MSI GE70 2OE-012NL Review

31 juli 2013, laatste update op 31 juli 2013, 4.285 views Rapporteer

Sinds gisteren (30-07) deze laptop opgehaald bij de winkel. Laptop is netjes verpakt en bevat de lader en een zakje met een cd, laptop logo (die je er zelf op moet/mag plakken) en enkele boekjes.
De eerste start-up duurt zo'n 5 minuten, inclusief wat dingen invullen voor Windows 8.
Standaard staat er behoorlijk wat software op, ik heb nog niet alles bekeken maar het meeste gooi ik er binnenkort vanaf (Norton heeft de prullenbak al gevonden.. )
De laptop is erg rap, je merkt geen enkele hapering en multitasking is dan ook geen enkel probleem, dankzij de onboard GPU blijft de laptop in windows ook gewoon lekker koel en stil.
Gaming

Pluspunten

• Erg rap vanwege de 2x64 SSD in RAID-0
  • 1TB secundary HDD
  • Onboard en dedicated GPU
  • Stil en koel in Windows
  • Mooi uiterlijk

Minpunten

• Erg HEET tijdens het gamen (gelukkig niet waar de handpalmen rusten).
  • Rare hapering tijdens het gamen (hopelijk binnenkort verholpen met een FW-update)

Standaard staat er behoorlijk wat software op, ik heb nog niet alles bekeken maar het meeste gooi ik er binnenkort vanaf (Norton heeft de prullenbak al gevonden.. :> )

Gaming
Kwa gaming heb ik alleen train simulator 2013 kunnen testen gisteravond, maar spel werkt prima op 1080p en details op high. Enige minpunt(je) is de rare hapering die af en toe optreedt (stutter van 1 sec). Hopelijk wordt dit nog dmv een fw update verholpen.
Jammer genoeg maakt MSI gebruik van custom drivers voor de GPU en moet je dus wachten tot MSI de GPU drivers update (welke alweer 2 maanden oud zijn...)

Warmte en geluid
Laptop wordt linksboven bij de zij-fan erg warm tijdens het gamen, niet bij de handpalmen maar je moet niet perongeluk met je vingers langs het rooster glijden...
De zij-fan maakt onder idle weinig geluid maar gaat bij het gamen toch wel hard (maar dat deed m'n vorige laptop ook al).

Scherm
Scherm is prima, kijkhoek is ruim voldoende.
Ik las ergens dat het scherm een glossy coating heeft, dat heeft hij dus niet. Gewoon een matte afwerking wat ook geen vervelende reflecties geeft.
De scharnieren gaat redelijk soepel, hij klapt wel hard dicht op het einde... ik weet niet of dat wel de bedoeling is dus klap ik hem zelf maar rustiger dicht.

Laptop audio:
Tja... erg vol van klank en kan wel redelijk hard. 0,0 bass maar dat was te verwachten.

Reviews schrijven is niet m'n beste skill, maar als er vragen zijn; vraag ze gerust! (en ik vul de review nog aan aankomende tijd)

Heb jij ook een MSI GE70 2OE-012NL?

Ik vraag me af of je met een herinstallatie van Windows 8, een kale versie dus, wel gewoon drivers van Nvidia kunt pakken, volgens mij moet dit sowieso wel kunnen door het inf bestand in de Nvidia drivers aan te passen.
Klopt, ik heb nieuwe drivers hier vandaan gehaald: http://laptopvideo2go.com/

Crysis 3 draait okay op high (wel AA uit enzo) niet die rare schokken meer, train sim 2013 zelfde, dus denk dat de meeste issues naar een driver update we zijn opgelost.

Nog een tip verwijder de killer E2200 drivers die erop staan en download de drivers van de website van de fabrikant. Op 1 of andere manier crashde de LAN adapter random...
Ik had in 1e instantie dit notebook in gedachten maar na een tijdje wat onderzoek te hebben gedaan op het internet zie je heel veel klachten, de laptop wordt heel erg warm en de CPU throttled daardoor terug naar 800 Mhz (!) en de GPU klokt zichzelf ook terug. Daarnaast zie je veel mensen die problemen hebben met Nvidia Optimus en deze laptop, de Nvidia kaart schijnt zichzelf soms willekeurig uit te schakelen...
Is dat niet gewoon een driver issues? Ik draai nu de 326.41 beta driver van Nvidia en heb geen rare issues. Daarnaast kan ik die unclock issue niet recreaten... heb een tijdje prime95 gedraaid, cpu snelheid blijft gewoon normaal. Ook met Crysis 3 blijft de cpu snelheid gewoon goed. Hij klokt zichzelf wel terug als hij het niet nodig heeft, maar hij bleef tijdens het gamen gewoon tussen de 2,8 en 3,3ghz. Bij Crysis wordt hij wel zo heet dat je, je hand niet voor het uitlaat rooster moet houden (dat doet gewoon serieus pijn)... ik weet niet of het mogelijk is om hem NOG heter te krijgen :P
Haha dat met de exhaust heb ik ook met mn huidige N53 als ik een spel aan het doen ben. Maar er schijnt tijdens de assemblage van deze laptops koelpasta verkeerd aangebracht te zijn waardoor de temperaturen sowieso hoger uitlopen dan bedoeld.

Wat is trouwens een tijdje ? Ik denk dat de mensen op het internet het hebben over b.v. Crysis een uur of langer draaien.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 23 juli 2024 17:22]

Minstens een uur ja, ik heb opzich geen problemen met gamen.
MAAR
MSI heeft van de basis windows installatie echt een puinhoop gemaakt... ik denk dat ik deze week windows volledig opnieuw installeer want er is zoveel mis mee dat hij niet echt stabiel is :/
-Drivers zijn niet echt compatible
-Er zijn 12 talen geinstalleerd waardoor het herstarten van windows tijdens updates meer 10> min. duurt.
-Bloatware veroorzaakt stomme glitches en crashes.
-RAM geheugen loopt altijd vol, zonder reden
Dat is minder, ik heb de msi-ge70-2oe-015nl besteld en krijg hem morgen binnen samen met een mSata SSD van 128 GB en herinstalleer ook alles direct met een clean Windows 8 64 bit installatie :)
Hoi Dylan,

Waar heb je dat gelezen? Want misschien moet ik m dan even repasten. (hey dat lijkt te rijmen!)

=D

Gr-

vincent
Hoi Dylan,

=D

Gr-

vincent

Ik heb toen wel het forum doorgespit en weet niet exact meer waar het precies stond, ergens in een owners lounge alhoewel ons exacte model GE70 nergens genoemd wordt lijkt het om hetzelfde assemblage process te gaan. Er was iemand die foto's e.d. had van de koel pasta die er standaard opzat.
maar je hebt hem toch gekocht ;)

ik heb gemerkt dat wanneer ik het energieschema op high performance zet dat hij dan wel vloeiend is in spellen, minder warm en geen HDD lag meer (SSDs werken wel goed)
maar je hebt hem toch gekocht ;)

Jup ik heb de variant zonder SSD gekocht en zelf een Plextor M5M 128 GB ingebouwd :) De Nvidia bug lijkt me gewoon een kleine kinderziekte die met een driver probleem wordt verholpen.

EDIT:

Ik heb trouwens met Energiebeheer de maximale processor state op 99% staan en niet 100% zodat het geen turbo modus inschakeld, de laptop blijft gewoon koel en de hoogste temperatuur tijdens gamen die ik heb gemeten is onder Supreme Commander (CPU heavy game) waar de processor 68 graden werd.

[Reactie gewijzigd door Dylan93 op 23 juli 2024 17:22]

Hey Dylan,

Ik las dat dit inderdaad de oplossing is tegen de throttle opties. Aangezien je cpu toch niet naar turbo hoeft voor de huidige spellen wil ik dit ook proberen. Heb je dit toevallig onder windows 8 gedaan? Want ik kan die optie niet vinden :S

Alvast bedankt!

Vincent
Hey Dylan,

Alvast bedankt!

Vincent
Dit is inderdaad de oplossing volgens mij, ik heb nooit meer een laptop die te heet word. Dezelfde situatie had ik trouwens op mijn vorige Asus N53 laptop.

Ik heb dit zeker onder Windows 8 gedaan, je moet naar (Engels) "Power Options" gaan en daar achter het actieve power plan "Change Plan Settings" aanklikken, vervolgens klik je "Change advanced power settings". Dit opent een "Advanced Settings" venster waar je onder "Processor power management" de "Maximum processor state" kunt aanpassen. Deze setting op 99% zetten zet turbo al uit :)
Ik heb gewoon de laatste Nvidia beta drivers geinstalleerd... xD zelfs met turbo optie wordt de laptop niet meer te heet. (ik heb ook de bios geupdate, maar weet niet zeker of dit nou echt invloed heeft gehad op de warmte productie). Daarnaast heb ik die prut 1tb schijf van WD geswapped door de Seagate Momentus (pricewatch: Seagate Momentus ST1000LM014, 1TB)
Ben nu erg tevreden met de laptop! En haperingen in de graphics heb ik ook geen last van _/-\o_
Wow snelle reacties vandaag heren :) TOP!

ik merkte dat ik met de laatste nvidia drivers wel minder last had, maar nog steeds last, ik ga nu t 99% truucje testen! =D

Van welke datum is de laatste bios? Op de MSI website (NL) kom ik deze laptop nog niet eens tegen trouwens :S
geen idee XD
ik dacht dat ik hem eerder had geupdate maar de bios date = 03-09 zie ik...

Er zijn ook enkele drivers geupdate zie ik :o
Nvidia heeft inmiddels officiele drivers beschikbaar, dus je hoeft geen beta meer te draaien :)

Maar dat terzijde, het turbo verhaal slaat op de processor, niet de videokaart. Het is de processor die zo warm wordt en vervolgens de hele laptop erbij meeneemt waardoor de videokaart ook wel eens wil gaan downclocken.

Het ligt natuurlijk ook aan de games e.d. die je doet, ik speel voornamelijk strategie titels waarbij de CPU hard werkt, de boel wordt met turbo bloedheet als ik Supreme Commander bv aan het doen ben. Vindt het ook zonde, merk in geen 1 titel van mij verschil qua snelheid met turbo dus waarom zou ik het aan laten, het warmt alleen maar op en kost meer energie.
Ja, dit heb ik ook gemerkt, het uitschakelen van de turbo houdt de laptop aanzienlijk koeler en ik merk verder geen verschil bij de titels die ik heb geprobeerd. (dota2, wow, dishonored, crysis 3)
Dat ben ik ook van plan! Ik wil 1 SSD voor Windows en programma's, de andere SSD voor games en de hdd voor data. Ik geloof dat SSDs in Raid nagenoeg geen meerwaarde hebben.

Iemand nog tips of trucs die ik moet weten, zoals info over de bios update of speaker drivers? Heb gelezen dat je slechts stereo kunt kiezen met de msi audio drivers, maar dat de realtek (oid) drivers zelf een optie geven voor 4 speakers
Bios update hoeft niet, er is er wel 1 beschikbaar maar die doet alleen iets met de keyboard verlichting ofzo...

Klopt de 2x60GB raid0 is niet echt van meerwaarde, voor mij was de 128gb SSD + 1TB HDD in de case wel van meerwaarde :) M'n externe 2TB schijf heeft naast de usb ook stroom nodig dus ja, een extra tb naast de SSD vind ik het wel waard.

Ik heb net gemerkt dat wanneer je alle bloatware eraf gooit, de laptop vele male beter wordt :P

Tips:
-Gooi alle onzin talen eraf (win + r > lpksetup) Duurt 1 uur (geen grapje) maar dat scheelt echt veel.
-Nieuwste nvidia driver die het ook meteen doet: http://www.laptopvideo2go.com (modded INF)
-Intel support voor de chipset/gpu drivers
-Alle bloatware eraf! (ook de android emulator)
Krijg je hier een W8 CD bij zodat je hem zelf vers kan installeren?

[Reactie gewijzigd door Squawking op 23 juli 2024 17:22]

nee er staat een recovery partitie op de D:\ schijf (hidden) waarbij je hem een fresh install kan geven. Je kan hem ook echt een clean install geven... gewoon ff een OEM iso downloaden van een torrent site, de key trekt hij automatisch uit de UEFI bios.
Beste ArcticWolf,

Is het mogelijk met deze laptop om de laatste officiële drivers van Nvidia website te downloaden? En hoe zit het met video driver updates in de toekomst (direct van Nvidia of van MSI)? (Want met mijn huidige laptop kan het niet en ik zit met drivers van 1.5 jaar oud).

Bij voorbaat dank!

P.S., als het iemand nog interesseert: als je jouw Win 8 CD-Key kan vinden, dan kan je gewoon van Microsoft een officiële Windows 8 .iso downloaden voor een fresh install (google it).
Hoi Denis,
Ja dat kan, ik heb wel eerst handmatig de drivers moeten verwijderen (weet niet of dat nog steeds moet) en toen de Nvidia drivers geinstalleerd maar nu krijg ik gewoon de updates via het Nvidia experience center binnen. Ik zit nu gewoon op de laatste driver versie (331.65 voor BF4 en COD).
BF4 draait trouwens prima op 1920x1080 :)
Dit is mooi. Zeer bedankt.
Mensen,

Ik overweeg momenteel om deze laptop ook aan te schaffen maar ben zeer benieuwd of deze (of de GE70 2OE-015NL) over een 2e HDD bay beschikken.
Ik heb nl. nog een nieuwe 240Gb SSD drive liggen welke ik dan mooi kan gebruiken.
Mensen,

De 012 heeft 2x 64GB SSD pci-x kaartjes in raid0 en een standaard 1TB laptop schijf, hij heeft maar 1 HDD bay, de SSDs nemen geen ruimte in want die zitten op het moederbord.
ik ben ook op zoek naar een (game)laptop als desktopvervanger en dit type is 1 van de kanshebbers...

nu is volgens mij dit type exact gelijk aan de GE70 2OE-015NL, alleen zit daar geen SSD in (wel een mSata slot en misschien wel 2, moet ik nog even uitzoeken...) en een iets kleinere harddisk.
je hebt dan geen 2 SSD's in RAID0, maar bent wel goedkoper uit als je er een 120/128 GB Samsung 840 EVO of Plextor M5M inzet.

hoe zijn de ervaringen tot nu toe met deze laptop?
waar ik vooral benieuwd naar ben is:
- de hitteproductie tijdens belasting
- prestatie in games
- of het "schokprobleem" verholpen is met nieuwe drivers/bios of alleen met de 99% turbo truuk

alvast bedankt voor de info!

[Reactie gewijzigd door NiGHtrAidEr op 23 juli 2024 17:22]