Toshiba Satellite A300-16I Review
6 september 2008, laatste update op 6 september 2008, 2.564 views
Rapporteer
Zeer goede laptop, moest voor me studie een nieuwe typemachine aanschaffen en heb toen maar gelijk gekeken naar een desktop vervangende laptop het is de Toshiba 300-16l geworden.
Ik gebruik de computer vooral om te Surfen op internet, Word, Excel. en de computer games World of Warcraft, en Counterstrike Source.
De notebook vervangt me 2.5 jaar oude pc deze zag er als volgt uit:
intel pentium D 820 (2.8ghz)
2gb intern
Ati 3650
320gb hd 5400
windows vista
3dmark06 score: 3790
Pluspunten
- Stille, snelle videokaart, snelle processor. Voldoende features alles wat je nodig hebt. Geschikt voor spelletjes en office.
Minpunten
- Accu gaat redelijk kort mee, twee en een halfuur bij normaal office gebruikt.
- Toetsenbord glad en kleine enter toets.
De notebook vervangt me 2.5 jaar oude pc deze zag er als volgt uit:
intel pentium D 820 (2.8ghz)
2gb intern
Ati 3650
320gb hd 5400
windows vista
3dmark06 score: 3790
Wat me vooral opvalt is dat het Laden bij World of Warcraft aanzienlijk sneller is binnen 2 seconden word het spel op de laptop geladen als je van Shatterah naar Stormwind gaat via de portal terwijl me pc hier zeker 5 seconden mee bezig is.
Featureset:
Zeer goed beoordeeld omdat:
De T8100 processor is een krachtige intel processor, 3gb geheugen, ingebouwde Webcam, DVD writer, ook zijn er apparte knopjes om de dvd speler mee te bedienen. Ook zit er een microfoon in het beeldscherm. Tevens zijn er 4 usb poorten 2 aan iedere kant, dus kan me telefoon, muis, extern toetsenbord full size en printer tegelijk aansluiten zonder problemen.
Prestaties:
De prestaties zijn goed, de games die ik er mee speel zijn goed speelbaar met goede framerate, Het is niet de aller snelste notebook videokaart maar een goede middenklasser. Ook was ik erg verrast over de snelheid van de processor, alles start zeer snel. Ook de laad tijden bij computer games zijn zeer kort. Ook de applicaties zoals Word 2007 en powerpoint starten zeer snel.
De processor is krachtig genoeg om games mee te spelen maar stil genoeg om rustig in word te kunnen werken tijdens college. Het geheugen is ook ruim voldoende 3gb, en is maximaal uitbreidbaar tot 4gb alleen dit is op het moment nog niet nodig.
Beeldscherm
Het beeldscherm is goed, hij stond wel erg licht afgesteld standaard dit heb ik zelf bijgesteld zodat het prettiger werkt. Er zit standaard een Webcam op het scherm die een goede duidelijke weergave heeft en een goede resolutie. Over resolutie gesproken de laptop draait op een standaard resolutie van 1280x800 (16:10). En de videokaart is ook krachtig genoeg om 60 frames per seconde weer te geven in World of Warcraft bij de resolutie 1280x800 met alle standaard settings. Volgens 3dmark06 is de videokaart iets langszamer, echter bij World of warcraft heb ik met me notebook een hogere framerate dan op me oudere pc.
Betrouwbaarheid Robuustheid:
Goed tot nu toe wel heb ik het gevoel dat de laptop meer fragile is dan me vorige pentium 4 notebook van Acer. Ook heb ik het gevoel dat het toetsenbord iets zwakker is. Maar tot nu toe is alles nog heel en functioneert goed. Het ontwerp van de laptop is wel erg mooi, hij zwart met zilveren streepjes. Niet een standaard egaal zwart of grijs apparaat. Ook zitten er speciale Harman/Kardon speakertjes in. Maar ik ben zelf geen audiofiel dus ik hoor het verschil niet zo met normale interne speakers. Ook zijn er verlichte knopjes en is er een lampje bij de touchpad wat erg handig is in het donker.
Ergonomie
Het toetsenbord is erg glad misschien is dit nieuwigheid een vriendin vindt dit erg prettig typen zelf vindt ik het minder prettig. Wel ben ik erg tevreden over de grote muisknoppen en de touchpad is ook gewoon goed. Een min punt vindt ik de kleine Enter toets, ze hebben een knopje met de |\ 2x op het toetsenbord geplaatst 1x naast de shift en 1x naast de enter, ik had het prettiger gevonden als er een grotere enter toets op had gezeten en de |\ toets alleen naast de shift. Maar uiteindelijk wel een voldoende. Tevens sluit ik er thuis altijd een fullsize usb keyboard op aan omdat ik dat gewend ben voor het spelen van spelletjes.
Warmte en geluidsproductie,
Als je gewoon aan het typen bent hoor je de computer bijna niet, zodra je games gaat spelen hoor je de vinnetjes wel aangaan maar het is totaal niet storend. Mijn oude pc maakte meer geluid en constant geluid. De notebook is super stil als je alleen op internet zit of in word bezig bent.
Warm word de pc ook niet echt, het midden van het toetsenbord voelt vaak wel iets warmer aan dan de zijkanten. Maar de onderkant van de notebook word niet extreem warm en kan gewoon op schoot gehouden worden.
Mobiliteit en Accuduur,
Mobiliteit is goed de laptop past makkelijk in me Techair notebook rugtas. Hij sluit ook snel af en als je het scherm dichtdoet gaat hij naar slaapstand. echter de accuduur vindt ik echt kort. Gelukkig laad de notebook redelijk snel op maar de accu gaat bij office gebruik maar 2.5 uur mee. Ik had gehoopt dat de techniek inmiddels verder zou zijn en dat de notebook langer mee zou gaan op de accu, jammer genoeg is dit niet het geval. Daarom krijgt de accuduur dus de beoordeling Slecht.
Prijs
De notebook heb ik aangeschaft voor 720 euro, dit vindt ik heel erg goedkoop voor wat je er voor terugkrijgt een T8100 processor met 3650. Ik zit nog steeds te denken dat er ergens een addertje onder het gras moet zitten. Want vergelijkbare configuraties van andere merken waren allemaal rond de 1000 euro!
Ik ben dus erg tevreden met de notebook, en hopelijk nog mijn gehele 4 jarige studie.
Dit is de eerste review die ik schrijf dus ik hoop dat het allemaal een beetje duidelijk is
Toen ik opzoek was naar een nieuwe notebook heb ik me rot gezocht naar reviews van deze en degene die ik vond was erg kort. Dus hopelijk heeft iemand hier nog iets aan.