Inhoudsopgave
8. Accuduur
9. Conclusie
10. Updates
Inleiding
Ik heb deze laptop nu iets meer dan twee weken en het leek me tijd om een review te schrijven over de Lenovo Thinkpad e531. Sinds de tijd dat hij is binnen gekomen heb ik er elke dag op gewerkt en een beetje een idee gekregen van hoe de laptop zich gedraagt,
Bestellen
Om maar te beginnen met wat ik heb besteld. De laptop heb ik via Lenovo zelf gekocht, op de site is deze zelf samengesteld. Daar heb ik gekozen voor de standaard configuratie van €500 met de volgende specificaties:
Intel Core i3-3120M
Full HD
Intel HD 4000 IG
4GB RAM
Fingerprint Reader
128GB SSD
6 cell 62WH acc
ThinkPad a/b/g/n Wireless
Dit totaal kostte mij toentertijd zo'n €660 in totaal. De verzending duurde nog een hele tijd, op 9 augustus besteld en hij kwam op 26 augustus binnen. Dit was ongeveer het maximale aan verzendtijd dat Lenovo zei dat mogelijk was, dus ga er maar vanuit dat het een hele tijd duurt als je hem zelf samenstelt.
Toen het pakket eenmaal was aangekomen was er niet heel veel bijzonders. Het was niet echt een mooie verpakking, maar het leek wel stevig verpakt. Naast de laptop zelf zat er nog een oplader bij en wat boekjes. Ook krijg je lekker veel bloatware op je laptop van Lenovo zelf (en nog een anti-viruss programma van een ander bedrijf), maar omdat niet duidelijk is wat nodig is en wat niet, heb ik bijna alles erop laten staan.
Bouwkwaliteit
De e531 is grotendeels erg goed gebouwd. Het toetsenbord voelt stevig aan, de scharnieren zijn stroef in positieve zin en het geheel is gewoon solide. Het enige minpunt hier is echter het scherm als deze dichtgeklapt is. Aan de voorkant sluit deze natuurlijk netjes aan op de onderkant, maar achteraan zit er een gat tussen het schermgedeelte en dat van het toetsenbord. Of dit onoverkomelijk is bij een laptop weet ik niet, maar hier zorgt het er wel voor dat je het scherm een beetje kan indrukken. Dat voel je vooral als je de laptop oppakt om te verslepen en je gaat er aan denken als je de laptop in een tas stopt waar andere spullen tegen het laptopcompariment aandrukken. Ik heb echter nog geen defecten in het scherm ontdekt hierdoor, dus waarschijnlijk is het niet erg.
De poorten zijn verder van redelijk goede kwaliteit. Als je er een USB stick instopt kan deze echter wel een beetje wiebelen. Misschien is dit ook bij andere USB-poorten op andere computers, maar tot nu toe heb ik het alleen hier gemerkt. Het is verder geen groot probleem, ze vallen er niet uit. De ingang voor de oplader is in ieder geval steviger, deze is met geen mogelijkheid te bewegen en dat is zeer fijn. Van een vorige laptop viel de oplader steeds uit de poort en was nauwelijks meer op te laden, maar dat lijkt hier onmogelijk te zijn. De aansluiting lijkt erg op USB, maar is wel propriëtair.
De achterkant heeft een matte afwerking en is erg mooi mijn inziens. Onder een erg kleine hoek kan je vlekken een beetje zien oplichten, maar normaal zie je gewoon een egale achterkant.
Verder is de laptop iets meer dan 2,3kg, minder dus dan Lenovo zelf opgeeft op hun site. Altijd mooi meegenomen natuurlijk, maar het maakt er nog zeker geen portable van.
Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord is vrijwel perfect. Het typt erg lekker, het geeft een duidelijke response en is goed ingedeeld. je krijgt bovenaan wat toetsjes met een functies om het volume, helderheid en nog wat andere zaken te regelen. De f1-f12 functies zitten achter een fn-knop, maar deze valt te locken (dan gaat ook een lampje branden). Wel heb ik de Nederlandse indeling gekozen, terwijl ik Internationaal gewend ben. Wel even op letten dus. Ik typ nu Internationaal op een Nederlandse indeling, je kan niet alles hebben
Er zijn misschien twee dingen die niet helemaal goed zijn. Ten eerste tikt de Enter niet fijn als die een tijd niet is gebruikt. Dat is alleen maar de eerste keer, dan krijg je het gevoel dat hij een klein beetje vast zit. Daarna werkt hij gewoon weer normaal. Daarnaast zit er een pointing stick op en die gebruik ik helemaal niet. Van mij had hij dus weggelaten mogen worden, maar hij zit ook niet in de weg. Voor zover ik kan beoordelen (dit is de eerste keer dat ik een laptop met zo'n pointer lang gebruik) werkt hij goed, je kan hem met redelijke precisie snel bewegen, beweeg je langzaam dan kan je hem echt nauwkeurig plaatsen. De combinatie met het touchpad werkt nogal raar, want de rechtermuisknop is rechtsonder op het touchpad.
Het touchpad zelf is redelijk goed te gebruiken. Hij ondersteunt multitouch tot en met 4 vingers en je kan een groot gedeelte van de acties zelf aanpassen. Zo had ik in eerste instantie last van een verspringende cursor door mijn palm die erop rustte, maar door het touchpad wat ongevoeliger in te stellen heb je daar geen last meer van. Wel reageert hij daardoor was minder op bedoelde bewegingen, al komt dat niet vaak voor. Soms heb je nog last van het niet herkennen van een scroll beweging met twee vingers. Hoe dat komt durf ik niet te zeggen, maar dat kan wel frustrerend zijn.
De knoppen zijn geïntegreerd in het touchpad, dus je hebt een groter oppervlakte maar het werkt wat minder als je vensters e.d. moet verslepen. Dat blijft altijd een klusje dat berust op een beetje geluk dat je laptop meewerkt.
Het is over het algemeen een goed touchpad, maar kan zeker niet op tegen een simpele muis. Maar even browsen in de trein zonder muis werkt gewoon goed.
Als laatste wil ik nog even de vingerafdrukscanner vermelden. Deze werkt zoals je zou verwachten. Je kan in totaal 10 vingers registreren, van beide handen uiteraard 5. Tot nu toe ben ik geen vinger tegengekomen die niet is geregistreerd maar wel toegang verleent tot de laptop. Ik vind het een erg fijne methode, zo hoef je niet een heel wachtwoord in te typen maar kan je hem langs de scanner onder de pijltjestoetsen halen. Als je de €10 o.i.d. kan missen dan zou ik het zeker doen als je de laptop vergrendeld als hij op standby gaat.
Scherm
Deze versie voor mij bevat een 1920x1080 scherm. Je kan kiezen voor iets als 1366x768, maar de meerprijs voor een full HD scherm is het zeker waard. Met twee vensters naast elkaar browsen is echt een verademing. Afgezien van de resolutie is het scherm niet geweldig. Al is het geen slecht scherm, ik weet zeker dat je betere kan vinden. Het geluk is dat het een mat scherm is, een persoonlijke voorkeur van mij.
Als je recht voor het scherm zit en je ziet een wit vlak van bijvoorbeeld een webpagina, dan kan je als je goed kijkt een beetje een ruis zien. ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven, maar het is geen perfect wit. Dat kan je ook zien bij andere kleuren of in foto's. Je merkt het alleen als je er op let, maar het is niet mooi. Mocht je een laptop zoeken met mooi scherm, dan kan je denk ik beter een andere zoeken. De kijkhoeken zijn ook niet om over naar huis te schrijven. In je eentje is het van elke redelijk normale positie goed te zien, al ga je snel wat verkleuring merken. Wil je iets aan meerdere personen laten zien, dan zullen sommigen gewoon lelijke kleuren zien of de tekst überhaupt niet kunnen lezen.
Al met al een scherm dat werkt voor programmeren, browsen en dat soort dingen, maar voor fotobewerking is dit geen geschikte laptop (al kijk je dan toch naar een andere categorie laptops).
Koeling en geluidsproductie
De laptop gebruik ik het grootste deel gewoon op een bureau, dus veel van warmteontwikkeling merk ik niet. Als ik nu echter de onderkant van de laptop voel, dan is deze gewoon even warm als de omgeving. Hij staat nu een paar uur aan, maar er is ook niks intensiefs op gedaan.
De ventilator gaat altijd aan als de laptop een tijd heeft aangestaan. Het is dan wel op fluisterstand, als de radio op normaal volume aanstaat dan hoor je het al niet meer. Werk je in een stille omgeving dan hoor je het echter wel, maar de laptop voelt niet echt verhit aan, hoogstens ietsjes warmer. Klap je het scherm dicht (dus naar standby), dan gaat de ventilator binnen 10 seconden uit (tenzij hij echt warm is natuurlijk, maar dat is logisch) en klap je je laptop weer open, dan kun je weer een tijdje werken zonder last van de ventilator. Of dat goed is voor de laptop weet ik echter niet, maar het helpt wel.
De geluidsproductie is dus eigenlijk wel in orde, ik heb hem nog niet horen blazen als een gigantische ventilator. Wel als een redelijk klein ventilatortje, wat wellicht irriterend kan zijn.
Prestaties
Over dit onderdeel durf ik niet veel te zeggen, want daarvoor heb ik de laptop niet gekocht. Om bij het begin te beginnen: de laptop is binnen iets meer dan 10 seconden opgestart en dat is gewoon erg fijn. Uit standby gaat ook binnen seconden inclusief vingerscan. De programma's starten redelijk snel op en het voelt gewoon niet traag aan. Alleen als je foto's gaat bekijken in Windows Photo Viewer duurt het wel even voordat de volgende foto is geladen. Dat is tot nu toe bij elke computer die ik heb gezien, maar ik had gehoopt dat de SSD daar verandering in zou brengen. Niet dus.
De laptop voelt gewoon vloeiend aan. Open je een filmpje in 1080p op YouTube van windowed naar fullscreen is er een kleine hapering, al is dat niet echt storend. Al met al genoeg voor mij, maar ik denk niet dat deze laptop goed genoeg is voor iemand die veel meer kracht nodig heeft. Dan zou je sowieso en i5 kiezen en die zit hier niet in.
Accuduur
Met de accu van 62WH kan ik zo'n 6 uur werken als deze helemaal is opgeladen. De helderheid staat dan niet maximaal, maar iets boven het midden. Ik heb hier geen meetapparatuur om dat netjes in nits weer te geven, dus ik kan het niet netjes opmeten. Ik werk 's ochtens even en 's avonds veel op de laptop en begin je met een volle accu, dan zal je hem waarschijnlijk niet voor het einde van de dag op moeten laden. Voor mij is het zeker voldoende en ik denk ook dat je wel een college/werkdag zonder stopcontact kan overbruggen, maar dan moet hij thuis wel weer opgeladen worden.
Het opladen zelf gaat verder erg snel naar mijn mening. Ik heb het niet gemeten, maar na een uur opladen is hij al voor een groot deel opgeladen. Zonder cijfertjes heb je er niet veel aan, dus ik zal kijken of ik het een keer kan meten
Al met al ben ik erg tevreden over deze laptop. Hij is goed gebouwd, wordt niet warm en is vloeiend. Het scherm is niet geweldig, maar ook weer niet slecht. Er zit wel veel bloatware op naar mijn mening, al kan je die verwijderen mocht je dat willen. Met een goede accuduur voor een redelijke prijs denk ik dat het een goede aankoop is voor veel mensen.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Als er iemand de moeite neemt in ieder geval om deze review te lezen..
Updates
11-09
Vanmiddag werd de vingerafdrukscanner even niet herkend, hij kon de hardware ervan niet vinden. Dit was na een installatie van updates, maar in Windows Update kon ik geen updates vinden die recentelijk geïnstalleerd waren. Nu doet hij het echter weer, dus ik heb geen idee wat er aan de hand was. Als ik er wat meer over weet dan zal ik het hier posten.