Hanns.G HG281DJ Zwart Review

Bejit
22 augustus 2008, laatste update op 22 augustus 2008, 1.972 views

Hanns.G HG281DJ Zwart

Introductie
Laatst zag ik dit monitor voor € 333,- bij Paradigit staan. Aangezien Paradigit een soort gratis pixelgarantie geeft(t/m 2 sub dode pixels ipv 2 normale), het scherm voor een zeer lage prijs aanbood en ook nog eens in de buurt is, haalde ik hem op in Wageningen.
Features
Het scherm heeft 3 ingangen, namelijk HDMI, VGA en component(RGB). Er worden ook diverse kabels meegeleverd namelijk:
- DVI naar HDMI kabel
- VGA kabel
- RGB kabel
- Female VGA naar Male RGB
- Stroomkabel
In theorie kan je dus ook consoles via RGB of HDMI aansluiten. Dit zal ik later nog testen met de Wii.

Pluspunten

• Prijs
  • Formaat(Duh)
  • Design(Subjectief)
  • Duidelijke OSD
  • Kijkhoek voor TN paneel is zeer goed te noemen
  • Hoogte verstelbaar
  • Response tijd/Input lag
  • Swivel

Minpunten

• Geen pixelmapping
  • Standaard calibratie
  • Helaas 1920x1200 en niet 2560x1600
  • Boxen in het scherm zijn slecht

Introductie

Features

- DVI naar HDMI kabel
- VGA kabel
- RGB kabel
- Female VGA naar Male RGB
- Stroomkabel

Het scherm zegt dat het FullHD | 1080P capability heeft. Daarmee is ook alles gezegd, want pixelmapping heeft het scherm NIET. Ook kan ik een of andere reden NVIDIA/LCD scaling niet uit zetten, zodat de videokaart automatisch het pixelmappen overneemt, iets wat wel met mijn Samsung 2493HM kan. Het scherm wordt met 1080P dus opgerekt!

De resolutie van dit scherm is 1920x1200. Helaas is het niet 2560x1600, wat je bij een scherm groter dan 24 inch misschien wel liever hebt. Maar het scherm is scherp genoeg met 1920x1200 en de pixels zijn ook niet absurd groot.

Verder heeft het scherm ook een functie genaamd X-contrast, maar deze heb ik gelijk maar weer uitgezet. Het maakt het scherm extra feller, maar maakt het de kleuren ook erg onnatuurlijk.

Als laatste maar niet onbelangrijk heeft dit scherm "onzichtbare" boxjes ingebouwd. Echter zijn deze boxen, zoals in de meeste LCD's, slecht.

OSD

Het Onscreen Display schermpje is duidelijk en overzichtelijk. Het is makkelijk bij de instellingen te komen en kan de kleuren gewoon tweaken totdat je er tevreden mee bent. Uiteraard kan het contrast en de brightness ook worden aangepast. Dat is ook wel nodig want de standaard instellingen van het scherm qua brightness en contrast zijn om te huilen.

De brightness bijvoorbeeld staat standaard op 100. Dit is genoeg om mijn hele straat mee te verlichten en heb hem maar gauw op 50 gezet. Het tweaken gaat dus vrij simpel via OSD en je kan ook nog dingen aan OSD veranderen, zoals taal, transparantie en kleur.(Groen, oranje en blauw)

Kleurweergave, contrast en helderheid

Met dit stuk heb ik meer moeite om een objectieve beoordeling te geven. Zelf ben ik TN panelen gewend of CRT's. Persoonlijk vind ik de kleuren van dit scherm meer dan voldoende en durf ik het zelfs goed te noemen. Ik heb een kwartier de film FF7 Advent Childern gekeken en het scherm liet in mijn ogen de juiste kleuren zien.

Een echte TVgek/filmgek/photoshopper zal waarschijnlijk heel kritisch zijn over de kleurwaardes. Deze mensen zullen echt zelf naar de winkel moet gaan om te beoordelen omdat ik niet geschikt ben om voor die mensen te oordelen. Het enige wat ik kan zeggen is dat de thuisgebruikers en gamers niet zullen storen aan niet kloppende kleurwaardes. Hetzelfde geld natuurlijk voor het contrast en helderheid.

Kijkhoek van dit scherm is veel beter dan die van mijn oude Samsung. Voor mij zelf niet heel relevant omdat ik er toch recht achter zit.

Ghosting

Hier komt het scherm echt tot zijn recht. Er is geen waarneembare ghosting of inputlag. Zelf ben ik zeer kritisch hierover omdat ik nogal veel shooters speel zoals Counterstrike, Quake 3 en andere actiegames.

Het scherm is zeker geschikt om een snelle shooter mee te spelen.

Pixeldefecten

Geen pixeldefecten gehad, dus ja goed. Zal dit aanpassen na een maand als er wel of geen pixeldefecten zijn.

Bouwkwaliteit en afwerking

Het scherm voelt vrij stevig aan en alhoewel hij uit plastic bestaat krijg je niet een goedkoop gevoel bij dit scherm. Het ziet eruit als een degelijk en solide scherm. De knoppen van OSD bediening voelen goed aan en doet me denken aan OSD knoppen van bepaalde LG monitor die ook verschuilt zitten achter de rand van het monitor.

Vormgeving

Dit is uiteraard subjectief, maar ik vind het een mooi scherm. Niet zo mooi als mijn Samsung 2493HM, maar zeker niet lelijk, Het heeft een niet al te dikke rand, monitor zelf is ook niet dik(Dunner dan mijn Samsung), de voet van het monitor ziet er ook stylish uit en het powerknopje zit een G in verwerkt van Hanns G, wat ik persoonlijk wel mooi vind.

Voor de rest zou ik zeggen, bekijk de foto's of google het monitor even zelf om te beoordelen. Zelf vind ik de vormgeving geslaagd en geef het een goed.

Prijs

Voor 333 euro heb je echt een BRILIANT scherm. Het is jammer dat hij niet 2560x1600 heeft, maar dat kan je ook bijna niet vragen voor deze prijs. Voor de mensen die nu een 22 inch of kleiner hebben zal de upgrade meer dan waard zijn, vooral als je een gamer bent.

Voor iemand die een goede 24 inch heeft, word het moeilijker om deze upgrade te nemen omdat ze al een groot scherm hebben. Persoonlijk vond ik het waard om van mijn Samsung 2493HM af te stappen om dit scherm te nemen, maar ik heb ook al iemand die mijn scherm overneemt.

(Foto's zijn genomen met mijn mobiel, heb helaas geen betere camera)

Heb jij ook een Hanns.G HG281DJ Zwart?

Mijn eerste, wat uitgebreidere, review.

Ik heb nogal een aparte schrijfstijl en laat soms woorden weg, dus alle opmerkingen zijn welkom.
Ik zou graag willen weten hoe dat zit met het RGB verhaal. Is het dus mogelijk om een scart-gedreven apparaat aan t sluiten op de vga van dit beeldscherm? Dat zou namelijk betekenen dat je er ook een tuner op aan kan sluiten, Topfield van KPN bijvoorbeeld.
Ik denk dat jij bedoelt geel, wit, rood.

Dit is echter rood, groen en blauw aansluiting.(component)

Tenzij je conversiesnoer hebt en ja dan moet dat mogelijk zijn.

Let wel op, in deze monitor zit geen upscaler he, dus SD tv is niet echt om aan te zien.
Ja, er zijn RGB-scart --> Component kabels.
SD signaal wat niet wordt geupscaled, tsja, het is toch al niets :P
Bedankt voor je reactie, ben benieuwd over je bevindingen met de Wii!
Test morgen wel even met de Wii ;)
Leuke review. Ben van plan hem ook te gaan kopen voor mijn slaapkamer als film schermpje :)
Bedankt voor je review! _/-\o_

toch net weer een ander type dat die ik 4 weken gekocht heb, ik heb geen rgb aansluiting en ook niet de kabels daarbij gekregen. Maar mijn scherm is zeker ook heel goed (voor zijn geld). Ik kijk op de zaak (opmaak werkzaamheden) naar een Eizo ColorEdge CG301W (=ruim 3500 euro) is een 30" grafische scherm van Eizo. Dat is dan ook (denk ik) de top die je nu kan kopen. Ik ben dus redelijk 'verwend' O-) Maar voor thuis gebruik is de Hanss G meer dan uitstekend!

Alleen ik zie dat de Hanns G niet meer (nergens) meer te koop is. Sowieso duurder geworden, nu ruim 430 euro. ;(
Ik zag dit scherm nog wel te koop voor €333 bij Vicomputers
Was ook erg onder de indruk, vooral voor die prijs. Heb nu 22"Samsung, twijfel twijfel....
Ik heb deze monitor vandaag binnen gekregen, wat een top scherm :D
Hij is wel groot zeg pffff :D
Gelukkig geen last van dode pixels of backlight bleeding.

Toch heb ik nog wel een probleempje, ik krijg de kleuren niet goed gecalibreerd.
Heb hem weer op natuurlijk staan, maar volgens mij kan het veel beter.

Bejit: Zou jij mischien de settings willen posten van je scherm (color settings ,brightness,contrast) en van je control panel (ati/nvidia)?
Ik vind hem wel heel lastig te calibreren en in een vorige post zag ik dat je de kleuren net zo goed kreeg als je oude samsung 2493HM.
Ben heel benieuwd hoe dat eruit ziet :P

bij voorbaat dank _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Ivory op 25 juli 2024 18:27]

Heb hem via een Spider gecalibreert en het ding geeft nu ideaal beeld :)

Heb helaas geen goede camera om dit te laten zien :(