[img=620]0Lvw1eFV[/img]
Inleiding:
Nvidia probeert de G92 chip een 2e leven te geven door met de naamgeving te spelen.
De 8800GT is de 9800GT geworden (met precies dezelfde specs en kloksnelheden) en de 8800GTS 512mb is de 9800GTX geworden waarbij men de kaart heeft aangepast om triple SLI mogelijk te maken en de kloksnelheid is iets heeft verhoogd. Nu is er ook de 9800GTX+ wat feitelijk ook weer dezelfde kaart is met een kleinere core en een hogere kloksnelheid.
Het gevolg hiervan is dat als je de aanbiedingen in de gaten houdt soms voor heel weinig geld een 8800GT of 8800GTS 512MB kan kopen omdat deze nu EOL zijn. De naamgeving van Nvidia is vaak onnavolgbaar want toen deze kaart uitkwam bestond er al een 8800GTS 320mb en een 8800GTS 640mb beiden met de oudere G80 GPU. Deze kaarten presteren beduidend minder dan de 512mb versie.
Veel consumenten denken daarom nu dat de 640mb sneller is maar dit is dus niet het geval.
De 2 kaarten van POV die ik nu review in SLI heb ik voor een mooi opruimingsprijsje kunnen kopen bij
Coolprices
DE 8800GTS 512 MB
Deze kaarten zijn net zoals de 8800GT gebaseerd op de G92 chip van Nvidia. Het verschil met de 8800GT is voornamelijk dat de kaarten hoger geklokt zijn, wat meer streamprocessors (128 vs 112) bezitten en een dualslot koeler hebben.
De kaarten werden geleverd in een stevige en goed ingepakte doos.
De specificaties zijn:
Processor G92 650 MHz GPU 128 Processing Cores shaders 1625
Geheugen 512 MB, 256 bit GDDR3 1940 MHz
Interface PCI-E 16x (2.0) geschikt om SLI te draaien als je moederbord daarvoor geschikt is.
Featureset:
- Handleiding
- DVi-VGA adapter
- DVI-HDMI adapter
- Installatie CD
- Het spel Settlers the rise of an empire
Prestaties:
2 van deze kaarten in SLI zorgen voor prestaties die vaak sneller zijn dan nieuwere kaarten zoals de ATI HD4870, 9800GX2 en de GTX260/280. In veel verschillende benchmarks die je op internet kan vinden kun je dit zelf nazoeken.
In mijn geval was de prijs van deze kaarten samen lager dan een enkele HD4870 en een stuk lager dan een GTX260/280.
In 3mark06 met mijn Q6600 processor op 3.6ghz en de kaarten overclocked op 790mhz haal ik meer dan 19000 punten (default settings met 1360*768). De driver was de 177.92 beta met physX van
tweakforce
Games draaien met alle opties op high soepel. Games die ik getest heb zijn o.a. Race driver grid, assassins creed, World in conflict, COD 4, devil may cry 4 en crysis.
[img=620]ft9ZOhGI[/img]
Warmte, stroom en geluidsproductie:
Zoals bij de meeste nieuwe kaarten tegenwoordig wordt de fan speed erg laag gezet om de kaarten stil te houden. Het lijkt erop dat men stil belangrijker vindt dan koel. Ik heb liever stil en koel als de kaarten weinig te doen hebben (2D) en een beetje lawaai en koel als de kaarten het druk hebben (3D).
Met de standaard instellingen van de kaart is de geluidsproductie heel laag te noemen.
Door gebruik te maken van rivatuner heb ik de automatische fan instellingen aangepast zodat wanneer de kaarten boven de 60 graden komen de fan een stuk sneller gaat draaien . Hierdoor komen ze nu niet boven de 65 graden warmteproductie uit. Ze zijn als ze warmer worden nu wel duidelijk hoorbaar maar meestal heb ik toch een koptelefoon op als ik aan het gamen ben dus ik vind dat geen groot probleem.
Met
furmark die de kaarten 100% continu belast worden ze maximaal ongeveer 71 graden (fanspeed 100%)
De kaarten blazen de hete lucht rechtstreeks aan de achterkant van de kast , door de dualslot koeler, naar buiten en voor mij persoonlijk is dat een groot voordeel aangezien de 750i chipset van mijn moederbord nogal warm is en ik liever niet heb dat de warme lucht van de videokaarten daar nog bij komt.
Het stroom verbruik voor mijn hele systeem is idle 185watt en onder full load 390 watt.
Dit is dus een systeem met 4 hd's (2 ide en 2 sata), 1 dvd brander, 1 dvd rom, een Q6600 op 3 ghz met EIST, msi p7n platinum moederbord, 3 fans (14cm, 12cm en 25cm).
Overclocking:
Zoals bij prestaties te zien kon ik de kaarten zonder problemen met rivatuner op 790 mhz zetten. Het geheugen kon ik naar 2200 mhz klokken. Hoger heb ik niet geprobeerd. Voor dagelijks gebruik staan ze nu op de stockspeeds.
SLI:
Ik was eerst een beetje huiverig voor SLI omdat ik verwachte dat ik steeds de drivers moest gaan tweaken voor ieder spel om SLI te enablen. Dit viel gelukkig erg mee. In het nvidia configuratiescherm heb ik een vinkje gezet dat er SLI gebruikt moet worden en vervolgens de gratis 3third party tool
Nhancer van het internet gedownload. Deze heeft voor bijna alle games profielen met de SLI settings die automatisch geladen worden zodra je de game opstart. Deze profielen kan je zelf aanpassen met bijv. AA settings. Ook zit er een optie in die een SLI balk in het beeld laat zien waarmee je kan kijken in hoeverre SLI ook daadwerkelijk gebruikt wordt.
Sommige games zoals COD4 laten een prestatiewinst van bijna100% zien, bij anderen is dit soms wat minder maar nog steeds aanzienlijk. Mocht een game niet werken met SLI (ik heb er geen getest die niet werkte) dan kan je nog altijd 1 van de kaarten gebruiken voor dedicated AA of Physx . Het nadeel van SLI is wel dat je geen tweede monitor kan aansluiten als SLI enabled is en dat het stroomverbruik omhoog gaat met 2 kaarten. Voor mij is dit geen probleem.
Ik kan dan ook iedereen met een SLI geschikt moederbord SLI aanraden.
Problemen:
Ik had in eerste instantie een groot probleem met de SLI configuratie. De computer bevroor op willekeurige momenten. Zowel in 2D als 3D. Om een heel lang verhaal kort te maken bleek dit te liggen aan het monitoring programma everest ultimate (versie 4.50.xxx) die diverse zaken zoals temperaturen en fanspeeds in het lcd schermpje van mij G15 toetsenbord liet zien. Na het deïnstalleren van everest heb ik geen enkele freeze meer gehad.
Update: De laatste beta versie van Everest werkt nu zonder problemen.
Conclusie:
Het zijn mooie tijden met de concurrentie tussen ATI en Nvidia. ATI heeft met zijn HD4850, HD4870 en HD4870x2 kaarten op de markt gezet die het Nvidia erg moeilijk maken. Hierdoor zie je naast prijsverlagingen ook andere rare sprongen zoals het renamen (rebranden) van al bestaande producten door Nvidia.
Voor mij die weet dat dit gebeurt een uitgelezen kans om op aanbiedingen te wachten van de oudere kaarten die EOL zijn met dezelfde prestaties als de nieuwere kaarten. In dit geval een kaart die net zo snel is (na een lichte overclock van 25mhz) als de nieuwere 9800GTX kaart en dat voor een veel lager bedrag.