Op 04-09-2013 Lumia 1020 zwart, gekocht in Duitsland. Netjes thuisbezorgd. Kon niet wachten tot de beschikbaarheid in Nederland. Nu 2 weken in gebruik.
Mijn vorige toestel Lumia 820 met veel plezier gebruikt, deze is nu bij mijn dochter die haar HTC Desire S na bijna 3 jaar helemaal heeft versleten.
Ik zal de Lumia 1020 dan ook regelmatig vergelijken met de Lumia 820.
Installatie
Een toestel gekocht in Duitsland start uiteraard in het Duits, maar vraagt eerst je taal te kiezen. Windows Phone laat zich volledig omzetten naar het Nederlands. Nederlandse taal aan het toetsenbord toegevoegd en er is geen verschil meer met een Nederlandse versie. Er stond een Duitse app op die zich laat deinstalleren.
Via
www.windowsphone.com de apps van mijn Lumia 820 laten installeren op de 1020. Accounts instellen, start scherm indelen… En dan spelen met de camera…
Camera
De reden om dit toestel te kopen: zoomen en low-light. Voor het eerst een toestel dat werkelijk je compact camera kan vervangen. De ProCam software is goed te bedienen. Voor speciale effecten heb je echter Nokia SmartCam nodig, jammer dat het twee aparte camera apps zijn.
De camera presteert zoals verwacht. Focussen op een spin in een web kan met autofocus, maar een druppel op een raam pak je met manual focus. Flits is krachtig. Rode ogen verdwijnen automatisch.
Zoomen is wel DE feature van dit toestel. Voor mij geen toestel meer zonder!
Er zijn genoeg reviews over de 1020 camera te vinden, ik ga er hier verder niet op in.
Behuizing
Wanneer mensen de mat zwarte achterzijde zien vragen ze vaak of ze even mogen voelen. En ja, het voelt net zo goed als het er uit ziet. De Pureview hobbel is wel even wennen, maar niet problematisch. In sommige situaties kun je er juist een vinger langs leggen wat extra steun geeft. In de praktijk zit ik eigenlijk nooit met de vinger aan de lens. Bij de 820 moest ik voor elke foto eerst even poetsen, nu heb ik dat nog nooit hoeven doen.
Wat me erg goed bevalt is het camera koortje dat ik heb gemonteerd. Er zit hiervoor op de 1020 een bevestigingspunt, je krijgt er alleen geen koortje bij. Je kunt nu gerust een foto maken terwijl je over de reling van een brug hangt, zonder bang te zijn je toestel te laten vallen.
Bereik
GPS fix buiten is seconden werk. Ook binnen lukt het regelmatig.
Spraak kwaliteit en ontvangst is prima. In luidruchtige ruimtes ben je nog prima te verstaan.
NFC is leuk om mee te spelen, maar weinig nuttig voor mij.
Opladen en batterij verbruik
Opladen gaat met de Nokia oplader van 0 tot 100 in 2 uur. Ik mis alleen mijn draadloze oplader van mijn Lumia 820. De Qi oplader kocht ik als speeltje, maar ik wil niet meer zonder. Gewoon neerleggen, oppakken, neerleggen. Niks geen gemier met een micro USB stekker.
Helaas, de Lumia 1020 kan dit standaard niet.
De screenshot laat mijn verbruik zien. Ik vind dit het zwakste punt van dit toestel. Elke avond aan de oplader.
Alles voelt degelijk, behuizing, telefoon ontvangst, verstaanbaarheid, software. Scherm is schitterend en zeer goed buiten te gebruiken. WindowsPhone blinkt niet uit in features, maar alles werkt wel goed. SkyDrive integratie is perfect. Contacten, agenda, foto’s en bestanden sync-en zonder enige moeite. Op outlook.com zie je alles weer terug. Overstappen naar een nieuwe WindowsPhone is dan ook een eitje.
Daar bovenop voegt Nokia zijn HERE software toe. Download de kaarten van de landen waar je heen gaat en je navigeert zonder data verbinding. Stap je over naar een nieuwe Nokia? Je gereden routes van HERE Mijn route verhuizen gewoon mee.
En dan de camera: zet je compact camera maar te koop!
Mijn ideale toestel zou zijn:
De 1020 heeft een prachtig scherm, maar ik vond die van mijn 820 al mooi genoeg. De 1020 heeft dezelfde processor als de 820 maar gaat met een kleinere batterij net zo lang mee. Mijn conclusie is dat het grote mooie scherm van de Lumia 1020 de extra 350mAh vraagt.
Mijn ideale toestel (met huidige stand der techniek) is dus:
- B68 x H123 x D10.4 (formaat Lumia 820 met Pureview dikte)
- Scherm 800x480 Amoled
- 2500mAh (50% meer dan Lumia 820 geeft ongeveer 2 dagen op 1 batterij)
- Pureview van de 1020 (door dikker toestel geen bult op de achterzijde)
- Qi draadloos opladen zonder extra accessoires