer umpf. Niet eens zozeer vanwege de leessnelheid, maar wel vanwege de schrijfsnelheid en de mogelijkheden om dingen meer naar mijn zin te tweaken, wat op dit forum vast geen verbazing zal wekken. :+
We blijven wel Debian-based en wel met Ubuntu 16.04.2 LTS. Daarop draait (voor het 'af-en-toe' gemak) ook de Ubuntu Gnome-desktop (al is de CLI nog altijd de meestgebruikte) en qua overige hardware blijf ik ook dicht bij huis met vier nieuwe 4TB WD-Red's.
Dat betekent wel dat ik deze review als afgesloten ga beschouwen. Het ga u en uw ReadyNAS-systemen verder goed en misschien komt er toch nog wel eens een nieuwe in dit huis, gezien de grotendeels positieve ervaringen.

26-5-2017: Ik weet dat ik deze review zou afsluiten maar de update naar 6.7.3 is belangrijk genoeg om toch even te vermelden omdat deze firmware het probleem met CVE-2017-7494 (zie https://tweakers.net/nieu...it-ernstig-samba-lek.html met Samba fixt. Doen dus.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Netgear ReadyNAS 104?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (43)

Wijzig sortering
Firmware 6.1.9. is uit.

Release Date September 17, 2014

ReadyNAS OS V6.1.9 Release Notes:

Enhancements & Bug Fixes:

Updated kernel with various filesystem and iSCSI improvements
Added support for Richcomm-based UPS devices
Added DLNA support FLV file type
Prevents issue with too many open file descriptors in few Active Directory environments
Various security updates (OpenSSL, GNUTLS, kernel)
Fixed periodic log truncation
Added UI option to configure sync policy for iSCSI LUNs
Disable deprecated SSLv2 for admin UI
Avoid potential flash corruption on some desktop x86 models after update. Appears during factory default.
Fixed defragment operation so it doesn⤙t try to defragment snapshot
Deployment Notes / Limitations:

After deleting a volume and creating a new one the old volume may still show up until after a reboot.
WOL will not be supported on 3220/4220 at this time for 10GbE. Use 1GbE port for WOL.
Disk failure on the 3220 and 4220 will not show LED failure for the exact drive that has failed, use local web admin page for disk failure information.
Deleting volume with ReadyNAS Vault enabled will show error. User must turn off vault first.
Can't set up bond on interfaces that are not already connected.
If the USB key is missing from the system for Encryption, there is no error message presented.
If USB key is missing for encryption, the user has to wait on a 10 minute timeout. After that, the encrypted volume is displayed as inactive.
If a Flex-RAID volume has been expanded, the volume cannot be switched back to X-RAID mode.
If you wish to remove a USB storage device, you should follow the safe removal procedure of first unmounting before removing the USB device. If these steps are not followed then you may develop errors on the file system on the USB device.
UPS may report incorrect status after reboot, it may send out a warning during this time. After sometime, the UPS will start reporting the correct information.
ReadyNAS 102, 104, and 2120 only support creating iSCSI LUNs 8TB and smaller.
ReadyNAS 104, 104, and 2120 only support volumes up to 16TB.

Ik test 'm vandaag nog

20-09-2014: Firmware 6.1.9.heeft een nacht gedraaid en geeft voorlopig geen problemen. Gezien de verbeteringen (o.a. weer OpenSSL) raad ik plaatsing aan.

[Reactie gewijzigd door rikster op 20 september 2014 08:50]

Even voor een redelijke newbie m.b.t. NAS (Ik heb nu zelf +/- 2 jaar de Zyxel NSA325+ draaien, enkel als centrale backup voor al mijn bestanden):
* Wat moet je met 2x Gigabit aansluiting? Snap niet waarom je 2 aansluitingen zou willen?
* Ik lees in de review dat de eSATA als backup schijf wordt gebruikt, is die schijf dan onderdeel van de RAID? Of niet? Hoe werkt die schijf als backup dan?
* Wat is door jullie de meest gebruikte RAID? Is dat RAID1? En dan dus 2 schijven opslag en 2 schijven backup?

Thanks!
  • Je kunt de tweede LAN-aansluiting gebruiken om een tweede, onafhankelijk, segment te bedienen (b.v. omdat je een publiek en een privé-deel wilt hebben) of om m.b.v. link-aggregatie de doorvoer te vergroten (naar, theoretisch, 2 Gbit/s) of een redundante verbinding met het netwerk te realiseren. Gezien de disk-performance van dit NAS is vooral dat laatste interessant, maar je netwerkapparatuur moet dat dan wel ondersteunen;
  • De externe schijf maakt (meestal) geen onderdeel uit van de RAID-set, hoewel dat theoretisch wel kan. Je maakt meestal dus gebruik van deze schijf als backupschijf door er een kopie van de data op de interne schijven op te zetten, net zoals je dat met een losse schijf aan een PC zou doen. Bedenk dat een RAID-set (in welke vorm dan ook dus ook als je redundantie (met b.v. RAID-5) regelt) nooit een vervanging is van een backup!;
  • In een NAS gebruik je meestal Raid-0 (snel en hoge capaciteit), Raid-1 (mirroring dus veiliger maar door de lage capaciteit (de helft van Raid-0) duur) of Raid-5 (vanaf drie schijven, redundant, minder capaciteitsverlies maar ook niet erg snel omdat op een NAS dit vrijwel altijd d.m.v. een 'software-Raid' wordt gerealiseerd). Netgear gebruikt iets dat Flex-RAID (2) heet wat het mogelijk maakt om, met zekere beperkingen, van de ene vorm naar de andere over te stappen. Tenslotte kun je ook JBOD gebruiken, waarmee je dus geen RAID-set maakt.
Mijn NAS draait in Raid-5 met vier schijven en (dus) een externe (thans USB 3.0) schijf (van 3 TB, wat te klein is voor alle data (effectief 8,4 TB netto uit vier (waarvan één dus als 'redundantie'- schijf) schijven van bruto 3 TB), maar je kunt selectief backuppen met de tools uit het NAS-OS) als backup-schijf voor het NAS.

[Reactie gewijzigd door rikster op 28 oktober 2015 17:59]

Hallo mensen...please,
Kan iemand mij overweg helpen met mijn Readynas RN104.

Ik heb een extern hard disk aan mijn laptop aangesloten en wil het over kopieeren naar mijn Readynas RN104, ik doe het via windows verkenner, maar de schrijf snelheid is heeeeeel traag {4.3 MB/SEC}.

Ik ben al 4 dagen aan het klooien, maar zonder resultaat.

Hoe kan ik mijn extern bestanden met een redelijke snelheid overzetten naar mijn Readynas RN104?

Graag een reactie mensen.
Ik zou ook graag tel contact met je opnemen hoor om het voor mij op te lossen.

Alvast dank,
Azam
Azam,

Het beste gaat dat als je die schijf als externe schijf direct aan je NAS hangt. Dat zal die schijf (mits hij geformatteerd is in een partitie-formaat dat bekend is bij het NAS, zoals FAT32 (die ligt het meest voor de hand), NTFS (ook vrij waarschijnlijk, als je de schijf aan je laptop hebt gepartitioneerd en geformatteerd), ext3 of ext4 (de bekendste 'unix'-formaten) automatisch 'mounten'.
Daarna wordt het ietsje ingewikkelder, want nu moet je op het NAS zelf een kopieeractie starten en dat kan op twee manieren:
1) via een 'command-shell' waarin je commando's kunt invoeren (zo ongeveer als heel vroeger in MS-DOS ;) ). Daarom moet je eerst bij de 'Services' SSH aanzetten ('enabelen'). Vervolgens moet je als 'root' inloggen (met het password dat je bij de installatie hebt ingevoerd voor het systeem; je kunt een SSH-client als PuTTY gebruiken daarvoor) en dan zul je met het 'cp'-commando de kopieeractie moeten uitvoeren. Dat is allemaal best ingewikkeld als je niks van Linux (Unix) weet;
2) via de webinterface: ga naar de gemounte schijf onder 'Shares' kies daarin de directory die je wilt copiëren ('Copy' na rechtsklik op de dir) en 'plak' ('Paste' weer na rechtsklik met je muis) die vervolgens daar waar je hem hebben wilt. Dat is vrij simpel.

Een (nog) eenvoudiger oplossing? Werk bedraad! Dus koppel je laptop aan je router met een Ethernet-kabel. Je zult zien dat dat meteen vele malen sneller gaat (ergens rond een factor 5-8) want je vermijdt de dubbele WiFi-verbinding voor het kopiëren, wat het zo ontzettend traag maakt.

PS. Ik kan je niet 'op afstand' helpen. Telefonisch kan ik het je niet beter uitleggen en om van afstand in je systeem te komen moet je ook nogal wat regelen op je router. Dat lijkt me geen behandelbare weg. Netgear kan dat evt. wel, maar dat kost (uiteraard) wat geld.

[Reactie gewijzigd door rikster op 16 november 2015 07:48]

Hallo beste mensen...please,
Kan iemand mij overweg helpen met mijn Readynas RN104.

Ik heb een extern hard disk aan mijn laptop aangesloten en wil de inhoud over kopieeren naar mijn Readynas RN104, ik doe het draadloos via windows verkenner, maar de schrijf snelheid is heeeeeel traag {4.3 MB/SEC}.

Ik ben al 4 dagen aan het klooien, maar zonder resultaat.

Hoe kan ik mijn extern bestanden met een redelijke snelheid overzetten naar mijn Readynas RN104?

Graag een reactie mensen.
Ik zou ook graag tel contact met je opnemen hoor om het voor mij op te lossen.

Alvast dank,
Azam
Nas ziet er goed uit wat hardware betreft.
Software is niet erg gebruiksvriendelijk de hele handel lijkt ook nog sterk in ontwikkeling.
Ik heb het ding al weken in huis, alle data erop gezet en een beetje zitten prutsen met de software. Beetje jammer, blijkbaar kan een bepaalde app dus ervoor zorgen dat je nas via frontview niet meer te benaderen is, zonder achterdeur is dit dus factory reset, data weg. Dan update en blijkt dat het kreng via usb problemen heeft krijg dus de data er via deze weg niet meer op gezet.

Dus nu maar eerst eens uitvogelen hoe het zit met de software voor ik via het (tragere) netwerk weer uren bezig ben alles terug te pompen.

Mocht ik weer problemen hebben gaat dit apparaat op Marktplaats en koop ik alsnog maar een Synology.
Hoi,

Ik vind de software, tot zover, dus erg goed en juist heel erg gebruikers vriendelijk.

Welke app zorgde er voor dat je er niet meer bij kan?

Groetjes,
Yves
Gebruik je RAID5? Indien nee, zou het zo zijn dat je met RAID5 langzamere lees- en schrijfsnelheden behaalt?

[Reactie gewijzigd door Techno Overlord op 11 november 2013 00:31]

In zijn algemeenheid is dat gewoon zo: Raid-5 (of 6) is trager dan Raid -0,-1,-10. Zo ook hier.
Ik gebruik overigens de Netgear RAID-X (X=eXpandable) versie, die met vier (om precies te zijn: vanaf drie) schijven uitkomt op een RAID-5. En dat vind ik prima, want ik heb bij mijn vorige NAS meegemaakt dat van de zeven (7) WD20EARS-schijven die ik er bij had gekocht (niet allemaal voor in dat NAS) er één (1) DOA was en een andere binnen twee weken de geest gaf. Dan scheelt RAID-5 (of 1, 6 of 10) en heleboel malheur.
Voor een NAS is snelheid weliswaar heel prettig, maar niet zo essentieel als betrouwbaarheid. Vandaar ook mijn irritatie m.b.t. de nieuwe Firmware vanaf 6.1.3 (inmiddels 6.1.4. ook getest; zie hierboven bij de updates).
Ok dus als ik het goed begrijp zijn de door jou aangegeven lees- en schrijfsnelheden (Denk aan schrijfsnelheden rond de 35-40MB/s en leessnelheden rond de 50-70MB/s.) behaald met een RAID5 setup? En met die nieuwe WD RED's nog ietsjes sneller? Klinkt echt goed! Ik gebruik zelf Newsleecher en die draait alleen als mijn pc ook draait. Ik ga de NAS alleen gebruiken voor dataopslag en backups, ik ga niets met apps doen.
Ik heb inderdaad met een Raid-5 setup gemeten.

Wat de snelheid van de WD RED's betreft: ik meet wel verschil, maar dat is marginaal (nog geen 1 MB/s verschil) dus daar merk je niks van (uit ervaring weet ik dat verschillen kleiner dan ca. 15-20% gewoon onmerkbaar zijn voor je gevoel). Statistisch is dat vrijwel zeker 'ruis', d.w.z. dat het waarschijnlijk heel moeilijk betrouwbaar reproduceerbaar is.

Je kunt je afvragen of je een NAS dat je alleen voor backups gebruikt wel met redundantie wilt uitrusten en of je zelfs niet net zo goed een veel eenvoudiger systeem kunt nemen dat je niet de mogelijkheid geeft om apps te gebruiken, b.v. een externe HD. Of kies voor het inbouwen van een extra schijf in je werkstation, wat nog goedkoper kan zijn.
Voor mij zit de meerwaarde van een NAS juist in de mogelijkheid om apps te draaien en in de centrale datastorage voor meerdere personen. Heb je die eisen niet dan is een NAS m.i. 'overkill'.
Een NAS is wel leuk om mee te experimenteren, maar dan volstaat een veel simpeler NAS vaak ook wel. :+
In mijn geval vind er datastorage plaats voor 3 personen en een hele riedel bedrijfsinformatie en boekhouding (van een kleine v.o.f.) en natuurlijk de backups. Ik heb nog 2 2TB schijven liggen (Samsung), maar deze zijn niet meer leverbaar. Kan ik deze gewoon gebruiken icm 2 andere schijven, bijvoorbeeld die RED's van jou, en dan toch RAID5 draaien? Of moeten het echt 4 identieke schijven zijn?
Nee, dat laatste hoeft niet, als ze maar ongeveer dezelfde capaciteit hebben, anders verlies je bij Raid-5 immers een hoop capaciteit.
Bedankt voor je duidelijke review.
Ik heb nu 2x duo V1 en wil overstappen naar de 1x de 104.
De duo V1 ondersteunen max 2TB schijven en dat is te weinig voor me.
Wel jammer dat iedereen tegenwoordig apps heeft en dat je er ook nog voor moet betalen, als is het maar een paar euro, ze willen wel weer verdienen aan gpl. In iedergeval bedankt voor je Poussin link.
Heb jij ook het stroomverbruik gemeten? en dan met name als hij helemaal staat te niksen met de disk spindown?
Bij mij staan ze 18 uur per dag te niksen en dan is het fijn als ze heeel weinig verbruiken.
Zoals ik in de review al schreef is vrijwel alles in de repository van Debian te vinden en dan is het uiteraard gratis. Dat wil dus zeggen dat je alleen voor gebruiksgemak betaalt in de App-store. :) Voorbeeld: Installatie van SabnzbPlus, Couchpotato2 en SickBeard kun je doen volgens de methode zoals die beschreven staat op: http://www.readynas.com/f...e87e43aa36d2eefe0b41710a4. Dat is natuurlijk wat meer werk en het is wel handig als je een beetje Linux-kennis hebt voor als het niet werkt zoals verwacht, maar het is in principe best te doen.
Dan het stroomverbruik: dat heb ik niet 'idle' gemeten omdat mijn NAS eigenlijk nooit 'idle' is...(o.a. Transmission, Backups). Met een lage belasting trekt ie ongeveer 30 watt met vier 3TB WD-Red's. Maar dat is gemeten met zo'n Voltcraft stroommeter, dus pin met niet vast op een verschil van een paar Watt! Ik schat dat ie 'echt' idle rond de 18 Watt zal trekken. Bedenk dat het verbruik veel lager moet zijn wil je ooit het prijsverschil met een zuiniger NAS terugverdienen. Alle waar heeft zijn prijs!

Inmiddels is Firmware 6.1.5 uit (release note op http://kb.netgear.com/app/answers/detail/a_id/24362), maar dat is geen automatische update omdat je er een 'factory default' voor moet doen. Mogelijk hebben ze wat aan het FS veranderd. Ik ga dat wel doen, vanwege de eerder gemelde problemen met alles na 6.1.2 voor de packaged versie van Sabnzbd (van ReadyNAS Xtras) en dan kan het ook maar zo zijn dat ik Sabnzbd etc. installer boven de hierboven vermelde methode uit de Debian repository. Maar een backup maken van al weer 4TB (van de 8,1 effectief) is nu eenmaal een tijdrovend klusje en levert down-tijd die ik liever vermijd... Dus dat moet in een nacht en op één schijf, die ik dan ook zojuist besteld heb en dan ook nog in liefst een weekeinde om die downtijd zo klein mogelijk te maken.

Je zou er haast nog een NAS voor kopen... 8)7 !

[Reactie gewijzigd door rikster op 29 december 2013 15:58]

In aanvulling: 6.1.5. kwam een dag later alsnog als een 'OTW' update uit waarbij er geen 'factory default' nodig is. Je kan echter niet terug zonder een FD!!! Ik doe 'm niet, want de problemen met (m.n.) grote files zijn nog immer niet goed opgelost (getuige wat zeer mopperige mededelingen op het ReadyNAS forum, zie o.a. http://www.readynas.com/forum/viewtopic.php?f=65&t=74626), hoewel deze update nou net dat probleem moest adresseren.
Ik blijf voorlopig op 6.1.2 zitten (sommigen beweren zefls dat 6.0.8 de laatste 'stable' is, maar mijn ervaringen zijn dus anders) totdat 6.1.6. (die is nu in beta) stabiel blijkt te zijn. Dan gaan we wel weer 's testen.

[Reactie gewijzigd door rikster op 11 januari 2014 07:28]

Hoi,

Prima hands on review, daar hou ik van!

Hoe goed werkt de software? En werken de addons (zoals torrent etc) een beetje?

Heb je al ervaring met X-Raid, en dan met name als je (bijvoorbeeld) al 2 schijven er in hebt zitten en er een derde bij doet. :)

Bedankt alvast!
Yves
Dag Yves,

Dank voor de lof. :*)

De add-ons (ik gebruik add-ons als Couchpotato2, Sabnzbd, Sickbeard, Transmission en de Logitech Media Server (LMS)) werken allemaal als verwacht, al zijn er af en toe wat bijzonderheden te melden (zie daarvoor hierboven).
Het OS is (uiteindelijk) gewoon Linux en dat werkt prima. Je kunt erover twisten of het front-end handig, makkelijk of uitgebreid genoeg is. Ik gebruik zelf nogal veel command-line tooltjes (dus het eerste dat ik aanzet is SSH!), omdat ik nu eenmaal eraan gewend ben (ik gebruik al UNIX varianten sinds eind jaren '80 en Linux sinds midden jaren '90), maar dat maakt uiteraard dat ik de web-interface (front-end) niet erg vaak gebruik. Wat dat betreft ben ik misschien een a-typische gebruiker. Voor zo ver ik kan zien is de web-interface voor de meeste zaken uitgebreid genoeg en ik vind hem ook overzichtelijk genoeg, maar ik begrijp dat anderen daar anders over denken en de interfaces van Synology en QNAP veel beter vinden. Smaken verschillen!

XRAID-2 werkt net als XRAID (hiervoor had ik immers een NV+ en die heeft dat) zonder problemen. Ik bouw meestal een NAS met één schijf op en plaats daarna de rest, omdat de eerste stap dan wat sneller gaat. Het uitbreiden van de capaciteit is een fluitje van een cent gebleken, met alle schijven die ik getest heb. Ik ga er dan ook van uit dat dat met andere schijven niet anders zal zijn al is het altijd raadzaam om de hardware-compatibility lijst van de fabrikant aan te houden als je absolute zekerheid wilt hebben

[Reactie gewijzigd door rikster op 29 januari 2014 22:14]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*