Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Netgear ReadyNAS NV+ v2 Review

+2
nipro 21 augustus 2008, laatste update op 21 augustus 2008, 31.540 views

Netgear ReadyNAS NV+ v2

Pluspunten

  • Snel
  • Mooi uiterlijk
  • (Erg) actieve community

Minpunten

  • Enige wat ik kan bedenken: relatief hoge aanschafprijs

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Kwaliteit voeding Score: 4
Installatiegemak Score: 4
Vormgeving Score: 5
Koelingsmogelijkheden Score: 4
Inbouwmogelijkheden Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Prijs Score: 3
Waarom deze?
Omdat mijn (LaCie) externe harde schijf kapot ging, was ik opzoek naar een nieuwe externe harde schijf. Mijn oog viel op een NAS, omdat deze altijd bereikbaar is wanneer ik thuis ben, ook als ik wireless op de bank werk. De opslag gebruik ik vooral voor Backups van de systemen op het netwerk (Apple's TimeMachine werkt hier prima mee) en voor opslag van spullen die ik niet dagelijks nodig heb.

Mijn vereisten waren dus:
- veel opslag (meer dan 2 bays)
- mooi design
- NAS

Na enkele varianten te hebben bekeken, viel mijn oog op de ReadyNAS van Infrant. Deze was relatief gezien duur, maar de actieve community en het mooie uiterlijk heb ik deze toch gekocht. Zonder schijven overigens, om de kosten enigsinds te drukken (ik had nog een 500GB schijfje 'over').

Nu, een paar maanden later heb ik er 3x 500GB in zitten, en gebruik ik de NAS dagelijks. Ik heb daarom nu pas deze review geschreven, omdat ik nu een veel beter idee heb van de prestaties.


Bouwkwaliteit en afwerking
Het kastje is met recht een 'blok' te noemen. Het ding is behoorlijk aan het gewicht, en staat goed stevig op zijn pootjes. De bays in vergelijking met mijn Chenbro kast zijn wel wat wankel, maar zeker niet slecht.

Inbouw, of beter gezegd: aansluitmogelijkheden
Met 4 bays waar een willekeurige 3.5" HD in past, beoordeel ik dit met zeer goed. Het apparaat kan lang mee omdat je de schijven zelf kunt vervangen door grotere. Ik heb er nu 3x 500GB inzitten, maar zou dit in de toekomst kunnen vervangen door 1TB schijven als de behoefte daar is. Dankzij X-RAID kan ik de schijven stuk voor stuk vervangen, en het apparaat doet de rest zelf. Als hij ermee klaar is ontvang ik automatisch een mailtje in mijn mailbox. Erg handig!

"RAID sync finished on volume C. The volume is now fully redundant.
~[Wed Aug 20 20:55:33 CEST 2008]"

Ook zijn er mensen welke het 256MB interne geheugen hebben uitgebreid naar 1024MB. Dit zou betere prestaties moeten opleveren, maar dit heb ik niet gedaan. Voor wat betreft de prestaties zelf: ik heb het niet gemeten, maar voor mijn gevoel gaat het (als ik bekabeld werk (= gigabit)) sneller als naar mijn externe USB HD.

Naast de harde schijven bevindt er zich op het kastje natuurlijk ook een 1000mbit RJ-45 aansluiting. Klaar zou je denken: maar niks is minder waar. Er zitten ook nog 3 USB-poorten op, zodat je je externe HD of printer eraan kunt hangen. Zo kan het apparaat weer een backup van zichzelf maken, of fungeren als printerserver. Ik gebruik deze features op dit moment niet, dus kan hier verder weinig over zeggen.

Voor wat betreft de softwarematige aansluitmogelijkheden: Omdat ik alleen een Apple heb, gebruik ik alleen het AFP protocol. Dit werkt prima voor mij. Ik heb 5 shares, en kan deze prima benaderen vanuit mijn Finder. Naast AFP beschikt de NAS ook over CIFS (Samba), NFS, HTTP(s) en (s)FTP. Daarnaast is het apparaat ook nog te bereiken via SSH, voor de *NIX liefhebbers. Ook bevat het apparaat nog een SlimServer en is het geschikt voor Netwerk DVD spelers/Windows MCE. Ook deze features gebruik ik niet.

Koelingsmogelijkheden
De 4 schijven worden gekoeld door een 92mm fan, welke afhankelijk van de temperatuur op een ander toerental draait. Het geluid is niet heel hard, maar ik zou 'm niet de hele dag naast m'n hoofd willen hebben. De temperatuur is daarentegen wel erg goed: in een kamer waar het zo'n 20-21 graden is, worden de schijven niet warmer dan 31-32 graden.

Het apparaat wordt goed dus gekoeld. Dit is te danken aan de goede airflow van de NAS: aan de voorkant zit een deurtje met gaatjes, waardoor lucht wordt aangezogen. Deze wordt vervolgens langs de schijven gezogen, om er aan de achterkant weer uitgeblazen te worden.

De PSU (ingebouwd, geen blok) heeft geen fan. Dit was in vorige versies wel zo, waardoor de NAS een hoog piepgeluidje maakte ivm. de kleine fan op de PSU.

Vormgeving
Het apparaat ziet er 'retestrak' uit: de spiegelende voorkant met daarachter een LCD'tje en wat ledjes ziet er erg gaaf uit. Het apparaat past goed binnen het Apple-design, zoals de Cinema Displays of de Macbook Pro. Ik ben er erg over te spreken. Met een draaideurtje (incl. stoffilter!) worden de bays afgedekt. Het apparaat is erg klein voor een NAS met 4 bays naar mijn idee. Verder is dit vooral erg persoonlijk, dus kijk even naar de foto's.

Installatiegemak
Erg gemakkelijk. Aansluiten en gaan met die banaan. Via RAIDiator kun je de NAS de eerste keer vinden, om vervolgens wat stappen door te lopen. Daarna heb je dit programma niet meer nodig, en kun je de NAS meteen via je browser bereiken. Hier kun je het hele apparaat bedienen.

Ook het toevoegen van schijven is gemakkelijk, al klemmen de bays soms wel een beetje.

Afsluitend
Ik ben erg te spreken over de ReadyNAS NV+ serie. Het werkt allemaal prima, en het apparaatje ziet er gelikt uit. Features zijn er genoeg, en volgens mij ben ik er zelfs nog in deze review vergeten. Zie de website van Infrant/Netgear dus! Ook is er een heel actieve community (incl. devvers), welke snel en adequaat reageren. Ook worden er beta-firmwares gereleased.

Negatieve ervaringen: vrijwel geen, hooguit de hoge aanschafprijs in vergelijking met de concurrentie. Laat je echter hierdoor niet weerhouden, het is een prachtig apparaat met prima prestaties en mooie features.

Gebruikt in combinatie met:

  • Apple MacBook Pro (4096MB; 200GB; 15")

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Netgear ReadyNAS NV+ v2?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (27)

Wijzig sortering
Mooie review over een mooi apparaat. Mijn complimenten, zeker gezien het feit dat het je eerste review is.

Toch nog een paar vraagjes, hoewel Ozzy2 het meeste gras voor mijn voeten heeft weggemaaid :).

Ik zie dat het apparaat X-RAID ondersteunt. Nog nooit van gehoord...... :+
Mag ik uit het feit dat je er 3 * 500 GB schijven in hebt zitten en je 923 GB ter beschikking hebt dat het een soort RAID 5 is (is nog wel 8 GB zoek :)) ?

Zijn er ook nog andere RAIDS in te stellen?
Voor wat betreft de prestaties zelf: ik heb het niet gemeten, maar voor mijn gevoel gaat het (als ik bekabeld werk (= gigabit)) sneller als naar mijn externe USB HD.
Ja, dat mag ik voor je hopen. Over USB haal je max. 32 MBps. Ik weet niet wat voor een poort je erop het zitten, maar ik denk ook gezien je opmerking een 1 Gbps. Dan kom je over je netwerk al op max. 125 MBps (zal links en rechts nog wel een bitje verloren gaan). Je schijven in RAID 5 (X-RAID dus) zullen ook wel minimaal 110 MBps halen. Dus je waarden liggen aanzienlijk hoger dan met de USB. Maar zoals Ozzy2 al aangaf een benchmark is welkom.

Dat het apparaat al die verschillende portocollen ondersteunt, wil dat zeggen dat ik hem ook zou in kunnen zetten als Internetserver?

Tot slot: Stel dat ik hem in een draadloos netwerk zou willen hangen (puur hypothetisch :) ). Kan ik dan de USB poorten gebruiken om daar een dongle in te pluggen, of gaat dat veel te ver voor dit apparaat.

Bedankt voor je erg leuke review.
Thanks voor je compliment.

Wat X-RAID precies inhoudt kunnen de makers veel beter vertellen dat ik dat kan, daarom verwijs ik je door naar http://www.readynas.com/f...ing_X-RAID_over_RAID_5%3F . Naast X-RAID kun je ook nog voor RAID level 0, 1 en 5 kiezen.

Zo'n benchmark wil ik wel voor je draaien, maar ik heb nu alleen de beschikking over wireless. Die houdt je nog even van me tegoed, zodra ik weer bekabeld zit zal ik deze hier neerzetten. Wat ik me kan herinneren was dat 'ie een 720p filmpje (= 4.x GB) in een paar minuutjes wegschreef, maar dat is natte vinger werk, getalletjes volgen.

Je kunt het apparaat inderdaad ook gebruiken als webserver. Daarnaast is er ook een handige plugin om simpel een gallery op te stellen, en om het apparaat te gebruiken als download bak (Bittorrent is er al, Usenet zijn ze mee bezig dacht ik).

Nee dit kan helaas op dit moment niet, het doel van de USB poorten is op dit moment voorbehouden tot het uitbreiden van de storage of om een printer aan te hangen.
Je schijven in RAID 5 (X-RAID dus) zullen ook wel minimaal 110 MBps halen.
Sorry, maar deze NAS zal nooit zelfs in de buurt komen van wat jij daar beweert.
Als je met dergelijk NAS 50MBps haalt mag je al gelukkig zijn. Het blijft in ieder geval sneller dan USB 2.
Als ik thuis op gigabit netwerk kijk naar het verkeer als ik iets er naar toe schrijf, kom ik op 130 mbit uit ongeveer. Erg afhankelijk van welke schijven / extra geheugen wat er in zit misschien nog wel, maar 110 MBps is wel erg veel meer dan 130 Mbps.
Mooie review !

Heeft die NAS ook stroombesparende features , dat ie zich uitschakelt na X aantal uur zonder activiteit en terug aanschiet als er iets opgevraagd wordt ?
Hoe bevalt de software je , maar van wat ik uit je review afleid beperkt deze zich tot een soort webpagina met status info en beheersfuncties. Er moet dus geen software geļnstalleerd worden op de pc?
Hoe valt die website mee ? hopelijk beter dan die hemeltergend trage WD beheerdsite
(ik denk aan de mionet software van western digital , wat eigenlijk een soort verplichte trial soft was)
Kan de koeling van dit ding uitgebreid worden ? , extra intake fan , een fan vervangen zonder de soldeerbout boven te halen.
Kan je meerdere computers automatisch een backup laten maken met die sexy backupknop op de voorkant van het toestel (ook het vermelden waard trouwens , maakt backups maken net dat beetje eenvoudiger)
Mooie foto's ook , miss nog een paar gutshots voor de tweakers ^^ , en als je wil wat saaie benchmarks :)

[Reactie gewijzigd door Ozzy2 op 21 augustus 2008 20:13]

Thanks, het is m'n eerste review, dus heb maar gewoon opgeschreven wat in me opkwam. Ik zal je vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

De NAS heeft inderdaad stroombesparende features, helemaal niet aan gedacht om die erbij te zetten. De NAS beschikt over een soort timer-functie: zo kun je de NAS bijv. om 23.00u zichzelf automatisch laten uitschakelen, en om 07.00u weer in laten schakelen. Daarnaast kun je ook selecteren dat schijven na een x aantal minuten van inactiviteit worden uitgeschakeld.

Op je PC (Mac, Linux software ook beschikbaar) moet je in het begin alleen de RAIDiator software installeren. Daarna is de NAS volledig te bedienen via de Web interface. De software heb je niet meer nodig dus. Die website werkt prima in alle browsers, maar bestaat wel uit frames. Dankzij de actieve devvers, welke regelmatig beta releases uitbrengen is een probleem met de interface vaak snel verholpen.

De koeling kan niet uitgebreid worden (hier is geen plek voor, maar je zou 'm wel aan de voorkant vast kunnen duck-tapen ;)..), maar de fan kan wel worden vervangen (tenminste, ik zie schroefjes aan de achterkant, dus dat lijkt me mogelijk). Geen ervaring mee. Je zou eens op het support forum kunnen kijken: http://infrant.com/forum/.

Die sexy backup knop is helaas alleen voorbehouden tot het backuppen van het apparaat zelf. Dus als je een externe HD aansluit via een USB aansluitng, en je drukt op die knop, backupped het apparaat zichzelf naar die HD. De backups verlopen bij mij allemaal automatisch via TimeMachine, dus ik vind dat geen nadeel.

Ik hoop je vragen te hebben beantwoord!

[Reactie gewijzigd door nipro op 21 augustus 2008 22:06]

hoi hoi,

ok misschien moet ik het hier niet posten maar omdat ik naar een backup aan het zoeken ben en ik op netgear stuitte ...belande ik ineens hier op deze review :) .

Zoals ik een beetje kan opmaken met dat raid gebeuren is dat als ik 4x 1tb HD zou toevoegen ik nog steeds op een 1TB aan opslag heb. Nu ben ik dan een leek maar ik wil gewoon 4TB aan opslag hebben. Welke raid heeft dat ? en hoe moet ik dan zo'n NAS instellen. Ik doe veel met HD video en moet best veel opslag hebben voor een backup dus weet niet zo goed waar en aan welk backup systeem ik moet denken. ik heb 3 satas op mijn pc en wil deze 1 op 1 met 3 schijven op een NAS draaien. dus vernieuw ik of heb ik een nieuw bestand dan zal de NAS dat ook doen. Kan dit uberhaupt wel :| ?
Met RAID-5 heb je met nx1TB schijven (n-1)*1TB aan opslag (4x1TB=3TB aan opslag)
1 schijf stuk -> geen probleem, vervangen en doorgaan. Slimme techniek, want het maakt niet uit welke schijf stukgaat.

Met RAID-0 (striping) heb je met n*1TB schijven n*1TB aan opslag (4x1TB=4TB aan opslag) -- 1 schijf stuk -> big problems

Met RAID-1 (mirroring) heb je met n*1TB schijven 1TB aan opslag (4x1TB=1TB aan opslag) -- alle schijven behalve 1 stuk --> geen probleem.

Met JBOD (Just a bunch of disks) heb je met nx1TB schijven n TB aan opslag (geen verlies). Gaat een schijf stuk dan ben je een deel kwijt van je data (maar niet alles zoals bij RAID-0 ----- maar RAID-0 heeft --theoretisch en vaak in de praktijk-- betere performance)

[Reactie gewijzigd door poehee op 22 maart 2011 08:41]

Goede review. Heeft mij erg geholpen. :)

[Reactie gewijzigd door Pepehv op 14 januari 2010 19:28]

Hier is een overzicht van de diverse NAS-systemen die Netgear verkoopt: http://www.readynas.com/?cat=49

Het lijkt erop dat de voornaamste reden om voor een NV+ te kiezen boven de DUO (RND2000; 2150 incl. disk) is dat de NV+ 4 HDD aankan terwijl je er in de DUO maar 2 HDD kwijt kunt. . Beide apparaten gebruiken dezelfde processor, even veel geheugen etc. (OK, NV+ heeft ook een LCD). De prijs die je hiervoor moet betalen is aanzienlijk: de nv+ is meer dan een factor 2 duurder...
Ik zie dat deze NAS ook Http ondersteuning bied voor het plaatsen van een website.

Is dat incl. MySQL?

Ik neem aan dat als je een website maakt (op je computer) en deze klaar hebt je alle bestanden zo kunt kopieren naar je NAS? Het enige wat dat nog resteert is een domeinnaam registeren die een domein aan jouw ip koppelt.
Heeft deze NAS nu wel of geen JBOD?

Volgens de specs hier op de pricewatch niet, maar bij de specs bij bv hier:
http://www.mediacentersho...-readynas-nv-rnd4000.html
staat wel JBOD aangegeven.

[Reactie gewijzigd door Snowwie op 29 mei 2011 02:48]

Nee deze NAS heeft geen JBOD alleen de aangegeven RAID opties.
Mooie review :)

Had net als iemand boven mij ook de vraag van of je benchmarks wil maken/plaatsen.
Maar ik heb wel een ander idee. Probeer eens met Total Commander iets van en naar de NAS te kopieėren/verplaatsen. Die geeft namelijk een snelheid weer, dat geeft alvast een beetje een idee hoe snel het gaat/kan.
Ben trouwens ook benieuwd hoe hard 't gaat met draadloos.

Enig idee wat het stroomverbruik is?

[Reactie gewijzigd door Raven op 22 augustus 2008 16:01]

Thanks!

Snelheid over wireless zegt nooit zo veel naar mijn idee (veel factoren), maar als ik met mijn laptop ongeveer 20 meter van m'n AP zit, haal ik zo'n 4.1-4.3 MB/s. Als ik mijn switch terug krijg van z'n RMA dan heb ik weer een bekabeld lijntje, en dan zal ik een paar benchmarkjes draaien.

Stroomverbruik: geen flauw idee, ik heb niet zo'n meter. De Netgear website zegt:
55 W typical (with 4 x 250GB disks)
Ok :)

Dat dit ding trouwens over de 600¤ kost... Ok, kunnen meer schijven in dan mijn CH3SNAS (+- 130¤), maar dan nog. Enig idee wat het grote prijsverschil veroorzaakt?
In de standby modes, gaat de fan ook uit?
500 eu mycom veiling met 4tb
Ik heb hem daar vandaan, maar dan zonder de schijven (kwamen uit oude server). 4x1,5Tb in raid5 :). Hoe dan ook, €250 ipv 400 in pricewatch ofzo, enkel omdat ie in een vitrine heeft gestaan en mensen ernaar hebben gekeken :D


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*