Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Bekijk alle reviews

Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5 With Boost Review

+2
ZombieExtreme 14 juli 2013, laatste update op 12 november 2014, 22.057 views

Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5 With Boost

Erg goede prijs/prestatieverhouding, zeker als je de games meerekent. Dual BIOS en redelijke koeling. Na het vervangen van de koeling door waterkoeling wordt het een erg leuke overclocker. Helaas is er onduidelijkheid over de NeverSettleBundle, een grote Vdrop naar de core en klokt het geheugen niet goed over.

Pluspunten

  • Veel snelheid voor je geld
  • Gratis games
  • Dual BIOS
  • Goede en stille koeling bij normaal gebruik
  • Maakt overclocken weer leuk

Minpunten

  • Onduidelijkheid over de NeverSettleBundle
  • Grote voltage drop bij belasting
  • Lage maximale geheugen snelheid, misschien door slechte koeling

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Modbaarheid Score: 4
Overklokbaarheid Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Drivers en compatibiliteit Score: 4
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 5
https://lh4.googleusercontent.com/-Vgk1Yny2MVw/VGMuOb2xEbI/AAAAAAAAMAo/kCh-umdHEnw/w600-h45-no/MotivatieKeuze.png
Ik had de HD7950 al regelmatig in de pricewatch gezien maar ik had niet genoeg redenen om over te stappen van mijn HD6950. Toen de GTX760 op de markt kwam werd ik geconfronteerd met verleidelijke scores. Slechts 240 en dan ruwweg dubbele performance. In de pricewatch stond echter de Sapphire HD7950 voor 234 omdat hij bij Pixmania in de actie was. De HD7950 heeft overigens 3GB geheugen. Na wat googlen ben ik tot de volgende redenen gekomen om toch voor de HD7950 te gaan i.p.v de GTX760:
  • 3GB geheugen is waarschijnlijk meer ‘future proof’.
  • 3GB is mogelijk toegevoegde waarde bij mijn resolutie van 2560x1440.
  • Ik verwacht dat veel games AMD optimised worden omdat beide nieuwe consoles een AMD GPU hebben.
  • De drie games in de NeverSettleBundle heb ik nog niet.
  • Volgens meerdere forums is de HD7950 @ max-overclock sneller dan de GTX760 @ max-overclock.
Behoorlijk subjectieve onderbouwing dus.

https://lh6.googleusercontent.com/-YdbJ0jekbg0/VGMuPY-PBaI/AAAAAAAAL_0/1dXNZ1KEIbw/w600-h45-no/ReviewModel.png
http://media.sapphiretech.com//images/prods/1841/11196-19_HD7950_3GBGDDR5_DP_HDMI_2DVI_PCIE_FBC_634953361817117334_600_600.jpg
Het gaat om de ‘Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5 With Boost’ en helaas zijn hier meerdere varianten van. Tweakers geeft 2 modellen aan maar volgens de Sapphire site zijn het er meer. Deze review betreft de nieuwste release, uit April 2013, ook wel bekend als de SKU 11196-19-20G en als de 100352-3L.
http://www.sapphiretech.c...pid=1841&psn=&lid=1&leg=0#

Herkenningspunten:
  • Ongeveer 2cm korter dan het ‘referentie board’ van AMD. Dit betekent custom PCB design!
  • Deze heeft een reflecterend deel bij de power connectors (zie foto).
  • 2x6p power terwijl de meeste modellen 1x6p en 1x8p hebben.
Niet zichtbare verschillen:
  • Geen VRM temperatuur sensors.
  • GPU spanning instelbaar (Voltage unlocked).
https://lh4.googleusercontent.com/-3zDVmuVMFiA/VGMuL3FJrsI/AAAAAAAAMAc/GhdO7zwTrBA/w600-h45-no/DualBIOS.png
http://s10.postimg.org/gduxbdo7d/20130714_120610.jpg

Deze feature kwam als een verrassing en ik kan nergens in de Sapphire documentatie iets terug vinden over deze feature, maar er zit een schakelaar op het PCB waarmee gekozen kan worden tussen twee biossen. De schakelaar heb ik in bovenstaande foto met een rood vierkantje gemarkeerd. Als je voor de eerste keer wisselt zal Windows opnieuw hardware detecteren en drivers installeren. Ik heb niet getest wat gebeurt als je de schakelaar omzet terwijl de kaart aan staat. Hieronder verduidelijkt wat de bios verschillen zijn:

Ingedrukt
  • Schakelaar heeft blauw licht.
  • 1.165V op de core.
  • Power safe mode; Core spanning wisselt afhankelijk van de belasting.
Niet ingedrukt
  • Geen licht in schakelaar.
  • 1.250V op de Core (volgens GPU-Z 1.244V, deze zakt tijdens belasting naar 1.200V).
  • Geen power safe voor core spanning, wel is de Core clock afhankelijk van belasting.
https://lh6.googleusercontent.com/-KJBq0BMsRvk/VGMuNWLbcNI/AAAAAAAAMAo/aP0Q6iN3lGk/w600-h45-no/Inhoudverpakkingen.png
https://lh6.googleusercontent.com/-YxqWF7F9tIQ/UeJt44xDZ3I/AAAAAAAAG0A/uEl1kaoZf1M/w934-h701-no/20130704_081247.jpg
  • 1x Crossfire bridge
  • 1x Installatie CD
  • 1x Installatie/Driver CD
  • 1x Quick Install guide
  • 2x 12V Power cable (6p naar 4p molex)
Deze VGA kaart is zonder problemen aan te sluiten op een voeding zonder VGA power connectors. Ik heb niet getest of de kaart op die manier correct werkt maar volgens Sapphire werkt dit dus. Of er veel voedingen zijn met voldoende vermogen maar zonder VGA power connectors betwijfel ik echter.

Er zit dus geen voucher voor de NeverSettleBundle in de doos. Ik ging er van uit dat dit het geval was maar mijn deze methode blijkt te eenvoudig te zijn. AMD heeft ervoor gekozen afspraken te maken met een selectie shops en alleen deze shops mogen adverteren met de gratis games. Deze shops voegen natuurlijk voorwaarden toe zoals ‘op=op’, een einddatum en maken op hun beurt weer een selectie bij welke kaarten je een voucher kan krijgen. Daarnaast komt het er vaak op neer dat je webshop uit eigen initiatief moet vragen waar de voucher is, waarna ze hem toesturen. In mijn geval had ik bij Pixmania besteld en een screenshot gemaakt van hun site terwijl de NeverSettleBundle-reclame in beeld was. Na communicatie met Claire van Pixmania bleek dat de actie verlopen was maar ze hebben me toch nog een voucher beloofd. Nu, twee weken later, maakt Pixmania er overigens nog steeds reclame mee.

https://lh3.googleusercontent.com/-fhgezdZhxxc/VGMuNF93kTI/AAAAAAAAMAo/DbWaligRWJo/w600-h45-no/Geheugen.png
]https://lh3.googleusercontent.com/-l1tlpMtoO-c/UeJt453qoDI/AAAAAAAAG0A/R38dHZU4K2w/w934-h701-no/20130630_133521.jpg

Het gebruikte geheugen is Elpida w2032bbbg-6a-f. Meer informatie via de link hieronder:
http://www.elpida.com/en/products/gddr5.html

Er wordt al tijden gediscussieerd over het nut van het koelen van het geheugen. Ook op deze kaart is het onduidelijk uitgevoerd. Het gros van de geheugen IC’s hebben een dik plakkaat warmtegeleidend materiaal, dat naar mijn mening veel te dik is. n IC valt echter buiten de boot en heeft helemaal geen koeling. Ik weet niet wat beter is maar op deze manier bepaald de slechtste methode de maximale snelheid. Deze wordt namelijk bepaald door het traagste (of heetste) IC. In mijn ogen dom van Sapphire.

https://lh6.googleusercontent.com/-RtQMFC8Yxyw/VGMuQhRGecI/AAAAAAAAL_c/Yp94JRn1AWs/w600-h45-no/TemperatuurGeluid.png
Ervan uitgaande dat het gros van de mensen de ventilator regeling op ‘auto’ hanteert, kan ik vertellen dat de regeling in deze modus op drie standen lijkt te werken. Via handmatige controle via Trixx kan de koeling nog harder. Ik bespreek alleen mijn ervaring.
  • 33%: Tot 60C. Erg stil. Tijdens idle of licht gebruik hoor ik de fans niet terwijl mijn CPU-waterkoeling best stil is. De idle temperatuur is overigens 30C bij een 23C omgevingstemperatuur.
  • 48%: van 60 tot 75C. Hoorbaar maar niet storend: Tijdens zware belasting (benchmarken) bij enige overclock komt het geluid boven de overige ventilatoren uit. Dit is acceptabel geluid en niet storend.
  • 59%: vanaf 75C tot ??. Storend hard geluid. Bij een hoge overclock met 1.250V op de core en een zware belasting (benchmark) komt de temperatuur boven de 75C en gaan de ventilators duidelijk een stap harder draaien. Het geluid is op deze stand lawaai geworden en niet acceptabel indien je ernaast wilt zitten.
Gamen bij normale kamertemp en de hoogste overclock zorgt gelukkig niet voor de 59%-stand maar blijft binnen de 48%-stand (onder de 75C). Bij normaal gebruik is de kaart dus stil en voor een zware gebruiker acceptabel. Alleen de extreme gebruikers zullen het geluid hard vinden maar dan kies je er zelf voor.

https://lh4.googleusercontent.com/-MJFU6GEND9Q/VGMuQ-UVEUI/AAAAAAAAL_Y/_iYyXsVwhJ0/w600-h45-no/Trixx.png
Sapphire heeft een eigen overclock tool genaamd ‘Trixx’ en deze kan ik zeker aanraden. Deze tool heeft de gebruikelijke sliders maar tevens de mogelijke om de VCore (VDDC) in te stellen tot een max van 1.30V. Een functie die Afterburner bij deze kaart niet geeft. Indien men ook de geheugen spanning wilt aanpassen moet een workaround gebruikt worden. Er is een oude versie gemod om de MVDD te kunnen instellen en als deze eenmalig geinstalleerd is blijft de mogelijkheid bestaan als een nieuwere versie van Trixx installeert. Zie hier twee forums met koppelingen naar de tools:

http://www.overclock.net/...w-to-thread#post_17399313

http://www.overclock.net/...0-dual-x-blue-pcb-2x8pins

Om nog onbekende reden werkt bovenstaande bij mij niet en kan ik MVDD niet aanpassen omdat er geen slider zichtbaar wordt. Mogelijk gerelateerd aan het type kaart.

https://lh6.googleusercontent.com/-9aq9HRUX-BU/VGMuIwZPhCI/AAAAAAAAMAc/Ftw7FaiV3pk/w600-h45-no/3DMark%2Bscores.png
Ice Storm, Cloud Gate en Fire Strike zijn gebruikt voor snelheidindicatie. Onderstaande snelheden zijn stabiel genoeg om een 15 minuten durende 3DMark run te doorlopen, maar dus niet stabiel. Getest met driver versie 13.6beta2 en een ‘oude’/vuile Windows7 installatie van een jaar of 2 die ik wel bewust ‘clean’ probeer te houden.

Standaard:
http://s23.postimg.org/5kx5oo9ob/3_DMark_bios1_925_1250_1_165_V_standard.png
Tevens is zichtbaar dat de ASIC score behoorlijk laag is. Het is nog niet zeker dat deze ASIC score een directe relatie met maximale overclock heeft.

Maximaal stabiel met bios1 (1.165V)
http://s15.postimg.org/z36nht3cr/3_DMark_bios1_1080_1352_1_165_V_max.png

Maximaal stabiel met bios2 (1.250V)
http://s21.postimg.org/rgnj0tevb/3_DMark_bios2_1174_1387_1_250_V.png

Maximaal stabiel op 1.300V
Dit heb ik nog niet getest omdat temperaturen over de 75 naar mijn mening al hoog genoeg zijn. Deze benchmark volgt als ik de kaart heb aangesloten op de waterkoeling.
https://lh6.googleusercontent.com/-aR_hWJa_ehU/UeJt4ywdydI/AAAAAAAAG0A/s7F8dkb4nMs/w934-h701-no/20130630_131757.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-O02hnuxTTOs/VGMuKA_HeZI/AAAAAAAAMAc/AyQlui5oi4M/w600-h45-no/Conclusie.png
Wat mij betreft geeft deze kaart erg veel waar voor je geld. Lage prijs, goede snelheid, stille koeling (bij normaal gebruik) en redelijk wat overclock ruimte. Ook de dual bios is een erg leuke feature voor mensen die laag idle verbruik zoeken. Helaas heeft het geheugen niet veel overclock ruimte terwijl het gros van de HD7950 op de markt juist erg veel extra geheugen bandbreedte kunnen geven.

************* Onderstaande is later toegevoegd om hem aan te sluiten op waterkoeling *************

https://lh6.googleusercontent.com/-8PLTuMmRUXA/VGMuQUvjJWI/AAAAAAAAL_g/lu5eVnuuaS4/w600-h45-no/Temperaturen.png
Het heeft wat langer geduurd dan verwacht maar hierbij alsnog de ervaring en resultaten van het aansluiten van de Saphhire HD7950 op mijn custom waterkoeling. De benchmark resultaten zijn niet vergelijkbaar met de vorige en vallen ongeveer 200 3DMark punten hoger uit dan vooraf. Er is een nieuwe 3DMark versie, nieuwe drivers en een nieuwe GPU-Z gebruikt. Het komende stuk richt zich vooral op temperaturen en bevat daarom afbeeldingen van het temperatuurverloop. Hieronder het temperatuurveloop van een FireStrike run met de originele koeling.

https://lh3.googleusercontent.com/-2Vib1nRIRRs/UsXCz9h8XMI/AAAAAAAAIqc/5kOTvN9GjIY/w946-h558-no/FireStrike+bios2+1174-1387-1.250V.PNG

https://lh5.googleusercontent.com/-38imeCmspts/VGMuLb9YjSI/AAAAAAAAL9Q/sk4tWcsBvwY/w600-h45-no/DemonterenSapphireKoeling.png
Eerste stap is het demonteren van de originele koeling. Deze zit met slechts 4 schroeven vast. Na het losschoeven moest ik toch nog flink wat kracht gebruiken, waarschijnlijk vanwege het plakken van de gebruikte koelpasta. De hoeveelheid gebruikte koelpasta was overigens netjes, naar mijn mening niet bijzonder veel of weinig.Op onderstaande foto is duidelijk te zien dat 1 thermal pad voor het geheugen fout geplaatst is.

https://lh3.googleusercontent.com/-YDg75aJciV4/UsW_hRFKh3I/AAAAAAAAIpg/94XKEWFjRBE/w935-h1247-no/IMG_20131224_134706.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/-eYQKPJZk_uM/UsW_hehn1AI/AAAAAAAAIpg/rhye-nm4rB8/w946-h710-no/IMG_20131224_142521.jpg


https://lh4.googleusercontent.com/-J2PFyaDPRTE/VGMuPDkIXnI/AAAAAAAAL_8/Rj-HGRRdSqE/w600-h45-no/PlaatsenWaterblok.png
Tijdens het verwijderen van de pasta viel me op de GPU core lager ligt dan de beschermrand eromheen. De originele koeling heeft dan ook een kleine verdikking waarmee hij precies op de core valt. Dit is erg vervelend voor het plaatsen van mijn bedoelde koeling, aangezien deze een volledig vlakke onderkant heeft welke niet binnen de beschermrand valt. Een full-cover waterblok voor de HD79x0 heeft wel een correct design, maar vind ik te duur. Daarnaast heeft deze Sapphire een custom PCB ontwerp waardoor de bestaande full-cover blokken niet passen.

Dit gat is dodelijk voor de warmteoverdracht en dient zo goed mogelijk opgevuld te worden. Hiervoor heb ik meerdere methoden geprobeerd.

https://lh5.googleusercontent.com/-ywpwgh-qJUs/UsW_hTumozI/AAAAAAAAIpg/VUEtznlJB0Q/w946-h710-no/IMG_20131224_145420.jpg

1) Thermal pad
Ik had nog wat thermal pads liggen en heb er 1 op de core geplakt met Artic Silver3 (AS3). Ook aan de bovenkant wat AS3, waterblok erop, aansluiten, waterloop vullen en systeem opstarten. Het systeem werkte maar de idle temperatuur was 40 en tijdens het bezoeken van youtube al 60! Dit werkt dus ronduit slecht.

https://lh3.googleusercontent.com/-pS8ebvDZSTw/UsW_hYI0anI/AAAAAAAAIpg/lQKYu9u9kUM/w946-h710-no/IMG_20131224_165050.jpg

2) Koperen opvulling
Ik had nog een koper plaatje liggen van 1 mm dik en heb deze gebruikt om het hoogteverschil op te vullen. Helaas was het plaatje iets kleiner dan de core wat natuurlijk slecht is voor de warmteoverdracht en de toegestane mechanische krachten. Aan beide kanten AS3, aansluiten en systeem opstarten.

https://lh3.googleusercontent.com/-gl6I0zPcUTY/UsW_hX3OwXI/AAAAAAAAIpg/p8oBo9g41vo/w946-h710-no/IMG_20131224_165713.jpg

Dit werkte aanzienlijk beter dan de thermal pad! Met idle temperaturen rond de 30 en youtube bekijken bij een 40 graden. Ik vond online dat ik het hoogteverschil vooraf had kunnen weten en dat er zelfs opvulplaatjes te koop zijn, zie ook hier (http://highflow.nl/water-...hf-hd7970-cu-adapter.html)

Met deze temperaturen dufde ik wel een benchmark te laten lopen;

https://lh4.googleusercontent.com/-HqpcYgptdAA/UsXDG7sO03I/AAAAAAAAIqk/B2adTVuBCvY/w946-h531-no/FireStrike+bios2+1174-1387-1.250V+watercooling.PNG

Maximaal ongeveer 60 graden is niet slecht. Al ongeveer 10 graden gewonnen ten opzichte van de originele luchtkoeling. Toch beviel het temperatuurverloop me niet. In de grafiek wordt de CPU met hetzelfde water als de GPU gekoeld, en de opwarming van het water door de CPU is echt geen 20 graden. Als ik dit temperatuurverloop vergelijk met het temperatuurverloop van de originele koeling kom ik tot de volgende opmerkingen:
  • De temperatuur bij de waterkoeling blijft behoorlijk horizontaal waar de luchtkoeling een stijging laat zien. Ik concludeer dat het water niet opwarmt en de waterkoeling al het toegevoegde vermogen dus kwijt komt in de radiator.
  • De temperatuur bij de luchtkoeling begint aanzienlijk lager dan bij de waterkoeling. Dit was voor mij duidelijke indicatie dat de warmte overdracht van de GPU naar het water slecht is.
Ik heb nog even gedacht om een ‘formeel’ koper plaatje te kopen en toe te passen maar besloot om het maar meteen goed te doen;

https://lh5.googleusercontent.com/-ryXHF7zzpPw/UsW_he5UWGI/AAAAAAAAIpg/ga9Cq_-JZfg/w935-h1247-no/IMG_20131231_140327.jpg

3) Verwijderen beschermingsrand

Dit is een risicovolle onderneming aangezien het destructief kan zijn. Op internet las ik dat het te realiseren zoals men ook een CPU delid (lossnijden met een mes). Zo gedaan dacht ik, maar dat viel aanzienlijk tegen. De rand zit namelijk ontzettend dicht op de GPU voet/PCB en kwam er niet tussen met mijn messen. Uiteindelijk heb ik een scheermes kapot gemaakt en deze mesjes gebruikt om voorzichtig ertussen te duwen. Dit heeft me 2 uur gekost maar het is wel gelukt door vanuit 1 hoek te werken.

https://lh5.googleusercontent.com/-_D-oKxHKw1I/UsW_hb9g3KI/AAAAAAAAIqQ/n3sSI1zvmNM/w935-h1247-no/IMG_20131231_140755.jpg

Toen ik het met aceton poetste viel me helaas op dat ik ondanks zeer zorgvuldig werk toch het PCB heb beschadigd. Op meerdere punten zag ik namelijk koper blinken.

https://lh3.googleusercontent.com/-aXtuMv-Nmqc/UsW_hWQMFrI/AAAAAAAAIpg/5x-EKwXKecQ/w935-h1247-no/IMG_20131231_141227.jpg

Geen weg meer terug dus PK-1 erop, koelblok erop, systeem aan en duimen maar.

https://lh6.googleusercontent.com/-2iG_-9K3tEk/UsW_hWcPqyI/AAAAAAAAIpg/mTqvyM10smY/w946-h710-no/IMG_20131231_144642.jpg

Mijn geluk voor 2013 was blijkbaar nog niet verbruikt want de VGA kaart werkt nog gewoon. Temperaturen zijn super met idle slechts enkele graden boven de omgevingstemperatuur en tijdens load zie hieronder:

https://lh4.googleusercontent.com/-tt0RGnVyJxs/UsXDO6otiKI/AAAAAAAAIqs/YuIBiXiAwgE/w945-h496-no/FireStrike+bios2+1174-1387-1.250V+watercooling+direct%252C+fans+max+en+extra+GDDR+fan.PNG

De temperatuur ligt zelfs onder de CPU temperatuur en overtreft hiermee mijn verwachting! Bij deze aanzienlijk lagere temperatuur lukte het niet om de clock frequenties te verhogen, en bij dezelfde clock frequenties was de 3DMark score overigens identiek. Dit klinkt logisch maar er zijn genoeg discussies online over de invloed van temperatuur op de performance van transistors.

https://lh5.googleusercontent.com/-777vQKXfWiY/VGMuMcoubvI/AAAAAAAAMAo/CkJYiTURWz0/w600-h45-no/Eindscore.png
Natuurlijk durfde ik met deze temperatuur de Vcore te verhogen en Trixx geeft me maximaal 1.299V. De maximale core clock frequentie bleek 1244Mhz, een toename van 50-60Mhz. Ik ben tevens opnieuw met het geheugen gaan experimenteren en hier was ook aanzienlijk winst te behalen. Ik vermoed dat ik eerder verkeerd gewerkt heb met de geheugentest aangezien ik nu een 300Mhz meer eruit kan halen.

De overclock score was al mooi maar is nu heel erg mooi geworden:
https://lh3.googleusercontent.com/-OpC-yI2j5fY/UsXDUrcHc5I/AAAAAAAAIq0/8LY6E1s1LlQ/w945-h524-no/FireStrike+bios2+1244-1618-1.299V+watercooling+direct%252C+fans+max+en+extra+GDDR+fan.PNG

https://lh6.googleusercontent.com/-RuoP0r8GPac/VGMuQKjc4rI/AAAAAAAAL_4/i35zpDrxxeU/w600-h45-no/AanpassingConclusie.png
Ik had al als conclusie dat het voor de gewone gebruiker een erg stille snelle kaart is, dat de koeling goed genoeg is om wat overclock plezier te bieden, en nu kan ik toevoegen dat deze kaart ook voor de waterkoel-hobbieist heel erg interessant is!

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Sapphire Radeon HD 7950 3GB GDDR5 With Boost?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Reacties (31)

Wijzig sortering
Hey vraagje,

Heb je maatregelen genomen om het geheugen of de voltage regulators te koelen?

En is dit niet aan te raden?

Sta op het punt om totaal 3 van deze jongens op de zelfde manier als jou te waterkoelen :)
Zoals te zien op de foto met de originele koeling naast het PCB, zitten er standaard separate heatsinks op de voltage regulators. Deze worden warm maar niet heet. Het geheugen werd wel heet zonder additionele koeling. Ik heb geen temperatuur gemeten maar het is nog net voelbaar met de vinger zonder je (eelt-loze kantoor-)vinger te verbranden, heet genoeg om pijn te doen. Als voorzorgsmaatregel heb ik een extra fan geplaatst die recht op het PCB blaast aan de kant van het geheugen. De temperatuur is nu voelbaar lager.

Vaak staat de lucht stil tussen 2 watergekoelde videokaarten. Ik zou ze zeker niet in een multi-GPU opstelling plaatsen zonder extra fan. Mijn advies voor een multi-GPU opstelling is het gebruik van full-cover waterblokken. Voor dit model van Sapphire schijnt geen passend full-cover blok te bestaan.
Zou deze GPU ook werken op een PSU met 6pins en 6+2pins (de Seasonic S12II 520W)? Of op een 450W PSU met een single 6-pin?

[Reactie gewijzigd door ColonelPhantom op 16 maart 2015 15:49]

De kaart heeft twee 6pins aansluiting voor extra 12V voeding. Indien je hem op een voeding wilt aansluiten met maar n 6pins connector, maar het vermogen van de voeding is wel voldoende, kan je voor een paar euro een verloopkabeltje kopen. Zo'n verloopkabeltje combineert twee 4pins molex (pre-sata-power) tot n 6 pins voor je VGA.

Bijvoorbeeld:
http://www.camera2000.com...4-PCI-E-Power-adapter.jpg

P.S. Ik heb het niet getest maar kan me voorstellen dat het werkt als je maar 1 van de 2 kabels aan sluit. Misschien wordt de kabel & connector wat warmer maar dat is geen probleem als je wat airflow hebt.
Ok, bedankt, is 450W voldoende icm een i5-3350p?
Het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal in je systeem hebt aangesloten, maar mijn systeem met deze VGA kaart en een i7-5820k gebruikt zelden boven de 300W. Een degelijke (betrouwbaar merk!) 450W voeding zal voldoende zijn. Mijn beredenering is dat de voeding de basis is van je systeem, en dat je niet op 10 euro moet kijken. Daarnaast verbruikt een betere voeding vaak minder bij dezelfde belasting door een hogere efficientie. Er zijn veel reviews te vinden over voedingen, bekijk die maar eens.
Nou, ik heb op dit moment een OEM-systeem staan(ja,ik weet het) met een FSP450-60EMDN. Verder heb ik redelijk standaard, 2 reepjes RAM, 1HDD, er komt nog een SSD bij, en 1 DVD drive. Oh ja, en de OEM vond het nodig om de voorkant behoorlijk blauw te maken. Echter gebruikt jouw systeem met veel zwaardere CPU slechts 300W, en volgens mij is FSP ook een goed genoeg merk, ik verwacht dat het wel gaat werken.
Je kan het natuurlijk proberen. Als de voeding onvoldoende vermogen kan leveren merk je dit snel bij een poging tot opstarten :). Mijn ervaring met OEM systemen is dat er vaak een uitermate goedkope en/of slechte voeding in zit. Het type voeding waarbij het opgegeven vermogen de maximale piekbelasting is, dat dus niet continue geleverd kan worden. De voeding kan zelfs geoptimaliseerd zijn voor het systeem zoals het samengesteld is, dat betekend dat er vrijwel geen marge is voor extra hardware.
Met aceton poetsen, is dat niet een vrij agressief spul?
Nee hoor valt wel mee. Om precies te zijn gebruik ik nagellak remover met aceton. Als het in Nederland gebruikt mag worden voor lichaamsverzorging ga ik er van uit dat het mild spul is. Ik gebruik het in ieder geval al jaren om koelpasta- en lijmresten te verwijderen en heb nog nooit meegemaakt dat er zichtbare aantasting is.
Die Claire is wel hard aan het werk om de zaken goed te laten verlopen, zie ik in de shop reviews, maar ik denk dat het vechten tegen de bierkaai is het die Fransen :+
Ik herken het oc-en van de 7950 wel, ik heb een club3d 13 series, die kan ook bizar ver open gezet worden(met MSI Afterburner/Kombustor doe ik dat)

[Reactie gewijzigd door Morress op 14 juli 2013 18:50]

Moest even nadenken over wat je bedoelde, maar heb inmiddels de review pagina van Pixmania gezien ;(
@ ZombieExtreme, mogen we het een wonder noemen dat jouw 7950 veilig en wel is aangekomen ? Ik heb Pixmania ook al een hele lange tijd niet meer bij enig product in de pricewatch gezien.
Mijn bestelling was correct verpakt aangekomen, deels redelijk snel en goedkoop. n product hadden ze niet op voorraad en kwam later. De website was erg onduidelijk over de geleverde producten en het product dat nog geleverd moest worden waardoor het leek alsof ik alles reeds ontvangen had. Toen ik contact opnam over deze onduidelijkheid en de game voucher bleek de voucher actie al afgelopen. Na heel wat emails, screenshots van hun eigen site en herhaaldelijk uitstellen aan de kant van Pixmania heb ik uiteindelijk het laatste product gekregen en voor 4 games vouchers gekregen (ik had recht op 3 game vouchers).
Ik heb dezelfde kaart maar krijg een standaard voltage van 1.069v en in bios 2 van 1.169v
onder maximale load (litecoin ming) bij exact dezelfde instellingen 850/1250 is de temperatuur zon 14 graden hoger in bios 2. 70/84 alleen door het verschil in voltage?.

Wat voor watercooling ga je gebruiken?
De ingestelde spanningen wijken (vrijwel) altijd af van de daadwerkelijke spanningen, dit noemt men Vdroop. Daarnaast zakt de daadwerkelijke spanning afhankelijk van de belasting, genaamd Vdrop. Bij mij is de som van de twee ongeveer 50mV. Dit kan bij jou 80mV zijn, maar in dat geval gok ik dat je f extreem zware belasting had f een exemplaar met groot verbruik. Bij een groter verbruik krijg je namelijk meer spanningsval over het PCB door de hogere stromen.

14 graden verschil voor 0.1V lijkt me goed mogelijk. Het verbruik schaalt namelijk niet lineair met de spanning maar sneller. 10% hogere spanning zorgt voor meer dan 10% meer vermogen. De exacte relatie is zeer complex maar ik houd zelf een kwadratisch verband aan, dus 10% meer spanning resulteert in ongeveer 1.1*1.1=1.21 dus 21% meer verbruik. In jouw geval van 9.4% hogere spanning gok ik op zo'n 20% meer vermogen dus 14 graden extra is niet gek.

Ik gebruik een custom waterkoeling. Ik heb niet meer gedacht over het aansluiten van de VGA kaart maar gebruik waarschijnlijk een blokje dat ik heb nog liggen.
Hej, vrij goede review.

Mooi dat je de redenen opsomt om voor de 7950 te kiezen ipv 760. De 7950 heeft wel een hoger verbruik. Spijtig dat de kaart een blauwe PCB heeft wel :( heb je last van driver issues?

En dan nog een ding, zou je met MSI afterburner de fan rpm eens manueel op 0% kunnen schuiven? Bij sommige kaarten laat dat de fan stilvallen en ik zou dat heel graag willen voor een stile idle build. Dit werkt enkel met afterburner en niet met andere OC software. Als je de fans weer hoger zit beginnen ze natuurlijk weer te spinnen.

Bedankt!
Ik heb in het verleden problemen gehad met ATI/AMD drivers maar sinds ik gestopt ben met Crossfire nooit meer problemen gehad. Ondertussen al enkele jaren geen driver issues meer.

Ik heb met Trixx de ventilators op 0% gezet via de manual setting en het custom profiel maar in beide situaties bleef de ventilator lopen op een snelheid die vergelijkbaar is met de 33% setting. Vervolgens heb ik Afterburner 2.3.1. voor je genstalleerd en het hiermee geprobeerd maar deze geeft als minimale snelheid 25% aan. De ventilator stopt in ieder geval niet. Ik denk dat je het beste de bios kan bewerken om de ventilator stop te zetten bij lage temps. Dit is best te doen met RBE.
Ik heb deze nu ook 2x en in corossfire-x
En ik moet je zeggen prestaties zijn geniaal.
Via de sapphire software trix ULPS uitgezet, om de dropdown van de voltage te verminderen.
Hij draaid wel hoger dan normaal, maar dan no more issues.

toffe kaarten, ... aanrader...
Mooie review en duidelijke foto's!
Netjes gepoetst, gaat een behoorlijke tijd in zitten, maar dan heb je ook wat. :*)
Mooie uitgebreide review, en lekker veel risico genomen met je waterkoeling!

Ik heb 2x dezelfde kaart, echter ik merk geen verschil tussen de 2 biossen kwa voltage.
Wel zit er een verschil tussen de kaarten, eentje draait op 1.113 V en de andere op 1.169. Beiden draaien stabiel op 1050 core en 1250 mem. Temperatuur heb ik geregeld om op 80 graden te houden, de fan van de 1.169 V kaart draait op 3500 rpm en de andere op 1800 rpm.
Helaas lukt het me niet om in Ubuntu om het voltage omlaag te krijgen, ik wil namelijk de temperatuur omlaag krijgen.

Heeft iemand hier ervaring met bios flash? Ik was deze tegenkomen : http://www.techpowerup.co...7000-series-cards.189089/

Kaarten heb ik in gebruik in een mining rig, ben nu dogecoins aan het minen met cgminer :)
Wat is je hashrate met die instellingen?

Als je de instellingen onderstaande instellingen gebruikt, dan draait je fan veel minder hard en maakt de PC minder lawaai.

"auto-fan" : true,
"gpu-fan" : "38-100",
"temp-target" : "75",

Met "gpu-fan" : "38-100" moet je een beetje proberen, want als je de juiste snelheid hebt gevonden blijft de kaart gemiddeld koeler, waardoor de fan alleen in grijpt bij grote verschillen. Het zorgt ervoor dat de kaarten stiller en koeler blijven...
Bij mij draaien de fans maximaal op 2150 RPM bij 73 ~ 77 Celsius.

[Reactie gewijzigd door R0GGER op 28 januari 2014 23:07]

Dank voor je feedback.. ben weer twee weken verder, beide kaarten zijn inmiddels overleden... :( Eerste kaart 1 en twee dagen erna de 2e. Een kaart is netjes omgeruild en teruggestuurd, echter deze is gisteren wederom gesneuveld...

Met onderstaande instellingen
-I 20
--thread-concurrency 24000
--gpu-engine 1050
--gpu-memclock 1250

haalde ik rond de 620-650 Khash/s
Dank voor je feedback.. ben weer twee weken verder, beide kaarten zijn inmiddels overleden... :( Eerste kaart 1 en twee dagen erna de 2e. Een kaart is netjes omgeruild en teruggestuurd, echter deze is gisteren wederom gesneuveld...
Ik weet niet, maar misschien je instellingen wat naar beneden halen ? Ik heb gisteren gemined op I 19, op een gegeven moment kwam ik boven en stond de pc uit. Ging ook niet meer aan, stekker eruit gehaald, 10 seconden gewacht en gelukkig ging de pc weer aan. Daarna de volgende instellingen gebruikt:

--scrypt -o stratum+tcp://xx.xx.:xxxx -u xxx.xxx -p xxx -w 256 -g 2 --auto-fan --thread-concurrency 18944 --intensity 15

Draait nu al 24 uur stabiel met een hashrate van 475 kh/s en een temperatuur van 73 graden. Geen schokkende hashrates, maar ik heb ook geen zin om de kaarten binnen een maand na aanschaf kapot te draaien.
The_Yeti,

Ik heb geen verstand van Ubunto maar ik weet dat er al jaren een 'bug' in de Windows drivers zit waardoor het power management (terugklokken) van de 2x kaart (alleen in crossfire) niet goed werkt. Dit kan in onstabiliteit resulteren, maar ook dat de kaart continue op max clk en spanning draait. Afhankelijk van je systeem heeft dit direct effect op de ventilatorsnelheid. Mogelijk zit deze 'bug' niet in de Windows drivers maar in de hardware of firmware, waardoor het ook in Ubunto aanwezig is.

Trixx heeft de optie om ULPS te regelen (enable of disable) welke een directe relatie heeft met deze 'bug'. Mogelijk bestaat er ook een manier om dit in Ubunto aan te passen.
Goede review!
Goede en duidelijkeb foto's.
Deze kaart kan toch gewoon goed gegamed mee worden?
Titels als GTA iv en GTA v?
Assassins creed black flag ook.
Greetz
Ja hoor deze kaart is snel genoeg om gewoon mee te gamen. Ik heb Assasins creed en GTA V niet maar als je geen hoge grafische eisen hebt, zoals een 2550x1440 resolutie of dat alle settings op ultra moeten staan, zal deze kaart je veel plezier voor je geld geven. Ik begrijp dat het nieuwe 970 model van Nvidia ook erg veel waar voor je geld geeft, maar ik kan me voorstellen dat die te duur is.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*