Philips HTL5120/12 Soundbar Review

locutusweb
14 september 2013, laatste update op 14 september 2013, 14.525 views

Philips HTL5120/12 Soundbar

Inleiding Voor mijn Philips Econova TV was ik op zoek naar een beter en voller geluid. Ik gebruikte in eerste instantie de Logitech Z623 speakerset; deze werkte prima met een mooi geluid en een stevige bas. Helaas zat er geen afstandbediening bij en alleen een analoge aansluiting. Het gebruik was wat omslachtig en we gebruikten de Logitech nauwelijks. Op zoek dus naar een gebruiksvriendelijke (vrouw, oppas en kinderen moeten het kunnen bedienen) en mooie soundbar; hij moet passen bij de econova. Gezien het eerste punt werden HDMI aansluitingen een must. Alternatieven *...

Pluspunten

• Design/looks
  • Gebruiksgemak
  • HDMI aansluitingen
  • Bluetooth

Minpunten

• Geluid (dof/gesmoord)
  • Matig vermogen

3 van 5 sterren (Voldoende)
Inleiding

Alternatieven
* De Philips CSS5123
* De Panasonic HTB527

Afweging
Eigenlijk vielen bovenstaande alternatieven snel af omdat zij buiten het budget vielen van ongeveer € 300. Verder zag ik me de android feature niet snel gebruiken; bluetooth leek mij veel handiger en universeel uitwisselbaar. Daarnaast kreeg de 5120 goede recensies; hier, hier en hier. Voor mij was met name belangrijk dat spraak goed weer gegeven wordt.

Unboxing
De 5120 netjes verpakt in kartonnen houdersen een foamfolie. De soundbar ziet er erg mooi uit met een stoffen bekleding en een geborsteld aluminium plaatje. Voorzien van een stroomkabel, afstandbediening met batterijen, wandmontage, sjabloon voor het ophangen en een snel start gids.

Het gebruik
Gelijk de popcorn in de 5120 geprikt en ARC aangezet op de TV. Alles werd keurig gedetecteerd en werkte gelijk. (uiteraard sputterde de Cisco kabeltuner weer eens tegen). Het schakelen tussen beide HDMI inputs gaat redelijk snel (sneller dan mijn TV) en ook bluetooth werkt prima.

Het geluid
Hoe doet de 5120 het nu eigenlijk? Als ik het vergelijk met mijn TV is het inderdaad veel beter, maar ten opzichte van de Logitech Z623 speakerset is een duidelijke een stap achteruit. In de reviews wordt gesproken over een warm geluid waarbij spraak duidelijk naar voren komt. Ik zou het meer dof/gesmoord noemen en spraak is matig te verstaan en valt helemaal weg in actie scenes. Verder valt het me op dat volume redelijk ver open moet (ongeveer 50%) voor een normaal geluidsniveau.

Dit is mijn eerste review; mochten er vragen/opmerkingen zijn dan hoor ik dat graag en dan pas ik het aan.

Heb jij ook een Philips HTL5120/12 Soundbar?

Heb deze soundbar nu een kleine 3 weken in huis en bevalt uitstekend. In samenwerking met mijn MBP makkelijk verbinding gemaakt via bluetooth en muziek of films speelt die uitstekend af. Verder het geluid dat hij produceert is prima en wat mij erg opviel was dat de stemmen erg goed naar voren komen en goed te verstaan zijn. Hier heb ik hem voor in huis gehaald en doet zijn werk uitstekend.
Anoniem: 247989 15 september 2013 14:29
bij het aansluiten van een media player op de soundbar of direct op de tv heb je geen geluid meer als je terug schakelt naar tv.je kunt de soundbar niet terug op acr zetten.dit gaat pas als je de hdmi kabel van de media player er uit haalt.
Apart dat alle reviews spreken van een mooi geluid, behalve deze....
Kan het niet zijn dat je nog wat instellingen moet aanpassen? Heb je dit slechte geluid nog steeds?
Ik ben van plan om deze soundbar aan te schaffen omdat eigenlijk iedere review die ik lees er tamelijk lyrisch over is. Als ik het zo lees krijg je nauwelijks meer value for money met een soundbar. Gisteren heb ik in een winkel even met deze bar kunnen spelen en ondanks de herrie daar kon ik zonder moeite gesprekken op TV verstaan. Ik stond er juist versteld van hoe helder het geluid is.
Ik ben dan ook benieuwd of je, nu je een aantal maanden verder bent, je ervaringen nog zou willen aanvullen? Deed je iets verkeerd, was er iets mis met je soundbar, was het een kwestie van wennen, etc?
@BeeJee78: ik heb alle instellingen lang en uitgebreid geprobeerd met verschillende geluidsbronnen.

@SnoeiKoei: Ik kon niet wennen aan het geluidsbeeld en heb de soundbar uiteindelijk weggedaan. Vervolgens ben ik voor een 2.1 systeem van Onkyo gegaan, waar ik wel erg tevreden over ben (oa automatisch aan/uit en lerend vermogen van de AB reciever en in wit leverbaar, wat het meisje erg leuk vindt).

Achteraf redenerend, denk ik dat door dat de TV en de soundbar tussen twee kasten stond (ongeveer 30 cm vanaf beide zijkanten van de soundbar) de beide zijwaarts gerichte speakers van de Philips soundbar weerkaatsten tegen de zijdes van de kasten. Hierdoor krijg je een soort van megafoon geluid.
Ik heb een tijd geleden ook een aantal soundbars onder de loep genomen
Deze Philips stond bovenaan mijn wensenlijst n.a.v de specs/features en het design maar viel na het beluisteren al snel van de lijst af omdat het geluid redelijk dof was.

Het is uiteindelijk toch een andere soundbar geworden.
productreview: Sony HT-CT260 Surround Sound-luidsprekerelement review door Ravv
Ik heb hem ook vorige week gekocht. En hoewel mijn al wat oudere Panasonic TX-P50G20 best wel aardig geluid geeft is dit beter. Ik had hiervoor een HiFi 5.1 surround receiver met Klipsch speakers maar wilde van die kabels af. Ook lag mijn center speaker achter de TV wat niet bevorderlijk was in het verstaan van dialogen.

In eerste instantie de boel met HDMI ARC aangesloten. Werkte niet omdat ik VieraLink in m'n TV vergeten was aan te zetten. Dus daarna optisch aangesloten. Dat ging goed met name omdat ik een Logitech Harmony One gebruik als AB, dus alles is gewoon te programeren. Alleen ging m'n TV geluid wel eens niet op mute, en dan klopt het geluid dus niet meer.

Na het instellen van VieraLink weer HDMI ARC erin en dat werkt als een zonnetje! Gaat altijd aan met de TV. Gebruik nu ook de volume toetsen van de TV (gesimuleerd op de Harmony One) omdat hij niet meer de interne speakers gebruikt maar altijd de soundbar; geen gezeur meer met de TV muten.

Toch enige -kleine- nadelen:
- Volume is hard genoeg, dialogen goed te verstaan. alleen als er een feestje is of zo zou het van mij wel wat harder mogen. Deels is dit wel op te lossen met de knoppen Auto Volume On/Off. Met aan houdt hij het geluid constant tussen het schakelen van verschillende bronnen. Met Off niet. Off kan dus vaak een harder geluid op leveren.
- Mijn TV heeft een voet die uitsteekt naar voren en de soundbar kan hier niet op staan. Ik heb nu een doekje tegen krassen over die voet gelegd (zie je niet) en daar de soundbar opgezet me wat steuntjes van 15mm hoog onder het linker- en rechter voetje van de soundbar.
-Virtual Sound werkt, alleen wordt het geluid wat flets.
-Typisch iets voor soundbars om rekening mee te houden. Als je hem voor je TV legt kan hij de IR ontvanger vd TV afdekken. Bij mij was dat ook zo, maar ik heb een "Marmitek Invisible Control" set.

[Reactie gewijzigd door immetjes op 25 juli 2024 07:06]