€ 349,95 bij bol Plaza

TomTom Via 135 M (Europa) Review

willemoosterhof
25 juli 2013, laatste update op 25 juli 2013, 15.880 views

TomTom Via 135 M (Europa)

Pluspunten

• Levenslange kaartupdates.
  • Rijstrookinstructies.
  • Voice activation.
  • Roterende kaarten

Minpunten

• Updates lukken niet altijd
  • Bevestiging aan het raam is lastig.
  • Geen mogelijkheid om de navigatie uit te zetten

Ik heb de TomTom 135 M Europe gekocht vanwege de beoordeling bij de consumentenbond waarbij dit systeem als beste uit de bus kwam. De tweede reden was dat je bij de 135 M vier keer per jaar een kaartupdate krijgt zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Het is inmiddels mijn derde navigatiesysteem. Mijn eerste systeem was er eentje die in de autoradio geïntegreerd van Becker. Dat ging nog met een CD. Je moest ook nog bij het installeren je bandenformaat van de auto invoeren. Ik ben geen techneut dus als ik een nieuwe auto kreeg dan moest de garage het systeem inbouwen want voor de bepaling hoeveel afstand je had afgelegd moest het systeem ook op de wielen worden aangesloten. Het tweede systeem wat ik had was de Garmin Nuvi. Dat systeem heb ik jarenlang met plezier gebruikt totdat ik bij iemand anders in de auto zat en zag dat er ook systemen waren met rijstrookaanwijzing. Dat sprak mij aan.

Het systeem wordt geleverd in een klein vierkant groen doosje met daarin een 12 volt adapter en een USB kabel.

Updaten voor de eerste keer.

Om je kaarten up to date te houden adviseert TOMTOM de kaarten via hun site direct te updaten. Dat gaat prima. De eerste keer gaf het systeem aan dat het ongeveer 2 ½ uur zou duren voordat alle updates geïnstalleerd zouden zijn. Dat viel mee. Met ongeveer een half uur was alles wel binnen.
De update verliep soepel.

Latere updates.

Je krijgt via je PC bijna elke dag een melding binnen dat er een update beschikbaar is als je geregisteerd bent bij TOMTOM. Je kunt instellen dat je dergelijke meldingen een keer in de week of maand wil ontvangen. Dat is eerlijk gezegd wel genoeg.
Ik wilde vlak voordat ik met de auto weg wilde een dergelijke update installeren. In eerste instantie kreeg ik de boodschap te zien dat een dergelijke update meer als een uur zou duren. Dat viel gelukkig mee, met tien minuten was het wel klaar, alleen de eerste keer lukte de update niet. De tweede keer gaf het systeem aan dat de update was mislukt maar omdat ik weg moest heb ik het updaten gelaten voor wat het was. Toen ik 's avonds opnieuw de update wilde doen gaf het systeem aan dat alle updates klaar waren. Beetje vaag.

Instellingen.

Je kunt de TOMTOM op diverse manieren instellen. Je kunt uit diverse stemmen kiezen. Keuze van stem is natuurlijk heel persoonlijk maar de vrouwenstem is duidelijk het best hoorbaar. Je kunt instellen of het systeem de straatnamen voor leest, wegnummers, rijstrookinstructies, inkomende berichten en verkeerswaarschuwingen. Ook bestaat de mogelijk om handsfree te bellen. Dit heb ik niet getest.

Route plannen.

Je kunt via het touchscreen de plaatsnaam of postcode invullen. Het systeem zoekt dan de bijbehorende straat op. Het is dan alleen nog kwestie van het huisnummer intoetsen. Een aardige feature is dat het systeem dan ook aangeeft of er parkeerplaatsen in de buurt zijn die je dan als eindbestemming kunt aangeven.
De tweede manier om een route op te vragen is via de voice activation. Dat werkt goed, mits je raam dicht is en de radio uit. Je spreekt plaatsnaam en straat in. Het systeem vraagt dan om een bevestiging waarna je het huisnummer of kruispunt aangeeft. Als je in de buurt van het opgegeven adres komt dan geeft het systeem aan of er parkeerplaatsen in de buurt zijn.

Gebruik.

De bevestiging van het systeem op het raam van je auto is niet ideaal. Je moet het systeem door middel van een draaibare schijf met een zuigvoet op je raam vast zetten. Doordat er erg weinig ruimte tussen het kastje en het raam zit geeft dat gehannes en vaak, niet altijd vind je na een paar uur het systeem op je dashbord terug omdat het zuigvoetje heeft losgelaten.
Wat ik wel erg fijn vind is dat de schermweergave roteert. Met andere woorden hoe je het systeem ook hangt de kaart zit altijd met de goede kant boven. Het navigeren gaat prima. De kaarten zijn duidelijk, de aanwijzingen op tijd. Ook als je ( wat ik bewust gedaan heb) een andere route kiest dan duurt het zoeken naar een nieuwe route niet lang. Wat ik een minpunt vind is dat je de navigatie niet uit kunt zetten. Als je in de buurt van je bestemming bent en je weet de weg zelf en je hebt geen behoefte meer aan aanwijzingen dan kun je de navigatie niet uitzetten. Er zit wel een aan en uit knop aan het apparaat maar dat zit aan de achterkant. Je kunt uiteraard de voeding er wel af halen, maar zou beter moeten kunnen. De Garmin had dat wel. De rijstrookinstructies zijn wat mij betreft prima. Al met al een prima apparaat waar ik tevreden over ben.

Heb jij ook een TomTom Via 135 M (Europa)?

Als ik het me goed herinner kun je het scherm aantikken tijdens het rijden, en dan zit daar de optie om navigatie te stoppen (of anders wel de stem uit te zetten). Dan blijft de kaart wel zichtbaar maar je krijgt geen aanwijzingen meer.

[Reactie gewijzigd door ShitHappens op 24 juli 2024 18:20]

Dat is en mooie aanvulling. Dank je wel.
Dat is een mooie aanvulling dank je wel.
Deze voor vriendin gekocht na overlijden van een navigon die niet deur <-> sponning proof bleek..
Ze wilde minder op het scherm aan informatie, grotere knoppen, niet te duur.

Vandaag was er een belangrijke update.
Eerste ge-etter, net als toen met inpluggen, want ze heeft TMC er bij, en die kabel heeft een andere connector en dus is er een koppelstukje bijgeleverd.
De (originele-) kabel gaat in een soort half hol, halfpipe, greppel, al niet ideaal.
Zeker niet met het koppelstukje dat er nu dus telkens uit moet zo blijkt, voor updates.
Je moet dus ook de originele niet-TMC usb kabel houden, want die is nodig voor pc-verbinding.

Afijn, inloggen op de mijn tomtom site , apparaat prachtig gevonden en in beeld. Er was voor 480 MB updates. Flitsers en een snellere gps fix update.
Alles doen? ja doe maar staat toch al aangevinkt. Klik op alles installeren, zandloper verders geen info, ook niet op de tomtom die dan gewoon in het scherm een kaart heeft staan, wel met een pc scherm icoontje nu er bij.

Uren later nog niks, alleen de ronde 'zandloper' van windows en amper Bytes geteld zien in netwerkbeheer van windows.

Het apparaat werkt dus, maar of dat ook voor de update functie nog zo is, ik vrees van niet.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 24 juli 2024 18:20]

Hallo, je kan opnieiuw beginnen met de update als je niet zeker bent of alles goed gelukt is. Je moet de gps dan een reset geven en dat doe je door met een dun stokje in het gaatje te steken (weet niet juist waar), je moet het stokje gedurende 20 seconden in houden om te kunnen resetten. Succes nog!