Codegen M401-C9 (ATX, 400W, Zwart/zilver) Review
26 september 2008, laatste update op 26 september 2008, 842 views
Rapporteer
Enkele maanden geleden heb ik als vervanging van mijn (half complete) oude kast, deze Codegen gekocht. Ik was voornamelijk opzoek naar een nieuwe behuizing omdat ik ook van plan was mijn moederbord cpu en ram te upgraden, maar mijn voeding had nog geen extra 4pins stekker voor het moederbord en mijn kast was te klein. Opzoek naar een nieuwe kast kwam ik deze tegen en kocht hem voor €50,- incl. een 450watt voeding. Dit is een goede keuze gebleken.
Vormgeving
De vormgeving van de kast sprak mij aan. Het ontwerp lijkt afkomstig te zijn van de HP pc's. Een zilveren kast met donker grijze elementen. De zijkant van de kast was geperforeerd met honderden kleine gaatjes, welke volgens de fabrikant de koeling zouden verbeteren.
De DVD...
Pluspunten
- Prijs
- Stevig
- Veel ruimte voor extra drives
- Meegeleverde Ventilator en Voeding
Vormgeving
De DVD drive kan geopend worden met een knop, waarna de lade openspringt en een klepje in de kast opengaat. Door deze klepjes wordt het ontwerp van de kast niet verstoord door DVD en Blu-ray spelers.
Bouwkwaliteit en afwerking
Een stevige kast met grote draai schroeven voor de zijpanelen, waardoor deze gemakkelijk zijn open te maken en dicht te zetten. De drives kunnen worden ingebouwd d.m.v. een fijn schuif systeem waarbij de drives stevig op hun plek blijven zitten.
Inbouw- en koelingsmogelijkheden
De behuizing is geschikt voor ATX en Micro ATX. Er is ruimte voor 3 5,25" drivers, en 6 3,5" drivers, waarvan er 1 te benaderen is achter een klepje aan de voorkant van de kast. Gemakkelijk voor een fancontroller bijvoorbeeld. Aan de voorkant is verder ruimte voor 2 USB aansluitingen, een hoofdtelefoon aansluiting en een microfoon aansluiting en als laatste een firewire connectie.
Aan de achterzijde is ruimte voor een 120 of 80 mm fan. Verder is er geen ruimte voor meer koelers. Dit zorgt ervoor dat (hoewel er aan de zijkant ventilatiegaatjes zijn) er weinig luchtverplaatsing in de kast is. De fabrikant had beter voor een mogelijkheid voor een push pull config kunnen kiezen. Er is een 120mm fan meegeleverd, met de opdruk noiseless, maar hij is zeker niet geruisloos. Je kan beter kiezen voor een stillere 120mm.
Door de realatief lage luchtverplaatsing loopt de tempratuur redelijk op. Zo zijn op standaardinstellingen met een Core 2 Duo 8200 - Stockkoeler en een ATI 3650 met glaciator koeler de kast temperatuur op 40 graden en de cpu temperatuur op 45 graden. Wordt de cpu belast, dan kan de tempratuur oplopen tot 50 graden kast en 65 graden processor.
Installatiegemak
Om de behuizing te openen schroef je twee schroeven er uit en kan je het linkerzijpaneel uitschuiven. Het moederbord is op de standaard manier te installeren, schroefjes op de juiste plaatsen draaien en klaar. De 3,5" en 5,25" drivers kunnen worden voorzien van bijgeleverde strips waardoor ze als het ware in de kast "geklikt" kunnen worden. Dit werkt voorbeeldig en zeer gemakkelijk. Het is altijd weer even vervelend om de plaatjes voor de uitbreidingssloten te verwijderen, maar ik heb nog nooit anders gezien.
Kwaliteit van de voeding
In deze €50,- kast was een 450 Watt Codegen voeding bijgeleverd welke ik op dit moment nog steeds gebruik. Nog nooit last van uitval gehad oid. De ventilator van de voeding is stil, en er zijn genoeg connecties voor drives. (6 Molex en 2 Sata dacht ik).
Prijs
Voor €50,- is deze kast een zeer goede koop. Alles doet zijn dienst en werkt naar behoren, alleen de temperatuur kan een bottleneck vormen voor processoren die veel warmte genereren. Hoe dan ook, ik ben tevreden over dit product.