Silentmaxx HD-Silencer Rev. 2 Review
Na eerder een aantal Zalman's ZM-2HC2 gebruikt te hebben, ben ik naar aanleiding van de review van Hielko overgestapt op HD-Silencer's van Silentmaxx. Ik heb vier stuks in gebruik voor het koelen en dempen van evenzoveel Raptor WD740GD drives. De effectiviteit van de demping verschilt weinig met die van de Zalman ZM-2HC2, wat ook uit de objectieve meetresultaten in de review blijkt. De hoogfrequente tonen die de Raptor voortbrengt bij het wentelen van z'n platters zijn nog steeds goed hoorbaar nadat de schijf in de HD-Silencer is verpakt. De beste geluidsdemping wordt bereikt door ook de zijpanelen van de behuizing met geluidsdempende materialen de bekleden. Dit kan erg effectief zijn om de...
Pluspunten
Uitstekende passieve koeling Goede demping
Minpunten
Geen inbouwinstructies meegeleverd
De HD-Silencer fungeert als een grote heatsink die naast de zijden van de harde schijf ook het volledige oppervlak van de bovenkant koelt. De Zalman ZM-2HC2 staat alleen in contact met de zijkant van de schijf en is daardoor veel minder effectief in zijn koeling. Ook heeft de ZM-2HC2 een veel kleiner koeloppervlak. Betere koeling betekent dat je bij een gelijke streeftemperatuur van de harde schijven meer geluidsdemping in de kast kunt aanbrengen. Met de HD-Silencer's kun je daardoor (beter) een stiller systeem bouwen dan met de ZM-2HC2's. De prijs van de Silentmaxx HD-Silencer is hoger dan van de Zalman ZM-2HC2, maar daar krijg je betere koel- en dempingsprestaties voor terug.
Een klein nadeel van de HD-Silencer is dat Silentmaxx verzuimt om inbouwinstructies mee te leveren. Deze moet je downloaden op hun website en zijn daar alleen in het Duits beschikbaar (de Engelstalige versie van de site werkte slecht op het moment dat ik m'n disks moest inbouwen). Beetje knullig om te besparen op een A4'tje met inbouwinstructies.
Heb jij ook een Silentmaxx HD-Silencer Rev. 2?
En ik kom het vaker tegen, een enkele keer met een foto van een gaatje in de schijf met de tekst erbij "Do not cover this hole". Vandaar ook mijn term 'inpakken'. Ik weet echter niet wat het voor problemen op zou leveren. Enig idee?Nicht kompatible Festplatten:
· HD AT 74GB Western Digital Raptor
Mijn Raptors lijken vooralsnog geen moeite te hebben met de HD-Silencers. Ze doen probleemloos hun werk en de temperaturen zijn erg laag. Ik kan me wel voorstellen dat de temperaturen te hoog oplopen als er helemaal geen airflow is. Iedere weldenkende tweaker zou in staat moeten zijn om in te schatten wat wel en niet een gezond is voor zo'n schijf. Als het ding te heet wordt is er meer airflow nodig.