€ 69,- bij Amazon.nl Marketplace
  3. Willen (2.498) Hebben (1.997)

Seagate Desktop HDD, 2TB Review

1 augustus 2013, laatste update op 1 augustus 2013, 3.641 views Rapporteer

Schijf net iets ouder als een jaar, altijd gebruikt en gedraait in QNAP 219 PII en zorgvuldig mee omgegaan (voor zover dat gaat)
De schijf begint op dit moment te overlijden en geeft schrijf en read errors. De fabrikant geeft geen garantie meer wat de schijf is een jaar en 2 maanden oud.
Hiervoor aantal Samsung 1TB Spinpoints gehad, inmiddels 6 jaar oud en still going strong. Draaien nu nog in een QNAP van een vriend van me, nooit een enkel probleem mee gehad.
Het probleem is nu dat ik eigenlijk wil overschakelen naar een andere schijven maar heb nog 1 werkende seagate draaien, dus bij vervanging is 1 schijf voldoende. Voor uitwisselen naar andere schijven moet ik er 2 hebben voor Raid.
Al met al spijt ooit voor Seagate te hebben...

2 van 5 sterren (Slecht)

Al met al spijt ooit voor Seagate te hebben gekozen.

Heb jij ook een Seagate Desktop HDD, 2TB?

Beetje kort door de bocht om Seagate disken bij voorbaat af te schrijven op basis van je ervaring met 1 disk die defect geraakt en gebruikt wordt in een toepassing waar deze niet voor is bedoeld, namelijk 24/7 in bedrijf. Gebruik je dat soort disken (ook van andere merken) toch op die manier dan is het mazzel als ze jaren blijven werken.

Zo ken ik ook genoeg Samsung en Western Digital disken die na niet al te lange tijd de geest gaven (1-1.5 jaar), zowel in "normaal" als in NAS gebruik.

Veel disken gaan voortijdig stuk door (onzichtbare) transportschade, vaak in het laatste stuk van distributeur naar winkelier en consument omdat de disken dan omgepakt worden en niet meer in de optimale bescherming verpakt zitten. Veel transportschade zie je niet, maar treedt op binnen enkele dagen tot maanden.

Seagate maakt ook echt goede betrouwbare disken, zoals die in servers gebruikt worden. Die worden 24/7 afgeragd tot en met en blijven werken ...
Mijn review is inderdaad oppervlakkig en vertelt mijn kant van het verhaal, het is mijn mening omtrent dit product.

Natuurlijk zijn er veel mensen die andere meningen hebben omtrent dit product.

Maar dat is het dan ook een mening, in dit geval mijn mening.
Ik heb zelf ook Seagate schijven in mijn (Qnap) 4-bay NAS zitten en deel je mening.
Ik heb de 5900 RPM variant ervan en heb inmiddels alle 4 de schijven kunnen vervangen.

Gelukkig vielen die van mij nog onder de garantie, maar zodra ik voor de schijven moet gaan betalen gaat er een ander merk in.
Voor mij never geen Seagate meer. |:(
Kijk eens of je via het serienummer garantie hebt,

hier alles invullen dan weet je gouw genoeg. De winkel wil misschien geen garantie geven maar via seagate wellicht wel.
Gedaan, Seagate levert 1 jaar garantie op dit soort schijven.
Je review is wat oppervlakkig, maar de boodschap is duidelijk; deze schijf zou ik op basis van jouw review al niet eens meer meenemen in een vergelijking.

Vroeger zweerde ik bij WD, tegenwoordig is er goedkopere concurrentie, en ben ik overgestapt.

Bij mij is er niet al te lange tijd geleden een interne Seagate HDD overleden, en twee weken later een externe Samsung Story 3. Ik geloof nog geen maand later gaf m'n Corsair SSD (sandforce, zucht) ook de geest. Twee van de schijven zijn onder garantie gelukkig vervangen door de fabrikant. Totaal 2.5 TB aan (vervangbare) data verloren, en uiteraard Windows opnieuw moeten installeren.

Inmiddels staat alle onvervangbare data (lees: foto's!) als backup op alle drie m'n interne en alle vier interne m'n externe HDD's, maar ik zit toch regelmatig met de billen samengeknepen, het vertrouwen is er gewoon niet meer.

Een ding kan ik wel vertellen, bij nieuwe aan te schaffen schijven in de toekomst is er op dit moment voor mij nog maar een logische keuze; WD Red of Black. Je betaalt iets meer, maar je krijgt niet voor niets 5 jaar garantie op elke schijf die ze maken, en bij is er in de 20 jaar hiervoor nog nooit eentje vroegtijdig overleden.

Overigens heb ik op dit moment twee externe schijven van Seagate van 1.5 TB staan, we zullen zien hoe die het volhouden...

[Reactie gewijzigd door ScoeS op 25 juli 2024 08:01]

Er is toch een wet die voorschrijft dat op elektronica 2 jaar garantie zit?
Ik wou net deze schijf gaan kopen maar nu krijg ik toch ernstige twijfels.. :/
Is erg belangrijk WELK type je van de st2000dm001 gekocht hebt. De thaise of chinese versie.
Net als bij de 3TB Seagate Barracuda 7200.14 ST3000DM001 serie is de chinese versie een puinhoop. Zie Seagate forum.
Let erop en koop alleen de thaise versie. Die zijn goed.
Aantal platters schijnen ook te verschillen.
Heb speciaal bij aankoop gevraagd om ALLEEN thaise exemplaren te versturen.

En by the way, dit type is in principe NIET geschikt voor een 24/7 NAS. Daar heb je WD REDS of Enterprise schijven voor.
Heb beide gehad (2 thaise, 1 chinese) alleen ruk en allen geWKOA-ed.
Slechte ervaring met Seagate, helaas is samsung niet meer en vind ik WD te duur.
Hitachi heeft de hoogste return-rate dus het is lastig kiezen (prefereer 2de hands Spinpoints)
Opvallend, ik heb de zelfde HD en nu ook na 1 jaar en 2 maanden zijn er ook duidelijke problemen.
Hij begon al wat trager te werken leek het, maar sinds gisteren avond verdwijnt hij nu regelmatig van het system.
Me schijf gaf er helemaal de brui aan vorige week, maar heb het meeste van me data kunnen redden door de SeaTools te gebruiken die je van Seagate's website kan downloaden.

Ik moest wel in me bios zeggen dat er IDE inplaats van AHCI/SATA gebruikt moest worden anders werd de schijf niet gededecteerd.
Ik heb (tot nu toe dan...) goede ervaringen met Seagate's.
Heb 2 maal ST2000DL003 in m'n DS213+ zitten.
En nog twee losse in een ext. behuizing (Aldi).
Nas wordt niet 24/7 gebruikt. misschien uurtje per dag, en dat niet continu.

Heb ook goede ervaringen met de spinpoint overigens, daar draaien er hier 2 maal 5 stuks in RAID 5 + 2 maal 2 stuks in RAID 1 (Sharkoon boxen) plus nog wat losse (allen HD204), ook nog 2 maal HD203 in één box en in de "huiskamer pc" nog een RAID 1 met 2 maal HD103 plus wat losse. Dat doe ze al jaren en tot nu toe één defect.

[Reactie gewijzigd door GreenFrog op 25 juli 2024 08:01]