Voor een NAS/HTPC was ik opzoek naar een moederbordje met de volgende eisen:
- M-ITX
- 6x SATA
- Socket 1150
- HDMI Out
- Optical Audio Out
Eigenlijk bleven er toen maar weinig bordjes over. De meest betaalbare bleek deze ASUS te zijn, dus die maar besteld.
Het bordje ingebouwd in een Fractal Desing Node 304 en voorzien van een Core i3 4330 en 2x 4GB geheugen. De lay-out van het bordje is prima en past goed in de kast. Het is soms wat moeilijk alles te vinden, maar daar had ik het boekje bij kunnen gebruiken.
Het bordje installeren ging eenvoudig en alles aansluiten is in een compacte kast soms wat priegelen, maar al met al is dit goed gelukt.
Bios
Het bios is van het UEFI type en biedt veel instelmogelijkheden. Het is af en toe wel wat lastig zoeken naar de instellingen, maar uiteindelijk kom je er wel. Als alles goed gaat en FAST-boot staat aan, dan is dit allemaal ook zeer vlot geinitialiseerd en ben je zo in de POST.
Linux
Ik heb geprobeerd om OPENElect te installeren, maar dit liep spaak. Achteraf leek dit te komen omdat ik USB-Legacy ondersteuning uit had gezet. OpenElect was me ook iets te kaal, dus heb ik gekozen voor Lubuntu + XBMC. Dit installeert allemaal prima en draait goed.
Performance
Ik heb het systeem tot dusver niet zwaar belast en de performance dus ook niet echt hoeven/kunnen meten.
Energieverbruik
Voor mijn idee is het verbruik aan de hoge kant. Het systeem:
- Seasonic G360
- Core I3 4330
- 8GB Corseair Vengance
- Plextor SSD
- Dit moederbord
Trok idle ongeveer 22 watt uit het stopcontact. Ik heb de processor nog iets geundervolt en een paar fans uitgezet, waardoor ik nu rond de 19 watt idle. Later heb ik nog een paar hdd's geinstalleerd en hierdoor steeg het verbruik uiteraard.
Asus schijnt niet bekend te zijn om zijn energiezuinige ontwerpen, als ik in het zuinige server topic kijk, dan had ik van deze set-up ook nog net een paar watjes minder verwacht, maar omdat het Asus is, bleek het lang niet gek.
Al met al ben ik blij met deze waardes.
Update
Ik heb een nieuwe TV gekocht, een Panasonic 47ET60E, deze blijkt slecht overweg te kunnen met dit moederbord/proc/drivers. Ik heb dit probleem:
Dat topic loopt al sinds april 2013 en er komen nog steeds gevallen bij, erg kwalijk. Ik heb er nog geen oplossing voor gevonden. Een externe videokaart van AMD toevoegen is een tijdelijke oplossing, maar dit passieve kaartje drukt het vermogen van 20 naar 30 watt in idle modus. Voor een PC die de hele dag aan staat, is dat een behoorlijk verschil.
Er is een workaround voor dit probleem:
Helaas werkt dit niet voor mij.
Al met al een flinke domper. Uninstall van de Intel drivers helpt, de exacte configuratie deed het zeker een maand op mijn oude pana, en tijdens de post doet het scherm het ook.