Een paar maanden terug kocht ik een nieuwe monitor, de
Iiama Prolite B2403WS
. Na jaren lang op een 17"CRT gespeeld te hebben was dit toch wel even iets anders. Echter, ik kwam erachter dat de games die ik speel een hele grote drop in fps maakten; niet zo raar natuurlijk wanneer je van 1024*768 naar 1920*1200 gaat.
Aangezien m'n oude systeem alweer bijna 2 jaar was besloot ik om een nieuw systeem samen te stellen dat er weer een tijdje tegenkan. Na veel reviews gelezen te hebben besloot ik om een Nvidia high end kaart te gaan halen omdat die op dat moment toch wel "het beste" was. Toen ineens begonnen er reviews op te duiken van de nieuwe Radeon, de 4870X2, en aangezien ik toch een beetje een ATI fanboy ben (don't ask me why) besloot ik te wachten.... en niet geheel onterecht zoals bleek toen de kaart ook werkelijk uitkwam.
Inhoud van de doos
Prepare to Dominate staat er in duidelijke letters op de voorkant van de doos, en na de doos geopend te hebben, kreeg ik inderdaad het idee dat de kaart ging domineren. Wat een GROTE kaart!
Voor de rest zitten er een paar cd/dvd's bij; uiteraard cd met drivers, PowerDVD en DVDsuite en 3dMARK Vantage.
Prestaties/prijs/overklokbaarheid
Aangezien ik 'm pas sinds gisteren in een systeem heb zitten weet ik nog niet heel veel van de prestaties. Uiteraard heb ik Crysis geïnstalleerd en alles op extra high gezet, max AA en AF. Dat ziet er toch wel een stuk beter uit dan op m'n oude systeem (daar stond het meeste op medium). Spel loopt redelijk soepel met die instellingen (heb alleen nog geen fraps op m'n pc, dus de exacte fps weet ik niet). Toch waren er heel af en toe wat haperingen waar te nemen. Eerdaags zal ik wel fraps erop zetten om precies te zien hoeveel fps deze kaart eruit weet te persen. Ik hou je hiervan op de hoogte.
Uiteraard heb ik een aantal 3dmarks gedaan, en met m'n Q9450 at 3.6Ghz kwam ik rond de 7100-7250 punten op extreme, en rond de 14000-14800 op performance. Dit alles met de ATI catalyst 8.8 drivers.
Standaard loopt de kaart (in 3d modus) op 750(gpu clock)/900(memory clock). Natuurlijk heb ik gelijk in CCC de ATI overdrive enabled. Vervolgens heb ik met autotune de max. waardes laten zoeken. Deze kwamen uit op 790/990, maar toen ik daarna 3dmark draaide begon m'n systeem spontaan te rebooten. Ging iets niet helemaal goed dus. Temperatuur liep op tot ongeveer 84 graden (zie Geluid/warmte voor de rest). Daarna handmatig maar wat lagere waardes ingevuld en langzaam omhoog gegaan. Wat mij opviel was dat de 3dmark score niet (echt) veranderde. Op standaard waardes kreeg ik net zoveel punten als op 790/990.
Geluid/Warmte
Ok, over geluid durf ik niet heel veel te zeggen aangezien mijn gehoor niet echt goed is en er ook nog 4 andere fans in m'n kast draaien, dus hier blijf ik het antwoord een beetje schuldig.
De warmteproduktie daarentegen is goed uit te lezen met diverse programma's. Idle werd de kaart al rond de 65-70 graden; gestresst rond de 80-85 graden. Ik weet dat de meeste ATI's wel redelijk warm worden, maar dit vond ik toch wel iets overdreven. In CCC kon ik helemaal niks vinden over fanspeed of zo, dus toen maar op het internet gaan zoeken. Ik kwam erachter dat de fan standaard maar op 25% draait, en dat je dat niet met CCC kan veranderen.Toen heb ik Gainward
Expertool ATI gedownload. Hiermee kan je handmatig de fanspeed aanpassen. Fanspeed op 50% (fixed) gezet en nu is de temperatuur rond de 40 graden idle en rond de 50-55 stressed. Stukken beter dus! Na de fan op 50% gezet te hebben kon ik wel 3dmark draaien met de waardes 790/990 zonder problemen (maar nog steeds dezelfde scores). En zoals ik al zei, het geluid wat de fan maakt boeit me niet zoveel omdat ik 't toch niet echt hoor.
Driver
De meegeleverde drivers waren versie 8.52 en aangezien 8.8 al uit was heb ik die geïnstalleerd, en vooralsnog geen problemen met deze drivers. Wat ik wel gelezen heb is dat er met de volgende drivers nog significante verbeteringen zijn te verwachten voor de 4870X2. Ik kan niet wachten
Te groot
Het kan niet allemaal positief zijn, dus hierbij nog een minpunt(je). Ik wist dat het een hele grote kaart was, dus daarom had ik ook maar een redelijk grote kast besteld, de Antec P182, maar wat schetst mijn verbazing toen ik m'n harde schijf wou plaatsen....hij paste niet omdat m'n videokaart te ver uitstak. Nu heb ik m'n harde schijf maar op een andere plaats gestopt, maar dit had ik toch niet verwacht. Dit ligt uiteraard meer aan m'n kast dan aan m'n kaart, maar dit is om aan te geven hoe groot die kaart is.
Komende week heb ik het nogal druk met het een en ander maar de week erna zal ik deze review nog wat verder uitbreiden met wat tests en wat 'fraps uitslagen'.
Please have mercy on me, dit is m'n eerste review!