Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties Android, iOS compatibel en 38g - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Pebble E-Paper Watch Zwart (Zwart) Review

+3
Rupie 2 september 2013, laatste update op 19 december 2013, 30.427 views

Pebble E-Paper Watch Zwart (Zwart)

Pluspunten

  • gadget factor
  • lichtgewicht
  • prima bouwkwaliteit
  • muziek besturing
  • lengte usb kabel
  • bandje is te vervangen

Minpunten

  • Standaard enkel opladen via pc
  • Standaard bandje
  • Geen batterij indicator
  • (- Software nog niet volwassen)
  • (- Notificaties werken soms niet meer)
  • (- Nog vrij weinig apps)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 3
Compatibiliteit Score: 4
Featureset Score: 4
Ergonomie Score: 4
Prijs Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 5

http://tweakers.net/ext/f/0OShwTFXP8kY0f7dbfg8DTH1/full.jpg
Pebble
Wat is het?
Waarom een Pebble?
Prijs, levertijd en verzending
In de doos
De Pebble
Eerste keer opstarten
Hardware, knopjes en scherm
Software
iOS App
Verbinding
Gebruik
Accu + opladen
Conclusie
Afbeeldingen

Pebblenaar boven
Afgelopen week heb ik na een wachttijd van ruim 5 maanden mijn zwarte Pebble in ontvangst mogen nemen. Een beste levertijd voor een horloge en nu is het natuurlijk de grote vraag of dit het wachten waard is geweest… Na een weekje gebruik is het tijd om de eerste balans op te maken. Voor de review heb ik zowel eigen foto’s als plaatjes van internet gebruikt.

Wat is het?naar boven
De Pebble is een smartwatch, een horloge die net even iets meer doet dan het tonen van tijd en datum. Op de meeste moderne smartwatches is het bijvoorbeeld mogelijk om applicaties te installeren en in veel gevallen kunnen deze apparaatjes notificaties van telefoons doorgeven. In het geval van Pebble is het idee inderdaad dat notificaties doorgeven worden en is het bijvoorbeeld mogelijk om custom watchfaces (klokjes) en apps te installeren.
http://tweakers.net/ext/f/aDounzrRVXzWjJc3lXJSOAyc/full.jpg


Inmiddels zijn er diverse smartwatches op de markt, waarbij de http://tweakers.net/price...rola-samsung-sony%29.html en de Pebble voor mij de bekendste zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk al tijden geruchten over de smartwatch van Apple (iWatch?), van LG en die van Samsung, maar geen van 3 is voor zover ik weet officieel aangekondigd.

Je maakt verbinding tussen je telefoon (iPhone of Android) en de Pebble via Bluetooth. Ondersteund zijn de iPhone 3GS, 4, 4S, 5 of elke iPod Touch met iOS 5 of iOS 6, waarbij iOS 5 en iPhone 3GS wat beperkingen kennen blijkbaar. Android devices met Android 2.3 en hoger worden ondersteund, inclusief Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Waarom een Pebble?naar boven
Voornaamste reden: omdat het kan. Eigenlijk heb ik het horloge in eerste instantie vooral besteld omdat het mij een leuke gadget leek. Voor de meeste mensen is de Pebble misschien wel het meest bekend van het grote succes op Kickstarter om het project gefinancierd te krijgen. Zelf kwam ik de Pebble eigenlijk voor het eerst tegen in het topic op GoT (http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1498210).

Door dat topic is mijn interesse voor een smartwatch eigenlijk ontstaan. Na even googlen kwam ik tot de conclusie dat de Pebble eigenlijk helemaal zo gek nog niet was. Zoals aangegeven waren de voornaamste concurrenten op het moment van bestellen nog niet aangekondigd. Enige alternatief wat goed verkrijgbaar was, was de Sony Smartwatch. Probleem daarmee vind ik dat ik hem simpelweg niet mooi vind. Ik heb hem niet in het echt bekeken, maar op plaatjes vind ik hem er aardig fors uit zien, met name qua dikte.

Prijs, levertijd en verzendingnaar boven
Omdat ik geen Kickstarter order had maar een ‘normale’ pre-order was de prijs $150,-, wat volgens mijn bank op het moment van betalen gelijk was aan ongeveer Ą116,-. Als je er vroeg bij was geweest bij Kickstarter had je hem voor $99,- en later voor $115,- in huis gehad kunnen hebben. Alle prijzen inclusief verzenden trouwens.

Al met al heb ik de pre order voor mijn Pebble geplaatst op 20 maart. Op dat moment (en nu nog volgens mij) was het door de grote vraag enkel mogelijk om een pre order te plaatsen. Kost nog niets, enige wat er gebeurd is dat je een mail krijgt om je pre order om te zetten in een echter order als er weer Pebbles op voorraad zijn.

Op 15 augustus kreeg ik uiteindelijk de mail waarin aangekondigd werd dat ik mijn pre order om kon gaan zetten in een echter order. Vervolgens kreeg ik op 20 augustus de verzendbevestiging. Op 27 augustus was het horloge in Nederland en op 29 augustus heeft de postbode aan de deur gestaan. Omdat ik toen niet thuis was had ik het apparaat uiteindelijk 30 augustus in huis.

De verzending voor Pebbles naar Amerika vindt plaats vanuit Amerika zelf, naar alle andere locaties wordt verzonden vanuit Singapore (singpost). Voor verzending naar Nederland zijn er wisselende geluiden wat betreft de afhandeling door de douane. Sommige mensen betalen niets, andere moeten tot 30 euro inklaringskosten betalen. In mijn geval waren er geen aanvullende kosten.
http://tweakers.net/ext/f/5ULXxyWE7LEOtIgc6zQhG0RC/medium.jpg


In de doosnaar boven
De Pebble wordt verzonden in een redelijk simpele platte doos die in principe door de brievenbus zou passen. Na deze aan de voorkant open gescheurd te hebben komt de inhoud tevoorschijn: de Pebble en een usb kabel. En een verwijzing naar go.getpebble.com. En dat is het.
http://tweakers.net/ext/f/GFbTBYQJEUD6E374GaFkDf9h/medium.jpg


De Pebblenaar boven
Na de Pebble uit de doos gehaald te hebben is het tijd om het horloge rondom te bekijken.

De voorkant
De belangrijkste kant van het horloge, de voorkant. De voorkant is bestaat uiteraard uit het scherm met daar om heen een, in mijn ogen vrij brede, zwarte rand. De gehele voorkant is voorzien van een beschermend plasticje om krassen te voorkomen.
http://tweakers.net/ext/f/egzz8HJBZljDupLxcwUb6Yc2/medium.jpg


Achterkant
De mat zwarte achterkant ziet er strak uit. De naam Pebble staat er in gegraveerd en verder staan hier een serienummer, een modelnummer en wat andere gegevens.
http://tweakers.net/ext/f/Jf1gjIG3pVBFFh5GmYPqXStG/medium.jpg


Links
Aan de linkerkant zit een enkel knopje en aan deze kant zit de aansluiting voor de usb kabel.
http://tweakers.net/ext/f/240UrxRphzmcJvREVmrNnEpx/medium.jpg


Rechts
Aan de rechterkant zitten 3 knopjes, verder valt er weinig te ontdekken aan deze kant.
http://tweakers.net/ext/f/3mRZCw4ChQk17JwIrcYo0UXl/medium.jpg


De behuizing is 5 cm lang, 3,2 cm breed (inclusief knopjes 3,5 cm) en ongeveer 0,7 cm dik. Exclusief bandje zou de Pebble zo’n 18 gram moeten wegen, maar door gebrek aan een fatsoenlijke weegschaal kan ik dat niet controleren. Inclusief standaard bandje zou het geheel zo’n 35 gram moeten wegen. Inclusief bandje is de Pebble zo’n 25 cm lang.

De eerste indruk is wat mij betreft positief. Het apparaat ziet er niet heel breekbaar uit en voelt zo ook niet aan. Hij is wat groter dan ik verwacht had, maar ook weer niet extreem groot. Wat mij wel opvalt is het bandje. Laat ik het positief benaderen: het bandje ziet er zo goedkoop uit dat ik het niet zonde ga vinden om hem weg te gooien als ik een ander koop. Ergens vind ik dit heel dubbel. Aan de ene kant doet het standaard bandje, als je het mij vraagt, afbreuk aan het horloge. Helemaal aan een horloge van $150,-. Door dit bandje heeft het horloge iets weg van een speelgoed horloge (dat is het natuurlijk ergens ook, maar een ander soort speelgoed :p). Aan de andere kant heb ik het gevoel dat het geld wat ik betaald heb voor dit horloge niet in het bandje is gaan zitten, wat misschien wel een goede keuze is. Je kan vast geen bandje leveren wat iedereen mooi vindt en op deze manier kan een ieder die wil zonder zich schuldig te voelen dit bandje in de kliko gooien. En omdat het een standaard 22mm bandje is kan je hem dus zonder problemen vervangen door iets wat je zelf mooi vindt.

Daarnaast zit er dus een usb kabeltje in de doos. Deze is vrij lang (110 cm) waardoor ik hem in mijn desktop (die op de grond staat) kan prikken en het horloge zonder problemen op het bureau er boven kan leggen. De kabel wordt door middel van een paar magneetjes op zijn plek gehouden aan de zijkant van het horloge.
http://tweakers.net/ext/f/CWucY7Yy5GXRVNYwLgdJrhPN/medium.jpg


Eerste keer opstartennaar boven
De Pebble die ik binnen kreeg was volledig leeg, geen idee of dat normaal is. Volgens de site zet je het horloge aan door een willekeurig knopje 2 of 3 seconden lang in gedrukt te houden (zowel 2 als 3 seconden wordt genoemd op de site van Pebble), maar dat had geen effect. Om hem de eerste keer op te kunnen starten was het dus nodig om het horloge met het kabeltje aan de pc te hangen om er leven in te krijgen. Na het aansluiten van de kabel gaat de Pebble vanzelf aan. In het begin was hij flink aan het flikkeren waarbij het scherm aan en uit gaat. Na een aantal seconden stabiliseert dit en komt de melding dat er een verbinding gemaakt kan worden met de Pebble. Als je naar de site gaat waar naar verwezen wordt vanuit de doos (http://go.getpebble.com) wordt je daar stap voor stap door het proces heen geleid. Overigens gebruik ik de Pebble in combinatie met een iPhone 4 5s.
Eigenlijk is het verbinden een kwestie van het met je telefoon zoeken naar bluetooth apparaten en de Pebble toevoegen. Nadat de verbinding tot stand was gekomen vond mijn Pebble dat het tijd werd voor een software update. Deze wordt uitgevoerd vanuit de Pebble App op de telefoon, je hoeft er verder niet veel voor te doen dus. In de Pebble App zie ik vervolgens nog een aantal meldingen: de App wil graag toegang tot het telefoonboek (vast om de namen bij de nummerweegave voor elkaar te krijgen) en je moet even kijken in de bluetooth settings (!) op je telefoon om daar bij de Pebble ‘Toon berichtgeving’ aan te zetten. Hierna was de App tevreden en kan de Pebble gebruikt worden.
http://tweakers.net/ext/f/eO8qUX0mYGJfKQ8GeIooBWEw/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/BQgu748hzo4VpLZ2b5PMo6Av/medium.jpg


Hardware, knopjes en schermnaar boven
De Pebble beschikt over een ‘ultra low power memory LCD’ (ePaper, geen E Ink) van 144 x 168 pixels, welke gefabriceerd wordt door Sharp. De voorkant is niet van glas maar van polycarbonaat, waardoor hij in ieder geval niet snel zou moeten barsten. Wat ik begrijp heeft het gebruik van ePaper als voordeel dat deze enkel stroom verbruikt als het scherm ‘geŘpdatet’ moet worden. Als je dus een statisch scherm hebt zou deze amper energie verbruiken. Of dit echt zo is? Geen idee. Als je goed naar het scherm kijkt kan je wel pixels van elkaar onderscheiden. Het is natuurlijk ook niet bepaald een HD scherm en ik stoor mij er verder ook niet aan (als je hem gewoon om hebt en je kijkt er op zie je het niet), maar het viel me op.
Wat ook opvalt is dat je, als het scherm helemaal wit is, vlekken in het scherm kunt zien. Dit schijnt met het lijm proces te maken te hebben waarmee het scherm gemaakt wordt en alle Pebbles hebben hier in meer of mindere mate last van. In mijn geval is het scherm alleen dusdanig wit als de muziek app loopt en verder niet. Daarbij moet ik dan ook schuin op het scherm kijken om de kleurverschillen te kunnen zien. Al met al kan ik mij er dus niet echt aan storen. Op de foto's lijkt het trouwens ook een stuk erger dan het eigenlijk is.
http://tweakers.net/ext/f/wyg142APJnLYZGH0rPp62MsS/medium.jpg

Via bluetooth communiceert het horloge met je telefoon en biedt op die manier de mogelijkheid om onder andere notificaties op het scherm van het horloge te tonen. Daarnaast beschikt de Pebble over een backlight, vibratiemotor, licht sensoren en een bewegingssensor. Daarnaast zou de Pebble beschikken over een magnetometer, al is het niet helemaal duidelijk waar die voor gebruikt zou worden. Daarnaast is de Pebble waterdicht tot 50 meter en zou zowel zoet als zout water overleven. Als je wil kan je hem dus gewoon omhouden onder de douche.

Zoals al eerder aangegeven zitten er 4 knopjes op de Pebble, 3 aan de rechter kant en 1 aan de linker kant. De linker is de ‘back’ knop om terug te gaan naar het vorige scherm. Aan de rechterkant zitten ´up´, ´select´ en ´down´ van boven naar beneden, waarbij select ook gebruikt wordt om het main menu te starten. De knopjes zijn goed in te drukken. Je moet ze wel “echt” indrukken, er iets tegen aan tikken gaat geen resultaat geven.

De hardware versie die ik heb ontvangen is V2R2. Geen idee welke andere versies er zijn en wat eventuele verschillen zijn overigens.

Softwarenaar boven
Standaard wordt de Pebble geleverd met een aantal voor ge´nstalleerde Apps en Watchfaces.
De firmwareversie die er met de update opgekomen is, is V1.12.1. Eigenlijk het enige wat standaard ge´nstalleerd staat is de besturing voor muziek, de mogelijkheid voor een alarm en een 3 tal watchfaces, waar ik verderop op terug kom.

Het idee is dus dat je zelf watchfaces en Apps kunt installeren. Dit doe je door op je telefoon naar een site te gaan waar deze dingen te vinden zijn. Hier staan links naar .pwb bestanden. Als je zo’n bestand gaat openen krijg je een standaard iOS scherm voor je neus om te kiezen met welke software je dit bestand wil openen. Linksboven in het scherm kies je voor ‘openen met’ en in het scherm wat dan verschijnt kies je de Pebble App. Vervolgens wordt het bestand via de Pebble App op je Pebble ge´nstalleerd.
Er zijn vrij eenvoudig een aantal sites te vinden waar je met name watchfaces kunt downloaden. Op het forum van Pebble zelf, maar ook op een aantal third party websites.

Update 2013-12-19
Inmiddels draait de Pebble op firmwareversie 1.14.1. In deze versie is er onder andere een ‘do not disturb’ functie toegevoegd, waarmee je (al dan niet op bases van een schema) de notificaties op de Pebble uit kunt zetten. Daarnaast is de alarm App aangepast en zijn er performance improvements voor iOS doorgevoerd.
//update

Instellingen
In de instellingen kan je Bluetooth uitzetten en eventueel apparaten verwijderen. Daarnaast kan je de datum en tijd instellen, kan je voor het scherm de backlight instellen (aan, uit of automatisch met behulp van ‘ambient light controll’), instellen of het backlight aan moet springen bij beweging, notificaties aan en uit zetten, lettertype op groot of klein zetten en de trilfunctie uitzetten. Daarnaast kan je in de settings de ‘about’ vinden waarin de software en hardware versie et cetera te vinden zijn. Daarnaast kan je vanuit de settings een factory reset uitvoeren. Tot slot is dit de plek waar je de Pebble uit kunt zetten.
http://tweakers.net/ext/f/LvZvdgUk6OTxGBzEXJ670YDY/medium.png http://tweakers.net/ext/f/y8Ua3KKhg6qUTjeYp9k0QK8u/medium.png http://tweakers.net/ext/f/0pep99LyLD7M7HxqQqNILs2N/medium.png


Watchfaces
Watchfaces zijn eigenlijk de manier om de Pebble te personaliseren. Eigenlijk is dit de weergave van de tijd en je kan hier praktisch alles mee doen wat je wil. Standaard worden er 3 watchfaces meegeleverd. Daarnaast kan je zonder al te veel moeite nieuwe watchfaces toevoegen. Er zijn ook tools te vinden om ze zelf te maken als er niets aan je wensen voldoet. De standaard watchfaces zijn de volgende.
http://tweakers.net/ext/f/ZPYY07KkrMTCP2KXKk1d8ojv/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/jgBKSw1EF67OV2y8zosrXeQu/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/I4nXQpzyPjKyksJEGS06bLzB/medium.jpg

Zelf was ik al vrij snel ge´nteresseerd in ‘Modern Analog’, een vrij strakke, rechthoekige, analoge watchface zonder al te veel poespas. Ik ga bewust voor een vierkante omdat ik een rond analoog horloge er gek uit vind zien op een rechthoekig scherm.
http://tweakers.net/ext/f/mPRJfA8EuXSCovPdXq6EpoSC/medium.jpg

Deze is te vinden op het forum van Pebble en is in verschillende varianten te vinden. Zowel qua lay-out als qua mogelijkheden. Zo zijn er varianten met seconden wijzer en varianten die elk uur trillen.
Wat ik gelezen heb is dat watchfaces met secondewijzers niet bepaald een positief effect hebben op de accu duur van de Pebble. Vandaar dat ik voor de variant zonder secondewijzer gegaan ben. En elk uur een trilling om me er aan te helpen herinneren dat ik een uur ouder ben geworden zit ik ook niet op te wachten.

Apps
Hier ben ik eigenlijk nog niet zo gek veel mee bezig geweest. Ik heb in ieder geval nog geen apps ge´nstalleerd, eigenlijk ook omdat ik nog niet heb bedacht welke App daadwerkelijk een toevoeging zou zijn voor een horloge. Ik zag al iets van een notepad achtige applicatie, maar daar zie ik dus totaal het nut niet van op een horloge. Standaard kan je een alarm instellen en is er een programmatje om je muziek te besturen. Een alarm is niet meer dan een trilsignaal en een melding in het scherm. Het programmatje voor de muziek vraagt de eerste keer toegang tot de muziek app op de telefoon. In de App zie je de naam van de artiest, de titel van het nummer en het album. Aan de rechterkant knopjes voor play/pause, volgende nummer en vorige nummer. Verder niet veel bijzonders dus, maar werkt verder prima.
http://tweakers.net/ext/f/EOIYe8d6ovnhsn3U5weSBqGn/medium.jpg

Er is overigens ook een SDK beschikbaar waarmee je zelf simpele App’s of spelletjes kunt maken.

Update 2013-12-19
Recent is er een aankondiging geweest dat er een Pebble App Store gaat komen die bereikbaar gaat worden vanuit de App op je telefoon. Op deze manier moet het voor ontwikkelaars makkelijker worden hun Apps en Watchfaces aan de man te brengen, maar het moet voor de gebruiker ook makkelijker worden om zaken te installeren.
//update

iOS Appnaar boven
De iOS App verzorgt de communicatie tussen de telefoon en de Pebble. Hierin zie je de status van de verbinding (op het niveau wel of niet verbonden) en eventuele meldingen zoals het geen toegang hebben tot de contactpersonen et cetera. Daarnaast kunnen in de App email notificaties ingesteld worden en kunnen er vanuit de App watchfaces gedownload worden. Overigens werkt dat laatste vanuit de App vrij beperkt: er is slechts keuze uit een stuk of 12 watchfaces.
http://tweakers.net/ext/f/fMx12y7yrgq3a7VfaSgGmjYc/medium.png http://tweakers.net/ext/f/EthvFgfGrW9Ect7fiAHkHEY3/medium.png

Het is mij overigens niet helemaal duidelijk waarom email notificaties in de App ingesteld moeten worden. De Gmail App geeft ook gewoon meldingen, ik zou toch denken dat die ook gewoon weergegeven moeten kunnen worden op de Pebble. Wellicht dat de standaard email App van iOS wel naar behoren werkt, maar die gebruik ik dan weer niet.

De App moet altijd op de achtergrond lopen om er voor te zorgen dat de Pebble de notificaties kan ontvangen. Als je de Pebble verbindt zonder dat de App loopt geeft de iPhone een melding dat hij toestemming wil om de App op te starten. Al met al valt er niet zo gek veel te vertellen over de App.
Update 2013-11-11
Afgelopen week is de nieuwe iOS App aangekondigd (Bron). Volgens de aankondiging zou het met deze versie van de App mogelijk moeten zijn om alle notificaties van iOS 7 op de Pebble te gaan tonen. Als het goed is gaat de App begin week 46 in de App Store verschijnen.
//update

Verbindingnaar boven
De Pebble praat met de telefoon via Bluetooth 2.1, maar beschikt daarnaast over Bluetooth 4.0 LE (low energy). Die laatste heeft als voordeel dat hij, zoals de naam al doet vermoeden, minder energie verbruikt wat de accu duur ten goede zal moeten komen. Bluetooth 4.0 zal, als het goed is, via een software update geactiveerd gaan worden wanneer er meer telefoons zijn die dit ondersteunen.
Ik zal binnenkort een keer testen hoeveel afstand ik kan creŰren tussen de telefoon en de Pebble om te zien wanneer de verbinding verbroken wordt. Ik heb al wel gemerkt dat ik op de eerste verdieping nog gewoon verbinding heb met de telefoon terwijl de telefoon op zolder lag. Op de begane grond met de telefoon op zolder zorgt er wel voor dat notificaties niet meer door komen. Op de begane grond heb ik, zonder muren en met de deur open, tot een meter of 18 kunnen testen zonder dat er problemen met de verbinding ontstonden. Verder kon ik niet bij de Pebble vandaan komen op dat moment en waarschijnlijk had ik best nog een stukje verder kunnen gaan. Ik heb in een andere review gelezen dat de verbinding ook op 40 meter nog in stand zou blijven. Maar zoals gezegd zal ik meer over het bereik van de verbinding toevoegen als ik hier wat mee heb kunnen spelen.

Gebruiknaar boven
Op het moment van schrijven heb ik de Pebble pas een aantal dagen. Ik zal dit gedeelte dan ook updaten naarmate ik de Pebble meer gebruik. Ik zal bij het begin beginnen. Het eerste wat ik gedaan heb toen de installatie klaar was, is mijn mobiel bellen om te kijken hoe dat er allemaal uit ziet. De Pebble begint te trillen en laat het nummer zien waarvan gebeld wordt. Maar geen naam? Even zoeken op internet leert dat dit een vaker voorkomend probleem is, maar op het forum van Pebble is ook een user die een verband gevonden heeft: de Pebble toont alleen de bijbehorende naam als er zowel een voornaam als achternaam ingevuld is. En ik belde met ‘Thuis’. Na ook een dummy achternaam ingevuld te hebben lukt het de Pebble inderdaad wel om de naam te laten zien.

Daarna uitzoeken hoe een watchface ge´nstalleerd moet worden. Dit blijkt relatief makkelijk te vinden op de site van Pebble, zoals aangegeven een kwestie van een .pwb opzoeken en openen met de Pebble App. Met een paar tellen staat de gewenste klok in beeld.

Vervolgens een mailtje naar mijzelf sturen. Zoals gezegd heb ik dus de Gmail App ge´nstalleerd staan die gewoon meldingen geeft. Ik ging er dus vanuit dat dit zonder problemen zou werken. Maar geen notificatie op de Pebble. Dit blijkt op te lossen door Gmail in de Pebble App op de telefoon toe te voegen.
http://tweakers.net/ext/f/EthvFgfGrW9Ect7fiAHkHEY3/medium.png http://tweakers.net/ext/f/9vy2SK08ADaCRupRLHvK7ZWo/medium.png

Daarna kreeg ik toevallig een smsje, deze kwam zonder problemen binnen op de Pebble. WhatsApp gaf dan wel weer problemen: geen notificatie op de Pebble. Na even googlen blijkt dit ook weer een bekend issue. Dit is op zich ook nog altijd in bŔta, dus dan kan het zijn dat het niet fantastisch werkt. In mijn geval was het de oplossing om op de telefoon in het notificatiecentrum bij WhatsApp even de meldingsstijl op ‘Geen’ te zetten en dan vervolgens weer op ‘Stroken’. Daarna werkt het weer blijkbaar (de zogeheten “pebble finger dance”). Totdat de Pebble een keer uitgezet wordt, als de verbinding verbroken is geweest werken de notificaties wederom niet. Even de setting in het notificatiecentrum weer uit en aan en het werkt weer. Deze methode schijnt overigens ook voor andere Apps te werken als die ineens geen notificaties meer geven.
Overigens moeten notificaties voor een App volgens mij op ‘Stroken’ staan om deze op de Pebble te kunnen zien, maar ik kan daar de bron even niet van terugvinden. Wat zeker op de site van Pebble staat is dat is dat je voor een App in moet stellen dat hij de meldingen op het toegangsscherm moet tonen. Daarbij las ik een interessante opmerking op de site van Pebble zelf:
Please also make sure that there is enough free space on your device, otherwise notifications may not flow through. Freeing a couple gigs of space (if possible) should improve notification delivery.
Waarom de schijfruimte op je device een relatie heeft met het wel of niet kunnen tonen van notificaties is mij ook niet helemaal duidelijk.

Los van deze opstartprobleempjes merk ik voornamelijk dat ik de Pebble makkelijk vindt in de auto en op andere momenten waarop het niet handig is om je telefoon te pakken. Als de telefoon trilt voor een email, WhatsApp bericht of sms hoef ik niet tijdens het rijden te proberen om de telefoon uit de zak te krijgen, ik zie op de Pebble of het belangrijk genoeg is om aandacht aan te besteden op dat moment.

Ook tijdens het gebruik ben ik trouwens geen fan van het standaard bandje. Het plastic plakt een beetje aan mijn arm en helemaal als het iets warmer is stoor ik mij daar aan. Daarbij is het bandje ook vrij stug waardoor hij niet echt lekker om mijn arm zit. Al met al genoeg reden om binnenkort op zoek te gaan naar een alternatief bandje.
Update 2013-09-06
Na een rondje hardlopen moet ik mijn mening toch heel iets bijstellen. Als je gaat sporten met de Pebble (en dan al helemaal bij bijna 30 graden zoals vandaag) dan is er toch wel een beetje een kans aanwezig dat je gaat zweten. En als je gaat zweten is een bandje als het standaard bandje misschien toch wel handig. Zelf zweet ik toch al vrij snel waardoor leren horlogebandjes op een gegeven moment toch een luchtje met zich mee gaan dragen, ondanks dat ik die horloges niet om heb tijdens het sporten. Alternatief is nog een (zwart) metalen bandje, maar ook dat lijkt mij niet ideaal bij het sporten. Ik moet er toch nog maar eens over nadenken waar ik voor ga: looks of functie.
//update

Overigens zet ik de Pebble ’s nachts uit. Je moet op zich best veel knopjes indrukken om de Pebble uit te zetten (je drukt 10x op een knop vanuit de watchface totdat hij daadwerkelijk uit is) maar ik vind het ook zonde om de Pebble een uur of 8 ongebruikt aan te laten staan. Het scherm gaat niet volledig op stand-by, dus hij zal met een watchface in beeld altijd wat stroom blijven verbruiken. Nadeel is nu dus wel dat ik dan elke ochtend even met de notificatiesetting van WhatsApp moet spelen om ook dit weer aan de praat te krijgen en dat de emailnotificaties niet meer lijken te werken als je de Pebble weer aan zet.
Uitschakelen van de Pebble gaat overigens vrijwel instant en ook opstarten is in een paar tellen geregeld.

Verder doet de Pebble eigenlijk aardig wat hij zou moeten doen. Hij laat de tijd zien, aansturing van muziek werkt prima en als er iets binnenkomt op de telefoon geeft hij dat in de meeste gevallen netjes weer.
http://tweakers.net/ext/f/Vy1oH5UeGdwVf5eHzC8gInwW/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/74CtFCRZvSM6Ce7YBP9aoayR/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/ks9mYXSD7Qr92G0eVatl75X1/medium.jpg

Als je goed kijkt zie je bij een aantal plaatjes een grijze waas onder of boven het scherm. Hieraan is te zien dat er boven of onder het huidige scherm nog wat te lezen valt. Geen hele mooie animatie, maar het is wel functioneel. Daarnaast kan je boven in beeld een aantal rondjes zien die aangeven hoeveel notificaties je nog open hebt op je telefoon. Hier kan je met de knopjes doorheen scrollen.

De knopjes zitten verder ook goed in elkaar. Ik kan mijn hand, als ik het horloge om heb, alle kanten op bewegen zonder per ongeluk een knopje in te drukken. Je moet de knopjes wel in het midden indrukken, als je hem aan de zijkant pakt wordt het indrukken niet altijd geregistreerd. Wel een beetje oppassen met de vingers op het scherm want vette vingers zie je aardig goed. Krassen heb ik nog niet veroorzaakt dus daar kan ik nog niet zo veel over zeggen. Er zijn trouwens screenprotectors te krijgen, maar het is voor mij een gebruiksvoorwerp dus ik gebruik deze niet.
Update 2013-11-11
Inmiddels is het wel gelukt om een aantal krasjes te produceren, en heel veel hoef je er niet voor te doen. Ik heb inmiddels een aantal haarlijntjes op het scherm zitten. Diverse hele dunne krasjes die haast wel lijkten te zijn ontstaan doordat er iets in de mouw van je jas zou hebben gezeten. Echt alsof je er met iets overheen geveegd hebt. Ik heb hem nooit echt ergens tegenaan gestoten en ik weet ook niet wat het veroorzaakt heeft. Alleen als het licht er op valt en je kijkt er schuin op zie je een aantal van die lijntjes lopen. Overigens stoor ik mij er bij normaal gebruik niet aan. Ik vind de Pebble ook een gebruiksvoorwerp dus ik vind het verder ook niet echt heel erg dat ze er op zitten.
//update

Wat ik in de toekomst wil gaan doen is de Pebble gebruiken in combinatie met Runkeeper. Runkeeper gebruik ik al een aardige tijd tijden het hardlopen, maar op dit moment houd ik daarbij mijn iPhone in de hand. Dit omdat ik altijd een muziekje op heb staan en het wel prettig is om naar een volgend nummer te kunnen springen zonder eerst je telefoon uit je zak te hoeven halen. Er zijn ook wel van die mooie armbanden voor, maar ik heb niet het idee dat een nummer verder springen daar makkelijker van wordt. Daar zie ik dus nog wel een meerwaarde voor de Pebble. Ik ben alleen bang dat de Pebble aan je arm vast gaat plakken met hardlopen, helemaal met het standaard bandje. Sinds ik de Pebble heb ben ik nog niet aan hardlopen toegekomen. Dus ook voor dit punt: ik ga hier meer info toevoegen naarmate ik dit heb kunnen proberen. Als het goed is laat de Pebble afstand en dergelijke zien. Ik weet alleen niet of het mogelijk is om zowel de muziek aansturing via de Pebble te doen als het tonen van de gegevens van het hardlopen. Maar daar ga ik vast achter komen!
Update 2013-09-06
Vanochtend een rondje wezen hardlopen met de Pebble. Voordeel is inderdaad dat ik de iPhone in de zak kan doen en niet in mijn hand hoef te houden. Ik wissel nogal vaak van muziek tijdens het hardlopen, waardoor ik voorheen de telefoon in de hand moest houden of keer op keer de telefoon uit de zak moest zien te krijgen. Dat issue is op zich opgelost door de Pebble. Maar de RunKeeper weergave op de Pebble voegt voor mij niets toe. Ten eerste kan je van daar uit niet naar een volgend nummer in de playlist springen, waardoor ik de Pebble het hele stuk op de music app heb gehad. Ik heb alleen in het begin een keer gekeken om te zien hoe het werkt (er verschijnt een App in het menu waar de Pebble vanzelf naar toe springt als je een activiteit start). Daarbij staat er eigenlijk niet op wat ik graag wil zien tijdens het lopen. RunKeeper zelf zegt om de 5 minuten hoe ver je bent en hoe hard je loopt. Je kan de activiteit ook niet pauzeren of hervatten verder. De enige knop die een functie heeft is de ‘back’ knop, de knopjes aan de rechterkant doen verder niet. Wat mij betreft een gemiste kans. Waarom niet de muziek controls ook op die plek? Volume vind ik niet zo spannend, dat kan ik ook blind aanpassen met de iPhone in mijn broekzak.

Overigens is het issue met het scheidingsteken in de snelheidsweergave nog altijd niet aangepast.

Tijdens het hardlopen viel de verbinding na een minuut of 40 weg, wat ik merkte doordat ik niet meer naar het volgend nummer kon komen. Toen ik een minuut of 15 later thuis was had de Pebble wel de verbinding weten te herstellen.

Na het hardlopen heb ik de Pebble ook maar eens om gehouden onder de douche om het zweet er af te spoelen. Zo te zien doet de Pebble het nog gewoon waardoor het dus lijkt alsof ook mijn Pebble gewoon waterdicht is ;) Wat mij opvalt is dat het scherm na het douchen, zonder dat ik hem afgedroogd heb, netjes opdroogt zonder dat er verder druppels of iets achterblijven op het scherm.
//update
Update 2013-11-11
Inmiddels diverse keren met de Pebble gelopen. Wat mij opvalt, is dat ik niet altijd de RunKeeper weergave op mijn scherm krijg. Ook in het menu kan ik dan RunKeeper niet vinden. Terwijl ik op dat moment wel gewoon de muziek met de Pebble aan kan sturen en de RunKeeper app op de telefoon aangeeft dat hij verbonden is met de Pebble. Wederom een puntje wat mij niet uitmaakt (ik zet de Pebble toch op de muziek App) maar het valt mij wel op. Ik heb sinds de vorige toevoeging op dit onderwerk niet echt veel problemen meer gehad geloof ik. Verbinding blijft meestal wel werken tijdens het lopen. Ik heb ÚÚn keer gehad dat RunKeeper app op de telefoon geen verbinding wilden maken met GPS, dit was opgelost nadat ik de verbinding tussen iPhone en Pebble even verbroken heb. Hierna heb ik eigenlijk nergens meer last van gehad.
//update

Accu + opladennaar boven
De accu helemaal opladen duurt ongeveer 3 uur. Aangezien ik de Pebble pas een paar dagen heb kan ik nog niet zo heel veel roepen over de tijd die ik met een accu kan doen. Dit zou volgens de fabrikant 7 dagen moeten zijn, of dat zo is ga ik op een later moment op terug komen. Overigens kan ik op dit moment ook niet zien hoe vol de batterij nog is, de Pebble geeft niet continu een indicatie van de batterij. Pas als de accu leeg begint te raken (nog 12 tot 20 uur te gebruiken) verschijnt er een batterijtje in beeld. Op dit moment staat de Pebble een uurtje of 50 aan denk ik. Er valt in de settings wel een Uptime te vinden maar deze kijkt enkel naar hoe lang hij aan staat sinds de laatste keer aanzetten, niet sinds de laatste keer opladen.

Overigens heb ik wel het idee dat de iOS App best een negatieve invloed heeft op de accu van de telefoon. Ik had vandaag de Pebble uit staan (lag boven) maar de App liep wel op de achtergrond. In een uur of 4 was de accu van mijn telefoon van 100% teruggelopen tot 62%. Ik zal hier nog eens een en ander mee gaan proberen om te kijken of hier echt een verband tussen zit. Natuurlijk zal bluetooth altijd wel wat van de batterijduur van de telefoon afsnoepen, maar zo snel heb ik het niet eerder gezien.
Update 2013-11-11
Het was even zoeken maar inmiddels heb ik een USB oplader gevonden die de Pebble op wil laden. “Recente” adapters van Apple (iPhone 4, iPad) lijken niet te werken met de Pebble maar uiteindelijk vond ik een lader van mijn iPod (ik denk uit 2008 of iets) en daarmee wilde hij wel opladen. Qua specs kan ik niet echt verschillen vinden in de verschillende laders, maar blijkbaar vind de Pebble wel dat er verschil tussen zit.
//update
Update 2013-12-19
Na de overstap op de iPhone 5s ben ik de Pebble nog meer gaan waarderen. Notificaties werken vrijwel vlekkeloos en deze zijn sinds de recente firmwareupdate merkbaar sneller. Waar het voorheen soms wel een aantal tellen duurde voordat ik de notificatie op de Pebble binnen krijg. Nu komt hij meestal op de Pebble binnen terwijl het signaal op de telefoon zelf. nog niet eens afgelopen is. De ‘fingerdance’ om notificaties aan de praat te krijgen heb ik al weken niet meer hoeven doen. Daarbij is de lancering van de App Store wat mij betreft ook iets om naar uit te kijken, ik hoop dat dit een einde maakt aan het zoeken naar Apps en watchfaces op websites.
//update

Conclusienaar boven
Al met al ben ik tot op heden eigenlijk best tevreden met de Pebble. In de meeste gevallen doet hij wat hij zou moeten doen, maar helemaal betrouwbaar is het (nog?) niet. Ik heb alleen het gevoel dat dit meer in de software zit dan in het apparaat zelf en ik ga er voorlopig dan ook vanuit dat dit opgelost gaat worden. De bouwkwaliteit komt prima op mij over en ook in het dagelijkse gebruik kan ik er prima mee uit de voeten. Hij heeft geen fantastisch mooi scherm, maar als het goed is komt dit het verbruik ten goede. Nu alleen nog een ander bandje er om heen en ik ben tevreden.

Ik denk dat de meerwaarde van een smartwatch heel erg afhankelijk is van wat je van een smartwatch verwacht. Ik verwachte een horloge waar ik een leuk klokje op kon zetten en waarmee ik notificaties van mijn telefoon zou kunnen zien. Hij heeft geen kleurenscherm of touch screen of wat dan ook, maar wat mij betreft hoeft dat ook niet. Over het algemeen ga je met een smartwatch een redelijk beperkte schermgrootte hebben, iets wat volgens mij de mogelijkheden beperkt. Je kan daar volgens mij nooit fatsoenlijk iets op kwijt om tekst in te voeren bijvoorbeeld. En dat zit je al snel vast aan een beperkte functionaliteit om gegevens van andere app’s weer te geven. Persoonlijk zie ik ook niet meteen een meerwaarde in een camera in de smartwatch bijvoorbeeld.

Ik heb in ieder geval geen spijt van mijn aankoop. Als je vragen of opmerkingen hebt, plaats deze vooral in de reacties, via de DM of in het Pebble topic op GoT.

Afbeeldingennaar boven

http://tweakers.net/ext/f/0OShwTFXP8kY0f7dbfg8DTH1/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/aDounzrRVXzWjJc3lXJSOAyc/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/t6sNOLTohGaB5sstFaIGmEYT/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/5ULXxyWE7LEOtIgc6zQhG0RC/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/GFbTBYQJEUD6E374GaFkDf9h/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/egzz8HJBZljDupLxcwUb6Yc2/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/240UrxRphzmcJvREVmrNnEpx/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/3mRZCw4ChQk17JwIrcYo0UXl/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/Jf1gjIG3pVBFFh5GmYPqXStG/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/nfToZZuR1DTPBqj5l8N8hOkV/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/CWucY7Yy5GXRVNYwLgdJrhPN/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/eO8qUX0mYGJfKQ8GeIooBWEw/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/BQgu748hzo4VpLZ2b5PMo6Av/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/ks9mYXSD7Qr92G0eVatl75X1/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/Vy1oH5UeGdwVf5eHzC8gInwW/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/74CtFCRZvSM6Ce7YBP9aoayR/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/jgBKSw1EF67OV2y8zosrXeQu/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/I4nXQpzyPjKyksJEGS06bLzB/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/ZPYY07KkrMTCP2KXKk1d8ojv/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/mPRJfA8EuXSCovPdXq6EpoSC/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/eAFPdoZTSCuiyvoNj3WKt7nh/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/wyg142APJnLYZGH0rPp62MsS/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/zJn7j27cufeqGTpWQBZ5sJ6f/thumb.jpg http://tweakers.net/ext/f/EOIYe8d6ovnhsn3U5weSBqGn/thumb.jpg

http://tweakers.net/ext/f/LvZvdgUk6OTxGBzEXJ670YDY/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/y8Ua3KKhg6qUTjeYp9k0QK8u/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/0pep99LyLD7M7HxqQqNILs2N/thumb.png

http://tweakers.net/ext/f/fMx12y7yrgq3a7VfaSgGmjYc/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/YFVIUfHZSNTmFt2QbW4CA2hL/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/9vy2SK08ADaCRupRLHvK7ZWo/thumb.png http://tweakers.net/ext/f/EthvFgfGrW9Ect7fiAHkHEY3/thumb.png



Changelog
2013-09-02: eerste versie
2013-09-03: kleine aanpassingen onder accu, typo's aangepast.
2013-09-06: toevoegingen over RunKeeper en het bandje onder Gebruik
2013-11-11: toevoegingen over krasjes, runkeerper, nieuwe iOS app en opladen.
2013-12-19: toevoegingen nieuwe firmware, lancering App Store en overgang naar iPhone 5s.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Pebble E-Paper Watch Zwart (Zwart)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Reacties (37)

Wijzig sortering
Wat ook opvalt is dat je, als het scherm helemaal wit is, vlekken in het scherm kunt zien. Dit schijnt met het lijm proces te maken te hebben waarmee het scherm gemaakt wordt en alle Pebbles hebben hier in meer of mindere mate last van. In mijn geval is het scherm alleen dusdanig wit als de muziek app loopt en verder niet. Daarbij moet ik dan ook schuin op het scherm kijken om de kleurverschillen te kunnen zien.
Ik denk eerder dat dit komt door interne materiaalspanningen in het polycarbonaat tijdens afkoeling uit de spuitgietmatrijs. Dat wordt dan duidelijk gemaakt doordat het teruggekaatste licht vanuit het Sharp ePaper scherm gepolariseerd is. Met gepolariseerd licht kun je namelijk materiaalspanningen in transparante materialen zien.
Goede review!

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 3 september 2013 12:00]

Ziet er best vet uit, maar wow die prijs!

Ik vind wat je bij de middelste foto ziet, helemaal bovenaan, er erg mooi uit zien. Zijn er ook horloges die hier op lijken? Gewoon met zo'n tekst. Zoiets zal je ook best uit china hebben zonder al die functies, toch?
Mwah, de prijs vind ik niet zo heel extreem eigenlijk als je het bekijkt als een horloge. Als je een 'normaal' horloge koopt kan je ook redelijk eenvoudig aan dat soort bedragen (of een veelvoud ervan) komen. Zou mij niet verbazen als de Samsung of Apple variant meer gaan kosten dan wat ik voor deze betaald heb. Als je ÚÚn van de eerste Kickstarters was geweest had je hem voor Ą75 in huis kunnen hebben.

Best kans van dat er inderdaad hologes te krijgen zijn zonder de notificaties en dergelijke die de tijd tonen zoals de middelste op de bovenste foto. Ik zou je alleen niet kunnen vertellen hoe die heten of waar je die zou kunnen krijgen.
2015 HOT Bluetooth smart watch U8 Wrist Watch U smartWatch for Samsung S4/Note2/3 HTC LG Xiaomi Android Apple Phone Smartphones
http://s.aliexpress.com/jmeaMVfM
(from AliExpress Android) kheb deze net binne maar kan hem pas 1 januari testen hij heeft geen apps enz om erop te zetten wel gwn nofications music enz LET OP ANDROID ONLY
Je moet horloges niet uit de 'dood' halen hoor :+
Dat doe je eigenlijk als je hem de eerste keer aan de stroom legt :9 . Bedankt, heb het aangepast!
Nette review zo te zien, niet helemaal gelezen maar heb er zelf ook een sinds kickstarter en heb er ook aardige ervaring mee.
Apps lacken inderdaad helaas nog een beetje (zeker via hun officiŰle app) maar op de market is wel het eea te vinden. Zelf vind ik pebbleTasker erg vet, hiermee kan je je horloge echt gebruiken om vrijwel alles te doen. Zo kan ik met mijn horloge de stereo in mijn woonkamer aanzetten en besturen icm met een Squeezebox en mijn eigen app AutoSqueeze.
Verder wacht ik zelf vooral nog op betere whatsapp ondersteuning, hoewel dat zonder root toegang waarschijnlijk erg lastig gaat worden...
Als ik dit soort reacties lees heb ik toch wel het idee dat er voor Android al wel wat meer apps beschikabar zijn dan voor iOS. Ook in het Pebble topic op GoT zach ik al wat Apps voorbij komen die niet te vinden zijn voor iOS...
Op android betaald de maker eenmalig 30 euro voor een google developer acount bij apple 90 euro per jaar voor een beginner is dit de reden bij android te beginnen
Het is mij overigens niet helemaal duidelijk waarom email notificaties in de App ingesteld moeten worden. De Gmail App geeft ook gewoon meldingen, ik zou toch denken dat die ook gewoon weergegeven moeten kunnen worden op de Pebble.
Dat komt omdat elke app in een eigen sandbox draait en de Pebble app op iOS geen weet heeft van de Gmail app (en vice versa), laat staan notificaties doorspelen.
Klinkt op zich logisch, maar wat ik mij dan af vraag: waarom werkt het met andere notificaties (WhatsApp?) dan bijvoorbeeld wel?
Jup, werkt met Whatsapp, ook op iOS. Alleen, als de verbinding wegvalt tussen telefoon en Pebble, zal je (op iOS tenminste) de 'fingerdance' moeten doen. Houdt in dat je de notificaties van Whatsapp uit en aan moet zetten in de instellingen in iOS...
Of WhatsApp werkt was de vraag niet. Ook de fingerdance ben ik van op de hoogte, staat ook beschreven in de review ;)

De vraag was waarom, als de theorie van Rafe over de sandboxes klopt, de Pebble wel een notificatie kan tonen die vanuit WhatsApp komt maar niet ÚÚn die uit de gmail App komt.
Dank je voor je review! Ik heb sinds de kickstarter (helaas gemist) dit product wel een beetje gevolgd en was erg benieuwd of ze alle dingen konden waarmaken. Ik kijk uit naar je verdere ervaringen. Tot nu toe is je stuk erg fijn te lezen en geeft een goed inzicht in wat het product is en voor je kan doen.
- Standaard enkel opladen via pc

kun je niet gewoon een 230v naar usb adapter gebruiken? Zijn op het web vrij standaard te krijgen, uitgebreide review en ziet er uit als een leuke gadget! :D

Veel plezier ermee ;)
Staat op mijn to do lijstje ;) ik heb hier nog een aantal Apple laders liggen, die ga ik proberen als de accu opgeladen moet gaan worden! Blijft het minpuntje wel staan want er zit standaard geen lader bij ;) Wat op zich ook wel weer logisch is gezien alle variaties van stekkers over de gehele wereld, maar dan was het misschien wel handig geweest als je er 1 mee had kunnen bestellen zodat je zeker weet dat je er 1 hebt die het doet.
Mooie uitgebreide review. Ik heb een witte Pebble en hoewel ik geen Kickstarter was heb ik een Kickstarter editie gekregen. Doorn in mijn oog is het horlogebandje, naast dat het goedkoop lijkt wijkt de witte kleur af van de kast (spierwit).

Opladen doe ik trouwens met een USB lader en niet via de computer.
Mooie review. Ik heb deze ook al een tijdje geleden aan mijn vriendin gegeven omdat ik zelf een iets duurder Zwitsers klokje heb gekocht, en zij is er erg blij mee, en ze gebruikt hem dagelijks. Op Ebay hebben we een paar Nato straps gekocht voor een paar tientjes zodat ze makkelijk en snel bandjes kan verwisselen. Het orginele bandje was al vrij snel omgewisseld met de Nato straps.
Een review over een horloge en nergens een impressie van hoe het ding staat met verschillende stijlen qua uiterlijk?

Hmm, ik zal de clou van de review wel missen ;)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*