QNAP TS-109 Pro II Review

Simkin
11 augustus 2008, laatste update op 23 november 2008, 4.323 views

QNAP TS-109 Pro II

Ik was op zoek naar een medium (NAS) wat is staat is om mijn gedownloade film en muziek bestanden te bewaren en toegankelijk te maken via:intranet via windows shareuPNP voor streamen naar mijn xbox360via het internet dmv van een FTP serverSSHDit apparaat kan dat en nog veel meer! (zie product informatie) Bouwkwaliteit, afwerking en vormgeving Aluminium behuizing die degelijk en stevig aanvoelt. De ledjes zijn mooi ingebouwd en de aansluit poorten voelen solide aan. De NAS vind ik niet erg mooi maar dit is vanzelfsprekend erg subjectief en ik verwacht...

Pluspunten

• Energie zuinig
  • Snel
  • Stil
  • Zeer modificeerbaar (software)
  • Actieve ontikkeling door zowel gebruikers als Qnap ontwikkelaars

Minpunten

• Duur

• intranet via windows share
  • uPNP voor streamen naar mijn xbox360
  • via het internet dmv van een FTP server
  • SSH
Dit apparaat kan dat en nog veel meer! (zie product informatie)

Bouwkwaliteit, afwerking en vormgeving
Aluminium behuizing die degelijk en stevig aanvoelt. De ledjes zijn mooi ingebouwd en de aansluit poorten voelen solide aan. De NAS vind ik niet erg mooi maar dit is vanzelfsprekend erg subjectief en ik verwacht dat bij de meeste mensen deze NAS in de meterkast verdwijnt.

Installatie- gemak en inbouw- mogelijkheden
Je hebt de mogelijkheid om 1 SATA drive in te bouwen wat kinderlijk eenvoudig gaat. Dit kan je niet fout doen ook al wil je graag :)

Als laatste heb je nog een USB aansluiting aan zowel de voor als achterkant, waarbij de poort aan de achterkant gebruikt kan worden om nogmaals een externe (USB) HD op aan te sluiten. De snelheid van USB vind ik zelf niet werkbaar maar de mogelijkheid bestaat dus. Nmw kan je maar 1 drive per poort aansluiten en dus niet gaan trucen met een USB hub, dit heb ik overigs niet getest maar meen ik ergens gelezen te hebben.

Naast opslag mogelijkheden heb je ook de mogelijkheid om een USB printer (x3) of een IP camera (x3) aan te sluiten zodat je van een USB printer gemakkleijk een netwerk printer maakt. De IP cameras kan je gebruiken voor survuilance.

Koelings- mogelijkheden
De NAS heeft geen ventilatoren maar wel een aluminium behuizing wat zorgt voor voldoende koeling. Afhankelijk van de services die je draait op de NAS wordt de HD stil gezet na verloop van tijd wat er voor zorgt dat zowel het verbruik en dus warmte afgifte flink af neemt.
Het enige geluid wat je hoort is de spin-down/up van de HD, zeker een pluspunt.

Je hebt de mogelijkheid om een externe ventilator op je NAS te richten hoewel dat niet nodig zal zijn.

Modbaarheid
Niets dan lof! De NAS is een uitgeklede linux pc waarop je IPKG kan installeren. Dit houd in dat je op zeer eenvoudige wijze voorgecompileerde applicaties kan installeren of als je creatief bent je eigen applicaties kan compileren en installeren.

Prijs
Je krijgt welliswaar een soort van barebone mini-pc maar als je puur op zoek bent naar een simpele NAS zijn er vast en zeker goedkopere alternatieven beschikbaar. Als je kijkt naar de mogelijkheden lijkt dit me een koopje.

Snelheid
Lees: 30 MB/s
Schrijf: 13 MB/s

Heb jij ook een QNAP TS-109 Pro II?

Aardige review, maar als ik de productspecificaties bekijk, ben ik toch eigenlijk wel heel erg teleurgesteld.
Nee, niet in het apparaat, daar ben ik bijzonder van onder de indruk, maar van hetgeen je er in je review over schrijft. Een massa aan opties, waarbij ik nou net zo geïnteresseerd ben of het verkooppraatjes zijn, dan wel dat de belofte echt waar gemaakt worden in de praktijk.
Dat is nou precies waar de gebruikerreviews over zouden moeten gaan: het bespreken van de opties (niet een verwijzing naar productinfo, hoe uitgebreid dat die ook is), het bespreken van de installatie en het bespreken van wat er goed en fout ging.
Welbeschouwd kom ik jammer genoeg maar nauwelijks van deze punten tegen in je review.

Genoeg wat dit betreft, nu maar even over het product/review verder.

Als doelgroep wordt het MKB genoemd. Dit verrast mij een beetje:
1) De prijs vind ik voor de mogelijkheden zeer scherp, temeer als je bedenkt dat je bij een NAS vaak aan heel andere bedragen denkt;
2) Als ik mijn klanten een NAS zou adviseren, zou er toch in ieder geval RAID-opties aanwezig moeten zijn; de mogelijke RAID 1 via de e-SATA vind ik eigenlijk geen echt alternatief
3) Als ik aan NAS denk, denk ik aan een systeem waarin ik meerdere schijven kwijt kan

Omdat er juist maar één schijf in kan, denk ik juist met dit product aan een “NAS” voor privé gebruik. Voor een slordige 300 -350 Euro heb ik vandaag de dag een systeem staan met een 750 GB tot 1TB back-up/netwerk-HDD-systeem, printerserver en (voor nog wat extra’s) surveillancesysteem staan. Natuurlijk is een externe HDD veel goedkoper, maar is qua opties absoluut niet vergelijkbaar en dat moet je dan ook maar niet gaan doen.

De NAS is eenvoudig installeerbaar middels de webbrowser (zie productinfo). Tegelijk is het besturingssysteem een uitgeklede Linux versie (zoals jij beschrijft). Nou weet ik totaal niets van Linux, is de NAS dan optimaal instelbaar door mij? Kan ik wel alle opties gebruiken die in productinfo vermeld worden, of moet ik eerst een cursus Linux gaan volgen? Hoe bestuur ik het systeem eigenlijk, is er een soort remote desktop in te stellen, zodat ik het via Windows kan besturen.

Heb je ook enig idee hoe het komt dat er via USB maar één extra drive en(?)/of(?) drie printers aangestuurd kunnen worden? Als er toch spraken is van een heus besturingssysteem dan zou je dat soort beperkingen toch niet verwachten? Zelfs aan Windows ( :+ ) kan ik meer dan drie printers hangen……

In de productinfo wordt aangegeven dat het systeem nagenoeg even snel is als een PC en veel sneller dan andere externe storage mogelijkheden. Natuurlijk hebben ze geen cijfers kunnen geven, omdat het systeem zonder HDD geleverd wordt. Kun jij nog eventueel wat waarden toevoegen, vanuit jouw ervaringen?

Je hebt gekozen voor de Samsung 1 TB HDD. De laatste tijd verschijnen er nogal wat reviews die problemen van die HDD melden met bepaalde controllers. Mag ik uit jouw review opmaken dat jij dat soort problemen helemaal niet hebt meegemaakt en dat alles zonder problemen draait.

Ik blijf het jammer vinden dat ze niet, zoals Gigayte doet op de MoBo’s, gekozen hebben voor 2 SATA-aansluitingen waarvan één middels een racket eventueel omgezet kan worden in een e-SATA. De mogelijkheid van 2 schijven in te bouwen (m.i. een minimum voor een NAS) wordt nog meer bevestigd door alle zaken waarvoor dit apparaat ingezet kan worden (FTP, File, Backup (incl. images files),Web, Media en MySQL server).
De keuze voor RAID 1 is te begrijpen, maar voor weinig extra’s hadden ze daar ook RAID 0 en 1 van kunnen maken.

Ik kan nog even doorgaan, zo legio zijn de mogelijkheden met dit apparaat. Maar ik denk dat mijn behoeften aardig bevredigd zijn als de vragen die ik hier gesteld heb beantwoord worden.

Veel succes met je QNAP! 8-)
Waar ik wel benieuwd naar ben zijn de doorvoersnelheden. Welke snelheid haal je met kleine/grote bestandjes als je dit via een Gbit adapter er naar toe stuurt/vanaf haalt.

Meerdere modellen die ik gezien heb, hebben een dramatische doorvoersnelheid (12Mbyte/s en dan een CPU load van 100%)...
Ik heb thuis welliswaar een gigabit netwerk maar verder niet geoptimaliseerd verder. De 100 Mb haal ik wel maar ben nog niet in staat geweest om de 1000Mb te halen. Zodra ik hier wat meer zinnigs over kan vertellen zal ik dat zeker doen. WAN - NAS snelheid is ook uitstekend, meerdere gebruikers kunnen stabiel met maximale snelheid van me downloaden.
Wij hebben thui sook zo'n ding in samenwerking met een HDX-1000 mediastreamer en dat werkt super! full hd. super snell. enige probleem is dat als je een bv. full hd video bestand hebt (wat erg groot is) en je zet dat op de NAS gaat dat erg traag.
quote: Verder heeft de NAS een eSATA aansluiting waar je nogmaals een (1 TB) SATA drive op kan aansluiten. De snelheid van de interne SATA drive is gelijk aan de eSATA drive.

Kan iemand mij hier iets meer over vertellen? Wat als ik een eSATA schijf aansluit van nog eens 1GB, hoe gaat dit dan in zijn wer k? Hoe is die dan benaderbaar en zichtbaar in bijv. je verkenner of netwerk?
Je kan voor deze drive een 2de share aanmaken die je dan gewoon kan benaderen via samba/nfs. Je kan ook de externe drive binden/mounten naar een subdirectory van ej al bestaande share. als laatste zou je ook de externe disk en de interen disk in een raid opsteling kunnen plaatsten om een enkele volume te creeren.

[Reactie gewijzigd door Simkin op 25 juli 2024 18:27]

Ik ben helaas genoodzaakt om maar kort op je uitstekende reactie in te gaan maar verwacht over een week een aanzienlijke uitbreiding van deze review, denk hierbij aan een duidelijkere performance en usability review en een wat uitgebreide feature beschrijving, wel gelimiteerd tot de functies die ik zelf gebruik.

Kort:
- Sterke kracht van dit model is stilte (fanless) en energiezuinigheid, zodra je met meerdere HDs gaat werken zullen deze voordelen verdwijnen en kan je beter kijken naar de grotere Qnap broertjes die wel beschikken over meerdere bays.
- Interface is webbased, geen kennis nodig van linux. Alle beschreven opties zijn eevoudig te beheren via je webbrowser.
- Mbt de limitaties van het aantal apparaten dat je aan kan sluiten gok ik dat dat te maken heeft met de aanwezige resources. Sluit je teveel apparaten aan dan loop je kans dat geen van de beloofde functies meer kunnen doen wat ze beloven vanwegen CPU cycles/geheugen gebrek.
- Ik ondervindt geen enkele problemen met de gebruikte samsung HD, een groot voordeel van deze schijf is dat hij zeer stil is.

Vooralsnog moet je het even met deze antwoorden doen :)
Anoniem: 139011 20 september 2010 13:31
Met de laatste firmware krijg je ook Time-Machine support. Leuk voor alle Apple gebruikers.