€ 55,- bij Amazon.nl Marketplace

Netgear DGND3700 Review

blmp
28 juli 2013, laatste update op 17 november 2015, 936 views

Netgear DGND3700

disclaimer: Dit is een eerder geschreven review die ik nu pas op Tweakers.net plaats. De DGND3700 is een Dual Band Router met ingebouwd ADSL2+ modem. Dit apparaat doet je op het eerste moment denken aan de WNDR3700, maar deze heeft als unieke feature dat het de eerste dual core router op de markt is. Hij beschikt over een 400mhz (per core) processor en daarnaast ook en verhoging van het geheugen (t.o.v. de WNDR3700). Specificaties Modelnaam Netgear DGND3700 (N600) Omschrijving Dual-band Wireless-N Router met ADSL2+ Modem Modelnummer DGND3700 Standaarden 802 .11n, 802 .11a, 802 .11g, 802 .11b, 802 .3, 802 .3u, 802 .3ab, (A)DSL, ADSL2, ADSL2+ Poorten Voeding, Modem(DSL)(1x), WAN(1x), Ethernet(4x), USB(2x) Knoppen Reset, Wi-Fi...

Pluspunten

• (A)DSL(2)(+)support
  • 2.4 en 5ghz wifi-a/b/g/n (300mbit) (beide actief en instelbaar)
  • guest netwerken
  • goede webinterface

Minpunten

• Voet niet verwijderbaar
  • USB snelheden zijn triest (max 12MB/s)
  • Mist PAT (port address translation) (al mis ik het niet echt)
  • Geen ipv6 support in v1
  • Kort erna opgevolgd door v2 met stabielere hardware

Specificaties

Modelnaam Netgear DGND3700 (N600)
Omschrijving Dual-band Wireless-N Router met ADSL2+ Modem
Modelnummer DGND3700
Standaarden 802 .11n, 802 .11a, 802 .11g,
802 .11b, 802 .3, 802 .3u,
802 .3ab, (A)DSL, ADSL2, ADSL2+
Poorten Voeding, Modem(DSL)(1x), WAN(1x),
Ethernet(4x), USB(2x)
Knoppen Reset, Wi-Fi Protected Setup, Wireless on/off
LED’s Internet, DSL, 2,4Ghz Wireless, 5Ghz Wireless, USB, LAN, Power (voeding)
Type bekabeling CAT 5e
Gewicht 500 g
Voeding 12 V
Certificering FCC, CE, IC-03, WiFi

Verpakking
Na een tweedaagse bezorgtijd was het zover het apparaat kon uitgepakt worden. Na het nodige inpakmateriaal aan de kant gelegd te hebben was eindelijk de Netgear router verpakking in zicht. Na de plastic folie welke om de verpakking zat verwijderd te hebben was de verpakking eindelijk helder te lezen.

[img=620]ewHjWCwK[/img]

In de geopende doos zie je als eerste een aantal papieren liggen. Een Terms & Conditions, een emusic card (van €12,-), installatiehandleiding in 3 talen (Engels, Frans, Italiaans), Readyshare handleiding (delen van USB apparaten via de router) en een algemene reclame/promotiefolder met wat producten van Netgear. Daarnaast bevindt zich in de verpakking ook een Resource CD met de meeste documentatie erop.

En hieronder bevindt zich eindelijk de Netgear DGND3700. De bovenkant is volledig in het plastic verpakt om de glimmende laag in optimale conditie uit de verpakking te krijgen. Nadat deze is verwijderd zie je de mooie zwarte pianolak aan de bovenzijde van het apparaat.
Onder en achter de DGND3700 bevinden zich nog een aantal bijgevoegde producten waaronder;

2 verschillende telefoon naar modem conversie stekkers;
Telefoonkabel;
Cat5e Ethernet Kabel (geel);
Stroomstekker.

Beschrijving
De DGND3700 is net als de WNDR3700 volledig afgewerkt in het zwart. Met aan de voor/bovenzijde een zwarte pianolak. Als je de DGND3700 uit de verpakking haalt is het eerste dat opvalt dat er een standaard aan gemonteerd is zodat hij rechtop kan staan. Volgens de verschillende beschrijvingen lijkt het erop dat dit model ook moet blijven staan voor het goed functioneren hiervan.

[img=620]fjT6xIXG[/img]

Er bevinden zich poorten en functies aan zowel de voor- als achterzijde van het apparaat. Om te beginnen met de voorzijde, hier bevinden zich alle statusledjes en daarnaast een USB 2.0 poort voor het aansluiten van je hardeschijf of USB stick. Ook bevinden zich op de voorzijde mogelijkheden voor het snel uitzetten van de wireless verbindingen en het aan/uit zetten van Wifi Protected Access.

De intrainsnelheden (doorgekregen snelheden van ADSL verbinding) van het modem zijn hetzelfde dus mijn daadwerkelijke internet snelheid is amper vooruit gegaan (misschien 10KB/s). De voornaamste voordelen liggen dan ook in het lokale netwerk en dan voornamelijk in de overdracht van bestanden tussen pc’s.

De overdrachtssnelheden van pc naar pc zijn zoals verwacht goed. Draadloos over wireless N, zowel 2,4Ghz als 5Ghz beide met snelheden van ruim 11MB/s (~110Mbit). Wat overduidelijk sneller is als de 2MB/s (~20Mbit) wat ik op mijn Linksys router behaalde (wireless G 54Mbit).

Bedraad zijn de snelheden ook erg goed. Mijn oude Linksys WRT54G v7 (100Mbit poorten) haalde grofweg 10,5MB/s met de kabel. De gigabit poorten van de Netgear DGND3700 zitten daar flink boven met een cijfer tussen de 70 en 80MB/s.

Installatie
Aan de achterkant vindt je alle poorten waar al je apparaten op aangesloten worden. Bestaande uit een ADSL2+ aansluiting, een gigabit WAN poort om bijvoorbeeld een kabel/glasvezel modem op aan te sluiten, een viertal gigabit LAN poorten, 1 USB 2.0 poort, een handige aan/uit schakelaar voor de router en daarnaast als laastste de AC input voor de stroomtoevoer.

In het kader van de duidelijkheid is er op de onderzijde dezelfde kleurcode doorgevoerd als die van de poorten zelf met hierbij een beschrijving. Op de onderzijde bevindt zich ook de reset knop en overige gegevens van de router zoals MAC adres, serienummer en je WPS code.

In tegenstelling tot mijn oude router (Linksys WRT54G v7.0) heeft de DGND3700 een kleinere stroomstekker meegeleverd gekregen wat me eigenlijk wel verbaasde.
Het aansluiten van de router is overigens een eitje, je pakt een (de meegeleverde) ethernet kabel stopt deze in een LAN poort en vervolgens in je PC. Hierna plug je de ADSL2+ stekker in de daarvoorbestemde aansluiting en klaar. Om de router in te stellen ga je via je PC naar 192.168.0.1 en logt hier in met gebruikersnaam ‘’admin’’ en wachtwoord ‘’password’’.
Na het inloggen zal de router eerst kijken of er een update beschikbaar is en vervolgens zal de setupwizard uitgevoerd worden welke je zal vragen of je je internetverbinding automatisch of handmatig wilt instellen. De router zal in het geval van de automatische keuze (in de meeste gevallen) de instellingen van de ADSL(2)(+) of WAN poort juist herkennen.
Vervolgens zul je je wireless instellingen aan moeten passen om hiervan gebruik te kunnen maken. Bij de wireless instellingen zul je een wachtwoord moeten geven voor de betreffende 2,4ghz en 5ghz kanalen, beide kunnen overigens een ander wachtwoord hebben en kunnen beiden tegelijk actief zijn. Na deze instellingen toegepast te hebben is je wireless klaar voor gebruik.

Gebruik
De specificaties van de router zijn zeker hoger als mijn huidige activiteiten, maar heb hem voornamelijk gekocht in het kader van de toekomst, zodat ik over 3 jaar alsnog een leuk internet abonnementje kan nemen en dan niet hoeven sparen voor (weer) een nieuwe modem/router.

Heb hem op dit moment voornamelijk voor mijn LAN activiteit aangeschaft zodat mijn hele huis over is naar gigabit bedraad en naar wireless N draadloos. De router ondersteunt daarnaast simultaan 2,4Ghz en 5Ghz (beide tegelijk actief). Daarnaast is ook op 2,4Ghz 300mbit snelheid mogelijk indien je netwerkkaart dit ondersteunt. Is dit niet het geval kun je op de 2,4Ghz variant de snelheid zodanig verlagen zodat Wireless B/G apparaten er ook mee overweg kunnen.

Bereik
Het bereik van de wireless is hoger als die van mijn vorige router (Linksys WRT54G v7.0) maar dit was ook wel te verwachten gezien de leeftijd van de oude router. Op 2,4Ghz haal ik op dezelfde locaties verdubbelde wireless snelheden. De 5Ghz band is overigens helaas wat minder, het bereik hiervan is duidelijk minder, maar nog steeds redelijk.

Handige urls

Bron
Deze review is eerder geplaatst op mijn eigen website.
Op mijn website staan hoge resolutie afbeeldingen en iets uitgebreidere beschrijving.

Heb jij ook een Netgear DGND3700?