Logitech All-in-One Keyboard TK820 Review

Bschnitz
12 september 2013, laatste update op 12 september 2013, 5.424 views

Logitech All-in-One Keyboard TK820

Inleiding: Jaren terug kwam ik op het geweldige idee om zelf een HTPC te bouwen, maar net zoals zoveel Tweakers onder ons kwam ik elke keer weer terug met hetzelfde probleem, hoe stuur ik mijn HTPC fatsoenlijk aan? Na 4 jaar lang van alles probeert te hebben zoals afstandsbedingen, trackball toetsenborden, mini toetsenborden, kwam ik tot de conclusie dat touchpad toetsenborden het beste voor mij werken aangezien de rest het bloed onder mijn nagels vandaan haalden, gezien die dingen nooit doen wat ik wil! Toen was er zo goed als niets anders dan de Logitech K400 en nog steeds zijn er nauwelijks tot geen andere opties die aan mijn eisen voldoen. De K400 is OK, maar iedereen die hem langer dan één jaar dagelijks gebruikt, weet dat er...

Inleiding:

De K400 is OK, maar iedereen die hem langer dan één jaar dagelijks gebruikt, weet dat er heel wat verbeterpunten zijn.

Zo te zien is het antwoord van Logitech de TK820 met heel wat beloftes om waar te maken. Deze zou speciaal voor Windows 8 ontworpen zijn en een superieur touchpad hebben.

Specificaties:

• Toetsenbordindeling: minimalistisch formaat met ingebouwd touchpad
• Ontwerp: naadloze integratie tussen toetsenbord en touchpad, ruimtebesparend, morsbestendig*
• Touchpad:
• Typgeluid: binnen 55 dBA voor alle toetsen
• Hoek met verstelbare pootjes open: 3º
• Draadloos bereik: 10 meter
• Gewicht: 783 gram
* Getest onder beperkte omstandigheden (maximaal 60 milliliter vloeistof gemorst). Dompel toetsenbord niet onder in vloeistof.
** Download Logitech SetPoint voor het volledige scala aan multitouch-bewegingen.
*** Getest voor alle toetsen.

In de doos:

• Draadloos, alles-in-één toetsenbord
• 4 AA-batterijen (al geplaatst)
• Unifying USB-ontvanger
• Handleiding

Het apparaat en bouwkwaliteit:

Het eerste wat je merkt aan dit toetsenbord is dat deze zwaar en stevig is, de TK820 weegt maar liefst “783 gram”. In vergelijking met de “360g gram” van de K400 is dat even wennen, maar vreemd genoeg voelt dit voor mij niet onaangenaam aan, gezien het lichte gewicht van de K400 voor mij altijd een probleem was sinds die bij een verkeerde beweging aan de andere kant van de kamer lag.

De TK820 blijft gelukkig wel op zijn plek met dank aan zijn gewicht en de goed afgewerkte onderkant met 7 rubberen voetjes.

Het tweede dat me opviel is dat ik dit design al een paar jaar terug had gezien, maar waar?

Magic Trackpad + Apple Keyboard

Ik ga hier verder niet op in, maar Apple gebruikt dit design al sinds 2011 en Logitech heeft 2 jaar nodig om een kopie te maken voor Windows gebruikers?

Om terug te komen op de belangrijke punten van de review:

Hoe groot is de TK820 dan in vergelijking met de K400?
De maten staan bij de specificaties en hieronder ziet u een foto van de K400 vergeleken met de TK820, zodat u uw eigen oordeel kunt vellen.

Er zit een aan/uit schuifknop boven rechts met een lichtje die aan of uit staat, ook de capslock heeft een lichtje.

Het touchpad is vrij eenvoudig zonder zichtbare knoppen of markeringen en werkt op de volledige oppervlakte van 106x106 mm, wat beduidend meer is dan het touchpad van de K400.

De ontvanger:

De ontvanger is een Unifying 2,4Ghz van Logitech zelf met een max bereik van 10 meter, hiermee kun je tot 6 Unifying Logitech producten koppelen aan een ontvanger.

Als je zoals ik de tweede ontvanger inplugt krijg je de keuze of de apparaten wilt koppelen of niet via een simpele wizard.
Mijn keuze was om de K400 en de TK820 op één ontvanger te gebruiken.

Software & Drivers:

Je bent niet verplicht om de Logitech Setpoint software te gebruiken maar je mist dan wel functies van dit toetsenbord voor Windows 8.

Buiten dit is het een kwestie van plug en play. Na het inpluggen van de Unifying ontvanger en het aanzetten van de TK820 krijg je rechts onderin je scherm een installatiewizard voor Setpoint die binnen een minuut klaar is.

In de Setpoint settings kun je van alles vinden en veranderen naar wens, ook is er bij elke instelling een korte video rechts in beeld te zien met het effect van de desbetreffende instelling, zodat je snel kunt leren omgaan met Windows 8 i.c.m. de TK820.

Verder kun je hier zien hoe ver de batterijen van de TK820 op zijn. Je kunt ook functietoetsen beheren en die een andere functie geven die beter bij jouw gebruik passen.

Gebruik en Functionaliteit:

De toetsen zijn echt een wereld van verschil, op de K400 zit echt alles te dicht op elkaar en op de TK820 heb je wat meer ruimte tussen de toetsen.
Hierdoor maak ik toch veel minder vaak een foute aanslag, en dit zorgt voor minder frustraties met het opzoeken van dingen op bijvoorbeeld Google of YouTube.

Functietoetsen zijn ook erg handig, met FN+DEL zet ik gelijk mijn HTPC in slaapstand, verder zijn er nog wat andere functies zoals het switchen tussen apps etc., maar die gebruik ik niet vaak.

Het touchpad is daadwerkelijk wat Logitech belooft, met de K400 selecteerde ik vaak ongewenst van alles en nog wat terwijl ik gewoon een andere kant op wilde. Met de TK820 is dit niet het geval, hij gaat de goede kant op met het goede tempo en ook scrollen met twee vingers is geen enkel probleem meer, het voelt erg snel vertrouwd en fijn aan.

Verder kun je het touchpad ook op de hoeken indrukken voor een fysieke rechter- en linkermuisknop, maar tikken op het touchpad heeft hetzelfde effect.

De TK820 gaat na een tijdje in een soort slaapstand om stroom te besparen en gaat automatisch weer aan als je hem wilt gaan gebruiken, ik heb hier geen negatieve ervaringen mee gehad, je kan direct aan de slag zonder vertragingen of dergelijke.

Het swipen op het touchpad om gebruik te maken van de Windows 8 charm bars etc. werkt ook erg goed, je merkt hier dat het touchpad hetzelfde reageert als een touchscreen met Windows 8, wat ik persoonlijk als prettig ervaar.

Voor veel mensen is de gevoeligheid een probleem bij een touchpad, je raakt het aan en je zit waar je niet wilt zijn. Alleen met veel frustratie en geduld kom je waar je uiteindelijk naar toe wilt. Dit is bijvoorbeeld het geval met het touchpad op mijn ASUS laptop die ik onmogelijk goed kan krijgen.
Gelukkig is dit bij de TK820 helemaal niet zo en werkt deze zoals je het mag verwachten van een high end toetsenbord.

Een batterijlevensduur van 6 maanden word beloofd door Logitech, helaas kan ik hier nog weinig over zeggen. Aangezien er 4 batterijen in zitten en de K400 ook erg lang mee ging ga ik er vanuit dat dit gewoon klopt.

Persoonlijk ik had liever een accu gehad die ik kan opladen via usb, maar ook hier valt wat op te zeggen, gezien je maar 2x per jaar de batterijen hoeft te vervangen en ik nu geen defecte accu kan hebben.

De prijs:

De TK820 kost op het moment 99.99€ en de K400 25€, vier keer zoveel dus maar is het dat wel waard?

Naar mijn mening is 99.99€ te duur en was 60€ wat meer terecht geweest, alsnog moet ik toegeven dat ik niet terug zou willen naar de K400 i.v.m. de voordelen van de TK820 en het verminderen van mijn frustraties, dus voor mij is die het dubbel en dwars waard.

Conclusie:

De TK820 is een erg fijn toetsenbord met genoeg opties, hij typt fijn en bovendien werkt het touchpad gedeelte ook erg goed. Het is daadwerkelijk een waardige opvolger van de K400 en naar mijn mening het beste HTPC toetsenbord dat er momenteel te krijgen is, ondanks de hoge prijs.

Het enige wat ik graag had willen zien bij de TK820 is een back light, maar gelukkig geeft de TV genoeg licht dus zo erg is dat niet.

Gebruikt in combinatie met:

Windows 8.1

Heb jij ook een Logitech All-in-One Keyboard TK820?

Nee bij de TK820 is dit veel beter, echter gebruik ik nu een Microsoft All-in-One Media Keyboard waar ik heel blij mee ben voor maar 3 tientjes.
thanks! Die van Microsoft heb ik ook al liggen, trackpad is wat beter maar de muis buttons zijn vaag en blijven soms plakken of willen juist niet lekker ingedrukt worden.. Zo is 't ook altijd wel wat he! :-)
Ik realiseer me dat dit een oude review is..

De TK400 die ik nu gebruik heeft vooral het nadeel dat de trackpad vrij veel 'input lag' heeft, de pointer loopt echt achter de feiten aan. Herken je dat en zoja is het beter bij de TK820?
Ik ben ook van plan dit toetsenbord aan te schaffen, om die rampzalig slecht werkende Rapoo E9080 op te volgen.

Toch heb ik wat vragen:

Is het bereik echt 10 meter? En vormen obstakels een probleem?
Ik zit op ongeveer 5,5 meter van mijn HTPC, en de Rapoo redt dat niet. Simpele obstakels als glazen en kaarsen vormen al een probleem.
Hoe gaat dat met dit toetsenbord?
Ik heb tot 7 meter getest voor je, ik had geen problemen om door 2 tafels en 1 bankstel heen te komen.
Weet je toevallig of deze ook goed werkt (zowel keyboard als touchpad) onder OpenELEC? Kan hier namelijk nergens iets over vinden. Vind het een prachtig ding (jammer alleen van het gebrek aan een backlight) en zie dit eigenlijk als enige serieuze optie voor een HTPC momenteel. :)

[Reactie gewijzigd door TimMer op 23 juli 2024 22:48]

Hij werkt prima onder linux; er is geen OS afhankelijkheid. Lees even over `Logitech Unifying´, dan kun je je zelf overtuigen.
Dat gezegd hebbende: de mijne is wel gedeeltelijk kapot gegaan of in ieder geval een belangrijk deel van zijn functionaliteit verloren zonder duidelijke reden. Erg vervelend...
Ervaar je de grootte nog als een probleem?
Zelf heb ik nu een Rapoo E2700 (klein keyboard) maar hiermee frustreer ik me enorm met het typen.
En een normaal toetsenbord vind ik voor een HTPC weer te groot.
Dus misschien is dit een goed alternatief.
Ik heb hier geen last van, ik laat hem dan wel op de tafel liggen en sleep dat ding niet heel de tijd met me mee aangezien die daar te zwaar voor is.
Meeste multi touch gestures en ook tap-to-click werken niet meer:

Ik heb dit toetsenbord nu ruim een maand, en ik heb het (helaas) via Amazon.de uit Polen laten komen, van een winkel die iCOD heet. De duitse winkels hadden alleen qwertz versies, niet de qwerty versie, vandaar, en die qwerty versie was ook duurder.

Ik gebruik het toetsenbord met Ubuntu, en heb het ook op een Mac uitgeprobeerd. Alles werkte geweldig: twee vingers schuiven is scrollen, zowel links-rechts als op-neer. Eén vinger tappen is linkermuisklik, twee vingers tappen is rechterklik en drie vingers tappen is middelste muisknop. Verder drie vingers naar boven schuiven de exposé functie, dus alle windows verkleind in beeld zodat je er één kunt kiezen. Heel fijn dat, want hoewel je met het touchpad ook kunt klikken net als je dat bij het losse Mac touchpad kunt, kost dat meer tijd en kracht dan tappen. Wel is het bereik van de unifying dongle niet groot als je hem achterin de computer stopt. Het zou tien meter moeten zijn, maar ik haal net twee of zo. Dus niet genoeg om mee op de bank te zitten.

Maar sinds een week werkt tappen om te klikken (1, 2 of 3 vingers) en ook drie vingers schuiven niet meer. Eerst werden mijn `taps´ steeds slechter geregistreerd, en moest soms wel 4 à 5 keer proberen om bijvoorbeeld een link in een browser te kiezen, en op een gegeven moment werkte het helemaal niet meer.

Om te zien of het aan linux lag, heb ik het toetsenbord ook op een Mac uitgeprobeerd, maar er is geen verschil. Taps, en 3-vinger gestures zijn en blijven weg. Ik ga er vanuit dat er iets stuk is.
Het defect moet wel subtiel zijn, want scrollen met 2 vingers werkt nog steeds, en muispijltje besturen met 1 vinger ook. Klikken door het hele touchpad naar beneden te duwen werkt wel, en daarmee kun je ook een rechts-klik maken door op de rechterkant te duwen, maar het is allemaal niet ideaal.

Heel vervelend dat dit gebeurd is, en waarschijnlijk ook een heel gedoe om dit vergoed te krijgen van die winkel in Polen via Amazon.

Spijt als haren op mijn hoofd dat ik het daar gekocht heb nu. Was met verzendkosten en alles ook bij elkaar €150,- kwijt! Als ik nog een paar weken had gewacht had ik hem bijv. bij 4launch voor €89 kunnen kopen, en bij hun heb ik nog nooit problemen gehad.

Als iemand tips heeft, heel graag...

[Reactie gewijzigd door perpetualrabbit op 23 juli 2024 22:48]

Direct claimen bij Logitech, ze hebben een prima RMA afdeeling.
Ik heb dit toetsenbord nu zes weken, en hij bevalt mij uitstekend!

Hij is inderdaad zwaar, maar ik gebruik dit bordje lekker lui op schoot vanaf de bank. Geen probleem.
Het touchpad reageert lekker snel en soepel, en dit alles op 5,5m afstand.

Toch wat zaken die mij opvallen:

- Ik heb zojuist de batterijen (4 stuks AA!) moeten vervangen. En dit al na zes weken... Misschien komt dit omdat ik het toetsenbord nooit uitzet?
- De rand rondom het touchpad is niet heel erg stevig. Mijn touchpad steekt helemaal rechtsonder ook een beetje uit naar boven. Tip: Pak het toetsenbord niet vast aan alléén die rand; hij buigt door.
- En... Ik mis de printscreen toets. Stiekem wel vervelend :P
Hallo Nyarlathotep,

Ik heb nog steeds de batterijen erin die ik erbij kreeg, verder zet ik mijn toetsenbord ok nooit uit en ik heb nog steeds bijna volle batterijen, zover ik weet zou je er 6 maanden mee kunnen doen.

Wat betreft het touchpad heb ik hetzelfde, verder stoort mij dat niet en ja door het gewicht buigt hij een beetje als hem alleen aan een kant vast houd, maar dat is dan ook logisch :)

Er is inderdaad geen printscreen toets, maar ik gebruik toch liever het kniptool van Windows, wellicht is dat een optie voor je?
De kniptool had ik ook al ontdekt ja...

Nog vreemder trouwens: toen ik mijn (gesealde) toetsenbord binnenkreeg zaten er al batterijen in.... zonder beveiligingsstripje. Die batterijen waren ook erg leeg.

Ik gebruik Duracells... Maar ik zal eens timen hoe lang ik er nu mee doe. En het toetsenbord proberen uit te zetten als ik deze niet gebruik.

Ik gebruik het toetsenbord wel dagelijks.
Printscreen zit op de backspace-toets.
Anoniem: 587957 29 maart 2014 09:19
Ik gebruik al 6 jaar de dinovo edge van logitech .
Dit was voor mij ideaal voor de HTPC in de woonkamer .
Touchpad werkte goed ook de manier van scrollen etc.

Maar ja na 6 jaar in de woonkamer valt ie wel eens en mis ik onderhand de X toets dus word het tijd voor een nieuwe.

Is er hier iemand die de TK820 als opvolger heeft van de dinovo edge?

Ik heb de kleine k400 van logitech bij iemand anders thuis geprobeerd en vond die eigenlijk niet zo lekker werken.

Ik twijfel dus eigenlijks een beetje tussen een goede 2dehands dinovo of de TK820 aangezien lochitech de dinovo niet meer verkoopt.

Als iemand van jullie overgestapt is dan hoor ik het graag.