Philips Fidelio A9 draadloze HiFi-luidsprekers Review

18 september 2013, laatste update op 18 september 2013, 1.620 views Rapporteer

Allereerst mijn dank aan Philips en Tweakers voor het mogelijk maken deze productreview middels deze actie. Unboxing Al bij ontvangst van het pakket blijkt dat Philips kosten noch moeite gespaard heeft met betrekking tot het materiaal om van de A9 een kwalitatief goed product neer te zetten en te presenteren. De verpakking van de A9 is erg degelijk en stevig en bevat tevens geen onnodige opvulling. In de doos zijn de volgende zaken terug te vinden: • Linker- en rechterspeaker • Speakerkabel om beide speakers met elkaar te verbinden • Stroomkabels, zowel een Europlug, als een UK aansluiting • Doosje met...

Pluspunten

• Strakke en elegante vormgeving
  • Uitstekende kwaliteit van gebruikte materialen
  • Streaming functionaliteit werkt wel perfect
  • Perfecte geluidskwaliteit voor zowel muziek als films en games

Minpunten

• Onstabiele en trage Android app (Airstudio eerste versie, gelukkig is Airstudio+ stukken beter!)
  • Slechte en trage PC software
  • Aan de zware en grote kant

Unboxing

In de doos zijn de volgende zaken terug te vinden:

• Linker- en rechterspeaker
• Speakerkabel om beide speakers met elkaar te verbinden
• Stroomkabels, zowel een Europlug, als een UK aansluiting
• Doosje met een beknopte handleiding
• Losse verpakking van een Philips SWA3302/10 optische geluidskabel

Bouw, afwerking en vormgeving
Over de bouw en afwerking van de set is helemaal niets aan te merken. Ik kan er alleen maar complimenten over geven aan Philips. Met de mooi afgewerkte houten achterkant is dit een setje dat eigenlijk wel in elke huiskamer thuis hoort. Ook de afwerking van de aansluitingen en de diverse gebruikte materialen geven de set een sierlijke en elegante look.

Installatie
Bij het aansluiten van de speakers valt al snel de sticker achterop de linkerspeaker op, die vermeld dat de set geinstalleerd dient te worden middels de app, die verkrijgbaar is voor zowel iOS alsmede Android.

Ik heb de beschikking over een HTC One X met Android 4.2.2 die ik gebruikt heb om de speakerset te installeren en de app Airstudio op te gebruiken.
Vanuit de Google Play store de Philips app Airstudio geinstalleerd, en vanuit daar de speakerset verbonden met mijn draadloze netwerk.
Ik kreeg keurig netjes de mogelijkheid mijn WPA2 key in te voeren, en tevens zit onderop de speaker een sticker met het MAC adres, waardoor ik niet lang heb moeten zoeken om deze toe te voegen aan de whitelist in mijn modem.
De speakerset was nu verbonden met mijn netwerk.

Vanuit Tweakers werd mij vermeld dat er redelijk recentelijk nieuwe firmware beschikbaar was gesteld, met het verzoek deze te installeren voordat ik de apparatuur zou gaan gebruiken.
Deze firmware zou eenvoudig via de app geupdate moeten kunnen worden.
Echter, bij het verder in gebruik nemen van de app bleken de "submenu's" niet te werken.
De hoofdmenu's onderin, met de knoppen om naar de instellingen of het hoofdmenu te gaan registreerden al mijn commando's gewoon, maar zodra ik in het instellingen menu zat, of in het menu waar de diverse functies van de speakers aangesproken kunnen worden, reageerde de app alleen in die menu's niet op mijn aanraking. Erg vreemd. Diverse malen opnieuw de app opgestart, opnieuw geinstalleerd en zelfs het toestel opnieuw opgestart, maar het mocht niet baten. Na wat onderzoek en google-werk leek het dat de app niet lekker samenwerkt met Android 4.2.2.
Ik heb het toen voor die avond opgegeven om de boel nog aan de praat te krijgen.
De volgende ochtend weer verder gegaan waar ik gebleven was, en tot mijn verbazing reageerde de app nu direct op mijn commando's in alle menu's.

Ik ben daarop direct aan de slag gegaan met de firmware update. Dit is, zoals Philips ook al aangeeft, een fluitje van een cent. In de Airstudio app geef je aan dat je de nieuwe firmware wil installeren, en de speakers doen de rest. Een kleine 2 minuten later waren de speakers voorzien van de nieuwste firmware en kon ik aan de slag om de kwaliteit van het geluid te testen.

Software
UPDATE 19-9: Vandaag bericht gekregen dat er op zeer korte termijn een nieuwe versie van de Airstudio app beschikbaar komt, mocht deze voor verbetering zorgen dan zal ik dit uiteraard na uitvoerig testen hier nog aanvullen
UPDATE 25-9: De nieuwe versie van Airstudio, genoemd Airstudio+ werkt gelukkig een stuk stabieler en heel veel sneller. Helaas is het wel een aparte versie in de Google Play store, waardoor mensen die vandaag de A9 (of andere Fidelio hardware in de winkel kopen) wellicht niet getriggerd worden om de Airstudio+ app te downloaden.

De nieuwe app ondersteund dezelfde functionaliteiten als de oude, maar werkt op een iets andere manier. Men hoeft niet meer de 'hold and slide' functionaliteit te gebruiken om de telefoon of tablet te koppelen aan de speakerset. Deze wordt standaard gekoppeld en kan gewisseld worden via het popup menu onderin de app.

Overige zaken betreffende de functionaliteiten zijn hieronder te lezen in het originele deel van de review:

Zoals eerder al genoemd heb ik al bij installatie genoeg problemen gehad met de app, maar daar blijft het niet bij. De Airstudio app is traag, onstabiel en mist naar mijn idee aardig wat functionaliteit. Daarnaast is het goed te zien dat Nederlands niet de brontaal van deze app is. Het afsluiten van de app gaat namelijk via de optie "Aftreden".

Om af te spelen dient in het hoofdmenu onder de tab "Afspelen" een beschikbare bron gekoppeld te worden aan een van de beschikbare spelers. Hier staat niet alleen de A9 weergegeven, maar ook de Xbox 360 die op dat moment aanstond.
Om de apparaten te koppelen selecteer je bovenin de speler, en onderin de bron, en houdt je bron even indrukt om deze daarna richting speler te slepen. De apparaten worden nu gekoppeld. Dit is erg gemakkelijk en werkt ook soepel.

Bij het afspelen van muziek via de telefoon vindt er aardig wat lag plaats en begint de muziek op de speakers pas na een tiental seconden af te spelen. Het geluid stond redelijk hard (hoewel de volumebalk in de app op +/-20% stond), dus heb ik deze naar beneden geschoven, ook hier liet het resultaat weer behoorlijk lang op zich wachten.

Via het tabblad Services in het hoofdmenu is het mogelijk om andere functionaliteiten van de A9 te bereiken en gebruiken, zoals bijvoorbeeld het afspelen van een radio stream via TuneIn Radio, Spotify en Deezer.

Met deze opties heb ik gelukkig betere ervaringen. De interface en app reageren bij TuneIn Radio en Deezer een stuk sneller en directer. Vanuit TuneIn Radio is het mogelijk om stations te koppelen aan de hardwarematige buttons op de linkerspeaker (1, 2, 3, 4 en 5). Dit geeft snel toegang om een radiokanaal aan te zetten zonder dat hiervoor de app benaderd hoeft te worden.
Het inloggen op het Spotify deel van de app lukte mij op een of andere manier niet, terwijl ik dezelfde credentials gebruik als op de PC, erg vreemd.
Van Deezer had ik eerder geen gebruik gemaakt, ook hier liep het in eerste instantie niet vlekkeloos, omdat de app niet het aanmelden via Facebook ondersteund, en mij ook niet de mogelijkheid geeft om in te loggen via de e-mailadres en wachtwoordcombinatie die ik op Facebook gebruik.
Oplossing was een wachtwoordreset naar een ander wachtwoord voor het Deezer account. Hierna was het weer eenvoudig om muziek te streamen naar de speakers.

Al met al is de streamingervaring op deze speakerset naar mijn idee van redelijk hoogstaand niveau en kan op streaminggebied met apps als deze goed concurreren met andere apparatuur in dit segment.

Ik heb tevens de MediaManager software van Philips gedownload voor besturing via mijn PC. Deze is gebasseerd op het Twonky platform, maar leverde mij zoveel problemen en vertraging op dat ik deze links heb laten liggen. Dit is toch wel een gemis voor een dergelijke set van deze kwaliteit en in deze prijsklasse.

Tevens is het helaas niet mogelijk om de speakers te selecteren vanuit bijvoorbeeld de PC software van Spotify. Dit vind ik ook wel erg jammer.

Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van de set bij het afspelen van muziek is van uitermate goede kwaliteit! Dat maakt gelukkig toch weer enigszins de gebrekkige software goed.

Het is mogelijk om de niveau's van de bas en hoge tonen aan te passen via de app, en tevens om de balans tussen de speakers te regelen.
Ik merk wel dat de default waarde van de bas behoorlijk hoog staat, op een niveau waarvan ik denk dat de buren er echt wel last van gaan hebben. Deze heb ik dus zelf al direct iets naar beneden aangepast. Bij films en games was dit nog beter te merken, maar daarover later meer.

Wat ik wel mis is de mogelijkheid om diverse presets in te stellen voor de verschillende genres muziek, en ook een game/film/spraak stand. Dit zou ik persoonlijk gezegd wel verwachten bij een speakerset die zich in dit segment van de markt wil plaatsen.

Ik heb daarna de speakerset tevens aangesloten op mijn Xbox 360 Slim en mijn Samsung LE40C550 via de bijgeleverde optische kabel (uiteraard niet tegelijk).

Bij zowel het gamen alsmede het afspelen van films valt direct op dat ook hier weer de bas erg vol is, maar ik moet wel zeggen dat dit mij bij de films en games minder stoorde, of zelfs wel goed beviel, dan bij het afspelen van muziek. De volle bas en rijke tonen geven een perfecte weergave van hetgeen op het scherm te zien is. Logischerwijs is de speakerset aanzienlijk beter dan de ingebouwde speakers van het scherm, en levert met de uitstekende kwaliteit audio weer een extra rijke film- en game ervaring af. Petje af voor Philips met betrekking tot de hardware.

Wat ook al in de diverse andere reviews te lezen is, is dat de speakers een fiks volume kunnen produceren. En nog belangrijker: Zonder hierbij te vervormen! Tip: Doe dit niet in de avonduren, je buren (mits aanwezig) zullen dit niet op prijs stellen! ;-)

Al met al dus een rijke en kwalitatief erg goede set, die qua geluidsweergave zeker waar voor zijn geld levert.

Als je door de kwaliteit van de app en vooral de PC software heen kunt kijken hebben we hier te maken met een kwalitatief hoogstaand speakersetje. Zowel op het gebied van afwerking en gebruikte materialen als op het gebied van geluidskwaliteit en streammogelijkheden.
Over de streamkwaliteiten van het apparaat heb ik absoluut niets te klagen, maar het afspelen van muziek vanaf het toestel lokaal gaat bar slecht door de slechte bouw van de Airstudio app.

Zoek je een speakerset om vooral muziek of radio over te streamen én om te gebruiken om bijvoorbeeld je TV of Console op aan te sluiten, dan heb je in deze Philips Fidelio A9 een mooie kandidaat gevonden.
De reden dat ik de featureset met een voldoende beoordeel ligt niet aan de aansluitmogelijkheden van het apparaat, want naast een WiFi aansluiting beschikt deze ook nog over een mogelijkheid om de speakerset bedraad via je LAN kabel aan te sluiten. De features van de app en PC software doen hier echter wel wat afbraak aan de algehele feature ervaring.

Heb jij ook een Philips Fidelio A9 draadloze HiFi-luidsprekers?

Dit is mijn eerste productreview, constructieve opmerkingen en commentaar worden zeer op prijs gesteld :)