HTC Windows Phone 8X Zwart Review

rhk22463
27 juli 2013, laatste update op 27 juli 2013, 1.066 views

HTC Windows Phone 8X Zwart

Ik kan na 1 dag gebruik nog geen uitgebreide review schrijven maar wil wel wat toelichten:
Dit toestel gebruik ik zakelijk, dus had ik niet echt een keuze.
In het verleden heb ik Windows Phone/Mobile6 gebruikt, maar de laatste jaren was het Android (privé) en WebOS (zakelijk).
HTC heeft zoals gewoonlijk een goed toestel gemaakt, de installatie ging vele malen sneller dan met mijn Samsung uit het verleden. Het enige dat jammer is is dat alle Windows toestellen (ook de Nokia's) niet lekker in mijn hand liggen. Voor mij zijn de randjes te hoekig/scherp en dat gaat op den duur pijn doen bij langdurig vasthouden.
Het toestel op zich is verder niet slecht en de accu lijkt het lang vol te houden.
Het grote minpunt is echter Windows. Het...

Pluspunten

• HTC kwaliteit is goed
  • Makkelijke installatie en sync met Exchange server

Minpunten

• Ontbreken van Apps in Windows
  • Windows zelf werkt niet echt lekker
  • Tig keer rebooten omdat er constant updates binnenkomen
  • Bijgeleverde headset opnameknop zit wat hoog

3 van 5 sterren (Voldoende)
Dit toestel gebruik ik zakelijk, dus had ik niet echt een keuze.

Het grote minpunt is echter Windows. Het scherm is veel te druk met die lelijke blokken die ook nog eens constant bewegen bij de personen/foto's.
De bediening is net even minder handig dan ik gewend ben in Android, zeker als je vele apps hebt staan dan is verticaal scrollen zeer onhandig.

Is het dan helemaal af te raden : nee... het valt mee want alles went... maar het grote manco vind ik dat de Apps die ik gewend ben (nog) niet allemaal voorhanden zijn in Windows Phone. Dat maakt dat dit toestel voor mij voor normaal zakelijk gebruik voldoet, maar het mist de apps die ik gewend ben. Dit zal voor iOS en Android gebruikers even een domper zijn, maar als je niets gewend bent dan zal dit geen bezwaar zijn.

De bijgeleverde headset is trouwens wat vreemd: platte kabeltjes met een knopje vrij hoog onder je rechteroor. Ik had liever de bediening lager, zeg maar waar de eindjes bij elkaar komen op de borst.

En wat opvalt is dat er maar updates blijven binnenkomen voor Windows en iedere keer moet het toestel dan herstarten. Hou er dus rekening mee dat je er de eerste uren amper mee kunt werken omdat je meer aan het rebooten bent dan iets anders.

Heb jij ook een HTC Windows Phone 8X Zwart?

Ik lees bij veel reviews dat er apps ontbreken. Welke dan?! Ik gebruik wp 8 al een maand of 6 en mis steeds nog geen apps.
Dat Apps gebruik is natuurlijk erg persoonlijk. Wat ik zelf nog niet heb gevonden in WP8 store is:
WIFI analyzer
Logitech Squeezebox (er is wel WP8 app maar alleen de Server connector)
Remote CS2 (Marklin)
Panasonic Remote 2012
QMobile (QNAP)
Qmanager (QNAP)
OnkyoRemote (van Onkyo, niet die prul voor 99 ct die er in WP8 te vinden is)
KeePassDroid (ik zoek een variant voor WP natuurlijk geen -Droid)
Het Verkeer Pro (gratis versie)
G-Data USSD Filter
G-Data Mobile security
FM-Radio
Google Drive
Cabster Taxi
BullionVault
Ancestry (genealogie-app)
Toon (van Eneco, niet die surrogaat webversie die in de WP8 store staat)
Vitens wandelroutes
Delta Lloyd NOW
CPU-Z
Car-Pass
SuperDeals
Smart Tools (meet instrumenten)
Hoogvliet (supermarkt app)

Dit is een kleine greep uit de Apps die ik gebruik maar (nog) niet heb gevonden in de Windows Store.
Het kan zijn dat ik ze over het hoofd heb gezien, maar ik zal nog eens goed zoeken... ;)

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 25 juli 2024 06:07]

ben persoonlijk ook pas naar WindowsPhone8 overgestapt nadat ik er achter kwam dit ik in Android niks anders meer gebruikte behalve browser, navigatie / maps + whatsapp.

Vind de 8X juist het beste toestel wat je kan krijgen wat je oppakt en denkt 'wow, die ligt goed'. Hij is groter dan ik wou, maar juist die zachte randjes voelen bij mij geweldig. Is de zwarte zo anders dan? Iedere review site schreef hoe lekker dat polycarbonaat voelde en hoeveel kleiner het toestel leek te zijn in je hand door de afgevlakte achterkant, en jij klaagt over 'te hoekig / scherp'. Wel interessant :).
Het komt misschien niet goed uit de verf in mijn verhaaltje, maar ik maak wel duidelijk onderscheid in hoe het toestel/hardware is (HTC kwaliteit is goed) en het OS wat ik duidelijk "even wennen" vind en daarom dus de lagere waardering voor het geheel.
Afgezien dus van de minder prettige ligging in de hand, vreemde headset en het iedere keer onbedoeld de camera-button indrukken rechtsonder is het toestel voor mij bovengemiddeld goed, maar samen met windows daalt de totaalwaardering tot 3 sterren door ontbreken van Apps en de drukke interface met lange scroll-lijsten. Als je geen behoefte hebt aan de apps dan zou ik 4 sterren geven, maar geen 5 sterren want dan moet alles perfect zijn :9

Mijn privé toestel is een HTC One X+ en die is voor mij beduidend beter dan de 8x (het toestel dus, want ik laat OS even buiten beschouwing voor een eerlijk vergelijk van de hardware) als het gaat om hoe deze in de hand ligt en de afwerking en plaatsing van de knoppen.
Het beste en veruit mooiste toestel dat ik de laatste tijd in handen heb gehad is toch echt de HTC ONE, die is echt super en vind ik wel 5 sterren waard.

Ik kan niet oordelen over de andere kleuren maar de zwarte 8x is net iets dunner dan de One X+ en heeft daardoor plattere/scherpere randjes die toch echt hard en gladder dan de One X+ aanvoelen. In mijn duim en wijsvinger drukken de randjes dan ook hinderlijk terwijl de dikkere One X+ geen pijnlijk drukpunt geeft omdat deze wat geleidelijk boller loopt van voor naar achter en minder glad is door de vorm en het fluweelzachte materiaal waardoor je minder knijpt om hem vast te houden (denk ik)....

Mensen die wat minder gevoelige of minder knokige vingertjes hebben zullen het dunnere 8x ontwerp waarschijnlijk geen probleem vinden... maar...
...Mijn advies is altijd zelf voelen en proberen voordat je een toestel koopt want iedereen is anders en kan andere wensen hebben dus ga niet blind af op wat anderen er van vinden ;)

De Apps die ik o.a. noem van Android die mis ik wel degelijk in WP8 omdat ik die echt regelmatig gebruik, de apps die ik zelden of nooit gebruik heb ik nog niet opgezocht dus die noem ik ook niet :)
grappig idd, zo zie je maar weer dat het allemaal persoonlijk is.
Ik vond de One X(+) aanvoelen als een glad vies glibber ding. De samsung s3 / s4 maakt dat dan ook nog 'goedkoop plastic-achtig'.

Dan blijft er voorlopig heel duidelijk nog een plek in de markt voor retail winkels om die dingen uit te proberen :P
Ja precies... het is maar goed dat er voldoende keuze is voor iedereen in verschillende prijsklassen en dan lopen we ook niet allemaal met dezelfde smartphone rond want dan wordt het zo saai :+